Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä bitterfly
#41465
Haha, mutta Ikea ja kaupunkien kehätiet kuuluvat yhteen. Olenkin ihmetellyt kuinka pk-seutu tulee toimeen kahdella Ikealla. Vai onko niitä enemmän?
Avatar
tekijänä Janne_H
#41467
grendy kirjoitti:^No nyt kyllä menee überkoomiseksi... Upea ja hieno Superlife Lab muuttuu Ikeaksi ja luultavasti Ikanoksi :lol:.. FAIL
Sisälaskettelurinne 60 metrin korkeuserolla, yksi maailman korkeimmista sisäkiipeilyseinistä, imax, 400 milj budjetti...
EPIC FAIL
Avatar
tekijänä JR
#41471
Janne_H kirjoitti:
Länsiväylä kirjoitti:Ikea ja elämyskeskus tulossa Leppävaaraan

Leppävaaraan suunniteltu Super Life Lab -elämyskeskus on saamassa naapurikseen huonekaluketju Ikean suurmyymälän.
Länsiväylän tietojen mukaan Hatsinanpuistoon Perkkaantien ja rantaradan väliin nousisi noin 40 000 neliön huonekalumyymälä. Kooltaan Leppävaaran rakennettava Ikea olisi suurempi kuin ketjun Lommilassa sijaitseva liike.
Ikean rakentaminen voitaisiin aloittaa jo ensi vuonna.
Ihmettelen, miten tuollaisen Ikean rakentaminen olisi mahdollista ilman kaavamuutosta. Voimassaolevan kaavan selostuksessa nimittäin todetaan mm. seuraavaa:
Espoon KSK kirjoitti:Hatsinanpuistoon kaavoitetaan uusi huvi-, viihde- ja liikuntapalvelujen sekä liikerakennusten korttelialue. Korttelin kerrosalasta on vähintään 15 % osoitettava liikuntapalveluille. Rakennusoikeus on 98 500 k-m². Rakennusoikeudesta 35 % voidaan käyttää huvi-, viihde- ja liikuntapalvelujen erikoiskaupan liike- ja myymälätiloja varten sekä alle 2000 k-m² päivittäistavarakaupan tiloja varten. Rakennusoikeudesta 30 % voidaan käyttää hotelli- ja majoitustiloja varten. Alueelle ei saa rakentaa kaupan suuryksikköä.
Janne_H kirjoitti:Ei, ei, ei Ikean laatikkohalliarkkitehtuuria! :(
Kaavassa todetaan:
Espoon KSK kirjoitti:Julkisivut esitetään suunniteltavaksi materiaaleiltaan ja käsittelyltään korkealaatuisena sekä jäsennettäväksi siten, että ne ilmentävät rakennuksessa tapahtuvaa toimintaa. Ensimmäisessä kerroksessa ja jalankulkutasoon liittyvissä kerroksissa julkisivut rakennetaan laajalta osin läpinäkyväksi näyteikkunafasadiksi tai mahdollisimman läpinäkyviksi tai jäsennetään osiin eri materiaalein. Pysäköintitilojen julkisivut esitetään toteutettavaksi rakennuksen muita julkisivuja vastaavalla laatutasolla.
Avatar
tekijänä Klazu
#41472
Eiköhän kokoomuslaisessa Espoossa taivu kaavat, kunhan vaan tarpeeksi iso toimija on hehtaarihallejaan ehdottamassa. Itse veikkaan, että Ikea onnistuu saamaan luvan Leppävaarassa, mutta Ideapark ei saanut lupaa Vihdissä. Jotain sepostusta loistavista liikenneyhteyksistä tullaan ainakin esittämään.
Avatar
tekijänä JR
#41473
Klazu kirjoitti:Eiköhän kokoomuslaisessa Espoossa taivu kaavat, kunhan vaan tarpeeksi iso toimija on hehtaarihallejaan ehdottamassa.
Eivät kai ne kaavat voi taipua lainvastaisesti.
Avatar
tekijänä Janne_H
#41474
Tuossa toiseks uusimmassa uutislinkkauksessani sanotaan näin:
Alun perin elämyskeskuksen pääpaino oli sisä- ja vesihuvipuistolla, mutta nyt erilaiset kaupat ovat haukkaamassa tilasta suuremman osan. Sen vuoksi alueen asemakaavaa on tulkittava uudelleen, kertoo Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

