Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talot eivät ole kaikki kaikessa. Raideliikenne, puistoalueet ja muut kaupunkikuvalliset projektit saavat aikaan keskustelua täällä.
Avatar
tekijänä eskimo
#64161
Vesipeili kaupunkikuvassa
Alvar Aallon suunnitteli Oulujoen suistoa laajemminkin. Mm, yliopiston piti sijoittua Ainolan puistoon ja Lammassaareen. Tälle paikalle, joka on 300 metriä Oulun vanhasta keskustasta.
Kuva

Kuvauspaikalle Aalto esitti kulttuuritaloa. Oulu olisi upea yliopistokaupunki, jos Linnanmaan suon sijasta yliopiston paikaksi olisi hyväksytty Aallon esitys.
Kuva
#64162
:D
Ihan hyvä veto - ja oikein tunnistettu, lähiötähän Toivoniemen rakenne on (vertaa kartalta Tuiran tornitaloihin).

Olisi hauska perehtyä miten Toivoniemen erityinen mielikuva vertautuu sen lopulta aika tylsään rakenteeseen. Maisemallinen kauneus paikkaa huomattavasti muutoin aika autiota ja tuulista paikkaa?

Olisi hauska kuulla Toivoniemen asukkaalta miltä maantaso ja alueen viihtyisyys "sisältäpäin" tuntuu.

Itselläni ei ole alueesta kovin vahvaa käsitystä, mutta alakanavan rännihän on tuossa aivan erityinen rajoittava tekijä. Aika vähän Toivoniemessä (siltoja lukuunottamatta) käsittääkseni liikkuu muita kuin alueen asukkaita - eihän siellä voi juuri mitään tehdä, palveluita ei ole ja rannat ovat ilmeisesti suojavaikutuksen vuoksi betonia tai jyrkkiä ja kivettyjä?


Työmatkalla kuljen alakanavan vartta, ja usein mietin, että tylsän kuolleen, pelkän pyörätien sijaan tuotakin aurinkoista rantatörmää voisi koettaa tehdä oleskeluun kutsuvaksi ja aktivoida sitä enemmän - edes puistonpenkkejä ei taida olla. (käytännössä jyrkkä kapea törmä on toki hankala rakentaa)
Hartaanselän kohdalla on sitten venerannat, mutta rannassa ei siinäkään mitään muita palveluita, samaa nurmea ja lepikkoa kuin muuallakin.


Sent from my iPhone using Tapatalk
#64179
Miten ihmeessä Vänmanninsaareen on mahdoton saada 22-kerroksista hotellia? Luulisi että olisi kysyntää mm. Suomen toiseksi vilkkaimman lentoaseman tittelillä ja "pohjois-Euroopan pääkaupunkina" itseään markkinoivalle Oululle olevan helppo saada kysyntä kuntoon vaikka heti, jumankauta joku Torniokin rakentaa samankorkuista hotlaa ja Treen esimerkin luulisi rohkaisevan! Tosin arkkitehtuurin suhteen tuohon sopisi jotakin enemmän "tyylikästä mutta ""tylsää"" 60-lukulaista", massiivista ja leveää tornitaloa kuin nykyarkkitehtien luomukset.
Krio kirjoitti:Hrrr kuinka rumaa lähiötä Aalto sai aikaan. Paskaks vaan ja parempaa tilalle.
Wtf... 50-luvun arkkitehtuuri on poikkeuksellisen (mutta luonnollisen) värikästä, ja Tuira on loistava esimerkki todella onnistuneesta toteutuksesta. Esitä mielipide, keskustele asiallisesti.
Avatar
tekijänä eskimo
#64234
Vesipeili kaupunkikuvassa

