Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Devi
#2880
Vanhan Sellon ylätori eli Viaporintori on kyllä jokseenkin kalsean oloinen varsinkin näin syksystä alkaen, olenkin (turhaan) odottanut jonkinmoista maisemointia sinne torille, jokin pieni suihkulähde vaikka tai enemmän kukkaistutuksia, köynnöksiä, puita, mitä tahansa vihreää pehmentämään suomalaisarkkitehtien nykytyylin mukaista minimalistista ja kylmänkovaa hi-tech ilmettä. Kesälämpimillä ja toripäivinä Viaporintori kuitenkin on ihan mukava paikka nauttia vaikka jäätelötötterö tai pistäytyä terassilla päivää paistattelemassa.
Muuten itse kritisoisin lähinnä Leppävaaran eteläisen keskustan pienimittakaavaisuutta, eli vaikka alue on suunniteltu urbaaniksi niin ollaan jääty hiukan puolitiehen kun ei ole esim uskallettu umpikortteleita tehdä kuin jokunen. Tornitalokeskustaa en sentään edes haaveile saavamme, mutta vielä enemmän kaupunkikeskustan näköistä aluetta olisin toivonut. Kivijalkaliikkeitä enemmän ja vähemmän pistetaloja. Älkää silti ymmärtäkö väärin, pidän Leppävaarasta todella paljon ja se on mielestäni hienoimpia ja toimivimpia lähiöitä koko pääkaupunkiseudulla. Alberganesplanadi puistoineen, kirsikkapuineen on komeasti toteutettu ja kymmenen vuoden päästä kun puut ovat kunnon mitoissa, alue on varmasti upea. Kartanonpuisto on kuin minikokoinen Kaivari ja tosiaan tuo uusi Sello hotellirakennuksineen tuo ihan uudenlaista eloa koko keskukseen. Leppäviidan korttelissa puolestaan on kuin keitaassa kaupungin keskellä kun käy korttelipihalla (joka on oikeastaan lähes puisto) katselemassa uiskentelevia sorsia.
Monikonpuron "kanavaksi" muuttaminen on todellisuudessa kaukana renderöinneistä, mutta minkäs teet kun ei ole kyseessä mikään Tonava...

Leppävaaran vanhakin puoli on mielestäni aika hyvin suunniteltu ja kodikkaan oloinen joskin jo hieman rempallaan ajan hampaan jäljiltä. Onneksi sinnekin on tulossa uutta ja vanhan remontointia.

Tuo Tonin mainitsema maisemointi on kyllä ollut jatkuva ongelma Lepuskissa, kun koko ajan on isoja rakennusprojekteja kesken, jää pakostakin noita joutomaita näkyville ja ne kyllä rumentavat näkymää. Vrt. esim. KELAn viereinen roskainen tyhjä tontti tai tuo Signaalin tontti tai radanvarret. Onneksi nekin rakennetaan lähivuosina.

Ja lisäyksenä vielä että tuleva elokuvateatteri (toivon todella että toteutuu) tuo mukanaan lisäripauksen urbaania elämää alueelle ja levittää palvelukeskusta mukavasti myös Sellon länsipuolelle. Radan pohjoispuolella olevan läkkitorin ja Shellin tontin uudisrakentaminen liike-elämälle tuovat sitten joskus tulevaisuudessa vielä enemmän elämää, palveluita ja sykettä kaupunkiin josta kyllä tulee koko ajan mielenkiintoisempi.

Oma mielipiteeni on että Suomessa kun näitä mukavia kaupunkialueita ei hirveästi ole, Lepuski menee aika kärkeen omalla listallani. Minkään historiallisen kaupungin keskustan kanssahan tässä ei kilpailla eikä vertailu ole oikeudenmukaistakaan mutta minkä tahansa modernin lähiön tai tuoreemman pikkukaupungin keskustan kanssa ollaan vahvoilla.

Suurin syy miksi alueelle pari vuotta sitten muutin oli ympäristön viihtyisyys ja tulevat palvelukeskittymät. Lisäsyynä tietysti oli se että pääsee lähituntumalta kasvavaa keskusta seuraamaan lähes simcity tyyliin... :D
tekijänä zz
#3356
No nyt on sitten Lepuskista tulossa oikein kunnon Amerikka. Tämä hanke on jo aivan hurja ja ei voi kuin toivoa, että etenisi suotuisasti. Tässä olisikin Jumbo Parkille ihmettelemistä vähäksi aikaa!

