Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#83472
sam kirjoitti:Sanopa muuta. Tämä tulee hyppäämään silmille muuten laadukkaan oloisen rakennuskannan keskeltä. Jos jonnekin Kaakkuriin ja Ritaharjuun on varaa toteuttaa puhtaaksimuurattuja tai rapattuja julkisivuja, miksi ei paraatipaikalle salmenrantaan?
Tornitaloon paikalla muuratun julkisivun tekeminen on helvetin vaikeaa.

Ensinnäkään raskaan, tuulettuvan rakenteen ripustaminen talon seinään (puolen tiilen muuri ei millään kanna itseään tornitalon korkuisena) ei ole mitenkään kovin yksinkertaista kun kiinnikkeistä tulevia kylmäsiltoja ei oikeastaan saisi olla lainkaan, ja tornitalossa tuulikuorma tuo vielä oman kiusansa. Toisaalta ihan jo muuraaminen itsessään on todella työlästä ja kallista jossain 16. kerroksen korkeudessa; rakennustelineitä ei niin korkeaksi saa, ja jos vaihtoehtona on ratkaisu jossa ei tarvita telineitä ollenkaan (siis tehdasvalmis sänkkäri jonka voi vaan liimata paikalleen), niin kustannusero alkaa olla jo aika merkittävä.

Tietysti pari ekaa kerrosta voisi tehdä jollain vähän toisella tyylillä niin elementit eivät näkyisi niin selvästi ohikulkijan silmiin. Ja elementeistäkin löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin tuo perus reikäelementti.
Avatar
tekijänä Joggi
#83475
Kuten arkkinikkari tuossa tuossa toteaa, korkea rakentaminen ja paikalla muuraus ovat kyllä jokseenkin niin kuin antiteesejä toisilleen. Tai onhan niitä tehty piippujakin muuraamalla, mutta ainakin nykyisellä 1/2-kiven verhomuuraustekniikalla ei pystytä tekemään yli kahdeksaan kerrosta, jos edes sitäkään.

Rappausta voi tehdä toki myös levyalustalle, tai suoraan eristeen päälle, mutta edelleenkin aikamoiset haasteet sen tekemiselle (ja huollosta) korkeudesta syntyy.

MUTTA.

Pikkaisen erikoinen on tuo antipatia saumoja kohtaan. Niinhän siinä on myös naapurissa olevassa "profiilirakennuksessa" saumat näkyvissä. Vaikka (pyöreät parveke)seinät rapattuja onkin.

Eikä siinä kaikki. Hieman kauempana on esimerkkejä siitä, kuinka 50- ja vielä 60-luvullakin elementtisaumat olivat niin high-tech, että niitä maalattiin ja sahattiin rapattuihinkin julkisivuihin. Ja aikamoinen määrä saumaa on jokaisessa puhtaaksimuuratussa tiiliseinässäkin.

Eli saumat ovat ihan luonnollinen osa julkisivua, tekniikasta riippuen ne asettuu rakennukseen eri tavoilla. Jos tuollainen 70-luvun ruutuelementistä muistuttava jako jotakuta nyt hermostuttaa, sekin on tavallaan ymmärrettävää. Mutta taitaa tuohonkin kohteeseen olla seinän väriset saumaukset vielä tulossa, joten erottuvuus ainakin vähenee.
Avatar
tekijänä Joggi
#83484
Komeita taloja. Mutta jos nuo on muurattuja + rapattuja niin miksi niissä näkyy saumat?

Punaisessa (ruskeassa) talossa näyttää olevankin jo joku vaurio, mutta rappauksen huolto/uusimisväli on 25-50 vuotta. Näin siis täyskivi/tiiliseinässä, siitähän on jo muutaman sadan vuoden ajalta kokemusta. Näistä lämpö/levyrappauksista ei niinkään, mutta tuskin nämä pitkäikäisempiä ovat?
tekijänä ari.kalla
#83486
Kyllä ylempi on"tiilimuurattu". Eli julkisivu näyttää hyvältä, pohjalla perusbetonielementtiä. Se on eri kuin sadan vuoden takaiset Jugend-talot. Saumat taitaa olla rakentajan tajunnanlämpölaajuutta.