Alvar Aallon suistosuunnitelman toteutusta ovat kauneuspadot ja Merikosken suihkut.
Kauneuspadot pitävät vesipeiliä yllä ja vaienneet kosken pauhut korvautuivat valaistuilla suihkuilla, jotka tanssivat värikkäästi musiikin tavoin vaihdellen.
Kuva
Valoa Oulu! –valofestivaalin kuvasatoa
#64256
pejotu kirjoitti:Tuo kirkkaasti valaistu on Tietomaan torni, entinen Åströmin nahkatehtaan vesitorni.
Takana kuvan keskellä Intiön vanha vesitorni.
Hieno toi Tietomaan torni! Ulkopuolinen hissikuilu(?) ei kyllä oikein istu muuhun arkkitehtuuriin, mutta itse torni on oikein tyylikäs ja tyyliltään paljon vanhempi mitä voisi kuvitella!
#64258
Juu, hissikuilu on uusi. Torni sinänsä edustaa samaa tyyliä kuin Åströmin tehdasrakennukset mutta hieman romanttisempana? Tehtaat ovat 1900-luvun vaihteesta, luulisin että viktoriaaninen tiiliarkkitehtuuri kuvaa aika hyvin tyyliä(?), torni näemmä vasta 1920-luvulta.
Avatar
tekijänä eskimo
#64282
Vesipeili kaupunkikuvassa

!950-luvun jälkeen Oulua rakennettiin pitkään sisämaahan päin ja vesistöt pyhitettiin luonnonrantaisiksi.
Rantojen käyttö on lisääntynyt 2000 luvun taitteessa. Meritullin alue vyöryi kaupungin edustan merenlahden päälle.
Kuva
Bing lintuperspektiivi

Pätkä pohjolan Amsderdamia
Kuva
#64302
Pateniemessä rantapusikot vähenevät vanhan sahan paikalle suunnitellun pienen täydennysrakentamisalueen myötä. Alueelle kaavaillaan jopa omarantaisia pientaloja, joita ei Oulussa ole juuri rakennettu viime vuosina. Maaperän puhdistaminen on hemmetin kallista, joten pohjoisosa jää puskajussien riemuksi "virkistysalueeksi".

Kuva

Rantapusikoiden kehittämiseen liittyvää yleistä mentaliteettia voi haistella eilisessä Kalevassa julkaistusta Hietasaaren huvipuistohanketta koskevasta uutisesta ja erityisesti sen kommenttiosiosta: klik. Samat valtuustojäärät ovat vastustaneet lähes jokaista suurempaa rakennushanketta viimeisen kymmenen vuoden aikana.
#64397
teemana Asuminen ja vesi

Oulujoen suulla Koskenniskassa toimi vielä 1990-luvulla AGA kaasulaitos kaupungin pääkatujen Tulliväylän ja Kasarmintien risteyksessä ja näiden välisen rampin sisällä sekä pohjoisen pääradan vieressä.
Toiminnan loputtua paikalle rakennettiin asuinkerrostalo, Joutsenkaari. Paikan häiriötekijöistä huolimatta asuntojen myynti kävi ja rakennus valmistui v. 2000.
Ihmisen kaipuu vesistöjen ääreen on voimakasta.
Kuva
Kuva
Kuva
kuvat eskimo 18.1.14 - Bird´s eye Bing Maps
#64451
Asuminen ja vesi

Rantojen hyväksikäyttö on tämän ajan trendi. Edellinen kausi oli 1950-60 luvuilla.
Tässä esimerkki vuodelta 1968. Arkkitehtuurin professori Seppo Valjuksen tyylinäyte. Pesubetonistakin voi syntyä kelvollista julkisivua.
Anteeksi Seppo, tiilijulkisivuthan taloissa on!
Kuva

Sijainti suositun Tuiran uimarannan kohdalla Oulujoen rannalla.
Kuva

ja samalta ajalta sata metriä länteen Aarne Ervin suunnittelema omakotitalo. Taakse on nousemassa uusia kerrostaloja.
Kuva
kuvat eskimo 2014 - Bird´s eye Bing Maps
Viimeksi muokannut eskimo, 19.03.14 13:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
#64497
Asuminen ja vesi
Koskenniskan talot vuodelta 1974 - 76, suunnittelijana Arkkitehtitoimisto Risto Harju
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
photos © eskimo 2014
- Google Street view and Bird´s eye Bing Maps
Viimeksi muokannut eskimo, 27.01.14 13:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.