Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä pispala
#83457
arkkinikkari kirjoitti:Asumistulon verotus, vuokratulon verottomuus, kiinteistöveron säätäminen, vuokramenojen verovähennysoikeus... Vaihtoehtoja on aika monta.
Asumistulo on jo käsitteenäkin niin käsittämätön, ettei sen palauttaminen ole poliittisesti mahdollista - onneksi.

Vuokratulon verottomuus sataisi suoraan riistoporvarien taskuun eli vaikea toteutettavaksi sekin.

Kiinteistöveron säätäminen viittaa siihen, että mielestäsi vain 100 % vuokratalot olisivat tavoiteltavia. Yleinen sekamalli, jossa osa asukkaista asuu vuokralla ja osa omistaa huoneistonsa hallintaan oikeuttavat osakkeet olisi siis jotekin huonompi vaihtoehto. Kuulostaa poliittisesti virittyneeltä näkemykseltä.

Vuokramenojen vähennysoikeuttahan on pienessä mittakaavassa käytössä jo nyt, kun toisella paikkakunnalla sijaitsevan työasunnon vuokran saa tietyillä ehdoilla verovähennyksiin.
arkkinikkari kirjoitti:Perusongelma on siinä, että nykyään omistusasumista verotetaan huomattavasti vähemmän kuin vuokralla asumista, mikä johtaa kaikenlaiseen tehottomuuteen kiinteistömarkkinoilla.
"Huomattavasti vähemmän" on kyllä mielenkiintoinen näkemys. Avaisitko tarkemmin mistä veroista puhut?

Omistusasuntoa hankittaessa maksetaan varainsiirtoveroa helposti viisinumeroisia summa ja pienemmissäkin asunnoissa puhutaan tonneista. Tämä on todellisuudessa muuttovero, joka vähentää halua muuttaa työn perässä.

Omistusasunnoista maksetaan myös merkittäviä perintöveroja.

Kaikki muut asumisen verot, kuten arvonlisävero, kiinteistöverot ym. rasittavat tasan yhtä paljon niin vuokra kuin omistusasujia.

Omistusasunnon velkojen korkovähennysoikeutta on supistettu rajusti ja tullaan edelleen supistamaan eli tänä vuonna 55 %, mutta vuonna 2018 vähennysoikeus putoaa 35 %:iin. Vuokra-asuntojen veloista kuitenkin vähennysoikeus on edelleen tasan 100 % ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Kyse on täysin samanlaisesta asunnon hankintaan liittyvästä velasta.

En ymmärrä ideologiaa, jolla vuokra-asumista pitäisi suosia, ellei sitten taustalla ole jotain ideologisia syitä. Omistusasuminen on kuitenkin useimmille kelpo tapa omaisuuden kartuttamiseen ja sukupolvia jatkuvana sillä on ehdottomasti positiivisia vaikutuksia.
#83458
Vuokratulosta maksetaan pääomatuloveroa, joka siis vastaa suoraan tuota asumistulon verottamista. Perintöverot ja varainsiirtoverot koskevat myös sijoitusasuntoja (eli siis vuokra-asuntoja), mutta tosiaan varainsiirtovero on mahdollisimman tyhmä vero. Ja sitten on vielä se asuntolainan verovähennysoikeus eli suora verotuki omistusasumiselle, josta tosin ollaan onneksi luopumassa. Vuokra-asunnoissa 100% väennysoikeus kohdistuu vuokratuloon, ei palkkatuloon; samanlainen vähennysoikeus kohdistuisi tietenkin myös asumistuloon, jos sitä ryhdyttäisiin verottamaan.

ASOy muotoinen omistusasuminen ja varsinkin asuntolainojen poismaksaminen on käytännössä pelkästään suomalainen erikoisuus. Esimerkiksi Saksassa 40% ihmisistä asuu markkinahintaisessa vuokra-asunnossa (kerrostalojen osuus asuntokannasta on noin 45%), kun Suomessa vastaava luku on vain 10%. En nyt väitä että varakkuuserot maiden välillä johtuvat pelkästään asuntojen omistusrakenteesta, mutta on sillä selvä positiivinen vaikutus.

