Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
#6042
Yksinkertainen aihe; yritän kerran päivässä lisätä kuvan rakennuksesta joka ei jälkipolville säilynyt. Saa tietenkin osallistua, jos huvittaa.




Yleisen kunnioituksen vuoksi, mainitsen aina arkkitehdin nimen, jos mahdollista.

Kuva
Ainolan huvila, Oulu
Johan Erik Stenberg. (Myös Oulun kaupungintalo on hänen käsialaansa)
Valmistui vuonna 1888.


Kuva
Tuhoutui tulipalossa 1929.
Avatar
tekijänä Whose Homepage
#6043
Awww! :(

Why was that beautiful building torn down? Oulu is the poorer for it. What a shame! :x
Avatar
tekijänä prepo
#6045
Text says it was destroyed in a fire in 1929.

Mahtoiko talon omistaja olla venäläinen vai mistä nuo sipulikupolia muistuttavat koristeet? Vai onkohan tuossa haettu jotain karjalaistyyliä?
Avatar
tekijänä satama
#6047
Vai onkohan tuossa haettu jotain karjalaistyyliä?
Kyllä. Rakennus on siinä mielessä hyvin mieleenkiintoinen, että sitä ei voi oikein sijoittaa kertaustyyleihin eikä jugendiin.

Suomessa kertaustyyleistä voimakkaimpia olivat uusgotiikka, uusrenessanssi ja uusklassismi.

Kertaustyyleihin kuului myös olennaisena osa eksotiikan ihailu ja romanttisen menneisyyden kaipuu. Se tosin näkyi harvoin.


http://tinyurl.com/zvuwa
Kustavilaisuus ja empire tulivat vielä uudelleen jäljittelyn ja ihailun kohteiksi kohteiksi 1920-luvulla, jolloin klassismia sisustustyylinä tuli taas muotiin. Kertaustyylien erikoisuuksia ovat pohjoismainen viikinkityyli ja kotimainen 1890-luvulla leimahtanut karjalaisiin ideoihin perustunut karelianismi.
Kalevala-henkinen tyylimaailma oli usein huviloiden lähtökohtana. Kalevalan juurethan ovat idässä, joten myös ornamentiikka haettiin sieltä.


Kuva
Tässä venäläistä arkkitehtuuria vuodelta 1889.
Avatar
tekijänä satama
#6081
Kuva
Lindblomin talo, Turku
Theodor Höijer
Rakennettu vuosina 1889-1891.

Purettiin 1956.
tekijänä Jape
#6082
Heti alkuun täytyy kiittää oikein mielenkiintoisesta ketjusta. Toivottavasti jaksat päivitellä tätä jatkossakin.

Ainolan huvilassa todellakin on jotain karjalaista, vaikkakin - ainakin ymmärtääkseni - tyypillisimmät "karjalaistalot" (on muuten ihan yleinen käsite) ovat vähemmän ornamentoituja ja enemmän massiivisten päätykolmioiden hallitsemia.

Pitäisi joskus ottaa selville kuinka paljon tuollaisia venäläisittäin ornamentoituja puutaloja Suomessa rakennettiin ennen itsenäisyyttä. Toinen juttu on tietenkin se, kuinka paljon niitä purettiin sotien jälkeen.

Jälkimmäisestä, Theodor Höijerin talosta on varmaankin helppo arvata mielipiteeni. Ehkä parempi etten tiedä minkälainen sen nykyisellä paikalla oleva talo on...
Avatar
tekijänä satama
#6122
Kuva
Vesijärvenkatu 5, Lahti
F.O Helenius
Rakennettu vuonna 1909.

Purettiin vuonna 1968 (myös viereiset rakennukset on purettu).
tekijänä Aboa
#6124
satama kirjoitti:Kuva
Lindblomin talo, Turku
Theodor Höijer
Rakennettu vuosina 1889-1891.

Purettiin 1956.
Lainaus Harri Kalpan Muuttuva kaupunki-kirjasta:

”Vuosina 1889-91 rakennettu talo edusti viime vuosisadan lopun rakennustaiteelle ominaisen tyylilajittelun huippua Turussa ja koko maassa. Lindblomin taloa luonnehdittiin – oikeutetusti - maamme eniten koristelluksi rakennukseksi. Sen julkisivun koristelu oli suorastaan tuhlailevaa: kuvapatsaita, korinttilaisia kaksoispylväitä, ulkonemia, listoja ja torneja.

Koristelu ei rajoittunut yksinomaan julkisivuun, myös mm. porraskäytävät olivat harvinaisen loisteliaat. Monien turkulaisten muistissa ovat varmasti säilyneet portaikkojen runsaat groteskit maalaukset, jotka olivat koristemaalareiden I.Ehrlingin, Samuel Koskisen sekä G.Ekstamin käsialaa.”