Lopputulos on tyylikäs.
Avatar
tekijänä sam
#83487
Kiitos rakennusteknisestä valistuksesta! Maallikkona en ole katsonut tornitalojen julkisivuja niin tarkkaan. Saumat tuskin erottuvat kauempaa katsottuna, mutta valkobetonissa ikääntyminen ja likaantuminen näkyy usein nimenomaan saumojen ympäristössä. Toisaalta itkettyneen betonijulkisivun oletettavasti freesaakin rapistuvia rappauksia vähemmällä työllä. Huoltoa laiminlyömällä kaikenlaiset seinät näyttävät huonoilta.

Loppupeleissä julkisivumateriaali on vain pieni osa kokonaisvaikutelmaa: Arabian oranssi tötterö olisi sänkkäritoteutuksenakin mielenkiintoinen, kun taas Satamarannan Masto rapattuna ei luultavasti hetkauttaisi juuri nykyistä enemmän.
Joggi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Joggi
#83488
Tyylikkäitä ovat, mutta minusta noissa rappauksesta ei ole juurikaan saatu lisäarvoa. Yhtä tyylikkäinä ne olisi voitu toteuttaa vaikka sandwich-rakenteella. Mutta sehän on vain minun mielipiteeni.

Nuo valkoisen talon saumat (8. ja 10. kerroksen kohdalla) taitaa johtua juurikin siitä, että verhomuuraus on kannateltu noilta tasoilta jollain palkkisysteemillä, ja palkin alapuolella on elastinen liikuntasauma.

Taloja on rapattu jo tuhannen vuotta ennen jugendiakin, mutta luuleeko joku tosiaan että nämä nykyiset, kylmät, rapatut verhomuuraukset on kestävämpiä tai huoltovapaampia kuin täyskiviseinät?

Ja jos minulta kysyttäisiin, minusta saumoja isompi juttu noissa rapatuissa taloissa on se että varsinkin lämpörapatuissa ikkunasovitukset/syvennykset saadaan tehtyä tyylikkäämmin kuin mitä ne useimmiten sandwich-seinässä on.
Viimeksi muokannut sw, 20.07.16 18:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa. Syy: tupla
ari.kalla tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#83532
Joggi kirjoitti:Tyylikkäitä ovat, mutta minusta noissa rappauksesta ei ole juurikaan saatu lisäarvoa. Yhtä tyylikkäinä ne olisi voitu toteuttaa vaikka sandwich-rakenteella. Mutta sehän on vain minun mielipiteeni.
Joo tästähän voi debatoida pitkäänkin. Mikäli elementtisaumat pyritään jotenkin häivyttämään, voi sandwich-talotkin olla ihan asiallisia (Cirrus, Metsätapiolan tornit). Mutta jos toisaalta vertaa viime vuosina rakennettuja Jätkäsaaren rapattuja taloja Ruoholahden 1990-/2000-luvun alun taloihin, on edge selvästi Jätkäsaarella.
Avatar
tekijänä Urbaani
#83533
Mikäli siis tuota Arabianrannan oranssia tornitaloa ei oltaisi rapattu, vaan toteutettu oransseilla elementeillä, olisi lopputulos ollut todennäköisesti jotain tämäntyylistä:

Kuva
(Kuva: Janne_H)
Avatar
tekijänä Joggi
#83593
Onhan tuo nyt kohtuutonta.

Ensinnäkin, vertaillaan 20 vuotta vanhoja taloja uusiin (Ruoholahti<>Jätkänsaari), onhan se jo kunnossapidon näkökulmasta epäreilua. Rapatut talot ovat 20 vuoden päästä jo huollon tarpeessa nekin.

Toisekseen, nuo oranssit talothan on kovastikin erilaisia, Arabianrannan (tyylikkäämmän) talon voisi toteuttaa elementtitekniikalla, eiku niinhän se on tehtykin, mutta sandwich-elementtitekniikalla, ilman mitään muutoksia, eikä lopputulos kuitenkaan muistuttaisi Vuosaarta(?).

