Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

#77039
Käsittääkseni tuossa on siis niin, että osa liiketiloista avautuu kulman puolelta kadulle, mutta isoihin tiloihin pitää mennä sisälle parkkipaikan puolelta? Kieltämättä vähän kömpelöä. Sisäkäytävää tai sellaista ei siis taida olla. Sinänsä ei tuo ihan peltomarketti sentään ole, kun asuintalokin rakennetaan päälle ja sijainti on ihan hyvä.
Avatar
Tekijänä henkka
#77040
Kyllä se tuollaisella pysäköintialueella alkaa lähestyä peltomarkettia, vaikka onkin paikalliskeskuksessa. Onhan tuo nyt tilan hukkaamista.

Kaava on melko vapaamuotoinen, siinä sanotaan että 9300 kem2:stä 3000 saa käyttää päivittäistavarakauppaan ja 3500 asumiseen, lopuille voi tehdä mitä haluaa. Päivittäistavarakaupan kerrosalan saa rakentaa yhdeksi tilaksi tai sen voi jakaa useammalle toimijalle. Toisaalta tontille voi rakentaa myös maanalaista pysäköintiä pintapysäköinnin sijaan.
Tällöin osa sisäänkäynneistä voi sijoittua lähelle kevyenliikenteen reittejä ja bussipysäkkejä, jolloin liikekeskuksen saavutettavuus kevyen liikenteen käyttäjille ja joukkoliikenteen käyttäjille on lähtökohdat huomioon ottaen mahdollisimman hyvä.
Voi-sanaa toistetaan selostuksessa useammankin kerran.

Rakentamistapaohje:
Käyttötarkoitus
Liikekeskuksen toiminnallisen konseptin tulee olla monipuolinen. Päivittäistavarakaupan lisäksi liikekeskukseen tulee sijoittaa useita pienempiä liiketiloja sekä kahvila- ja ravintolatoimintaa.

Sisäänkäynnit
Pääsisäänkäynnit tulee suunnitella siten, että niihin on lyhyt yhteys pysäköintialueelta sekä rakennusta sivuavilta kevyen liikenteen reiteiltä. Sisäänkäynnit tulee suojata katoksilla. Sisäänkäyntien yhteyteen tulee sijoittaa riittävästi mielellään katettuja säilytyspaikkoja polkupyörille. On suositeltavaa, että ainakin osaan liiketiloista on sisäänkäyntejä myös suoraan ulkoa.

Ulkotilat
Risteyksen läheisyyteen sijoittuvan sisäänkäynnin edustalla tulee olla pieni etuaukio, johon voi sijoittua mm. kahvilan tai ravintolan terassi rakennuksen lämpimälle seinustalle.

Arkkitehtuuri
Liikekeskuksen ulkotiloineen tulee olla arkkitehtuuriltaan laadukas. Rakennuksen tulee olla kaupunkikuvallisesti elävä kahdella katusivulla sekä pysäköintialueen puolella. Näillä sivuilla, missä ihmiset liikkuvat jalankulkijoina lähellä rakennusta tulee olla kaupunkimaista ilmettä, riittävästi ikkunapintaa sekä sisäänkäyntejä liikekeskuksen yhteisiin sisätiloihin tai suoraan yksittäisiin liiketiloihin. Risteysaluetta ja etuaukiota tulee korostaa arkkitehtuurin keinoin.
Tuon viimeisen kohdan mukaan siellä olisi jonkin sortin sisäkäytävä mutta mikseivät isot liiketilat sitten voi avautua yhteiseen sisätilaan.

edit:

Kaupunginvaltuuston hyväksymät asemakaavat Tesomalle ja keskustaan ovat saaneet lainvoiman. Tesomalla kyse on kirjaston ja terveysaseman tontista, jolle rakennetaan kerrostaloja puoliumpikortteliksi. Keskustassa kyse on korttelista 13 eli Keidaskorttelista eli Kuninkaankadun, Puutarhakadun, Näsilinnankadun ja Kauppakadun rajaamasta korttelista. Korttelissa korotetaan kahta Kuninkaankadun varren rakennusta kahdella kerroksella, rakennetaan Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmaan 8-kerroksinen rakennus ja sisäpihalle Puutarhakadun puolelle 7-kerroksinen. Korttelissa sijaitsee myös Ylioppilastalo.

http://www.tampere.fi/tampereinfo/ilmoi ... EFX2i.html
Avatar
Tekijänä henkka
#77117
Tämä liittyy osittain ratikkaan mutta enemmän täydennysrakentamiseen.

