Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Klazu
#66885
Yllättävä käänne, mutta tällä tämä voi tosiaan toteutua. Tämähän ei tuo Keilaniemeen yhtään uutta työpaikkaa, vaan kyse olisi vain Fortumin muutosta. En tiedä paljonko Fortumin tornissa on työntekijöitä (joku 500-800?), mutta eikös siihen viereen noussut juuri 11-kerroksinen moderni nauhaikkunahirvitys heille lisätiloiksi? Joko nuo tilat ovat täynnä? Lisäksi Nokian entisessä pääkonttorissa on varmasti tilaa tuhansille työntekijöille halvalla vuokralla.

Fortumilla on kuitenkin niin pomminvarma perusbisnes ja niin kovat katteet, että heille on varmaan tärkeää näyttää menestystä maamerkkirakennuksella. Vähän samaan tapaan kuin suomalaiset pankit rakensivat kivilinnakonttoreita keskustoihin 80-luvun lopulla. Fortumilla on toki suuret riskit Venäjällä, mutta jos siellä ei mikään laukea, niin tämä suunnitelma kyllä varmasti toteutuu.

Vanhan tornin purkaminen olisi pyhäinhäväistys ja tuskin edes vaihtoehto. En ole rakennuksessa koskaan käynyt, mutta mietin muiden tavoin millaisiahan asuntoja sinne saisi mahtumaan tai sopimaan. Onko huonekorkeus normaali asunnoille? Ikkunat taitavat olla sangen pienet ja tosiaan parvekkeita tuonne ei saa ilman rakennuksen täydellistä muuntamista, mikä ei liene mahdollista (tai edes toivottavaa). Ilman parvekkeita ja pienillä ikkunoilla maisemat menevät vähän hukkaan, mikä on harmi jos tavoitellaan kalliita maisema-asuntoja. Vaikea tuollaisesta kohteesta on kyllä kuvitella tulevan mitään kohtuuhintaisia perusasuntoja.

Uuden tornin ulkoasu on edelleen vähän bulkki ja materiaalit näyttävät halvoilta, mutta ei tuo mitenkään hirveä ole. Sopisi varmaan ihan hyvin paikalleen ja alueen nykyiseen rakennuskantaan.
tekijänä hmikko
#66888
henkka kirjoitti:Luulen toimistoiksi modernisoinnin esteenä olevan liian matalat kerrokset, jolloin tietoliikenne- ja sähkökaapeleita varten ei voi korottaa lattiaa ja madaltaa kattoa ilman että huonekorkeus muuttuu ahdistavan (määräysten vastaisen(?)) matalaksi.
Tokko tuo nyt sentään piuhojen mahtumisesta jää kiinni, kun kaiketi ei ole koko tornista tarkoitus tehdä konesalia. Ilmanvaihto tms. voisi vaatia enemmän tilaa.

Virallisessa sepityksessä puhutaan muunneltavasta toimistotilasta. Kuvittelisin sen tarkoittavan avokonttoreita ja siirreltäviä väliseiniä. Onko Fortumin tornissa konttorikoppien väliseinät betonia? Äkkiseltään tosin vois luulla, että kunnon väliseinillekin olisi taas markkinat, kun nykyajan toimihenkilöistä aika moni on saanut työskennellä avokonttorissa niin sanotusti tarpeeksi. Suuryrityksessä tämmöistä näkökantaa ei tietty varmaan arvosteta kun laskeskellaan neliöitä per työntekijä.
Avatar
tekijänä MindW
#66889
Eikös Fortumin torni ole teräsrakenteinen (pilari-palkki) - jäykistäviä betonisia hissi- ja porraskuiluja lukuunottamatta. Ei siellä tällöin pitäisi olla juurikaan betonisia väliseiniä. Julkisivu toki on betoninen. Vanhoihin toimistorakennuksiin on vaikea sovittaa nykyaikaista ilmanvaihtoa matalan kerroskorkeuden takia. Moni toimistorakennus onkin purettu tai muutettu asunnoiksi suureksi osaksi tästä syystä viimeisten vuosien aikana. Nykyään asuinrakennukset tehdään pääsääntöisesti normien määräämällä 3 m kerroskorkeudella, toimistorakennukset selkeästi tätä korkeammalla kerroskorkeudella. Espoon korkean rakentamisen periaatteet määrittelee kerroskorkeudeksi 4 m.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fortumin_pääkonttori
Avatar
tekijänä JR
#66890
Klazu kirjoitti:mutta eikös siihen viereen noussut juuri 11-kerroksinen moderni nauhaikkunahirvitys heille lisätiloiksi? Joko nuo tilat ovat täynnä?
Ei, vaan nauhaikkunakaunotar ;) Mutta ei kai siihen ole fortumlaisia muuttanut?