"Suunnitelma on muuttunut siinä määrin, että on mietittävä, miten paljon kauppoja nykyisellä asemakaavalla voi rakentaa."
Avatar
tekijänä JR
#41475
Janne_H kirjoitti:Tuossa toiseks uusimmassa uutiskinkkauksessani sanotaan näin:
Alun perin elämyskeskuksen pääpaino oli sisä- ja vesihuvipuistolla, mutta nyt erilaiset kaupat ovat haukkaamassa tilasta suuremman osan. Sen vuoksi alueen asemakaavaa on tulkittava uudelleen, kertoo Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

"Suunnitelma on muuttunut siinä määrin, että on mietittävä, miten paljon kauppoja nykyisellä asemakaavalla voi rakentaa."
OK. Mielestäni nykyinen kaava tosin sanoo melko yksiselitteisesti, kuinka paljon kauppoja voi rakentaa. Ikean rakentamisen aloittaminen ensi vuoden aikana (kuten uusimmassa jutussa sanotaan) ei mielestäni ole kovin realistista, jos/kun kaavaa kerran täytyy muuttaa.
tekijänä ÄmJii
#41476
Niin, totta tosiaan, voihan niitä kaavoja aina muuttaa. En epäile hetkeäkään, etteikö Espoo haluaisi uutta Ikeaa alueelleen. Tuohan se työpaikkoja sekä asiakkaita muihinkin myymälöihin. Ikea ei varmasti tingi laatikkomallisesta myymäläkonseptistaan, joten kyllä se on Espoo, joka tinkii kaavastaan. SLL edusti itselleni alusta asti sellaista arvomaailmaa, josta en pidä. Ei siis haittaa pätkääkään, että se ei toteutunut.

Mua nyt ei niin hirveästi kiinnosta mitä tuolle tontille tulee, monessa mielessä Leppävaara on luonteeltaan erinomaisen otollinen paikka tuollaisille jättimyymälöille. Olennaisempaa on, ettei noita rakenneta pääkaupunkiseudun keskusta-alueen (eli Helsingin keskustan) lähituntumaan, vaan hieman syrjempään kapunginosakeskustoihin, vai mitä ikinä nämä nyt ovatkaan, kun lähiöiksi ei kerran saa enää kutsua? Tähän kysymykseen haluaisin muuten oikeasti vastauksen, mikä on se keskustaa, lähiötä tms. vastaava termi, jota Leppävaarasta tulisi käyttää?
Avatar
tekijänä H.C.
#41481
Eihän siihen kai tarvita kuin joku poikkeamispäätös (tms.) ja kaavan voi muuttaa sitten rakentamisen jälkeenkin. Sitä kutsutaan sitten kaavan ajamukaistamiseksi. Ihan yleinen käytäntö, ainakin Espoon naapurissa :D

Hyvää päivää vaan koko hankkeelle!
Avatar
tekijänä JR
#41482
H.C. kirjoitti:Eihän siihen kai tarvita kuin joku poikkeamispäätös (tms.) ja kaavan voi muuttaa sitten rakentamisen jälkeenkin. Sitä kutsutaan sitten kaavan ajamukaistamiseksi. Ihan yleinen käytäntö, ainakin Espoon naapurissa :D
Totta. Kun nyt lueskelin aiheen lainsäädäntöä, ei kyseisen projektin kyseinen muutos ilmeisesti vaadi lain mukaan asemakaavan muutosta. Tuosta luku 23:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990132