Hallilan täydennysrakentaminen ratikkapysäkin ympärille on edennyt osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta luonnosvaiheeseen. Alkuperäinen suunnitelma, jossa ratikka olisi linjattu ohitustien ylityksestä Pehkusuonkadun kautta Hervannan valtaväylälle on muuttunut linjaukseksi suoraan ohitustien ylityksestä Hervannan valtaväylälle.
Vaihtoehtojen johtopäätöksenä asuinrakentaminen on päädytty keskittämään Pehkusuonkadun ja raitiotien väliselle alueelle, jolloin raitiotie linjataan kulkemaan Hervannan valtaväylän yhteyteen. Ratkaisumallit, joissa kortteleita olisi sijoittunut raitiotielinjan molemmin puolin, eivät osoittautuneet toteutuskelpoisiksi (uuden katuverkon rakentaminen haastavaan maastoon, jossa katujen ja reittien rakentaminen raitiotien yli tai ali olisi tuottanut raskaita ja kalliita ratkaisuja rakentamisen määrään nähden). Myös liikenteen melu- ja ilmanlaatuongelmien huomioiminen on puoltanut rakentamisen sijoittamista väyliin nähden riittävän etäälle
Kukaan ei nyt voi Hallilassa ainakaan sanoa että ratikka lisäisi katumelua olemassa olevissa asunnoissa. Sikäli kuin ratikka edes meluaa. Lisäksi Hervannan valtaväylältä kantautuva melu vähenee uusien rakennusten myötä.

Kuva

Kuva

edit:

Unohdin laittaa linkin kaava-aineistoon: http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8604
Avatar
Tekijänä 16valve
#77217
Pari kuvaa Kalevanrinteestä tänään ruokatunnilla. Kahdeksas kerros saavutettu.

Kuva

Kuva

Kuva

Vielä yksi kuva Prisman parkkikselta. Prisman seinien pystytys meneillään. Kalevanrinteen työmaa erottuu hyvin Gigantin takaa.
Kuva

Tämän kuvan nappasin eilen aamulla. Prisman pääovi alkaa sekin muotoutumaan. Meneillään Kone rullaportaiden siirto sisätiloihin.
Kuva
Avatar
Tekijänä henkka
#77358
Kunkun parkin ympäristövaikutusten arviointi on nyt asetettu kokonaisuudessaan nähtäville, kaupunkikuvallisine vaikutuksineen päivineen. En vielä ehtinyt lukea kunnolla mutta näyttäisi että kaupunki tosissaan haluaa myös pohjoisen yhteyden katuverkkoon.

http://www.ymparisto.fi/kunkunparkkiYVA

Mielipiteitä voi ja kannattaa jättää. Yleisötilaisuus järjestetään Galleria Nottbeckissä 4.11. klo 18.
Avatar
Tekijänä 16valve
#77528
Kalevanrinteen toinen talo saanut vinot kattopalat. Toinenkin osa saanee samaiset kappaleet lähipäivinä, kun ovat jo näköjään odottamassa torninosturin juurella. Aika hauskat nuo yläosan "ampuma-aukot".

Ensimmäinen kuva otettu aamulla, loput tänään neljän jälkeen.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
Tekijänä henkka
#77559
Tampereella alkaa kaavoitusprosessi kolmessa (3) uudessa täydennysrakentamiskohteessa, joista yhden luulin jo olleen valmisteilla.

Ensinnäkin Lapinniemi-Petsamossa Koukkuniemen alueelle kaupunki haluaa purkaa alueelta kaksi rakennusta ja rakentaa lisää palveluasuntoja. Lisäksi olemassa olevia rakennuksia halutaan muuttaa laitostiloista palveluasunnoiksi.

Kuva

http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8568

Nalkalassa, Näsilinnankadulla kiinteistöosakeyhtiö haluaa rakentaa pihan pintapysäköinnin tilalle nelikerroksisen kerrostalon ja kunnostaa pihan oleskelukäyttöön. Parkkipaikat osoitettaisiin läheisistä pysäköintilaitoksista, jolloin pihaan ei jäisi parkkipaikkoja kyseisen kiinteistön alueelle.

http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8597

Kolmantena on Satamakadulla oleva täydennysrakennuskohde, josta täälläkin on joskus puhuttu ja luulin että kaava oli jo olemassa. Ilmeisesti ei ollut. Uudisrakennuksen tieltä puretaan yksikerroksinen liikerakennus ja uudisrakennuksessa tulee olemaan 7 ja 8 kerrosta. Myös tontilla, Hämeenpuiston laidalla olevan rakennuksen ullakko muutetaan asuinkäyttöön, jolloin kaavan mukainen kerrosmäärä olisi 9.