Åbo Akademin arkistoista löytynyt kuva Lindblomin talon portaikosta:
Kuva

Lindblomin talon purku kuuluu kyllä ehdottomasti Turun top-3 kämmeihin yhdessä Phoenix-talon ja vanhan rautatieaseman purkamisen kanssa.
Avatar
tekijänä satama
#6127
^ Kuvia muuten löytyy itseltäni kummastakin rakennuksesta. Lähettelen niitä tässä ketjussa sitten myöhemmin. ;)
tekijänä tobaz
#6128
Tuo Lindblomin talo oli kyllä tosi näyttävä, en tiennytkään siitä tätä ennen. Kovasti laittaa otsasuonen pullistumaan nuo tuollaiset purkamistapaukset.. Ei voi käsittää, ei millään.. :roll:

satama muuten, oletko tuon kuvan mahdollisesti skannannut jostain kirjasta? jos olet, niin mistä? ;)
tekijänä Jape
#6130
Aboa kirjoitti:Lindblomin talon purku kuuluu kyllä ehdottomasti Turun top-3 kämmeihin yhdessä Phoenix-talon ja vanhan rautatieaseman purkamisen kanssa.
Et kai nyt vaan ihan oikeasti sano että Turussa oli joskus vielä vanha kaunis rautatieasemakin? Voi elämä kun ei vaan voi ikinä ymmärtää tuota 60-luvun meininkiä. Ei mitenkään.

Edit: Vielä piti sanomani että tervetuloa taloon!
tekijänä Aboa
#6133
satama kirjoitti:^ Kuvia muuten löytyy itseltäni kummastakin rakennuksesta. Lähettelen niitä tässä ketjussa sitten myöhemmin. ;)
Great, lisää suolaa haavoihin siis tiedossa... ;)

Seuraavan linkin avaamista ei suositella heikkohermoisille vanhojen rakennuksien ystäville:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wiklund
Linkin alta nimittäin löytyy vastaus sille, mitä Lindblomin talon tilalle rakennettiin.
Jape kirjoitti:Et kai nyt vaan ihan oikeasti sano että Turussa oli joskus vielä vanha kaunis rautatieasemakin? Voi elämä kun ei vaan voi ikinä ymmärtää tuota 60-luvun meininkiä. Ei mitenkään.

Edit: Vielä piti sanomani että tervetuloa taloon!
Tack, tack. Turun vanha rautatieasema (rakennettiin v.1876) purettiin uuden alta v.1940 koska vanhaa asemaa pidettiin ilmeisesti liian vanhahtavana käyntikorttina kaupungille rautateitse saapuville. Kohtapuolin tuo nykyinenkin asema poistuu käytöstä jos ja kun uusi matkakeskus rakennetaan linja-autoaseman viereen. Satama – jos ”uhkauksensa” toteuttaa – lähettänee jossain vaiheessa kuvan tuosta vanhasta asemasta kaikessa uljaudessaan.

Tuossa vielä tuo nykyinen asema, joka ei juurikaan hurraa-huutoja ansaitse:
Kuva
tekijänä Toni
#6134
Aboalle tervetulotoivotukset ja satamalle kiitokset hyvästä threadi-ideasta.
Aboa kirjoitti:Seuraavan linkin avaamista ei suositella heikkohermoisille vanhojen rakennuksien ystäville: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wiklund
Auh. Joku pieni osa mun sisällä kuoli kun linkkiä klikkasin. Tuon Sokoksen näkeminen Turun keskustassa on aina aiheuttanut inhon väristyksiä ja nyt kun sai vihdoin selville, että sen paikalla oli sijainnut itse Theodor Höijerin suunnittelema rakennus, on mieli ankeana. Uskaltaakohan tässä edes odottaa miltä Phoenix tai vanha rautatieasema näyttivät? Jotenkin Turun kohdalla nämä vanhojen rakennusten purkamiset tuntuvat vieläpä Helsinkiä pahemmalta, kun kyseessä on sentään 1800-lukua edeltävän historiansa perusteella ylivoimaisesti vanhin ja tärkein suomalainen kaupunki. Kyllähän se parempaa ansaitsi.

Tuo nykyinen asemarakennus on melko kamala. Kumma ettei ole edes saatu aikaiseksi kunnollisia yli- tai alikulkuja raiteiden yli. Vie hieman hohtoa Pendolino-yhteyksiltä ja rantaradalta, kun matkan loppupäässä pitää kiskojen yli hyppiä ja asemalla olevia junia kierrellä. :) Jos sinulla on jotain tietoja tai kuvia tuosta Turun matkakeskussuunnitelmasta, ei muuta kuin Turun projektit-ketjuun niitä lisäilemään!
tekijänä tobaz
#6136
Melkoisen surullista kyllä tosiaan ettei Suomen vanhimmassa kaupungissa ole ollenkaan vanhaakaupunkia.

Åbo Akademin hakutoiminnolla varustettu kuvakokoelma on muuten mainio juttu, onnistuin kiduttamaan itseäni vielä hieman lisää kun sieltä Turun vanhoja kuvia, suurtorin ympäristöä sun muuta, menin selailemaan..
Avatar
tekijänä prepo
#6137
Voi surku Turkua..

Säästän teiltä hakemisen vaivan. Jos nämä kuvat surettavat liikaa, on parempi olla lukematta koko ketjua :)

Tämä lienee se rautatieasema:
Kuva

ja tämä (vaalea korkea talo) Phoenix:
Kuva

korjatkaa jos olen väärässä, en tunne Turkua...

Tuota ihmettelin, että mikähän Östermyra, en ole kuullut semmoisesta paikasta... kunnes selvisi, että sehän on vanha tuttu Seinäjoki!
http://arvid.abo.fi/aabs/1999/6/74.jpg

kiitos tobaz linkistä!

*edit: Laitetaan vielä vanha kuva Porin torista:
Kuva

Arvelen sen olevan tämä kulma:
Kuva

Yhtään rakennusta ei ole sellaisenaan säilynyt, vain tuon keltaisen talon julkisivu, ja sen päälle on rakennettu laajennusosa.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16