Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Klazu
#58228
Purkki^ kirjoitti:Ei se tulevaisuus kovin hyvältä siellä näytä jos ei toi keinotekoinen bruttokansantuotteen kasvatus lopu. Maassa on asuntoja tyhjillään kymmenille miljoonille ihmiseille ja suurin osa niistä on jo asuinkelvottomia. Rikastuminen ei auta siinä vaiheessa kun tuo kupla puhkeaa.
Samaa mieltä. Ympäristöongelmat ja sisäpoliittiset ongelmat tulevat laukeamaan jossain vaiheessa ja veikkaankin, että Kiinan hegemonian ajasta tulee kestoltaan vielä Yhdysvaltojen imperiumiakin lyhyempi. Voi tässä parikymmentä vuotta mennä Kiinan komennossa, mutta rajat tulevat vastaan jossain vaiheessa. Tällä hetkellä keskiverto kiinalaisesta vielä tuntuu että mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta maapallolle (ja varsinkaan Kiinaan) ei mahdu miljardia uutta keskiluokkaista. Kun todellisuus valkeaa sadoille miljoonille, voi siinä pettymyksessä olla poliisivoimilla pidättelemistä...
tekijänä hmikko
#58230
Klazu kirjoitti: Tällä hetkellä keskiverto kiinalaisesta vielä tuntuu että mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta maapallolle (ja varsinkaan Kiinaan) ei mahdu miljardia uutta keskiluokkaista.
Kiinan väestönkasvu on jo maailman maista hitaimpien joukossa. Useammankin ennusteen, mm. YK:n sellaisen, mukaan Kiinan väestö olisi suurimmillaan 1,39 miljardia vuoden 2030 paikkeilla ja kääntyisi sitten laskuun. Kiinalaisia arvioitiin viime vuonna olevan 1,34 miljardia. Se lienee totta, että käsitystä keskiluokkaisesta elämäntavasta pitää tarkistaa vähän joka puolella. Ennusteiden mukaan Intia menee väkimäärässä Kiinan ohi ennen mainittua vuotta 2030 (nyt 1,22 mrd), ja tämän hetken ennusteissa Intian väestönkasvulle ei oikein näy loppua.
Avatar
tekijänä Klazu
#58261
Toivon mukaan Kiinan väestönkasvu onnistutaan tosiaan pysäyttämään ja ehkä pahasti vinouteen sukupuolijakauman avulla jopa kääntämään laskuun. Tosin johan sitä on nähty kommentteja, että yhden lapsen politiikasta pitäisi luopua talouskasvua hidastavana tekijänä. Ikuinen talouskasvu kun tarvitsee alati lisää kuluttajia, vaikka heitä on jo nyt maapallolla aivan liikaa. Kiinan vakaus perustuu jatkuvaan talouskasvuun, minkä vuoksi siellä on kovat paineet ylläpitää sitä kaikin mahdollisin keinoin.

Intiassa yksi "hyvä asia" on, että onneksi nämä valtavat väestömassat eivät sentään keskiluokkaistu suurissa määrin. Rutiköyhän kasvissyöjän ekologinen jalanjälki on häviävän pieni lihansyönnin autuuden löytäneeseen keskiluokkaan nousseen kiinalaiseen verrattuna.

Loppujen lopuksi maailmassa on vain yksi ongelma, joka olisi helposti ratkaistavissa ja josta melkein kaikki muut juontuvat: ihmisiä on aivan liikaa.
tekijänä Kazaam
#58263
Klazu kirjoitti:Loppujen lopuksi maailmassa on vain yksi ongelma, joka olisi helposti ratkaistavissa ja josta melkein kaikki muut juontuvat: ihmisiä on aivan liikaa.
Avaisitkohan hieman enemmän tätä lausetta, siis millä tavoin asia on "helposti ratkaistavissa"? Kemikaalivanoin, vastustuskykyisiä supertauteja luomalla, sotimalla? Nopeasti tai varsinkaan helposti asiaa ei saa ratkaistua millään humaanilla tavalla.