Kuva
BST Arkkitehdit

http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8584

Tänään järjestetään myös esittelytilaisuus Tammelan täydennysrakentamisesta Galleria Nottbeckissa klo 16 alkaen. Tiedän että keskustelu kääntyy siellä aiheesta riippumatta Tammelan stadioniin ja ulkona sataa, joten en aio mennä. Tammelan täydennysrakentamisen tueksi(?) kaupunki perustaa yhteistyöryhmän, johon haetaan "Tammelan kaupunginosassa toimivia ja sen kehittämisestä kiinnostuneita asukas-, yhdistys-, yritys-, ja muita yhteisöjä".

Tammelan täydennysrakentamisen tilannekatsauksessa mainitaan nyt myös TOAS Ilmari, jonka tontille TOAS on hakenut kaavamuutosta. Ilmarihan sijaitsee näkyvällä paikalla Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun kulmassa: https://www.google.fi/maps/@61.4989549, ... 6656?hl=en
Avatar
Tekijänä 16valve
#77923
Tampereen keskuspuhdistamolle on avattu uudet kotisivut http://www.keskuspuhdistamo.fi/. Keskuspuhdistamo päädyttiin rakentamaan Sulkavuorelle.
keskuspuhdistamo.fi kirjoitti:Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy

Tiedote
Julkaisuvapaa
1.11.2015

Pirkanmaan suurin ympäristöinvestointi on siirtynyt 1.11.2015 alkaen Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n vastuulle. Yritys vastaan suunnittelun toteutuksesta hankkeessa,
joka on usean pirkanmaalaisen kunnan yhteinen.

Tampereen seudulla on vuosia tutkittu erilaisia jäteveden puhdistusvaihtoehtoja ja nyt on
yhteistyössä haluttu löytää toimiva malli laajemman alueen eli kaupunkiseudun jätevesien
käsittelyyn. Malli, jolla taloudellisesti ja tehokkaasti ehkäistään likaisen veden aiheuttamia
terveys- ja ympäristöhaittoja. Nykyisin valtaosa Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan,
Vesilahden ja Ylöjärven jätevesistä käsitellään 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa Tampereella
sijaitsevissa Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpuhdistamoissa sekä Lempäälän jäteveden-
puhdistamossa. Nykyinen hajautettu jätevesien käsittely-kapasiteetti ja käsittelytavat eivät vastaa nykyhetken, saati tulevaisuuden, todellisia tarpeita.

Keskuspuhdistamon tehtävänä on keskitetyn ratkaisun, Sulkavuoren puhdistamon, valmistelu- ja selvittelytehtävät viranomaistahojen ja jäteveden käsittelyyn tarvittavien lupien ja erilaisten
selvitysten suorittaminen. Keskuspuhdistamo yhteistyössä mukana olevat sekä yhteistyöhön
mukaan tulevat kunnat haluavat varautua väestömäärän kehityksen myötä muuttuvan jäteveden
käsittelyn tarpeisiin. Kuntien tavoitteena on myös tulevaisuuden jätevesien käsittely- ja kunnossapitokulujen hallinta.

Tammikuussa 2015 on päätetty Sulkavuoren puhdistamon suunnittelijoiksi eri osa-alueille
seuraavat yritykset ja konsortiot; Kalliopuhdistamon ja lietteenkäsittelyn yleissuunnitelman
tarkistus ja toteutussuunnittelu, Konsortio Ramboll Finland Oy ja Saanio & Riekkola Oy samalla
konsortiolla on suunnitteluvastuu myös Siirto- ja purkulinjojen yleissuunnitelman tarkistus ja toteutussuunnittelusta.

Puhdistamon kalliorakenteiden suunnittelusta vastaa Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd ja
pääsuunnittelijan tehtävät suunnitteluvaiheessa, Konsortio FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy ja Pöyry Oy:llä. Keskuspuhdistamoa koskeva seuraava suuri päätös tulee alkuvuodesta 2016, kun Maakuntaliitossa päätetään uudesta maakuntakaavasta.