Vuokra-asumisen paremmuus ei liity niinkään poliittiseen intohimoon vaan siihen, että se nyt vain on paljon järkevämpi tapa hallinnoida kerrostalojen kiinteistöomaisuutta kuin omistusasuminen. Asunto-osakeyhtiöt ja niiden täysistä amatööreistä koostuvat hallitukset estävät tehokkaasti minkäänlaisen järkevän kiinteistön ylläpidon, ja toisaalta yksittäisen ihmisen sijoitusriski on aika suuri kun kaikki omaisuus on kirjaimellisesti kiinni yhdessä kämpässä. Lisäksi yksilön kannalta valtavan suuret sijoituspäätökset tehdään vielä lähes puhtaasti tunnepohjalta, mikä näkyy erilaisina järjettöminä hintakuplina asuntomarkkinoilla. Ja sitten ihmetellään miten maksamaton asuntolaina jaetaan avioerotilanteessa. Ja tietysti myös uudisrakentamispuolella asiansa osaava vuokra-asuntosijoittaja tuottaa parempaa jälkeä kuin pikavoittoja hakeva asoy grynderi.

Paljon järkevämpi tapa kerryttää omaisuutta olisikin osakeyhtiömuotoinen vuokra-asuntoyhtiö, josta vuokralainen voisi ostaa haluamansa määrän osakkeita ja saada siten osan maksamastaan vuokrasta osinkoina takaisin. Riskit hajautuisivat, omaisuutta hallittaisiin järkevästi ja ammattitaitoisesti, yksittäiset vastanrannankiisket eivät pystyisi romauttamaan kiinteistöjen arvoa estämällä välttämättömien investointien tekemistä. Nykyisellä verotusrakenteella siinä vain ei olisi yhtään mitään järkeä.

Mutta tämä nyt ei liity mitenkään Kivistöön, eli jätetään keskustelu tähän.
tekijänä Sam33
#89675
Laitetaan tännekkin, jos joku ei ole huomannut:
Kauppakeskusten "ruuhkavuodet" lykkäävät Kivistön jättikeskuksen aloittamista – Redi ja Tripla ehtivät edelle

Kivistön rautatieaseman tuntumaan suunnitellun jättimäisen kauppakeskuksen rakentaminen siirtyy jälleen. Aloitus lykkääntyy noin vuodella ja alkaa näillä näkymin ensi vuonna. Tavoitteena on, että kauppakeskus olisi valmis joulumyyntiin 2020.

– Kivistön vuokrausaste ei ole ollut riittävä rakentamisen aloittamiseksi, selittää Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

...

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/ ... ta-redi-ja
Omasta mielestäni tämä on vähän turhan iso hanke Kivistöön, mutta kaava taipuu huonosti mihinkään muuhun kun jättimäiseen ostoskeskukseen. Järkevintä olisi ollut avata kaikki liiketilat "Colosseumin" ympärille ja täydentää niitä taaempana olevilla suurilla päivittäistavarakaupoilla. Enemmin jotain Martinlaakson ostarin kokoista, kuin Jumboa.

Rediin ja Triplaan vetoaminen ei sinänsä toimi, kun sijaitsevat kuitenkin ihan eri paikassa. Jos toimijoilla olisi uskoa, niin varmasti tilat täyttyisivät. Pienet toimijat saattavat keskittyä yhteen avaukseen kerralla, mutta isot ketjut avaavat liikkeitä sinne sun tänne ja vielä yhtä aikaa.
tekijänä Jukki
#89678
Haha, Kivistölle käy 'Suurpellot' :D Suurpellosta poiketen ja asukkaiden onneksi pienen kävelymatkan päässä Kivistöstä on kuitekin se juna-asema, onneksi sillä pääsee ees Myyrmanniin.
tekijänä hmikko
#89683
Sam33 kirjoitti: Omasta mielestäni tämä on vähän turhan iso hanke Kivistöön, mutta kaava taipuu huonosti mihinkään muuhun kun jättimäiseen ostoskeskukseen. Järkevintä olisi ollut avata kaikki liiketilat "Colosseumin" ympärille ja täydentää niitä taaempana olevilla suurilla päivittäistavarakaupoilla.
Jättimöhkäleiden kaavoittamisen vakio-ongelma. Jättimäisen investoinnin varmistaminen on kaiken ehtona, ja ennen sitä ei tapahdu mitään. Redi myöhästyi samasta syystä. Kuten toteat, tolkullinen tapa olisi rakentaa kaupunkia, ja korttelirakennetta, jota voi täydentää vähitellen. Mannerheimintielläkään ei aloitettu ekana Frosteruksen suunnittelemasta Stockmannista.
tekijänä sekovene
#89684
Hyvällä onnella hyperostari jää kokonaan toteutumatta, jolloin kaavaa on pakko muuttaa järkevämpään suuntaan. Noin muutenhan Kivistön suunnitelmat ovat vaikuttaneet sijainti ja muut tekijät huomioon ottaen ihan hyviltä, mutta tuo ostari on aivan hanurista.
Avatar
tekijänä H.C.
#89738
hmikko, Purkki^, jfo ja 4 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#89740
Kiitos kuvaamisesta!
H.C. kirjoitti:Kuva
Mitä helkkaria tuossa(kin) lienee arkkitehdin päässä liikkunut?