Espoon kaupunki kuitenkin sanoo itse seuraavaa:
Espoo kirjoitti:Jos on kyse isosta asemakaavasta poikkeamisesta, tarvitaan asemakaavan muutos.
http://www.espoo.fi/hankkeet/?Path=1;28 ... 098;9349#P
Avatar
tekijänä Tehari
#41518
Tyhmähän Espoo on jos ne ei suostu kaavamuutokseen. Rahaa tulee tuosta Ikeasta kuitenkin niin paljon kaupungin kassaan.
Avatar
tekijänä Janne_H
#41958
Evata on esittellyt kaupungille muuttuneita suunnitelmia. Uudistettu nimi yhtä innovatiivinen kuin vanhakin. :lol:
Länsiväylä kirjoitti:Leppävaaraan luvassa Euroopan korkein kiipeilyseinä
Leppävaaraan suunniteltuun Super Life Lab -elämyskeskukseen on suunniteltu muun muassa 12 000 neliön sisähuvipuistoa sekä 15 000 neliön sisäliikuntakeskusta Euroopan korkeimmalla kiipeilyseinällä.
Valtuutetuille maanantaina elämyskeskushanketta esitelleen Evatan hallituksen puheenjohtaja Vesa Olkkolan mukaan Hatsinanpuistoon rakennettavan keskukseen olisi tulossa liiketiloja vajaat 10 000 neliötä, elokuvakeskus ja 13 000 neliön kongressihotelli.
Sisähuvipuistoon on suunniteltu avattavalla katolla varustettu vesipuisto. Huvipuistoa pyörittämään on tulossa amerikkalainen alan toimija.
Ikea on puolestaan halukas rakentamaan alueen itäreunaan 38 000 neliön Ikean suurmyymälän.
– Suunniteltu myymälä edustaa yhtiön uutta liikekonseptia, jossa panostetaan entistä enemmän tavaroiden kotiinkuljetukseen, Ikean kiinteistöjohtaja Peik Enbom huomauttaa.
– Olemme siirtymässä pois perunapeltokonseptista.
Kansainvälisen huonekaluketjun tavoitteena on, että tulevaisuudessa jopa 40 prosenttia asiakkaista tulisi ostoksille Leppävaaran Ikeaan julkisilla liikennevälineillä.

Lue lisää aiheesta keskiviikon Länsiväylästä.
Länsiväylä kirjoitti: Amerikkalaisvetoinen Fun Park mielii Jätti-Ikean kylkeen - katso kuvat suunnitelmista!
Leppävaaraan suunniteltuun Euroopan suurimpaan elämyskeskukseen on tulossa muun muassa 12 000 neliön sisähuvipuisto Fun Park, vesipuisto sekä 15 000 neliön sisäliikuntakeskus.

Fun Parkin toimintaa on tulossa pyörittämään amerikkalainen alan toimija.

Ikea suunnittelee alueen itäreunaan 38 000 neliön Ikean suurmyymälää.

Super Life Lab elämyskeskuksesta ja Ikean jättimyymälästäon tarkoitus rakentaa suora maanalainen kevyen liikenteen yhteys Leppävaaran asemalle.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Markku Markkulan (kok) mukaan nykyinen asemakaava mahdollistaa todennäköisesti elämyskeskuksen ja Ikean rakentamisen suunnitellulle alueelle Hatsinanpuistoon Turuntien ja kaupunkiradan väliin.

– Jatkosuunnittelussa toimivat liikennesuunnitelmat alueelle ovat avainasemassa, Markkula arvioi.

Ikeassa uskotaan, että peräti 40 prosenttia myymälän asiakkaista tulee paikalle julkisilla kulkuneuvoilla.

– Suunniteltu myymälä edustaa yhtiön uutta liikekonseptia, jossa panostetaan entistä enemmän tavaroiden kotiinkuljetukseen, Ikean kiinteistöjohtaja Peik Enbom huomauttaa.

– Olemme siirtymässä pois perunapeltokonseptista.

Omalla autolla huonekaluostoksille ja elämyspuistoon tuleville rakennetaan maanalaiset paikoitustilat 2 000 autolle.

Mikäli satojen miljoonien rakennushanke saa Espoon poliitikkojen siunauksen, on Ikea valmis aloittamaan rakennustyöt jo ensi kesänä. Nykyinen Lommilan Ikea aiotaan sulkea ja kiinteistö myydä.

Kaupunginhallituksen elinkeino-ja kilpailukykyjaosto käsittelee Evatan suunnitteluvarauksen jatkamista joulukuussa.

Kaupunkisuunnittelulautakuntaan hanke tulee käsittelyyn alkuvuodesta.

Kuva
Kuva


  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21