Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Klazu
#77103
Ukilainen kirjoitti:No jaa, TS:n uutisessa puhutaan jo oikein kaavamuutoksesta, että ilmeisesti ihan tosissaan ollaan liikkeellä.
Olipahan turkulainen esitys. Tamperekin mainittiin peräti kahteen otteeseen! :D

Aika torahammas tämän suunnitelman torni, sillä se ei yhdisty mihinkään ympäröivään. Toivottavasti kuitenkin Turkuunkin saataisiin viimeinkin uusi tornitalo, mutta mielestäni tämä paikka Kakolan kolmpleksin kulmassa on väärä. Epäilevästi suhtaudun tähän "jos" torniin (videosta poimittua).
tekijänä hmikko
#77105
Turulla on jälkitauti, jos tuo menee tuommoisenaan läpi, sen verran kolho ja paikkaansa sopimaton kuvien torni on. Onko missään mainintaa arkkitehdista, vai onko semmoista ollutkaan? Voisin maksaa pennin Pekka Helinin (kaavakilpailun voittaja) ajatuksista pökäleen suhteen, mutta hän tuskin kommentoi julkisesti.
Avatar
tekijänä Kantti
#77106
Kopterivideosta saa kohtalaisen käsityksen siitä, mitä tulevan tornin (?) näköalaterasseilta voi ympäristöstään nähdä. Sijainniltaan torni olisi parhaalla paikalla, näkyisi hyvin ydinkeskustaan Aurajoen yläjuoksun suuntaan, myös saaristoon päin. Ei kuitenkaan pidemmälle kuin Hirvensaloon ja Ruissaloon jotka molemmat ovat isoja saaria. Pukinsalmea pitkin näkyisi Airiston alkuun.

Ylen sivuilla olevaa havainnekuvaa katsellessa vähän hätkähdyttää kyllä katsellessa Kakolan länsisellin ulkoseiniin pykättyjä parvekkeita. Ollaanko sellaisia aukaisemassa, mitä sanoo museokeskus? Ei niin että olisin jyrkästi parvekkeita vastaan, vahva julkisivumuutos se kuitenkin olisi.

Torni havainnekuvassa on tosiaan niin perustolppa kuin olla voi, ei se mikään lopullinen tuote kuitenkaan olle, kunhan esittää suurin piirtein mittakaavaa ja yleiskuvaa toteutuksesta. En vetäisi herneitä enkä ottaisi kierroksia tämän kuvan pohjalta, kannannottoon tornin ilmiasusta avautuu varmaan tilaisuuksia mikäli rakennus toteutuu.
tekijänä hmikko
#77107
Parvekkeetonta asuntoa ei tuolla paikalla varmaan voi myydä paremman luokan hinnalla, semminkin kun noita arvatenkin mainostetaan näkymillä. Parvekkeet piti saada Nesteen (Fortumin) torniin Keilaniemessäkin. Itse pystyisin kyllä kuvittelemaan rakennukseen sopivat parvekkeet, vaikka takorautaiset, jotka voisivat muuttaa vankilan kivistä ilmettä enempi siviiliasuinrakennuksen suuntaan. Kuvista tulee vaan semmoinen ikävä hytinä, että taloon ollaan virittämässä lasitettuja koppeja, joilla julkisivun saa nopeasti pilalle.
Avatar
tekijänä Kantti
#77108
Lasikoppiparvekkeita en usko Ojalan edes ajattelevan, pakko hänelläkin joku käsitys on oltava koska näitä vanhoja rakennuksia on uudistellut. Eikä museokeskus moisia sallisi. Rakennuksen luonteeseen sopivia parvekkeita varmaan onnistutaan innovoimaan ja koska asunnoista ei tule muutenkaan aivan halpoja ei kustannuksilla ole aivan niin nokonuukaa.
Avatar
tekijänä Revolt
#77109
Kerrankin kunnianhimoinen suunnitelma Turussa. Kakolanmäenkorkeus on wikipediassa 42m ja 25krs talo on noin 90m korkea, jolloin korkeudeksi merenpinnasta muodustuisi yli 130m. Näkymät varmasti suomen parhaimmat! Toivottavasti hanke etenee nopeasti.
Avatar
tekijänä Kantti
#77110
Aamusetistä kopsattua.
Tässäkö Turun uusi maamerkki?

Kuva
Kakolaan suunnitellaan 25-kerroksista tornitaloa, muun muassa. (Kuva: Verkaranta Yhtiöt)

Kakolasta kuuluu kummia. Turun maamerkin maamerkiksi halutaan 25-kerroksinen tornitalo. Se olisi moderni rakennus ja pääosin asuinkäytössä, mutta ylimpään kerrokseen tulisi näköalatasanne ja ravintoloita.