Mikset muuten itse kaiva kyselemääsi infoa netistä. Tällä kertaa se ei onnistunut ihan 15 sekunnissa, mutta kuitenkin alle minuutissa. Luulisi IT-alalla työskentelevän osaavan googlettaa. Vai oliko niin, että Google on sinun mustalla listalla.. No, onhan niitä muitakin toimivia hakukoneita.
Viimeksi muokannut JR, 30.04.14 23:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä RV
#66891
Sanoisin, että tämä ei ole arkkitehtuurin helmi mutta positiivinen projekti, joka hyvinkin voi rohkaista muita korkeita rakennuksia suunnittelevia tahoja rakentamaan omansa nopealla aikataululla. Hyvin yllättävä päätös Fortumilta. Itse diggaan hyvin paljon vanhasta tornista, enkä usko tahi toivo että sille tehdään mitään ulkokuoren puolella. Keilaranta towerin "nauhaikkunamainen" ulkonäkö lähtisi nauhaikkunoiden leventämisellä vertikaalisuunnassa, mutta kelpaa se näinkin.
tekijänä Sasu K
#66892
Fortumin torni on Suomen ensimmäinen teräsrunkoinen tornitalo. Hissi- ja porrastorni ovat liukuvalettuja. Julkisivut ovat pesubetonielementeistä, joiden kiviaines on valkoista Sipoon kalkkikiveä. Ikkunat ovat sinistä belgialaista lämpölasia.
Avatar
tekijänä Klazu
#66893
Sasu Karjalainen kirjoitti:Julkisivut ovat pesubetonielementeistä, joiden kiviaines on valkoista Sipoon kalkkikiveä.
Tarkoitat varmaankin vaaleaa Sipoon kalkkikiveä? Ei kai Fortum ole sentään koskaan valkoinen ollut? Lista on erittäin lyhyt, mutta Fortum on kyllä Suomen komein tornitalo.
tekijänä ÄmJii
#66899
Länsiväylän jutussahan todetaan vielä seuraava: "Fortum-ryhmällä on alueella vapaata rakennusoikeutta noin 14 000 kerrosneliömetrin verran. Tämä on tarkoitus käyttää kokonaan uuden asuintornin rakentamiseen, kertoo Espoon teknisen toimenjohtaja Olavi Louko."

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/2932 ... mistotorni

Eli sinne saattaa nousta pian kaksi uutta tornia. Tuttuja suunnitelmia toki molemmat.

Itse pidän asuinrakentamista järkevänä, vaikuttaa alueen elävyyteen. Itse en tuosta alueesta nykyisellään juurikaan perusta, vaikka tornitalot yksittäisinä rakennuksina kiinnostavatkin. Kokonaisuus ei oikein toimi ja eloton mestahan se on.
tekijänä Sasu K
#66909
Klazu kirjoitti:Tarkoitat varmaankin vaaleaa Sipoon kalkkikiveä?
Lähde käytti ilmausta "Sipoon valkoinen kalkkikivi" ja lähteenä oli siis Kotimaamme kuva -kirjasarjan osa 3, julkaisijana WSOY 1988. Sipoon valkoisesta kalkkikivestä puhutaan muissakin yhteyksissä, joten se voi olla kivilajin nimi.
tekijänä Tee
#66919
Lisäksi Fortumin virallinen pdf käyttää termiä Sipoon valkoinen kalkkikivi.

