Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Bernheart
#86820
Minua ko. korttelissa hämmästyttää, että tuo pieni julkisivu on edes jäänyt pystyyn. Kyseessä täytyy olla vahinko.
Tuo kortteli on kouluesimerkki siitä tuhoamisvimmasta, joka ei ole laantunut tänäkään päivänä ja joka tuskin olisi ollut mahdollinen tuossa mittakaavassa missään todellisessa eurooppalaisessa sivistyskaupungissa.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#86824
Bernheart kirjoitti:Minua ko. korttelissa hämmästyttää, että tuo pieni julkisivu on edes jäänyt pystyyn. Kyseessä täytyy olla vahinko.
Tuo kortteli on kouluesimerkki siitä tuhoamisvimmasta, joka ei ole laantunut tänäkään päivänä ja joka tuskin olisi ollut mahdollinen tuossa mittakaavassa missään todellisessa eurooppalaisessa sivistyskaupungissa.
Kyllä sitä ollaan nyt niin katkeria :D Ja jos ''tuohamisvimma'' ei ole mielestäsi edelleenkään laantunut niin voit kertoa miten montaa esimerkiksi jugendia edutavaa taloa Turussa ollaan purkamassa tällä hetkellä. Toki on monia taloja, mitkä olisivat saaneet jäädä pystyyn aikanaan, mutta kelloja on paha kääntää taaksepäin. Lisäksi mielestäni suurin menetys Turun kaupunkikuvassa (ja historiallisestikkin) tuli kun kaupunki paloi ja tilalle tuli ruutukaava :)
Avatar
tekijänä Bernheart
#86826
@TurkuCubed Jos katsotaan torin ympäristöä, johon Juliankin kortteli kuuluu, on suurin hävitystyö tehty jo valmiiksi. Kauppatorin täydellinen tuhoaminen (Eli Wikke, Posti, Börs), jonka viimeistelee Bassin talojen tuhoaminen ja Österbladin talojen purku ovat osa isoa hävitysprosessia. Keskustan ytimen kaupunkikuva on vastenmielinen, pääosin sodanjälkeisestä rakennuskannasta koostuva sekamelska, jossa kaupungin paljon puhuttu eurooppalainen historia ei näy. Samaa hirveää sekamelskaa on Eerikinkatu, Aninkaistenkatu jne. Kaunista, töölöläistyyppistä yhtenäistä aluetta ei Turusta löydy. Portsa ansaitsee hatunnoston. Mitä tulee tuhoamisvimmaan niin käsittääkseni Cafe Noirin talo oli pitkään purkulistalla. Tuhoaminen tapahtuu postimerkkikaavalla, tontti kerrallaan ja vähitellen 1800-luvun rakennuskanta väistyy. Tätä halutaan, koska sen kuvitellaan olevan suuruuden ja menestyksen merkki. Loosiveljes Olli A. Mannin kommentti sinisestä talosta kuvaa mielestäni parhaiten asennetta, joka on ollut sama 1960-luvulta alkaen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nobelin_talo
Aiempaan ratikkakeskusteluun pieni uutinen Tampesterista: http://yle.fi/uutiset/3-9438337
tekijänä paavali
#86833
Minusta on sääli että ennen kylmästi vaan purettiin kaikkia arvorakennuksia, olivat ne sitten asuintaloja tai eivät. Tämän jälkeen kerrostaloja heiteltiin keskelle kortteleita pilaten koko korttelin, näitä esimerkkejä löytyy Turusta pilvin pimein, ja nykyään ei enää pystytäkkään purkamaan näitä taloja, koska ihmiset omistavat asunnot niistä eikä niitä tulla ikinä purkamaan tämän takia. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä saatiin aikaan korvaamatonta vahinkoa. Mutta en minä silti itke jokaisen puutalon perään joka on purettu Turussa, esimerksi Ratapihankadun kulman puutalojen kohtalo oli täysin oikein.
tekijänä paavali
#86836
Turku sai juuri Google Mapsiin kauan odottamani 3D kuvat! Koko Turku näkyy nyt Google Mapsissa kolmiulotteisena, ja samoin ovat myös kuvat päivittyneet parin vuoden takaisesta vuoteen 2016! :) On muuten hyvin tarkkoja kuvia!
tekijänä La_Resistance
#86837
Kommentit Östbladin puutalorivin purkamisen puolesta saa kyllä verenpaineen korkealle. Purkaminen olisi aivan uskomatonta lyhytnäköisyyttä ja siinä tuhottaisiin tuon kadunkulmauksen ja koko läheisen joenranta-alueen viihtyisä identiteetti. Pääkirjaston uusi osa on siinä ympäristössä modernina elementtinä erittäin onnistunut ja tuo hyvää kontrastia ympäröivään vanhaan. Jos kirjastoa vastapäätä nyt rakennetaan jokin geneerinen monikerroksinen bulkkituote (let's face it, niin siinä kävisi) niin peli ja tunnelma on kyllä menetetty.