– Turku on ainoa merkittävä suomalainen kaupunki, jossa ei ole tornia. Tornin ainoa oikea paikka Turussa on itsestään selvästi Kakolanmäki, sanoo Kakola-projektin voimahahmo ja Verkaranta Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala.

Ojalan visioissa tornitalon näköalatasanteelta näkyisi lännessä Maarianhamina ja pohjoisessa ”hiukan varpistamalla” vähän jopa Tampereen seutua. Ainakin koko Turku olisi nähtävissä.
– Jokainen Turkuun tuleva turisti ja turkulainen haluaisi sen jälkeen Kakolanmäelle. Turku nousee Kakolan avulla Suomen huipulle, visioi Ojala.

Ojala on myös funikulaarin eli rinnehissin puolestapuhuja.
– On satavarma, että se tulee. Se on välttämättömyys, sanoo Ojala.

Tornitalo olisi Kakolanmäen kruunu, sen ikioma maamerkki, mutta myös paljon muuta on tekeillä. Ojalan mukaan kaikki rakennukset säilytetään ja korjataan. Useimpiin tehdään asuntoja, kuten länsiselliin. Myös pihan rakennukset, jotka saisi purkaa, aiotaan säilyttää. Ojala visioi alueelle kylpylää ja esiintymislavaa, jossa voitaisiin järjestää kesäisin yhteislauluiltoja Tukholman Skansenin tapaan. Alueelle suunnitellaan myös ravintopalveluita, pienpanimoa ja hoivapalveluja.

– Kaikki rakennukset säilytetään. Miljöö säilyy, lupaa Ojala.

Projekti ei ole enää pelkästään Ojalan harteilla. Verkaranta Yhtiöt on tehnyt sopimuksen Pohjolan Rakennus Oy:n kanssa. Sen tytäryhtiö Pohjolan Rakennus Länsi-Suomi alkaa rakentaa satamanpuoleisia kortteleita eli kortteleita 38 ja 38. Ojalalle jäävät korttelit 35 ja 36 eli muun muassa Kakolan päärakennus.

Pohjolan Rakennus aikoo rakentaa kortteleihin 3–5 vuoden aikana noin 200 asuntoa. Rakentaminen käynnistyy jo ensi keväänä. Toimitusjohtaja Mikko Kilpi lupaa, että miljöö otetaan huomioon esimerkiksi julkisivussa. Eikä neliöhinta nouse jokirannan hurjiin lukemiin.
– En usko, että Turun markkinat sitä kestäisivät, sanoo Kilpi, jonka arvioi neliöhinnan asettuvan 4 500–5 000 euroon.

Suunnitteilla on sekä kerrostaloasuntoja että kaksikerroksisia rivitaloja. Kakolanmäelle on tulossa kaikkiaan noin tuhat asuntoa eli arviolta noin 3 000 asukasta. Verkaranta Yhtiöt ja Pohjolan Rakennus Oy vastaavat noin 500 asunnon rakentamisesta.
– Kakola on ollut Turun maamerkki ja suljettu kaupunkilaisilta 150 vuotta. Kymmenen vuotta se oli ”pahuuden vallassa”. Nyt sille rakennetaan tulevaisuutta, sanoo Ojala.
– Se on erittäin vankka ja jatkuu pitkään, lupaa Ojala.
– Kakolanmäkeä ei suljeta vain asukkaille.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen (kok.) piti suunnitelmia tervetulleena, mutta muistutti, että tornitalon osalta kaavoitusprosessi on vasta käynnistymässä.
– Se tulee valtuuston päätettäväksi.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen tunnetaan tornitalojen puolestapuhujana.
– Turun voimavara on vanhan ja uuden yhdistämisessä, siteerasi Hintsanen kaupungin strategiatekstiä.

Ojala ei paljasta kokonaisuuden hintaa.
– Se maksaa paljon, mutta takaan, että raha riittää.

Kakolan uudistamisessa on mukana myös Turun ammattikorkeakoulu. Keskiviikkona käynnistyneessä Kakola Campissa 60 ammattikorkeakoulun opiskelijaa sulkeutui 24 tunniksi ideoimaan ja suunnittelemaan. Verkaranta Yhtiöt ja ammattikorkeakoulu solmivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen.
– Tämä on äärimmäisen kiinnostava projekti, luonnehti ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja ja rehtori Vesa Taatila.

Opiskelijat ovat mukana suunnittelemassa rakennusten käyttöä, sisustusta ja liiketoimintakonsepteja.
– Kakolasta tulee yksi kampus, jossa on insinöörejä, tradenomeja, muotoilijoita ja taideopiskelijoita, sanoo Taatila.

