Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä Kantti
#45822
Kyllä kaupunkirakentaminen eteenpäin on kuitenkin kaatumassa kaikissa kaupungeissa, niin Seinäjoellakin. Osoituksena siitä on tuossa kuvassa - http://i.imgur.com/F6LxQ.jpg - oleva rakennus jossa on hyvää uudenlaista otetta ainakin ilmiasunsa osalta. Pidän tuosta avonaisesta parvekeseinästä ja sen pyöreästä tolpparakenteesta joka jatkuu myös räystäiden alapuolella. Parvekkeiden takaseinä näyttäisi olevan lasivillaeristettä vielä tuossa, mutta samansävyinen puupanelointi istuisi tuohon myös mitä parhaimmin ja toisi lämmintä luonnonmukaista tunnetta julkisivuun.

Tuon kuvan - http://i.imgur.com/7lFXP.jpg - punatiilitalo on sekin nostamassa selkeästi keskiarvoa, ainakin naapurirakennuksiinsa verraten. Huolimatta seinällä näkyvästä kalkkiharsosta, tai mitä se onkin, talo on kuitenkin paikalla muurattu ja sen näkee. Ihan siisti paketti kaikkiaan ja kestää aikaa joka tavalla paremmin kuin elementtihirmut!
tekijänä hmikko
#51282
Seinäjoen uusi kirjasto on esitelty venäläisellä arkkitehtuurisivustolla runsaiden kuvien kera. Itse en osaa venäjää enkä kyrillisiä kirjaimia yhtään, mutta kahden suomalaisen kuvaajan kuvat ovat hyviä. Mukana on peräti jopa ilmakuva Aaltokeskuksesta ja uudesta kirjastosta. Jutun kirjoittaja on Arkkivahti Tarja Nurmi, kääntäjän nimeä en tiedä (enkä ummikkona osaa sivulta lukea).

http://archi.ru/foreign/news/news_prese ... ?nid=45194

http://arkkivahti.wordpress.com/2012/12 ... i-library/
tekijänä hmikko
#51966
Tässä vuoden viimeisenä päivänä kännykän suht turhalla kameralla ohimennen räpsittyjä kuvia Jaakkolantien varrelle viime vuosina rakennetuista kerrostaloista. Alue on ollut Seinäjoen keskustan rähjäisin nurkka, ja huonokuntoisia puutaloja on edelleen, mutta nämä kerrostalot ovat muuttaneet näkymät kertaheitolla. StreetView-kuvat lokakuulta 2009.

Ennen (StreetView):
Kuva

Jälkeen:
Kuva

Ennen (StreetView):
Kuva

Jälkeen:
Kuva

Kuva

Vielä jokin aika sitten Jaakkolantie näytti tässä kohtaa 50 vuotta korjaamatta rehevöityneen puutaloalueen sivukujalta.
Kuva
tekijänä Jukki
#51994
Jotakuinkin 500 metriä luoteeseen em. alueesta rakennusliike Peab rakentaa lähivuosina Itikanmäki-nimisen uuden asuinalueen. Rakentaminen alkaa sivujen mukaan 2013. Havainnekuvia:

Kuva
(c) Peab; http://www.itikanmaki.fi
Etualalla Atrian uusia konttoreita; Keskusta yläreunassa radan oikealla puolella.

Kuva
(c) Peab; http://www.itikanmaki.fi
Mielestäni vähän väljäksi jää korttelin piha-alue.
tekijänä hmikko
#51995
Ruunkintien ja radan väliin on keskustassa valmistumassa pari punatiilistä kerrostaloa, joissa on samannäköinen harjakatto, kuin tuon Itikanmäki-suunnitelman taloissa. Lieneekö sama rakentaja? Talot näyttivät mielestäni hyviltä, mutta niiden kohdalla ei ollut aikaa pysähtyä kuvaamaan.

Tuo Itikanmäen melkein umpinainen kortteli sinänsä taitaa olla joka tapauksessa tiiviimpi kuin keskustan nykyisistä yksikään. Suunnitelmassa on sitten muuten parkkikenttää runsaasti, kuinkas Seinäjoella muuten.

Saapa nähdä, miten kauan Jaakkolantien ympäristön vanhojen pientalojen omistajat pitävät taloistaan ja tonteistaan kiinni. Kaupunki selvästi näkisi alueella mieluusti lisää kerrostaloja, ja sijainti on mainio.
tekijänä hmikko
#63903
Pieni kuvapäivitys jouluaaton kävelylenkiltä. Kuvat on räpsitty kännykällä, jossa on marginaalisesti parempi kamera kuin viimeksi.