Kaikista hankkeen vaiheista ja niihin liittyvistä selvityksistä, päätöksistä sekä hankkeen
etenemisestä löytyvät ajankohtaiset tiedot: http://www.keskuspuhdistamo.fi verkkosivuilta.
Avatar
Tekijänä henkka
#78363
Yhdyskuntalautakunta on hyväksynyt nähtäville useitakin kaavoja mutta kiinnostavimpia ovat Koskipuiston Rosson laajennus, Aleksanterinkatu 20:n laajennus ja Tuomiokirkonkadun muuttamisen kävelykaduksi mahdollistava kaava. Luultavasti kaikki nämä ovat kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltävänä ensi vuoden alussa. Mikäli ei tapahdu mitään mullistavaa, niin Tampereella rakennetaan ensi vuonnakin uutta.

Lisäksi YLA hyväksyi poikkeamishakemuksen lähes naapurissani sijaitsevalle tontille, johon on tulossa kaksi 5-6 kerroksista taloa. Pääasiallinen poikkeaminen on parkkipaikkavaatimuksesta, josta rakennetaan noin 70 %.
Autopaikkamääräyksen mukaan tontille tulisi toteuttaa yksi autopaikka asuntilan 85 m2 kohti ja liike-, toimisto- ja palvelutilojen 50 kem2 kohti, mikä suunnitelmien mukaan tarkoittaisi yhteensä 74 autopaikkaa. Autopaikkoja toteutetaan 49 kpl, mikä on 25 kpl vähemmän kuin kaavan mukaan tulisi olla. Lähin bussipysäkki sijaitsee n. 400 metrin päässä Lempääläntien varressa, josta päiväaikaan kulkee keskimäärin kahdeksan bussivuoroa tunnissa. Joukkoliikenteen palvelut ovat melko hyvät, joten toteutuvaa autopaikkamäärää voitaneen pitää riittävänä.
Alkuperäisessä kaavassa pysäköinti oli sijoitettava joko maan alle tai pysäköintilaitokseen. Poikkeusluvalla kumpaakaan ei tarvitse tehdä, vaan kaikki pysäköinti voidaan toteuttaa pintapysäköintinä.
Asemakaavan mukaan tontin toteutettua kerrosalaa vastaavista autopaikoista on vähintään 70 % sijoitettava rakenteellisesti rakennuksien yhteyteen, maanalaiseen tilaan tai erilliseen pysäköintirakennukseen. Autopaikoista 9 kpl (18 %) sijoitetaan rakennuksessa B sijaitseviin autotalleihin ja loput sijoitetaan neljälle erilliselle pysäköintialueelle. Osa autopaikoista sijoittuu pysäköimispaikaksi osoitetun alueen ulkopuolelle ja osin myös istutettavalle alueen osalle. Autopaikkojen toteuttaminen neljään eri yksikköön estää liian suuren, yhtenäisen pysäköintikentän muodostumisen. Maantasopysäköinnin toteuttaminen vastaa Peltolammilla vallitsevaa pysäköintitapaa.
Huono ratkaisu se on silti, vaikka kuinka vastaisi sitä miten ennen on tehty.
Avatar
Tekijänä henkka
#78435
Viime aikoina vapaa-aikani on mennyt pääasiassa gradun parissa ahertaessa, joten en ole ehtinyt kuvailemaan tai käsittelemään kuvia juurikaan. Nämäkin ovat jo kahden viikon takaa.

Yliopistonrinteen Technopoliksessa asennettiin varauloskäytävän portaikkoa, joka on luultavasti jo saanut seinätkin pintaansa. C- ja D-osien valkoinen laatoituskin on luultavasti edennyt jo kaaren puolelle. Ratapihankadulla ollaan tehty liittymää toiseen parkkihalliin. Näkyvissä on (jotenkin) myös sisäpihojen väreiltään hieman toisistaan eroavat seinät.

Kuva
Kuva
Kuva

Yliopistonkatu 52:ssa on tiilimuuraus yltänyt jo Yliopistonkadun puolelle ja sisäpihan sekä Varastokadun päätyseinät on maalattu. En tosin ole ihan varma mistä päätyseinän kuviointi on saanut innoituksensa.

Kuva
Kuva
Kuva

Pohjolankatu 21:n laajennuksesta puuttuu muistaakseni vielä yksi kerros. Haarlan tehtaan laajennukseen on asennettu parvekekaiteita ja koristeita. Tuntuu hiukan kikkailulta tuollainen shakkikuviointi, jossa vaihtelee eriväriset lasi- ja metallikaiteet.

