Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
Avatar
tekijänä Jari
#61229
Ullakoiden hyödyntämisestä onkin jo oma ketjunsa, mutta kellarit on jätetty unohduksiin. Monissa taloissa on kellaritiloja, joille ei enää löydy tehokasta käyttöä. Esimerkiksi kylmäkellareiden jäähdyttäminen on suurimmassa osassa taloja lopetettu jo kauan sitten ja taloyhtiön saunatilojen käyttö on vähentynyt. On haaskausta jättää nämä tilat tyhjilleen.

Millaista käyttöä teidän talossanne on löydetty vajaalla käyttöasteella oleville kellaritiloille? Onko tilat vuokrattu eteenpäin vai onko taloyhtiö löytänyt niille jotain omaa käyttöä? Tai jos asialle ei ole vielä tehty mitään, millaista toimintaa haluaisit sinne?

Meidän talossamme asia on vielä pohdinnassa. Suuntaa-antava pohjapiirros alla (toisessa rapussa on vastaavanlaiset tilat, jossa sauna säilyy käytössä.). Tiloissa on muun muassa varastohäkkejä ja pyörävarasto, mutta näille toiminnoille riittäisi vähempikin tila.

Kuva

Lähtökohtaisesti kaikkien tilojen käyttöä, teknistä tilaa lukuunottamatta, voi miettiä puhtaalta pöydältä. Toki väestösuojan on oltava sellaisessa käytössä että se voidaan ottaa nopeasti suojakäyttöön hätätilan tullessa. Maantasossa ei ole asuntoja, lähinnä autotalleja, ja kellari on kokonaan maanpinnan alapuolella. Talo sijaitsee Oulun keskustassa, joskaan ei aivan keskeisimmissä kortteleissa.

Ollaan yritetty miettiä asiaa, mutta hyvistä ideoista on puute. Pari kuntosalilaitetta tai kangaspuut vanhoissa saunatiloissa ei välttämättä ole kovin mielenkiintoinen juttu. Olisiko Talolaisilla hyviä ideoita?

Keskustelua aiheesta kellarit hyötykäyttöön
tekijänä Arska
#61230
En tiedä onko Oulussa miten paljon tarjontaa, mutta yksi vaihtoehtoi voisi olla vuokrata noita tiloja esim bändien treenikämpiksi. Jos ylempi kerros on vielä autotalleja niin äänisaastetta asuntoihin ei välttämättä juuri kantautuisi.

Kaiken kaikkiaan ikkunaton kellari voi olla haastava paikka saada tilat tehokkaaseen käyttöön. Ja lakipykälät suomessa rajoittavat varmasti paljon enemmän kuin esimrerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopassa.
Avatar
tekijänä Jari
#61599
Arska kirjoitti:En tiedä onko Oulussa miten paljon tarjontaa, mutta yksi vaihtoehtoi voisi olla vuokrata noita tiloja esim bändien treenikämpiksi. Jos ylempi kerros on vielä autotalleja niin äänisaastetta asuntoihin ei välttämättä juuri kantautuisi.

Kaiken kaikkiaan ikkunaton kellari voi olla haastava paikka saada tilat tehokkaaseen käyttöön. Ja lakipykälät suomessa rajoittavat varmasti paljon enemmän kuin esimrerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopassa.
Kiitos mielenkiintoisesta ehdotuksesta. Käsittääkseni Oulun keskustan alueella bänditilat ovat vähenemään päin, joten voisi noille olla kysyntää. Vähän kyllä mietityttää äänen kulkeutuminen asuntoihin, vaikkei heti kellarin yläpuolella olekaan asuntoja. Varsinkin matalat äänet kulkeutuvat hyvin rakenteita pitkin. Kunnollisen äänieristyksen teko voi olla vaikeaa, mutta asian voisi selvittää. :)

Kellatitiloille on tosiaan hankala löytää mielekästä käyttöä. Suomessa luulisi kuitenkin olevan kansainvälisesti verattuna paljon kellaritiloja: väestösuojia ei monessa maassa ole, taloyhtiösaunoista puhumattakaan ja tuskin perunakellaritkaan olivat mikään euroopanlaajuinen ilmiö. Maamme on täynnä käyttämättömiä kellaritiloja, mutta näkee jo tästä viestiketjusta ettei suurta kiinnostusta niiden hyödyntämiseen ole.
Avatar
tekijänä eskimo
#61608
Uudessa taloyhtiössämme oli sisustamaton kellaritila. Käytön ideoinnista hyvän vastaanoton sai "lukusali" lehtien kierrätyspiste.
Siellä asukkaat kokoontuvat spontaanisti juttelemaan muutenkin - syntyy yhteisöllisyyttä asukkaiden kesken.
Kuntovälineet yksi asukas varastoi tilaan kaikkien käyttöön. Kangaspuutkin ovat harvakseltaan käytössä.

Kuva

Kuva