Tänä vuonna Siukunkadun ja Rautatiekadun väliin valmistuneet kaksi punatiilistä kerrostaloa, joista mainitsin aiemmin. Näkymä Ruukintieltä ennen (StreetView). Jälkeen:
Kuva

Rautatiekadulta, samasta suunnasta:
Kuva

Talojen takapihalta:
Kuva

Kuva

Siukunkadun puolelta:
Kuva

Korttelin päähän Ruukintietä etelään päin on valmistunut toinen pari pienempiä kerrostaloja. Melko tummat parvekelasit. Näkymä ennen (StreetView). Jälkeen:
Kuva

Pihan puoli:
Kuva

Näkymä Ruukintietä pohjoiseen:
Kuva
tekijänä hmikko
#63905
Suunnilleen kilometrin päähän edellisistä Ruukintien varteen on valmistunut myös tämmöinen pieni kerrostalo. Ennen (StreetView), jälkeen:
Kuva

Talo on pihan puolelta varsin umpinainen. Poikkikadulla välittömästi talon takaa alkaa rivi asevelimallin omakotitaloja.
Kuva

Korttelin päässä Ruukintietä edelleen etelään kadun toisella puolella rakennetaan niin ikään. Ennen (StreetView), jälkeen:
Kuva

Edellisen viestin punatiilisten harjakattotalojen viereen Shellin tontille on hyväksytty kaavamuutos, jonka mukaan tontille rakennetaan kolme kerrostaloa. Talot ovat ennakkomarkkinoinnissa, mutta näin ilmoituksen paperilehdessä jota en enää löydä, enkä myöskään löydä rakennusliikkeen mainosta/renderiä verkosta. Huoltoasema tässä, ja uusi kaava näyttää tältä:
Kuva

Luvassa siis 5-, 6- ja 8-kerroksiset pistetalot huoltsikan tilalle. Valitettavasti ohimennen näkemässäni rakennusliikkeen mainoksessa Ruukintielle päin oli muistaakseni katutasossa umpinaista seinää ja vielä umpinaisempaa autotallin takaseinää, eli keskustan elävöittämistä seinäjokelaisittain. Paikka on liikekeskustan tuntumassa ja kadun toisella puolella 80-luvun kerrostalon päädyssä on liiketila.
tekijänä hmikko
#64552
Hesari julkaisu jutun puuelementtikerrostaloista. Esimerkkikuva on Seinäjoelta, Kasperista:

HS: Puiset kerrostalot yleistyvät – pula kotimaisista elementeistä pullonkaulana

Kuva

Tontti on ollut ryteikkönä aina, eli naapuritalojen valmistumisesta 70-luvulla alkaen. Ennen-kuvassa (Street-view, syyskuu 2011) vanhoja kerrostaloja ei meinaa nähdä metsiköltä. Uusi talo nousi todella nopeasti. Modulit olivat parin huoneen kokoisia valmiita laatikoita, eivät siis litteitä seinäelementtejä. Talosta tuli mielestäni aika hieno, varsinkin rakennustapa huomioon ottaen. Väri vaan on niin tumma, että toivottavasti samalla värityksellä ei tehdä enempää samalle alueelle. Suunnilleen kilometrin päässä on uusia ja osin rakenteilla olevia yhtä tummia ruskeita tiilikerrostaloja.
Avatar
tekijänä Kantti
#64555
Ei paha! Näyttää hyvinkin tämän päivän asuintalolta.

Tämä puutalobuumi taitaa odotella aivan kulman takana, puulla on paljon hyviä ominaisuuksia ja kehitysmahdollisuuksia. SVR:n myyntiesittelytapahtumassa Forum Marinumissa viime alkukesällä, jossa markkinoitiin Telakkarannan ääripäähän - Turussa - nyt rakenteilla olevaa taloa, esiteltiin myös puukerrostalojen rakentamisen nykyistä tilannetta. En muista oliko Stora Enso vai MetsäWood joka esitteli kehitelmiään ja jakoi brosyyreja. Näytti melko hyvältä siinä.

