Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#86668
Ei kilpailujen tekeminen ole turhaa työtä, vaikka niistä ei lopulta saisikaan palkkiota tai toimeksiantoa (ja tämä nimenomainen tapaus oli tosiaan kutsukilpailu, josta kaikki saivat palkkion). Kilpailuihin osallistuminen on arkkitehdeille jatkokoulutusta, ja kilpailutyöt tieteellisiin julkaisuihin verrannollisia tutkimustöitä, joissa etsitään uusia tapoja toteuttaa asioita. Kyllä nämäkin kilpailutyöt syynätään tarkkaan toimistoissa ympäri maailmaa, ja hyviä ideoita otetaan omaan tuotantoon mukaan.

Kilpailutöiden tekeminen on lisäksi kivaa; kilpailutyö on 100% Arkkitehtuuria isolla A:lla, kun taas toteutussuunnittelussa hyvin iso osa ajasta kuluu erilaisten proosallisempien asioiden parissa, kuten muiden suunnittelijoiden kaitsemiseen siitä, kuinka savunpoistoluukku keskellä julkisivua nyt vain ei ole hyväksyttävä ratkaisu, vaikka se oliskin halvinta ja helpointa, tai kädenvääntöön tilaajan kanssa siitä, kenen piikkiin muutostyöt menee kun asiakas muuttaakin mieltään kesken rakentamisen...
hmikko, pakolaishallitus tykkää tästä
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#86669
hmikko kirjoitti:Luemma tuohon Lontoon kilpailuun on tullut ensimmäisessä vaiheessa 92 ehdotusta ja toiseen vaiheeseen kutsuttiin kymmenen.
Ne 92 eivät olleen ehdotuksia, vaan pelkkiä tarjouskirjeitä joissa esiteltiin minkälaisella tiimillä ollaan valmiit lähtemään mukaan varsinaiseen suunnitteluun. Eli ne kymmenen valittiin ihan pelkkien referenssien pohjalta, ei suunnitelmien pohjalta, ja jokaisele maksettiin suunnittelupalkkio. Tällaisessa kilpailussa toimistojen riskit ovat hyvin hallinnassa, vaikka 15 000 punnan osallistumispalkkio tässä kohteessa onkin aika pieni.

Avoimet kilpailut ovat asia erikseen.
Avatar
tekijänä veka
#86670
En enää välitä palata Guggenheim-vääntöön, se meni jo. Ajattelin asiaa tosiaan vain niiden mukana olleiden komeiden ehdotusten kannalta, hukkatyötäkö? Vai voiko joku halukas poimia tuolta rakennuksen omiin tarkoituksiinsa sopimalla arkkitehdin kanssa? Voiko arkkitehti itse tarjota samaa rakennusta muuhun käyttöön, vai onko kilpailun järjestäjällä jotain oikeuksia tulleiden ehdotusten muuhun käyttöön?

Esimerkiksi Lontoon holokaustimuistomerkin ehdokkaissa on varmaan monia, jotka lähes sellaisenaan voisivat sopia vaikka Helsinkiin tulevan Tuntemattoman sotilaan -muistomerkiksi. Hyvä ja keskeinen paikka löytyisi varmaan helposti, kun suuri osa työstä on maan alla.
tekijänä hmikko
#86671
veka kirjoitti:Vai voiko joku halukas poimia tuolta rakennuksen omiin tarkoituksiinsa sopimalla arkkitehdin kanssa?
Miksipä ei. Tavallisemmin nämä kai menevät silleen, että arkkitehti pistää toteutumattoman kilpailutyön portfolioonsa ja saa sitten sen ansiosta toimeksiantoja tai ei saa.
veka kirjoitti: Voiko arkkitehti itse tarjota samaa rakennusta muuhun käyttöön, vai onko kilpailun järjestäjällä jotain oikeuksia tulleiden ehdotusten muuhun käyttöön?
En usko, että ainakaan Helsingin Guggenheimin tapaisessa täysin avoimessa kilpailussa on, ja vaikka olisikin, niin ideoiden kierrättäminen on perin tavallista alalla, eikä näistä ole juuri mitään tekijänoikeusriitoja syntynyt. Guggenheim-ehdotuksissa oli useita lähes suoria kopioita muualla toteutumatta jääneistä G-museoista. Eivät taineet ainakaan kaikki olla idean alkuperäisiltä arkkitehdeilta.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#86672
veka kirjoitti:En enää välitä palata Guggenheim-vääntöön, se meni jo. Ajattelin asiaa tosiaan vain niiden mukana olleiden komeiden ehdotusten kannalta, hukkatyötäkö? Vai voiko joku halukas poimia tuolta rakennuksen omiin tarkoituksiinsa sopimalla arkkitehdin kanssa? Voiko arkkitehti itse tarjota samaa rakennusta muuhun käyttöön, vai onko kilpailun järjestäjällä jotain oikeuksia tulleiden ehdotusten muuhun käyttöön?

Esimerkiksi Lontoon holokaustimuistomerkin ehdokkaissa on varmaan monia, jotka lähes sellaisenaan voisivat sopia vaikka Helsinkiin tulevan Tuntemattoman sotilaan -muistomerkiksi. Hyvä ja keskeinen paikka löytyisi varmaan helposti, kun suuri osa työstä on maan alla.
Kilpailutöissä tekijänoikeudet säilyvät tekijällä, eli periaatteessa arkkitehti voi myydä saman suunnitelman uudestaan eteenpäin. Ja mitään mallisuojaahan arkkitehtuurilla ei ole, eli kuka tahansa arkkitehti voi kopioida noista hyvät ideat omiin töihinsä. Ja onhan tuo Anish Kapoorin ja Zaha Hadid Architectsin pallon muotoinen sisätila suora kopio yhdestä arkkitehtuurin toteutumattomista klassikoista 1700-luvulta.

Käytännössä jokainen itseäänkunnioittava arkkitehti kuitenkin aloittaa suunnittelun aina sijainnin pohjalta, eli ihan yksi yhteen kilpailutöitä ei voi siirtää toisaalle.
Avatar
tekijänä veka
#88016
Aika pienillä oivalluksilla saadaan tylsästä julkisivusta kiva ja virkistävä. Eikä maksa maltaita. Kaiken kukkuraksi niitä voi ripustella seinille myös jälkikäteen, kuten vaikka siinä Dusseldorfin Medienhafen-talossa, jonka seinillä kiipeilee hauskoja liimanäppejä (muutama kuva Aulan puolella).
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23