Lainaus http://www.evata.fi 29.11.2005

"23.6.2005

Espoon kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 21.6.2005 varata Perkkaan kaupunginosasta alueen Evata Development Oy:lle

Evata Development Oy:ssä jo kauan kehitteillä olleen idean jatkokehittämiselle on löytynyt sopiva paikka. Kaupunginhallituksen varaama alue sijaitsee Perkkaan kaupunginosassa Kehä I:n itäpuolella. Sitä rajaavat rantarata pohjoisessa ja Perkkaantie etelässä. Alueen läpi virtaa Monikonpuro ja alueen pinta-ala on n. 7 ha.

Tutkimus-, kehittämis- ja suunnittelutyö tapahtuu kiinteistökehitystoimisto Evatan Development Oy:n ja arkkitehtitoimisto Evata Finland Oy:n toimesta. Projektin edetessä toimijat ja rakennusliikkeet otetaan mukaan heti tarvittaessa. Mahdollisuuksien mukaan työssä olisi jo alkuvaiheessa mukana hankkeen loppusijoittaja.

Ajatuksena on luoda sellainen monitoimi- ja palvelukeskuskokonaisuus, joka muodostaa yhdessä Leppävaaran keskuksen kanssa kokonaisuuden. Käytämme tässä vaiheessa hankkeesta nimeä Life Style Park. Alustavien kaavailujemme mukaan se sisältäisi mm. seuraavia toimintoja:

• viihdekylpylä tai viihdekylpylähotelli,
• vapaa-aikakeskus sisältäen nuorisolle ja nuorekkaille aikuisille tarkoitettuja viihde- ja vapaa-ajan palveluja ja kaupallisia liikkeitä,
• elokuvakeskus,
• ravintolapalveluja esim. erilaisten etnisten ravintoloiden kirjo sekä
• koko hankkeelle leimaa-antavana Suomen ensimmäinen sisälaskettelupaikka,
• sekä muita toimintoja, jotka täsmentyvät myöhemmin suunnittelun edetessä.

Evata yhtiöillä ja sen henkilökunnalla on vuosikausien kokemus tämäntyyppisten laaja-alaisten hankkeiden menestyksekkäästä kehittämisestä, suunnittelemisesta, johtamisesta ja toteuttamisesta. Evata yhtiöt kykenee vastaamaan Perkkaan alueen hankkeen kokonaisvaltaisesta onnistumisesta.

Tonttivaraus on voimassa vuoden 2006 loppuun. Tarvittava asemakaavan muutos kestänee arviolta noin vuoden. Asemakaavoitus voidaan toivottavasti aloittaa jo vuoden 2006 aikana, joten rakennustöihin alueella päästäisiin aikaisintaan vuoden 2007 aikana. Rakennustyöt on arvioitu kestävän n. kaksi vuotta, joten viihdekeskus avattaneen vuoden 2009 aikana.

Hankkeen johtajana tulee toimimaan Evata Development Oy:n toimitusjohtaja, dipl.ins. Heikki Mäkinen, joka on toiminut kiinteistö- ja rakennusalalla n. 30 vuoden ajan. Mäkinen on toiminut useiden suurten projektien alkuunpanijana ja hankejohtajana. Näistä esimerkkeinä todettakoon Myyrmannin kauppakeskus ja Kampin Keskus. Apunaan Mäkisellä on koko Evata konsernin henkilökunta."

--------------------------

Tässä vielä Google Earthista otettu kuva alueen sijainnista (ympyröity punaisella):

Kuva
Viimeksi muokannut zz, 29.11.05 22:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä H.C.
#3357
Ohhoh! :shock: :shock:

Leppävaara vastaa kunnolla haasteeseen :D

Tästä tulee mielenkiintoista, toivottavasti sekä tämä että Jumbo Park toteutuvat suunnitellusti. Jumbo ei kauaa antanut Sellon olla itseään suurempi, mitenhän käy tässä? Odotan inolla että asiassa päästään eteenpäin :)
tekijänä zz
#4148
No niin, nyt oli uusimmassa Länsiväylässäkin juttua LifeStyleParkista otsikolla "Perkkaalle suunnitteilla valtava vapaa-ajan keskus" ja artikkelissa sanottiin, että hankkeesta tullaan tiedottamaan tarkemmin lähiviikkoina. Jutun lopussa myös todettiin, että hankkeelle uskotaan löytyvän myös innokkaita rahoittajia, joten hyvältä vaikuttaisi ainakin tässä vaiheessa...

