Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#81723
Muutama päivä sitten kuvattu tilanne Harppuunakorttelin alueella. Tasaista on. Rakennusten osalta.

Kuva

Kuva

Pilaantuneen maan poistamiseksi on tässä kohtaa kaivettu miehen syvyinen laaja kuoppa
Kuva

Alueella olevat rakennukset on murennettu isoiksi kasoiksi tontille.
Kuva

Taustalla puiden oksien takana näkyy Telakkarannan rakennuksia Kuopan kohdalla
Kuva
Ukilainen tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#83740
Harppuunakorttelin tontilta on kaivettu saastuneet maa-ainekset - melko syvältä. Tonttia on tasoitettu, osin purettujen rakennusten jauhetuilla tiiliseinillä, ja maahan paalutetaan betonipilareita. Harppuunakorttelissa meno on ollut hyvää, toisin kuin PSJ Holdingin Linnanfältin vanhojen puutalojen tontilla vähän matkan päässä. Siellä ei ole tapahtunut siis yhtään mitään! Todella hämärän vaikutelman firma on itsestään jättänyt. Kun viimein valitusrumban jälkeen olisi voinut kääriä hihat ja lähteä rakentamaan, on pensselit tipahtaneet hiekkaan.

Harppuunakorttelin betonipaaaluja.
Kuva

Kuva

Kuva

Laajempi tonttinäkymä.
Kuva
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#85149
Harppuunakorttelin keskusta on kuin betonipilarimetsä. Parkkitilat tulevat tähän maantasokerrokseen. Piha-alue rakentuu pilarien päälle tehtävälle kannelle. Kuten esimerkiksi Kupittaalle. Keskiviikkona muurattiin siis peruskivi. Mainiota! Projekti etenee pikkasen eri tavalla kuin PSJ Holding Ltd Oy hommat Linnankadun varrella. Luojan kiitos!
Kuva

Keskellä tehdään hissikuiluja.
Kuva

Pilarimetsän ympärille nousevat rakennukset. Projekti etenee kuin juna.
Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#86289
Harppuunakorttelissa toiminta jatkuu pienen keskeytyksen jälkeen.

Harppuunakorttelin aikajana.
http://www.harppuunakortteli.fi/tiedotteet/
Harppuunakorttelin rakentaminen jatkuu

Harppuunakorttelin rakentaminen on käynnistynyt vauhdilla. Korttelin yhteisen piha-alueen kannen alle rakennetaan ensin pysäköintitilat. Rakennustyöt jouduttiin kuitenkin keskeyttämään marraskuussa hetkeksi valmisbetonissa havaittujen laatuongelmien vuoksi. Teetettyjen kenttätutkimusten perusteella ja rakennesuunnittelijan tekemien lujuuslaskelmien mukaan valetut betonipilarit ovat kantavuuskapasiteetiltaan riittävät ja turvalliset eikä mitään turvallisuusuhkaa ole. Nyt havaitut betonin laatuvirheet voidaan korjata pilareiden jälkikäsittelyillä. Työmaa käynnistyi pikaisesti uudelleen ja työt jatkuvat nyt normaalisti.
Näkymät tontilla eilen, sunnuntaina.
Kuva

Kuva

Turku Energian voimalarakennuksen vasemmalla puolella pilkottaa Pohjola Rakennuksen kraana Kakolanmäellä. Koko piha-alue peitetään kannella jonka alapuolella on autoparkit ja yläpuolella asukkaiden avoin piha
Kuva

Kuva

Kuva

Pidän näkemästäni kovin. Turussa uudenlaista näkymää.
Kuva
tekijänä hmikko
#86292
Tuossa on kyllä jälleen kerran ihan liikaa yhden rakennusliikkeen kloonaamaa taloa samassa paikassa. Aluerakentamista, talot vaan kiinni kadun reunassa toisin kuin 70-luvulla. Tälle ei vissiin nykysysteemeillä voi mitään, tai ainakin valtuustotasolla pitäisi tehdä joku vallankumous. Turkulainen vastaesimerkki voisi olla Brahenkadun päässä oleva kortteli, johon on nyt tullut ja tulossa vähittäin eri tekijöiden rakennuksia, ja tietysti eri ikäisiä kerrostumia on vanhastaan. Tuureporinkadun ja linja-autoaseman välinen kortteli on myös täydentynyt vastaavasti ja lisää pitäisi olla tulossa.
Avatar
tekijänä Kantti
#86300
Rakennusten keskinäinen erilaisuus ja vivahteikkuus on kannatettavaa. Näen Harppuunakorttelin kuitenkin samanlaisena kokonaisuutena kuin Kupittaan juuri valmistuva alue, jossa rakennukset ovat pienin eroin toisiaan muistuttavia. Harppuunakorttelin eduksi on sanottava vielä sen Turun valtavirtarakentamisesta poikkeavat talot! Kupittaan rakennukset ovat kovin samanlaisia esimerkiksi Telakkarannan vastaavien kanssa.