Miten tuntuu että tämä purkamisvimma on saanut jostain ihmeen naftaliinista aivan uutta tuulta alleen Turussa? Denniksen puutalon purkuaikeet edelleen tuoreessa muistissa ja siinäkin ollaan loisteliaasti menossa aivan metsään (ellei jo menty?). Turussa löytyy kyllä täydennysrakentamiselle mahdollisuuksia muutoinkin kuin purkamalla kerta toisensa jälkeen yli satavuotiasta historiaa.
jfo, Bernheart, pakolaishallitus tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#86838
La_Resistance kirjoitti:Kommentit Östbladin puutalorivin purkamisen puolesta saa kyllä verenpaineen korkealle. Purkaminen olisi aivan uskomatonta lyhytnäköisyyttä ja siinä tuhottaisiin tuon kadunkulmauksen ja koko läheisen joenranta-alueen viihtyisä identiteetti. Pääkirjaston uusi osa on siinä ympäristössä modernina elementtinä erittäin onnistunut ja tuo hyvää kontrastia ympäröivään vanhaan. Jos kirjastoa vastapäätä nyt rakennetaan jokin geneerinen monikerroksinen bulkkituote (let's face it, niin siinä kävisi) niin peli ja tunnelma on kyllä menetetty.
Aika tanakasti samalla kannalla! Varma voidaan olla, että tontin rakentamisen ja suunnittelun aika kun tulee, rakennuttajan suunnasta kerrotaan miten kalliiksi tulisi säilyttää ripaustakaan vanhaa kaikkien kaupunkilaisten tunnistamaa katukuvaa, eikä rakennuksella ole historiallista arvoa koska ei ole alkuperäinen vaan monesti muokattu.

Kun Kauppiaskadusta tulee kävelykatu, rakennus julkisivultaan (jos nyt vaikka edes julkisivu jäisi) kunnostettuna luo katuilmettä jollaista minkäänlainen uudisrakentaminen ei mahdollista ja historian saa päälliskauppaan. Turullla ei ole näitä mahdollisuuksia keskustassaan turhan paljon tarjolla, mutta Turulla sentään on! Vielä.

Miten tuntuu että tämä purkamisvimma on saanut jostain ihmeen naftaliinista aivan uutta tuulta alleen Turussa? Denniksen puutalon purkuaikeet edelleen tuoreessa muistissa ja siinäkin ollaan loisteliaasti menossa aivan metsään (ellei jo menty?). Turussa löytyy kyllä täydennysrakentamiselle mahdollisuuksia muutoinkin kuin purkamalla kerta toisensa jälkeen yli satavuotiasta historiaa.
Denniksestä ei ole viime aikoina kuulunut mitään. aikamoinen helpotuksen huokaisu pääsi, lukiessani Katiskan talon kuitenkin säilyvän! Parisen kuvaa Katiskan/Denniksen pihalta. Tosin Kauppahallin puolelta aidan takaa.
Kuva

Kuva

Kuva
La_Resistance tykkää tästä
tekijänä hmikko
#86853
La_Resistance kirjoitti: Jos kirjastoa vastapäätä nyt rakennetaan jokin geneerinen monikerroksinen bulkkituote (let's face it, niin siinä kävisi) niin peli ja tunnelma on kyllä menetetty.
Itelläni on käynyt mielessä, että jos vastapäätä tulee asuntoja moneen kerrokseen, niin kirjaston korkean osan lukusalin asiakkaat olisivat aikamoisessa näyteikkunassa. Näytillä oleminen tietysti kuuluu kaupunkiin, enkä sillä perusteella jättäisi rakentamatta, mutta nyt kun puutalot ovat matalia, niin kirjaston yläkerran paikoilta on kiva katsella kaupunkia, ilman, että on itse jonkun keittiön ikkunan alla.
jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#86859
Bernheart kirjoitti:Tällä kertaa eurooppalainen kulttuurikaupunki Turku päättää jatkaa eurooppalaista sivistysprojektiaan ja hävittää lisää puutaloja Ratapihankadulta. http://ah.turku.fi/ksylk/2017/0131002t/3493941.htm
Ilmeisesti aina kun tulee puhe puutaloista niin (ainakin eräiden mielestä) ne ollaan purkamassa?

No joka tapauksessa Yliopistonkadulle suunitellaan kerrostaloja kamalien, yksikerroksisten liiketilojen tilalle:
Turun Yliopistonkadulle suunnitteilla lisää kerrostaloja

Asunto Oy Yliopistonkatu 5 ja Auratum Kiinteistöt Oy purkaisivat kaksi matalaa rakennusta uudisrakentamisen tieltä.