Ainakin itse odotan kieli pitkällä lisätietoja ja etenkin havainnekuvia!
tekijänä zz
#4156
no joo, onhan se ehkä vähän yliampuva mutta käsittääkseni se onkin vain työnimi... toisaalta joku sello park olisi sitten vähän tylsä ja liian "itsestäänselvä"...
tekijänä Tuomas
#4275
Eilisessä Vartti-lehdessä oli juttua tuosta LifeStyleParkista. Skannasin tuon, aika iso tiedosto tuli (1,5 MB), mutta nyt siitä saa edes vähän selvää.

Tässä skannaus.

EDIT: Eilenhän tuo ilmestyikin.
Avatar
tekijänä H.C.
#4276
Kiitos skannauksesta. Ainakin aikataulu on täysin epärealistinen, mutta niinhän se yleensä tällaisissa hankkeissa on. Se alue on tosiaan nykytilassa todella masentava, joku tällainen hanke olisi tosiaan erittäin tervetullut sinne, on muutenkin ollut viime vuosina mielenkiintoista seurata Leppävaaran kehittymistä. Pitää nyt toivoa ettei ilmene mitään suurempia esteitä. Odotellaan innolla niitä havainnekuvia... :D
Avatar
tekijänä H.C.
#4483
Kuva

Tossa nyt sitten havainnekuva siitä LifeStyleParkista, Hesarissa oli juttua. Tossa kuvassa katto on nostettu ilmaan, huomatkaa se! Hotelli sijoittuu tonne laskettelurinteen alle.

Sinne tulevaa kylpylää kutsutaan nimellä "Xtreme Water Park". Sinne tulee allas jossa voidaan luoda niin korkeita aaltoja että lainelautailu on mahdollista, kerrottiin Hesarissa.

Kuulostaa ihan mukavalta projektilta. 8)
Viimeksi muokannut H.C., 10.03.06 14:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Beaver
#4484
Vaikuttaa todella hienolta tuo Lifestyle Park, mutta hieman mietin etta onko pk-seudulla tarpeeksi kysyntaa kaikelle tuolle? Mutta ei siina mitaan, on se silti kiva etta nykyaan on niin paljon hienoja projekteja suunnitteilla :) Ja kai asiantuntijat ovat tuon laskeneet kannattavaksi.
tekijänä Joka
#4485
Toivottavasti ne rahoittajat löytyvät :!:
tekijänä ume
#4488
Hbl:ssä oli parempi juttu kuin hesarissa. Toi Lifestyle park ja sitte se xtreme-juttu tais olla vaan epävirallisia työnimiä...

mutta kiinnostavaa oli että jonkinasteinen sopimus talviurheilukeskuksen yrittäjän kanssa on jo tehty...nyt vaan meidän lokaalien pitäs vielä tukea hanketta että tännekkin tulis jotain uutta. Oishan se "ihan" siistiä että lepuskiin tulis jotain jota pohjolassa ei muualla ois..varsinkin se surffaus vois olla siisti http://www.surfparks.com

laskettelumestan nimihän on jo selvä: lepuSKI :)
tekijänä Devi
#4927
Ja Lepuskin muutokset senkun jatkuu... tämmöiseen Leppävaara-seuran tiedotteeseen törmäsin:

"Leppävaara-seuran vuosikokouksessa kuullaan Leppävaaran asemanseutua ja sen lähiympäristöä muovaavista monista uusista isoista suunnitelmista. Kokous pidetään ma 22.5. kello 18 alkaen Sellosalin lämpiössä.

Leppävaaralaiset ovat tervetulleita kaikille avoimeen tilaisuuteen. Kauppakeskus Sello tarjoaa kokousväelle kahvit klo 17.30 alkaen. Kahvin lomassa on mahdollisuus liittyä Leppävaara-seuran jäseneksi ja maksaa vuoden 2006 jäsenmaksu.