Harppuunakorttelin tapainen samankaltaisuus on omiaaan myös antamaan identiteettiä, jolla on merkitystä sekä asukkaille että alueelle itselleen. Harppuunakortteliakin pitäisin osana Linnanfälttiä ja tuleekin mieleen millaisia ovat uudet talot vaikkapa ison kuopan tontilleen saaneeen Linnankatu 71-73 rakentuvat talot.

Vahva omankaltaisuus on aina alueelle plussaa, ellei sitä nähdä negatiivisena! Harppuunakorttelista on tulossa siistin näköinen muista erottuva paketti, joka tulee levittämään kiinnostavaa keskusta-aluetta sataman suuntaan Aurajoen länsipuolella, kuten Turku Energian tontin omalla tavallaan yhtenäinen suunnitelma lähempänä keskustaa.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#86303
Kyllähän samankaltaisuutta saa kaavamääräyksillä. Tuohonkin olisi voitu tehdä kaavamääräys että taloissa pitää olla lyhyemmän sivun suuntainen harjakatto, väripaletti tämä. Ja sitten luovuttaa tontit tarjouskilpailun perusteella usealle eri rakennusliikkeelle. Todennäköisesti valmistakin tulisi nopeammin kuin tällaisessa koko korttelin kokoisessa ratkaisussa, jossa grynderin kannattaa aloittaa uuden rakennuksen rakentamin vasta kun edellinen on kokonaan myyty. Huonoja esimerkkejä pitkään keskeneräisenä lojuvista kortteleista löytyy esimerkiksi Helsingistä Töölöstä Leppäsuon kortteli tai Jyväskylästä Harjunkulman kortteli.

Tietysti jos tontti on lähtökohtaisesti ollut jonkun yksityisen tahon omistuksessa, niin silloin kaupunki ei tietysti voi samalla tavalla asiaan puuttua.
Avatar
tekijänä Kantti
#86304
Harppuunakorttelin alueella on ollut monia eri toimijoita ja firmoja, voip olla että tonttimaa on kaupungin omistamaa kaiken aikaa?
Tässä tapauksessa ei ainakaan näytä, että tarkoitus olisi venyttää rakentamisaikataulua. Melko ripeästi se on lähtenyt etenemään. Merimieseläkekassa joka projektin taustalla on, on latomassa tähän 120€ milj., joten luulisi sen haluavan sijoituksensa tuottavan viivytyksittä. Tosin, miten kiirettä tässä olisi syytä pitää? Turussa on rakenteilla tällä hetkellä todella kova lukema asuintaloja eri puolilla. Ei liene kannattavaa syöttää enempää kuin markkinat sujuvasti nielevät. Nyt rakentaminen on keskittynyt lähes koko tontin kattavaan pihakannen rakentamiseen. Ei siinä ole järkevää monen eri rakennusfirman olla onkimassa samalla lammikolla.

Ellen väärin muista, rakentaminen on tarkoitus aloittaa Turun linnan päästä tonttia matalammilla rakennuksilla ja viimeisenä olisi korkein talo tontin kaukaisimmassa kärjessä.

Saas nyt nähdä miten projekti etenee?