Alueella on kyllä useita aivan käsittämättömän rumia julkisivuja, ja vielä onnistuttu saamaan keskenään täysin riiteleviä semmoisia vierekkäin. Mikä ihme noissa värioksennuskokeiluissa on, kun ne näyttävät järjestään olevan pari pykälää liian räikeitä, tai vaan rumia yhdistelmiä, jos ei saman julkisivun sisällä, niin vähintään naapurin kanssa. Itelleni tulee semmoinen vaikutelma, että näitä on suunniteltu tietokoneen ruudulla ilman mitään tosielämän materiaalikokeilua. Ei kai se niinkään voi oikeasti tapahtua?

Toki kuvissa on aivan tyylikkäitäkin julkisivuja. Ite tykkään muun muassa tuosta townhouse-esityksestä - tosin se on sijoitettu näköjään Kalasataman tapaan kerrostalokortteliin, mikä on yksityisyyden kannalta aika kumma ratkaisu. Tuolla olisi tilaa tehdä townhouseista omatkin korttelinsa niin, että takapiha ei olisi kuusikerroksisen naapurin parvekkeiden alla.

Aukiot ja jalankulkualueet näyttävät olevan jälleen kerran vähän sinne päin. Aukio liian suuri, penkeillä varustetulla kävelykadun pätkällä umpinaisia seiniä, jne. Jos ostarihanke kaatuu, niin toivottavasti tällä saralla tulee tilalle parempaa.
veka tykkää tästä
tekijänä Kazaam
#89742
Vessakaakeliulokeparvekeperiskooppitalo. :shock: Aika paljon enemmän huteja kuin hyvää mielestäni tässä satsissa. En ole niin Vantaan projekteihin perehtynyt, mutta olisin Tikkurilan projektien perusteella odottanut vähän enemmän Kivistöltä.
Avatar
tekijänä henkka
#89743
H.C. kirjoitti:Kävin koiran kanssa aamulenkillä ja kierrettiin nämä ensimmäisenä valmistuneet korttelit Kivistössä. Kierros alkaa Kivistön kirkon nurkilta ja päättyy samaan paikkaan.

Kuva20170701_100413
Olikos tämä talo se, jossa vaakasuuntaiset elementtisaumat oli onnistuttu häivyttämään vaakasuuntaisiin syvennyksiin ja pystysuuntaiset elementtisaumat oransseja alueita ympäröivien kohoumien kulmiin? Oransseilla alueilla saumat nyt vielä näkyvät mutta eivät ole mitenkään häiritseviä.
#89745
Kiitos kuvista! Onhan tuo tavalliseksi radanvarsilähiöksi harvinaisen viimeisteltyä, rohkeaa ja päheää kaupunkiympäristöä. Yksittäisiä huteja tulee aina, mutta tuntuu että alue on jo nyt omalaatuinen ja mielenkiintoinen. Samalla futurismia ja maanläheisyyttä, eikä tylsyydestä voi ainakaan noiden kuvien perusteella moittia kävelijän näkökulmasta.

Jotenkin vaikuttaa, että Vantaan nykyrakentaminen on muutenkin astetta laadukkaampaa kuin vaikka mitä rakennetaan Espoon metroasemien ympärille.
H.C. tykkää tästä
Avatar
tekijänä H.C.
#89746
Olikos tämä talo se, jossa vaakasuuntaiset elementtisaumat oli onnistuttu häivyttämään vaakasuuntaisiin syvennyksiin ja pystysuuntaiset elementtisaumat oransseja alueita ympäröivien kohoumien kulmiin? Oransseilla alueilla saumat nyt vielä näkyvät mutta eivät ole mitenkään häiritseviä.
Joo, se se on, ensimmäisiä alueelle valmistuneita taloja ja malliesimerkki miten elemnttijulkisivukin voi näyttää hyvältä.

Itse olen samaa mieltä järvellä nukkuvan kanssa. Pidän tästä alueesta todella paljon. Kokonaisuus on hieno ja talojen erilaisuus tekee alueesta mielenkiintoisen. Moni palanen puuttuu vielä näistäkin kortteleista ja tämä on vasta pieni osa tulevaa. Varsinaiset keskustakorttelit on vasta lähtökuopissaan.

Laitan tässä kesän aikana lisää kuvia myös motarin toiselta puolelta Keimolanmäestä. Asustellaan tämä kesän täällä Kivistössä, kun oma talo joudutaan peruskorjaamaan.
Purkki^ tykkää tästä
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 19