Lasse Virtanen
http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/u ... -maamerkki
Avatar
tekijänä Kantti
#77118
Päivän Turun Sanomissa oli juttu Kakolan uusimmasta kuviosta

Kuva

TSTV:n video Ojalan suunnitelmaesittelystä. Tampere ja Helsinki mainittu. ;)
http://tstv.fi/video/13359#main
tekijänä hmikko
#77119
Jos joku rupesi miettimään niin kuin minä, niin tiedoksi että laskelmieni mukaan Maarianhaminaan ei näy tosielämässä 130 metrin korkeudelta edes Maarianhaminassa oleva 130-metrinen torni, jos semmoinen olisi. Matkaa vähän yli 130 km.
Avatar
tekijänä Kantti
#77122
Maarianhamina lausahdus oli tässä pelkkää markkinointi ja hehkutusläppää. :lol: Saattaa huipulta nähdä Rajakarille ja Vepsään joka sinänsä on jo aika pitkälle, arviolta 20 km. Sen jälkeen se on saarimattoa.
Avatar
tekijänä Urbaani
#77132
Turku kyllä kaipaa just jotain tällaista! Kyllähän kaupunkiin rakennetaan tasaiseen tahtiin uutta, mutta oikeasti näyttävät ja isot hankkeet ovat olleet harvassa. Todella lupaavalta vaikuttaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#77133
Suurensin huvikseni havainnenkuvan originaalia. Eipä se paljoa kummemmaksi tullut, ehkä siitä jotakin voi ajatella hahmottelevansa. Hornylta se ei näytä eikä Cirrukseltakaan, se on tietenkin tärkeää. Aivan puhdas laatta kuvan rakennus ei ole, keskikohdalla matalasti ulkoneva lasikenttä (parvekealuetta?) ja vastapainona pieni sisäänveto osuus toisella puolella. Jos ravintola/näkötorni on kuvan mukainen, näköalaa keskustaan ei ole lainkaan! Ei tämä mikään lopullinen ratkaisu voi olla!?

Käytetyt materiaalit ratkaisevat paljon millaiseksi se tullaan lopussa arvioimaan, jos vaihteeksi vertaillaan Tampereen torneihin, hornyhän jätti melko ristiriitaisen jäljen kirjavien elementtiensä vuoksi. Joku pitää, toinen inhoaa. Luminary lähti erinomaisin arvioin liikkelle, jopa nousutrendissä, lähtien sitten monen pettymykseksi alamäkeä tähän versioon jossa se nyt on. Ei huono, mutta selvästi pudonnut kakkosversiosta.

Mitä Kakolan tornista tullaan ajattelemaan? Iso merkitys on sillä millaisesta laatu- ja designtasosta lähdetään liikkeelle ja mikä on lopputulos. Muuttuuko ja miten? Liittyykö kakoliitti tai vastaava kivipinta julkisivuun liittämään tornia vankilaeksteriööriin, keskusvankilan Kakolanmäen kallioista louhittuihin graniittirakennuksiin?

Kuitenkin, ennen kuin alkaa käydä liian kuumana rakennuksen arkkitehtuurista, ratkaisevaa on toteutuuko torni ylipäänsä. Itsellä on sellainen vahva perstuntuma että se toteutuu. Kaikki tahot tähän asti ovat hypettäneet Kakolan tornia, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasta myöten!

Kuva

Turun viestintäjohtajan Saara Malilan Twiittejä aiheesta.
https://twitter.com/SaaraMalila
Avatar
tekijänä Kantti
#77841
Kävelin tänään Kakolanmäen yli ja kappas, yllättäen Hartelan Kakolankallion ensimmäinen rakennus näyttää valmistuneen! Näin aitaan kiinnitetyn paperin jossa ilmoitettiin avaimia jaettavan eräässä asunnossa.
Nyt kuvissa vaihteeksi rakennukset lähempää itäpuolelta, pihalta.
Kuva

Kuva

Pysäköintihallin katolle rakennettu piha.
Kuva

Kuva

Hyvä punainen tehosteväri seinässä ja rakennusten välisessä tunnelissa. Parveke mainio yksityiskohta ja, eläköön erkkerien paluu!
Kuva

Koskahan seuraavan talon rakentaminen alkaa? Porraskäytävän ovesta katsoessani nimikyltissä oli joitakin nimiä, suurin osa asunnoista näytti olevan vielä vailla asukasta nimikyltin mukaan.

Katsotaan käynkö ottamassa Kakolankalliosta kännykyvien lisäksi vielä paremmat kuvat. Tai ainakin uusia kuvia. ;)
tekijänä Nalle
#77847
Seuraavat Kakolalle nousevat talot rakentaa Peab. Ainakin heidän sivujensa mukaan As Oy Mathildan puisto valmistuu keväällä 2017.
tekijänä pakolaishallitus
#77864
Omaan silmään varsin miellyttävää pohjoismaista arkkitehtuuria, mutta perhana tuota pinkkiä väriä olisi saanut olla hieman enemmän. Tykkään kovasti.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 31