Kuva
Yliopistonkadun alkupäähän ja Nahkurinkadun varrelle on suunnitteilla kaksi asuinkerrostaloa. Kerrostalojen tieltä väistyisi kaksi yksikerroksista rakennusta.

Yliopistonkadun varrella sijaitsevasta talosta löytyi ennen Alko. Nykyisin se palvelee Pelastusarmeijan kirpputorina. Nahkurinkadun varren talo on tyhjillään. Chilitarvikeliike on muuttanut muualle.

Talot omistaa Asunto Oy Yliopistonkatu 5. Yhtiön pääomistus on Multavierunkadun seitsenkerroksinen asuintalo, joka on rakennettu 1960-luvulla.

Nykyinen asemakaava ei mahdollista yksikerroksisten rakennusten korvaamista kerrostaloilla. Niinpä rakennusoikeutta pitää hakea kaavamuutoksen kautta.

Jos Asunto Oy Yliopistonkatu 5:n ja Auratum Kiinteistöjen toiveet toteutuvat, tuloksena olisi noin 7–8-kerroksisten talojen tulo Yliopistonkadun ja Nahkurinkadun varrelle. Pihamaan alle tulisi pysäköintitila.

Uudisrakennusoikeus olisi kiinteistönomistajien papereissa 4 500 kerrosalaneliötä. Asuntoihin sijoittuisi 4 000 neliötä.
http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/33 ... rrostaloja
Tämä on mielestäni hyvää kehitystä, saadaan kortteleita täydemmäksi.
Avatar
tekijänä Ukilainen
#86860
Bernheart kirjoitti:Tällä kertaa eurooppalainen kulttuurikaupunki Turku päättää jatkaa eurooppalaista sivistysprojektiaan ja hävittää lisää puutaloja Ratapihankadulta. http://ah.turku.fi/ksylk/2017/0131002t/3493941.htm
Kuva

Tossa siis se, mitä korttelissa oikeasti tulee tapahtumaan. Vanhat teollisuusrakennukset puretaan ja korvataan asuinrakennuksilla.

Puutalokokonaisuudet säästetään ja niiden kaavamerkintä muutetaan teollisuustontista asuin- ja liikekäyttöön. Oikeanpuoleisessa puutalokorttelissa on yksi rakennus, jonka voisin kuvitella olevan purku-uhan alla, mutta en tiedä onko se edes puutalo.
Kantti, TurkuCubed, pakolaishallitus tykkää tästä
tekijänä paavali
#86862
Oikeanpuoleisessa puutalokorttelissa on yksi rakennus, jonka voisin kuvitella olevan purku-uhan alla, mutta en tiedä onko se edes puutalo.

Se ei ole puutalo ja en usko että sitä ollaan purkamassa siinä on tehny juuri hiljakkoin remonttia alakerrassa ja muutenkin laitettu kuntoon. Siinä alakerrassa on kai jonkin pienemmän rakennusliikkeen konttori tms, jollen ihan väärässä ole. Siis juuri aloittanut siinä. Voin olla väärässäkin.

Ohoh, lainaaminen ei nyt oikein toiminut


Tuollaista kaupunkikehitystä kuin Yliopistonkadulla on suunnitteilla pitää saada lisää! Turusta löytyy valtava määrä tuollaisia yksi tai kaksikerroksisia lisäsiipiä 60-80 luvuilta jotka tulisi kaikki ajaa matalaksi juuri kuten tuokin rakennus! Tätä lisää!
Avatar
tekijänä Kantti
#86866
Österbladin tontti on keskeisen sijaintinsa, vanhojen rakennustensa ja ajankohtaisuutensa vuoksi mielenkiiintoisin ja tärkein tontti ydinkeskustan kehittämisessä tällä hetkellä. Niinpä haastankin Talon tyypit sijoittamaan tulevan rakennusmassan tontille oman näkemyksensä mukaan parhain päin.
Pohjalla on ajatus hotellin tulosta tontille.

Itse heitän peliin nerokkaan asettelun jossa otin lähtökohdaksi tontin puurakennusten säilyttämisen kokonaisuudessaan, lukuunottamatta pihan sisäkulmaa Linnankatu/Kauppiaskatu kulmassa.

Aluksi nykyinen tilanne korttelin päädyssä Eerikinkatu-Kauppiaskatu-Linnankatu.
Kuva

Oma hiottu vastustamattoman hieno asettelu jossa ennakoidaan kulku Jummi Wihannon älytalotontille Eerikinkadulla.
Kuva

Ehdotuksia kehiin!!!

Lisätään postaukseen selvyyden vuoksi vielä lintuperspektiivikuva Bingmapsista
Kuva
  • 1
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 214
  • 286