Yhden lapsen politiikka ei ole yhtään niin vedenpitävä sääntö ollut nykyäänkään kuin ulkopuoliselle saattaa vaikuttaa. Tietääkseni manner-Kiinan hedelmällisyysluku on yhden lapsen politiikankin jälkeen aina ollut lähempänä kahta kuin yhtä. Tätä nostaa erityisesti maaseudun löyhemmät politiikan tulkinnat.

Lisäksi Kiina kun on kyseessä niin täytyy muistaa ajatella myös sitä, että lapsen velvollisuus on aina huolehtia vanhemmistaan ja isovanhemmistaan kun tämä aikuistuu ja siirtyy työelämään. Nythän ei mene enää montaakaan vuotta ennen kuin ensimmäinen sukupolvi, johon tätä yhden lapsen politiikkaa on sovellettu, menee jo yli hedelmällisyysiän. Yhdelle ihmiselle on aika raskasta huolehtia vielä oman perheen lisäksi vanhemmistaan ja isovanhemmistaan. Onhan näitä löyhennyksiä jo tehty, ja erittäin todennäköistä, että viimeistään 2020-luvulla koko yhden lapsen politiikka joutaa sivuun.
Avatar
tekijänä Klazu
#58266
Tarkoitin helppo siinä mielessä, että lisääntyminen on kuitenkin täysin ihmisen käsissä oleva asia toisin kuin ilmastonmuutos, luonnonkatastrofit ja muut tapahtumat joita ihminen ei voi pysäyttää tai estää millään rahalla tai yhteenliittymällä. Maailmanlaajuinen kahden lapsen politiikka olisi inhimillinen ja reilu ratkaisu, jonka valvominen olisi toki haastavaa, mutta jälleen täysin ihmisen käsissä. Toisen lapsen synnytyksen yhteydessä suoritettaisiin pakkostrerilaatio äidille ja isälle näiden henkilökohtaisen kiintiön täyttyessä.

Toki systeemin kiertoa ja väärinkäytöksiä olisi runsaasti, mutta tämä tällaisena kaikille reiluna ideaalitilanteena. Kaikki eivät kuitenkaan hankkisi kahta lasta, joten väkiluku alkaisi hitaasti laskemaan.

Eihän siinä kuitenkaan näin käy, vaan väkiluku tulee saavuttamaan huippunsa ruoan riittämättömyyden, epidemioiden ja luonnon saastumisen kautta. Ihminen kun on liian itsekeskeinen ja ahne ymmärtämään kohtuullisuutta.
tekijänä Lurkkeri
#58280
Koulutustason nousu – varsinkin naisten – on tehokkain tapa hillitä väestönkasvua. Kehittyvien maiden keskiluokkaistuminen ei sen vuoksi ole pelkästään pahasta. Pahasta on se, että tulotason noustessa ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu tuhlailevammaksi.

Maailman mittakaavassa liikakansoitus on pahimpia ongelmia, sillä se on useiden muiden ongelmian alkusyy. Puolittaisena vitsinä voisi kuitenkin heittää, että ”ei koske Suomea”, Suomessa kun ei koskaan ole ollut liikaa väkeä. Katovuodet ja siirtolaisuus pitivät kansan pienenä silloinkin, kun väestönkasvu vielä oli räjähdysmäistä.
tekijänä zeizei
#58293
Sen verran mitä kiinalaisia tunnen ei monia nuoria edes kiinnosta enää lapsien saaminen. Abortit ovat yleisiä ja meno on pitkälti minä minä minä, shoppailua ja varallisuuden näyttämistä.

Samoin myös yleinen ajattelu paikallisilla tuntuu olevan että kiinalaisia on liikaa. Too crowded, too many chinese. Siksi Suomi aluksi kiehtoo, kunnes tajuavat etteivät sentään näin hiljaista halua. :D Mutta eivät he itsekään tunnu tykkään valtavista jonoista ja jatkuvasti kasvavista megapoliksista. Mutta työn perässä on muutettava joten minkäs teet.

Eli sieltä kyllä saa työvoimaa jos vain maahanmuuttoa / integroitumista maailmalla helpotettaisiin.
Avatar
tekijänä Klazu
#66936
Erittäin kiintoisa kirjoitus Kiinan talouden tilasta. Kiinan ihmeen taustalla on suuria ongelmia ja tämä keskittyy vain siihen, miten rakennushankkeet ja suuri talouskasvu on rahoitettu. Alla muutamia poimintoja.