Tuossa Arabianrannan talossa muuten kiinnittää huomiota, että osa parvekkeista on jätetty lasittamatta - ja sillä on oma, jopa merkittävä vaikutus kokonaishahmoon, tai ainakin sen elävyyteen. Eli hyvä niin. Mutta voin kuvitella keskustelun: "Miksi meillä ei ole lasitettua parveketta, kun kaikilla muillakin on? - Siksi koska arkkitehti on päättänyt niin, kun se tekee talosta hienomman näköisen". :shock:
Avatar
tekijänä Urbaani
#83598
Joggi kirjoitti:
Toisekseen, nuo oranssit talothan on kovastikin erilaisia, Arabianrannan (tyylikkäämmän) talon voisi toteuttaa elementtitekniikalla, eiku niinhän se on tehtykin, mutta sandwich-elementtitekniikalla, ilman mitään muutoksia, eikä lopputulos kuitenkaan muistuttaisi Vuosaarta(?).
Ei kai kenelläkään nyt elementtirakentamista sinänsä mitään vastaan ole, kyse on vain siitä päätetäänkö rakennukselle tehdä kunnon julkisivu rappauksineen yms, vai jätetäänkö raaka elementit saumojen kera näkyville.
Avatar
tekijänä Joggi
#83614
MItkä ihmeen "raakaelementit"? Ja rappausko on "kunnon julkisivu"?

Kuten todettiin, rappauksella on toki pitkät perinteet, mutta omat haasteensa myös. On aika yksisilmäistä luokitella rappaus "kunnon julkisivuksi", ja esimerkiksi väri/valkobetoni joksikin muuksi. Ei se nyt ainakaan faktoihin perustu.

Ja mitä saumoihin tulee, joskus ne on julkisivuissa muotia ja joskus ei. Eli ne voi olla tehokeino, tai kauneusvirhe, mutta usein aika olennainen osa julkisivurakennetta.
Avatar
tekijänä Urbaani
#83623
Alan ammattilainen en ole, mutta Taloforum on kyllä jossain määrin iskostuttanut 10-vuoden aikana diggaamaan enempi julkisivuista, joissa ratkaisuna on muu kuin pelkkä sandwich-elementti. Elementtisaumat tietoisena tyylikeinona voivat olla hienojakin, mutta silloin kun kyse on puhtaasti kustannusten säästämisestä, kuten mainitsemassani Martinlaakson tornissa, lopputulos on aikalailla kauhea.
Avatar
tekijänä Joggi
#83645
Nojoo, kymmenen vuotta Taloforumia... :shock:

Tulee vaan mieleen erään rakentamiseen, arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun syvällisesti perehtyneen, kokeneen tuttavani ajatelma: arkkitehtuurin kannalta vaarallisimpia eivät ole kauneusarvoista piittaamattomat insinöörit, vaan ne innokkaat harrastajat, jotka LUULEVAT ymmärtävänsä mistä arkkitehtuurissa on kyse.

Olihan se aika leuhkasti sanottu, mutta kun sillä viitattiin muutamaan silloisen virka- ja politiikkokunnan huipulla olevaan "arkkitehtuurin ystävään", niin kyllä siinä jotain totuutta pohjalla kuitenkin oli.

Vähän samaa on kyllä tässä tyylissä, että huudetaan "ELEMENTTISAUMA", ja ei tavallaan ollenkaan perehdytä siihen mistä rakennuksessa oikeasti on kysymys. Ja yleensäkin, keskeneräistä työmaata ei ehkä kannata kovin kärkevästi arvostella, ainakaan ihan ohikulkijan näkökulmasta. Joskus kun tylsän näköisestä työmaasta kuoriutuu mageen näköinen talo, ja joskus mageen näköisestä työmaasta syntyy tylsän näköinen rakennus. :smt023
tekijänä ari.kalla
#83655
Äkkiseltään luulisi, että betonirungon päälle rapattu tiilikerros toisi talolle lisäikää, suojaa säältä, säästöjä..

Eivät ne betonielementtihässäkät ole mitenkään huoltovapaita, juuri Pasilan Eläketurvakeskus on (13krs?) kauttaaltaan telinöity ja huollossa. Ei ole halpaa ei.

Totta, että keskeneräinen on keskeneräistä. Metsätapiola näytti rakennusvaiheessa pahalta, lopputulos onkin jees.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 28