Leppävaaran aseman ympäristö muuttuu lähivuosina kiivasta tahtia. Odotettavissa olevista lukuisista muutoksista tulee meille kertomaan kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko ja Leppävaara-projektin päällikkö Pentti Pulkkinen. Paikalla ovat kauppakeskusten edustajat. Puolitoista tuntia kestävä keskusteluosuus alkaa klo 18. "

Täytyy toivoa että ehtisin paikalle, kiintoisaa olisi kuulla mitä kaikkea nyt sitten on tulossa ja millä aikataululla. Ja kun oikein kaffet tarjotaan niin mikäs siinä :D
tekijänä Devi
#5312
Tässä vielä uusin tiedote (päivitetty tänään) tästä Lifestyle lab-työnimellä kulkevasta vapaa-ajan keskittymästä.

suoraan Espoon sivuilta joten copyrightit siellä ja sitä rataaa....

"Evata Development Oy on kehittämässä uudenlaista aktiivisen vapaa-ajan kaupallista keskittymää Espoon Perkkaalle. Espoon kaupunginhallitus on varannut hankkeen kehittämistä varten noin 7 hehtaarin alueen Perkkaalta, Leppävaaran kaupunginosasta Kehä I:n itäpuolella. Sitä rajaavat rantarata pohjoisessa ja Perkkaantie etelässä. Suunnittelualueen läpi virtaa Monikonpuro.

Tarkoituksena on toteuttaa Pohjois-Euroopan vetovoimaisin aktiivisen, haastavan ja elämyksellisen vapaa-ajan palvelukeskittymä, joka muodostaa yhdessä Leppävaaran keskuksen ja Vermon alueen kanssa laajamittaisen palveluiden kokonaisuuden. Hankkeen työnimenä on SuperLife Lab.

SuperLife Lab -konsepti sisältää mm. seuraavat toiminnat:

• Lumiurheilukeskus ”Snow World”, käsittäen Suomen ensimmäisen katetun ympärivuotisen sisälaskettelurinteen afterski-palveluineen. Rinteen korkeusero on yli 50 m.

• Vesiurheilukeskus ”Xtreme Water Park”; Suomen ainoa surffauksen ja monipuolisen vesiurheilun mahdollistava keskus oheisaktiviteetteineen. Lisäksi edellämainittuja palvelevat hotelli-ja ravintolapalvelut.

• Nuorisolle ja nuorekkaille aikuisille tarkoitettuja viihde- ja vapaa-ajan palveluja sekä erityisesti hyvintointiteknologian ja lifestyle brändien erityisliikkeitä.

• 12 näyttämön elokuvakeskus, jossa on puitteet Suomen ensimmäiselle IMAX–elokuvateatterille.

• Ravintoloita, esim. erilaisia etnisiä ravintoloita, sekä baareja ja kahviloita.

• Monitoimihalli erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia, näyttelyitä, messuja, konsertteja ym. yleisötilaisuuksia varten.
• Lisäksi hankkeeseen on esitetty myös jonkin verran uutta asumista.

Hankkeen tarkempi sisältö täsmentyy suunnittelutyön edetessä.

Hankkeen tutkimus-, kehittämis- ja suunnittelutyö on tehty kiinteistökehitystoimisto Evatan Development Oy:n ja arkkitehtitoimisto Evata Finland Oy:n toimesta.

Hankkeen etenemisen myötä mukaan tulee myös useita muita toimijoita, erikoissuunnittelijoita, rakentaja ja loppusijoittaja.
Neuvottelut tulevien käyttäjien eli operaattoreiden kanssa ovat alkaneet ja niitä käydään tiiviisti parhaillaan. Tarkoituksena on saada pääoperaattoreiden kanssa esisopimukset ja sopimukset solmittua vuoden 2006 syksyyn mennessä. Esisopimus on jo solmittu lumiurheilukeskuksen operaattorin kanssa.

Hankkeen asemakaavamuutos on laadittavana, ja se saataneen valmiiksi vuoden 2006 aikana. Tämä mahdollistaisi osaltaan hankkeen rakennustöiden käynnistämisen heti kaavoituksen valmistuttua. Rakennustöiden on arvioitu kestävän noin kaksi vuotta, jolloin keskus voisi olla valmis vuoden 2008 lopussa.

Evata -yhtiöillä ja sen henkilökunnalla on laaja kokemus vaativien kiinteistöhankkeiden menestyksekkäästä kehittämisestä, suunnittelemisesta, johtamisesta ja toteuttamisesta.