BBC: Will China shake the world again?

"Over the past few years, China has built a new skyscraper every five days, more than 30 airports, metros in 25 cities, the three longest bridges in the world, more than 6,000 miles of high speed railway lines, 26,000 miles of motorway, and both commercial and residential property developments on a mind-boggling scale."

"Well in the autumn of 2008, after the collapse of Lehman, there was a sudden and dramatic shrinkage of world trade. And that was catastrophic for China, whose growth was largely generated by exporting to the rich West all that stuff we craved. When our economies went bust, we stopped buying - and almost overnight, factories turned off the power, all over China. [...] So with encouragement from the US government, the Chinese government unleashed a stimulus programme of mammoth scale: £400bn of direct government spending, and an instruction to the state-owned banks to "open their wallets" and lend as if there were no tomorrow."

"After the crash, thanks to the stimulus and the unleashing of all that construction, investment surged to an unprecedented 50% of GDP, where it has more or less stayed."

"But what makes much of the spending and investment toxic is the way it was financed: there has been an explosion of lending. China's debts as a share of GDP have been rising at a very rapid rate of around 15% of GDP, or national output, annually and have increased since 2008 from around 125% of GDP to 200%."

"At the beginning of all of this in 2008, the Chinese banking sector was roughly $10 trillion in size. Right now it's in the order of $24 to $25 trillion. That incremental increase of $14 to $15 trillion is the equivalent of the entire size of the US commercial banking sector, which took more than a century to build. So that means China will have replicated the entire US system in the span of half a decade.""

"There are no exceptions to the lessons of financial history: lending at that rate leads to debtors unable to meet their obligations, and to large losses for creditors; the question is not whether this will happen but when, and on what scale. [...] If lending continues at breakneck pace, then a crash becomes inevitable."

"So would an economically weakened China be good for us in the West? Well, it wouldn't necessarily be all bad. But a China suddenly incapable of providing the rising living standards its people now see as their destiny would be less confident, less stable, and - perhaps for the world - more dangerous."
tekijänä zeizei
#66971
Rakentamisen määrä todellakin on aivan uskomatonta. Eilen matkasin 700km junassa, ja lähes koko matkan jossain päin horisonttia nousi tornitalot, moottoritiet tai rautatiet. (Moottoritiet ja rautatiet ovat yleensä korotettuja, noin 3-6 kerroksen korkeudella)

Shanghaissa ja muissa megakaupungeissa kysyntää ei pysty tyydyttämään, mutta muualla hylätyt talot eivät ole harvinainen näky. Pahinta on se, että jo muutaman vuoden tyhjillään olevat talot alkavat näyttää pahoilta. Eräällä alueella oli ~200 identtistä omakotitaloa, varmaan 5-10 vuotta vanhoja, täysin tyhjillään. Kattotiilet tippumassa, ikkunoita repsottamassa..

Eniten itseäni kuitenkin harmittaa luonnon katoaminen.
tekijänä Kazaam
#74228
HS.fi 1.5.2015 kirjoitti:
Pilvenpiirtäjä nousi 19 päivässä – video näyttää uskomattoman rakennustyön

[video]https://www.youtube.com/watch?v=veNf-bz99cI[/video]

Mitä voi saada aikaan 456 tunnissa eli 19 päivässä?

Kiinassa tässä ajassa rakennetaan 57-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Rakennus nousi aiemmin tänä vuonna Hunanin maakunnassa Changshassa kolmen kerroksen päivävauhtia.

Rakennusyritys Broad Sustainable Building (BSB) väittää, että kyseessä on rakentamisen maailmanennätys.

"Mini Sky Cityn" nopean rakentamisen mahdollistivat ennalta valmiiksi rakennetut elementit, jotka kasattiin paikan päällä kuin legot. BSB:llä kului neljä ja puoli kuukautta 2 736 "rakennuspalikan" valmistamiseen. Rakennusmaalla oli vuorokauden ympäri 1 200 työntekijää.

"Rakennustekniikallamme meidän tarvitsi vai koota osat. Tämä on ehdottomasti nopeinta tekniikkaa tällä alalla", kertoi yhtiön insinööri Chen Xiangqian brittilehti Guardianille.