Onko Seinäjoelle nyt siis jatkossakin tulossa samantapaista rakentamista?
tekijänä tarja
#65771
Olen käynyt aina välillä vilkaisemassa tätä viestiketjua ja päätin lopulta rekisteröityä, että voin lisätä oman osani aiheeseen. Pohjois-keskustan korttelin 11 (osan) kaavamuutos hyväksyttiin joulukuun lopussa ja tämän kuun alussa alkoi tapahtua. Liekö leudolla talvella osansa asiaan, mutta joka tapauksessa ryteikkö on poissa ja kaivinkone on ollut hommissa viikon verran. 11.3. tilanne näytti tältä: http://www.ipernity.com/doc/tarja/31063 ... bum/627897

Rakennusvuorossa ovat Jaakkolantien varteen tulevat talot (käsittääkseni siihen on tulossa kaksi taloa) ja kuvassa keskellä näkyvä puutalo jäänee ainakin niiden rakentamisen ajaksi paikalleen, koska sähkömiehet kävivät siirtämässä siihen menevät johdot lähtemään kadun varressa olevasta pylväästä.

Lisää kuvia ja videoita ilmaantuu ipernityn albumiini, jossa tuo kuva on, sitä mukaa, kun jotain tapahtuu. Minulla kun on työhuoneen ikkunasta aitiopaikka kuvata tapahtumia.
tekijänä Jani
#70594
Muutaman vuoden täällä lurkkailleena päätin luoda viimein omat tunnarit, joten morjensta vaan foorumilaiset.

En ole syntyjään paikallinen, mutta täällä asuvana kaupungin kehitys on alkanut kiinnostaa siinä määrin, että päätin herätellä omalta osaltani Seinäjoki-ketjua. Jos jollakin on tarkempaa tietoa uusista projekteista niin infoa vaan lisää tähän ketjuun. Näitä lukee mielellään.

Mutta asiaan:

Ankkurista ei ole ilmeisesti vuosikausiin kuulunut enää mitään, mutta tontin varaus lienee vielä voimassa parempia päiviä varten. Sen sijaan Joupin Citymarketia vastapäätä tulevan Komiakorttelin rakentaminen pitäisi alkaa YIT:n sivujen mukaan tänä syksynä. Konseptikuvista päätellen rakennukset ei erityisesti tosin säväytä, imo.

Keskustan kehittämisen osalta suunnitelmia on tehty maanalaisen autoparkin lisäksi useamman kiinteistön korotuksesta ja täydennysrakentamisestakin ainakin Sokos Hotel Lakeuden viereiselle puistoalueelle. Tällä hetkellä keskustan kehittämistä blokkaa erityisesti pysäköintialueiden puute, joten autoparkki varmaankin agendalla ensimmäisenä. Keskisen suunnitelmat lienee hyytyneet lopullisesti sen 14-kerroksisen tornin osalta, tai ainakaan paikallislehdissä tästä ei ole kirjoiteltu.

Keskustan ja Pohjan alueen jakava ratapiha on myös ollut kanto keskustan kehityksessä, jonka hyötykäyttöä on herätelty mm. kaupungin järjestämässä katselmustilaisuudessa viime keväänä. Tällä hetkellä ratapihan kehittämistä rajoittaa valtion omistus, josta ilmeisesti ollaan pääsemässä muutaman vuoden periodilla (ainakin tahtoa tähän olisi!).

Itikanmäen alue on syntymässä uudelleen kun Atrian entisen tuotantolaitoksen tilalle rakentuu paraillaan seitsemän talon kortteli. Arkkitehtoonisesti mökit on suorastaan poikkeukselliset Seinäjoen mittapuulla. Hankkeesta löytyy tietoa http://itikanmaki.fi. ”Pohjois-keskusta” tiivistyy muutenkin kun Jaakkolantien pohjoispuoli saadaan aikanaan valmiiksi.

Kuva



Ruukintielle entisen Shellin paikalle on tulossa Lujakodin rakentama kolmen talon kokonaisuus. Konseptikuvissa näyttää ainakin varsin hyvältä.
http://issuu.com/luja-yhtiot/docs/vihto ... 4a4ee2acec

Kuva



Ohessa pari räpsyä myös Pohjan pistetalo-hankkeista, jotka täydentää mukavasti muuten aakeaa Sammonkadun ja Väinölänkadun tienoota.

Kuva

Kuva


Mielenkiinnolla odottelen myös pohjoisen ohitustien valmistumista niin päästään keskustan rekkaliikenteestä. :)
tekijänä hmikko
#70596
Tuo Lujatalon hanke Ruukintiellä on muuten ensimmäinen, missä olen nähnyt työmaakylttinä led-videoruudun. Vaikutelma oli jokseenkin yllättävä tuolla paikalla, vaikka Ruukintiellä onkin nykyään vilkas liikenne, eli yleisöä kaupallisille viesteille (...ja kuvaan ei tietenkään ole osunut yhtään autoa :) ). Hämärässä ruutu osuu keskustan suunnasta tulevan autoilijan silmään jopa vähän vaarallisen oloisesti.
tekijänä hmikko
#73721
Kuvia jo edellä mainituista hankkeista tältä päivältä:

Ruukintien varren pieni kerrostalo on valmis (ennen). Tummennetut parvekelasit samat kuin Darth Vaderin kesämökissä.
Kuva

Kuva

Lujatalon kerrostaloista entisellä huoltoaseman tontilla viimeinenkin alkaa lähestyä harjakorkeutta (ennen). Korkeimpaan tulee kaavan mukaan vielä yksi kerros lisää eli kahdeksas, ja harjakatto.
Kuva

Kuva

Kuva

Jaakkolantien kaksi uutta kerrostaloa (ennen, StreetView-kuvista puuttuu osa naapureistakin)).
Kuva

Kuva

Tämä näkymä vuonna 2009.
Kuva

Tämä näkymä vuonna 2011. Kuvan keskellä taustalla näkyvät Itikanmäen ensimmäiset kerrostalot kantatien toisella puolella.
Kuva

Itikanmäen karttataulu. Näkymä "olet tässä" -pisteestä vuodelta 2011. Korttelista on tulossa parkkikenttien ympäröimä linnoitus, mutta paikka on kyllä joka tapauksessa irti nykyisestä kaupunkirakenteesta. Ehkä jonain päivänä parkkipaikat laitetaan laitokseen ja kortteli voisi saada naapureita. Rakennuksista Muurikissa asutaan, Lehdokki näyttäis olevan valmistumassa ja Talvikin elementit on ilmeisesti pystytetty.
Kuva

Muurikki ja Lehdokki.
Kuva

Navetan nurkka vasemmalla, Talvikin rungon nurkka oikealla.
Kuva

Navetan sisäpihan puolen sivua.
Kuva

Kuva

Etualalla Muurikin pihaa, taustalla Talvikin työmaa.
Kuva
tekijänä hmikko
#74887
Ylen uutinen Seinäjoen kirjaston vanhan osan remontin valmistumisesta: Aallon mustikkalamput olivat kellarissa 30 vuotta – entisöinti pelasti (lisää kuvia)
[...]

Aallon Seinäjoen kirjasto valmistui 50 vuotta sitten, vuonna 1965. Se on suojeltu rakennus, kuten koko Aalto-keskuskin. Aikanaan tilanahtaudessa elänyt kirjasto on nyt palautettu alkuperäiseen muotoonsa. Säilössä olleet ovet, huonekalut ja lamput on kunnostettu ja esim. ikkunapokat on käsin hiottu.

– Mitään uutta ei ole jouduttu ostamaan, vakuuttaa Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

– Rakenteisiin on piilotettu nykyvaatimusten mukainen tekniikka. Ilmanvaihto on suunniteltu kirjahyllyjen sokkeleihin ja hyllyjen yläosiin. Niitä ei edes huomaa. Aallon lamppujen sisusosat on vaihdettu nykytekniikkaan sopiviksi. Kaikki lamput on käyty läpi ja kunnostettu, sanoo Aittoniemi.

Alkuperäinen lukusali on palautettu ennalleen mustikkalamppuja myöten. Mustikkalamput, joita kutsutaan mallinsa mukaisesti myös naurislampuiksi, olivat säilössä ja käyttämättöminä 30 vuotta. Saman ajan varastossa on säilytetty monia kirjaston huonekaluja. Kunnostustöissä ahertaa kaksi entisöijää.

[...]

Kuva

Kuva
Kirjasto kävi siis pieneksi ajat sitten ja oli aivan tupaten täynnä lisättyjä hyllyjä kaikissa mahdollisissa komeroissa, nurkissa ja kirjoja oli lopulta rivissä jopa noilla kuvassa näkyvillä ison salin kaidetasoilla, ennen kuin JKMM:n suunnittelema uusi kirjasto avattiin 2012. Vanha kirjasto on ollut suljettuna ja remontissa siitä asti. Rakennuksia yhdistää tunneli.

Olen viettänyt tuntuvan osan lapsuudestani Aallon kirjastossa, mutta en muista koskaan nähneeni noita mainittuja mustikkalamppuja. Tilajärjestys oli jo silloin muuteltu ihan muuksi kuin Aallon alkuperäisessä suunnitelmassa. Jossain vaiheessa lehdet siirrettiin viereiseen, vanhaan, asuirakennukseksi tehtyyn ja homeelta hajahtavaan puutaloon, johon kansa kulki sen takapihalta lukemaan sanomalehtiä. Se talo on nyttemmin purettu kirjaston uudisrakennuksen edestä.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8