Kuva
Kuva

Lapintien sillalle on valettu betonikansi. Mietin tulevatko vanhat kivikaiteet takaisin vai jotain uudempaa.

Kuva

Lapintie 9:ssä ollaan valettu anturoita.

Kuva

Myös Ratapihankadulla tapahtuu. Tämä on siitä mielenkiintoinen että Ratapihankadun tämä osuus on niissä katusuunnitelmissa, jotka olivat juuri nähtävillä mutta joita ei ole vielä tietääkseni hyväksytty. Tosin sama osuus on myös Rantaväylän tunnelin katusuunnitelmissa, jotka tietysti on jo hyväksytty.

Kuva

Rautatienkatu 21:n rakennuslupa on tulossa YRJAn käsiteltäväksi seuraavaan kokoukseen. Kyseessä on siis pääpostin talo, johon juuri rakennettiin Hotelli Cumulus, joka sittemmin vaihtoi nimensä Holiday Inniksi.
Tekijänä B-toni
#78681
TAYSin sisäpihalle valmistui lokakuussa hieman sairaanvalkoisesta levypinnasta visuaalisesti eroava E-rakennus. "Rauhoittava lehdenvihreä" ja energisoiva lasiseinä.

http://www.pshp.fi/fi-FI/Sairaanhoitopi ... /Erakennus

Hieman vanhempaa kampuksen täytetää edustaa Silmäkeskus ja potilashotellirakennus:

http://img.yle.fi/uutiset/alueelliset_u ... hotelli_PA

Silmäkeskuksen oikealla näkyvä matalampi lasisiipi hohtaa pimeällä punaisena pornovalaistuksen ansiosta. Potilashotellin tetrispalikkaulokkeet ovat...mielenkiintoiset.
'
Etupihallahan jatkuu vielä kolmen vuoden ajan totaalimyllerrys ja sitä voi seurata online-kameran kautta. Piha on tällä hetkellä iso kuoppa.
Avatar
Tekijänä henkka
#78773
E-rakennuksen elementit ovat melkein yhtä kamalat kuin Tornihotellissa.

Tampereella on käynnistymässä niin monia täydennysrakennushankkeita että luulin jo maininneeni tämän, vaikka OAS tuli tänään nähtäville. Tämä tosin on tulossa jo aiemmin mainittua Näsilinnankadun täydennysrakentamiskorttelia vastapäätä, osoitteeseen Näsilinnankatu 39 - 41. Kyseisessä osoitteessa sijaitsevat Elisan toimitalo, eli Tampereen puhelinosuuskunnan (TPO) talo vuodelta 1979 ja rakennus, jonka nimi on Letkutehdas 1940-luvulta.
Hakijoiden tavoitteena on alueen pääkäyttötarkoituksen muuttaminen ja rakennusoikeuden lisääminen. Tarkoituksena on, että letkutehtaan rakennusta korotetaan ja se muutetaan asuinkäyttöön. Lisäksi nykyisin pysäköintikäytössä olevalle tontin osalle rakennetaan uusi asuinkerrostalo. Toimistorakennus säilyy nykyisessä käytössään. Pysäköintipaikat sijoitetaan läheisiin pysäköintilaitoksiin ja pihan rakentamattomaksi jäävät osat kunnostetaan asukkaiden ulko-oleskelualueeksi.
Kuva
Arkkitehtuuri Arkera Oy

Kaavamateriaalit: http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8599
Avatar
Tekijänä henkka
#79200
Yliopistonrinteen Technopoliksella ollaan asennettu lisää seinäpaneeleita. Näkyvissä on kiinnityskiskoja, joilla saadaan hieman kulmikkaasta elementtiseinästä sulavalinjaisen pyöreä.

Kuva

Yliopistonkatu 52:ssa tiiliseinät alkavat olla melkein valmiit.

Kuva

Pohjolankatu 21 - 29:ssä 21:n laajennus on harjassa.

Kuva

Lapintien silta on avattu liikenteelle. Kaupungin tiedotteen mukaan betonikaiteet korvanneet teräskaiteet muistuttavat vanhoja kaiteita mutten kyllä näe muuta yhteistä kuin sen että ne ovat molemmat sillan reunalla.

Kuva

Kuva
Google Maps / Street View

Lapintie 9:ssä on pystytetty ensimmäisen kerroksen elementtejä ja torninosturi.

Kuva

Kuva

Lisäksi nähtävillä on useitakin kaavoja, joita voi käydä kommentoimassa:
  • 1
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 145