Muoks. NIin, piti vielä sanomani, että kyllä tätä jonkinlaisella allianssimallilla ollaan rakentamassa.
Rakennushanketta toteutetaan ns. allianssimallilla, jossa allianssiin valitut osapuolet kuten suunnittelija, keskeiset urakoitsijat ja rakennuttaja muodostavat toteutuksen ydinryhmän. Mallissa kukin osapuoli tuo hankkeeseen oman asiantuntemuksensa ja työpanoksensa sekä tietämyksensä elinkaari-, energiatehokkuus-, ympäristövastuullisuus- ja työturvallisuusasioissa. Osapuolet sitoutuvat myös omalta osaltaan tehokkaasti ns. harmaan talouden torjuntaan annettujen määräysten ja ohjeiden mukaisesti.
http://www.harppuunakortteli.fi/tiedotteet/

Mitä se sitten tarkoittaakin?
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#86308
Allianssimalli on uusi termi vanhalle kunnon aluerakentamiselle. Allianssimallissa (julkinen) tilaaja lupaa olla vaatimatta liikaa laatua, ja rakentaja lupaa toteuttaa hankkeen etukäteen sovittua kattohintaa halvemmalla – ja laittaa erotuksen omaan taskuunsa.
veka tykkää tästä
tekijänä Hwaaw
#86310
arkkinikkari kirjoitti:Allianssimalli on uusi termi vanhalle kunnon aluerakentamiselle. Allianssimallissa (julkinen) tilaaja lupaa olla vaatimatta liikaa laatua, ja rakentaja lupaa toteuttaa hankkeen etukäteen sovittua kattohintaa halvemmalla – ja laittaa erotuksen omaan taskuunsa.
Allianssimallilla ei kylläkään ole mitään tekemistä aluerakentamisen kanssa, sillä tehdään myös yksittäisiä kohteita. Kyse on lähinnä osapuolien tiiviistä yhteistyöstä jossa päätökset tehdään yhdessä sekä jaetaan mahdollisia riskejä ja hyötyjä. Periaatteessa enemmän avoimuutta ja suunnittelua. Ja hyvästä suorituksesta saa bonuksia, joten en ihan näkisi asiaa kuten sinä.
Avatar
tekijänä Kantti
#87089
Tolppien päällä oleva tuleva pihakansi on aika pitkällä. Tontin keskelle tuleva rakennus on saamassa seiniä.
Kuva

Kuva

Kuva tontin itäisestä kärjestä.
Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#87612
Keskelle pihakantta tuleva körmyselkäinen rakennus.
Kuva

Vallihaudankadun puolelta
Kuva

Linnankadun puoli. Ison näköinen tunneli.
Kuva
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#90061
Kiersin tuossa heinäkuun alkupuolella (10.7.) Harppuunakorttelin ympäri. Hiljaistahan rakennustyömailla keskikesällä on. Niin täälläkin.

Linnankadulta vastapäivään kiertäen.
Kuva

Satamaan menevän rautatien vierestä.
Kuva

Vastakkaiselta puolelta, Vallihaudankadulta loput kuvat.
Kuva

Hiljaista on...
Kuva

Kuva

Harppuunakorttelin sivuilla, mediapankissa on havainnekuvia, alla muutama niistä. Tall Ship tapahtuman yhteydessä Harppunakortteli oli esitteillä Forum Marinumin pihalla, korttelista oli tehty pienoismallikin. Kysellessäni projektista, ymmärsin taloja alettavan rakentaa korttelin uloimmasta päästä, sen korkeimmasta rakennuksesta, joka oli myös ehdolla palvelutaloksi.
Kuva

Piha-alue ilman taloja.
Kuva

Kuva

Korttelin yhteistila ja sen suuri ikkunaseinä. Kortteli on suunniteltu yksiköksi joka olisi melko omavarainen ja joka olisi ekologinen kokonaisuus. Palveluja keskitetään keskellä pihaa olevaan keskusrakennukseen. On aurinkopaneeleja ja korttelin hulevedet käsitellään omassa hulevesijärjestelmässä.
Kuva

Kuva

Kuva
http://www.harppuunakortteli.fi/korttelin-esittely/

http://www.expressmagnet.eu/pub/52/Asun ... site-2017/

Harppunakortteli näyttää hyvältä ja pitkälle ajatellulta kokonaisuudelta, keskellä on iso monipuolinen suojaisa piha. Isoja puita pihakannelle ei kyllä saada kasvamaan, matalampaa kyllä. Ei paha!
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Viekas
#90150
Tämä on ihan mukava poikkeus Turun projekteissa. Tietty palvelut ovat suht kaukana silti, mutta hieno parkkihalli löytyy autoa varten.
Onko kenelläkään tietoa ensimmäisen talon asuntojen hinnoista?