Hankkeen johtajana on Evata Development Oy:n toimitusjohtaja, dipl.ins. Heikki Mäkinen, joka on toiminut kiinteistö- ja rakennusalalla yli 30 vuoden ajan. Mäkinen on toiminut useiden suurten projektien alkuunpanijana ja hankejohtajana. Näistä esimerkkeinä Myyrmannin kauppakeskus ja Kampin Keskus.

Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Evata Finland Oy:n luova johtaja, professori Kai Wartiainen. Apunaan Mäkisellä ja Wartiaisella on koko Evata konsernin henkilökunta."

Eli summa summarum,näyttäis siltä että kaupunki on tämän takana tosissaan, ja epävirallisissa puheissa tätä pidetään jo kohtuu varmana hommana. Aikataulukin on asetettu aika kireäksi joten sekin puhuu sen puolesta että ollaan tosissaan liikkeellä.

Jännä seurata miten tämäkin kehittyy, päivittelen tänne sitä mukaa kun jotain edistystä tapahtuu.

Ja kyllä muuten tuota sisäsurffausta olis kiva kokeilla =) Itelle kuitenkin tärkeintä olis tuo leffateatteripuoli, niitä palveluita tulis käytettyä eniten noista suunnitelmissa olevista.

Mitenhän muuten Serenan käy nyt kun Jumboon valmistuu se kylpyläpuoli ja jos tämäkin toteutuu? Veikkaan että jää kilpailussa häviäjän asemaan, ellei keksi jotain erottumiskeinoa.
Avatar
tekijänä OlliMolli
#5335
Kuulostaa kyllä todella hyvältä; tuollaiset markkinointi puheet kuten "Pohjois-Euroopan vetovoimaisin aktiivisen, haastavan ja elämyksellisen vapaa-ajan palvelukeskittymä" ovat aina hyvä merkki.

Leppävaaran ulkonäon kannalta asiasta lienee voida olla montaakin mieltä. Toisaalta suuret kompleksit kuten Sello ja tämä puisto lisäävät Lepuskin kaupunkimaisuutta ja vetovoimaa, mutta toisaalta aluekeskus jonka kaksi selvästi dominoivaa osaa ovat massiivinen laatikonomainen lähiö kauppakeskus ja toisaalta muovisen korni vapaanajan keskus ei tule koskaan olemaan mikään arkkitehtuurin helmi. Tietenkään Lepuskilla ei nykyisellään juuri mitään hävittävää ole. Muutama vuosi sitten kun Sellon tilalla oli vielä Maxi market, oli paikka aivan hirveä. Muutos, joka Lepuskissa on tapahtunut viime vuosina on aivan valtaisa ja ehdottomasti parempaan suuntaan - asia mikä tosin ei varsinaisesti imartele Lepuskia.

Minulla on tavallaan Leppävaarasta hirveän ristiriitaiset tunteet. Toisaalta Selloon on mukava tulla ostoksille, sillä alue on tosiaan parantunut paljon ja sitä velvästi kehitetään harvinaisen tehokkaasti ja kaupunkimaisesti. Sello on valtavan iso kokonaisuudessaan ja junaradan ja Kehä I:n risteys entisestään lisää suuruuden tunnetta. Myös korkeusvaihtelu Alueella on jotakin, mitä voi sanoa harvinaislaatuiseksi Suomessa ja tämä tietenkin tulee paranemaan entisestään Panoraman (ja sen asuintornin toivottavasti) valmistuttua. Toisaalta Leppävaarasta huokuu jonkinlainen juurettomuus, muovisuus ja hieman itse asiassa halpuus á la 60 - 70-luvut. Elämä (tai keino-elämä) on tavallaan ostettu sinne isolla rahalla, sen sijaan, että se olisi saanut luontevasti kehittyä ajan myötä. Tämä ei kuitenkaan liene epätavallista suomalaisissa lähiöissä.

Pidän Lepuskin kehittämisestä isoksi vetonaulaksi pk-seudulle ja tuo Pohjois Euroopan vetovoimaisin viihdekeskus kuulostaa perin hienolta. Lepuskin massiivisuus on ihan komea näkykin, ei siinä mitään. Se mitä tässä nyt olen jo pari kappaletta yrittänyt kai sanoa on, että Leppävaara ei tunnu kovin inhimilliseltä vaan enemmänkin joltain organismilta, jolla on oma tahto ja jota kukaan ihminen ei varsinaisesti hallitse. Tarkoitukseni ei ole muuten kuulostaa miltään drama queeniltä. :lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 54