http://www.fortum.com/SiteCollectionDoc ... sa-fin.pdf


Ja kyllä se aika lähellä valkoista pääsee valaistuksesta riippuen.

http://www.tekniikkatalous.fi/multimedi ... 31553c.jpg


Vaalea kalkkikivi tai light limestone/light coloured limestone on niin laaja termi ettei se oikeastaan kerro yhtään mitään,ja melko kansainvälinen käytöntö näyttää olevan se että kutsutaan hieman harmahtavaa tai kellärtävää melko lähelle valkoista pääseväää termillä valkoinen kalkkikivi tai white limestone.

http://packerbrick.com/wp-content/galle ... one-03.jpg

Texas White Limestone läheltä ja kauempaa

http://www.aguadostone.com/images/portf ... 0close.jpg

http://www.aguadostone.com/images/portf ... gstone.jpg
Viimeksi muokannut Tee, 02.05.14 11:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Tee
#66920
Fortum

http://www.fortum.com/SiteCollectionDoc ... sa-fin.pdf

• Kerroksia on 19, sen lisäksi 2 maanalaista kerrosta. Tornissa on pääsääntöisesti maisematyötiloja, huoneita vain vähän. Huonekorkeus on hulppeat 3 metriä, “jotta ajatus mahtuu kulkemaan”.
• Tornissa oli henkilöstöä aluksi n. 400, nykyään n. 1 100.
Jos lisääntyneen henkilöstömäärän ja tarpeen takia sinne pitäisi tunkea lisää ilmastointia ja tietoliikennettä, niin se saattaisi pienentää huonekorkeutta huomattavasti tuosta kolmesta metristä, ja reilusti alle kolme metriä on melko nihkeä huonekorkeus toimistotilalle.
Avatar
tekijänä Janne_H
#66921
Länsiväylän tuore artikkeli avaa vähän aikatauluja.
Länsiväylä, Seppo Korkman kirjoitti: Keilaniemeen 300 miljoonan suurhanke

Energiayhtiö Fortum siirtää pääkonttorinsa Espoon Keilaniemeen rakennettavaan uuteen toimistotorniin neljän vuoden kuluttua.

Keilaniemen pohjoisosaan nouseva 117 metriä korkea Keilaranta Tower tulee olemaan Suomen korkein toimistotorni.

Rakennuttajana toimii Ilmarinen ja rakentamisesta vastaa Hartela.

Energiayhtiön ennätyskorkeuteen nousevan uuden toimistotornin rakentaminen on kaavan puolesta mahdollista käynnistää välittömästi.

– Tavoitteena on aloittaa rakennustyöt tämän vuoden loppuun mennessä, rakennusosakeyhtiö Hartelan varatoimitusjohtaja Kimmo Aspholm huomauttaa.

Kyseessä on Suomen oloissa poikkeuksellisen mittavasta toimitilahankkeesta. Kerroksia toimistotorniin on tulossa 26 ja työpisteet 2 300 ihmiselle.

Pääosan uudesta tornista vuokraa käyttöönsä Fortum, mutta myös muita yrityksiä toimistojättiin on tulossa.

Jättitornin rakentamisen arvioidaan kestävän neljä vuotta.

Uuden toimistotornin valmistuttua nykyinen ”Raaden hampaana” tunnettu Fortumin toimistotorni muutetaan asunnoiksi. Lisäksi vuonna 1976 valmistuneen tornin alakerroksiin on tarkoitus saneerata liike-, ravintola-ja vapaa-ajantiloja.

Nykyisen toimistotornin viereen on tarkoitus rakentaa myös toinen asuintornitalo. Kahteen torniin on tulossa reilusti yli sata asuntoa.

– Uusi asuintorni tulee aivan Fortumin nykyisen pääkonttorirakennuksen viereen. Keilaniemeen nousisi siis eräänlainen kaksoistorni, Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko kertoo.