BSB:n suunnitelmilla on kirjaimellisesti vain taivas rajana.

Yhtiöllä kun on tarkoituksena rakentaa Changshaan myös 838 metriä korkea, 220-kerroksinen pilvenpiirtäjä – 90 päivässä. Valmistuessaan se olisi kymmenen metriä korkeampi kuin maailman korkein rakennus, Dubaissa oleva Burj Khalifa.

Rakennuksen on määrä olla omavarainen pikkukaupunki, jonka uumenista löytyy muun muassa asuntoja 30 000 hengelle, koulu, sairaala ja vanhainkoti.

Hanke on kuitenkin herättänyt epäilyksiä muun muassa turvallisuuden osalta, eikä se ole vielä saanut viranomaisilta tarvittavia rakennuslupia.

Yhtiön takana oleva miljardööri Zhang Yue ei ole kuitenkaan luopunut vielä hankkeesta.

"Rakentaminen ei ole kaukana. Aloitamme rakentamisen pian, ja myös päätämme sen pian", Zhang sanoi hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan.

Zhangin suunnitelmia 838-metrisen pilvenpiirtäjän rakentamisesta kolmessa kuukaudessa on pidetty teknisesti mahdottomina.

"Rakentaminen ei ole mahdollista näin nopeasti. Jos he onnistuvat suunnitelmissaan, lopetan omat työni, ripustan hattuni ja jään eläkkeelle", WSP-rakennusyhtiön Bart Leclercq sanoi arkkitehtuurisivusto Designmenan mukaan.

Zhang Yue on kuuluisa Kiinassa omaisuutensa lisäksi suurista visioistaan. Hän rikastui ilmastointilaitteilla, ja hänen on sanottu olevan ensimmäinen kiinalainen, jolla oli varaa omaan suihkukoneeseen. Zhang kertoi näkemyksistään suomalaisessa, Anna-Karin Grönroosin ohjaamassa dokumentissa Ekopolis.
Avatar
tekijänä Urbaani
#74236
Kiinassa rakennetaan. Edelleenhän näitä hankkeita saa suu ammollaan täältä Pohjolan perukoita seurata ja mikäs siinä. Yleisesti suhtautumiseni Kiinaan on vähän ristiriitainen. Olen sinofilili, mutta aika ajoin Kiinasta kantautuvat uutiset, liittyen ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja kansalaisten tiukkaan kontrolliin pistävät mielen matalaksi. Sama koskee myös muita totalitäärisiä maita, kuten suuresti arvostamaani Vietnamia. Kun kerta markkinatalouteen on siirrytty, niin miksi kommunismin ylistämisestä voitaisi kokonaan luopua?
tekijänä Kazaam
#74577
[video]https://www.youtube.com/watch?v=PkcBq9V8uao[/video]

Shanghain ympärillä oleville alueille on vuosituhannen alusta lähtien tuotu länsimaista arkkitehtuuria sellaisenaan. Yksin monista tällaisista projekteista on ruotsalaista arkkitehtuuria edustava "Luodian New Town". Pääosin ruotsalaisten arkkitehtien ja Swecon kanssa rakennettu kyhäelmä. Itselleni tuli lähinnä mieleen sekoitus Kööpenhaminaa, ruotsalaista maaseutua ja Disneytä.
tekijänä zeizei
#74579
Tuosta voi olla montaa mieltä, mutta yksi asia mikä tuolla tehdään paremmin, on puiden istutus. Tuokin alue on melko uusi, mutta katujen puut ovat isoja. Suomessa säästetään tässä kohdassa ja menee 10-20v ennen kuin sisäpihat ja kadut alkavat näyttää viihtyisältä tai luonnolliselta.
tekijänä ZZZ
#75021
Impossible Engineering Series 1 3 / 6 kertoo Skycraper of the Future aiheesta ja siinä käsitellään Sanghai Tower:in rakentamista. Ihan hyvä pätkä. Mä en vieläkään ymmärrä miksi tuossa pitää olla se "välialue" siis tupla seinät, mutta ehkä mun ei tarvitsekkaan. Mielestäni se hukkaa hirveästi lattianeliöitä, eikä siitä ole ratkaisevaa hyötyä.