Aspholmin mukaan nykyisen toimistotornin muutostyöt ja uuden asuintornitalon rakentaminen on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2022 mennessä.

– Kaikkiaan rakentamisessa ja korjaustöissä puhutaan hyvin mittavasta, noin 300 miljoonan euron investoinnista Aspholm laskee.

Nykyisen toimistotornin muuttaminen asunnoiksi vaatii asemakaavamuutoksen.

Jos poliittista tahtoa löytyy, eikä suunnitelmista valiteta, asemakaavamuutos pystytään Loukon mukaan saamaan valmiiksi noin vuodessa.

Loukon mukaan asuntojen rakentaminen alueelle kehittää Keilaniemeä ja sinne tulevan uuden länsimetron metroaseman ympäristöä ja luo edellytykset nyt varsin hiljaisen ranta-alueen elävöittämiselle.

– Fortumin hanke saattaa kirittää myös suunnittelun neljän muun asuintornitalon rakentamista Keilaniemeen, Louko arvioi.

Kaupunginhallituksen elinkeino-ja kilpailukykyjaosto käsittelee Fortumin suunnitelmia maanantaina.
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/2934 ... atso-kuvat
tekijänä Coop
#66922
Tee kirjoitti:Fortum

Jos lisääntyneen henkilöstömäärän ja tarpeen takia sinne pitäisi tunkea lisää ilmastointia ja tietoliikennettä, niin se saattaisi pienentää huonekorkeutta huomattavasti tuosta kolmesta metristä, ja reilusti alle kolme metriä on melko nihkeä huonekorkeus toimistotilalle.

Ei parane sotkea huonekorkeutta ja kerroskorkeutta keskenään. Jos Fortumin tornin huippu on liki 90 metrissä ja alin lattia liki merenpinnan tasossa ja kerroksia on 20+2, niin laskepa siitä.
Avatar
tekijänä Klazu
#66925
Janne_H kirjoitti:Energiayhtiö Fortum siirtää pääkonttorinsa Espoon Keilaniemeen rakennettavaan uuteen toimistotorniin neljän vuoden kuluttua. Jättitornin rakentamisen arvioidaan kestävän neljä vuotta.

Aspholmin mukaan nykyisen toimistotornin muutostyöt ja uuden asuintornitalon rakentaminen on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2022 mennessä.
No huh, ei tämän parissa kova kiire ole jos menee neljä vuotta että 26-kerroksinen torni on pystyssä. Kiinassa tuollainen nousee muutamassa kuukaudessa ja muualla länsimaissa vuodessa. Miten tuossa voi oikeasti mennä neljä vuotta, kun suunnitelmia on hiottu jo 8 vuoden ajan?? :smt017

"Vuoteen 2022 mennessä" tarkoittaa uuden asuintornin kohdalla tarkoittaa varmaan, ettei asiasta ole minkäänlaista konkreettista suunnitelmaa ja kyse on vaan päähän pälkähtäneestä ideasta. Miten muuten tuon kanssa voisi mennä peräti kahdeksan vuotta?
tekijänä ÄmJii
#66928
Klazu kirjoitti:...muualla länsimaissa vuodessa. Miten tuossa voi oikeasti mennä neljä vuotta, kun suunnitelmia on hiottu jo 8 vuoden ajan??
Ei muuten nouse. Eikä pidä paikkaansa sekään, että muualla maailmassa kaikki sujuisi aina jotenkin erityisen vaivattomasti ja Suomi olisi jonkinlainen poikkeus toteuttamisen hitaudessa (ja kaikessa muussakin negatiivisessa). En omassa tuttavapiirissäkään oikein voi sietää sitä ulkomailla asuvien/aikaansa viettäneiden "metropoliittien" teatraalista Suomi versus muu maailma -siunailua. Vaikka maineessa ei ole enää mitään pelastettavaa, niin säästä meitä muita, Klazu.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 24