Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
Tekijänä H.C.
#38527
Näin tuon junasta, suht kaukaa, viime sunnuntaina (tai maanantaina, en muista nyt kummalla matkalla *) ja ihmettelin mikä se on.
Et olisi voinut parempaa ajoitusta valita sen esittelemiseen talossa :).

Näytti hienolta, mutta yksinäiseltä. Komea rakennus ja selkeä maamerkki!
Tossa on elementtisaumat oikein tarjottimella, mutta hyvin osana arkkitehtuuria.


(* kotimatka meni vähän reisille, kun joku parikymppinen nainen päätti päivänsä Sönderborgissa heittäytymällä meidän junan alle. Kolme tuntia myöhästyi juna ja siinä meni lento, mutta tulipahan vietettyä yksi yö myös Kööpenhaminassa ja vihdoin nähtyä vähän sitäkin kaupunkia)
Avatar
Tekijänä UPnotOUT!
#38528
Pisteet Köpikselle!
Suomessa nousisi nopeasti kansanliikkeitä vastustamaan, jos jotain tuollaista ehdotettaisiin. Mutta mehän olemmekin vakavaa kirkkokansaa eikä kompastuta tuollaisiin herrojen penis-symboleihin ja Pirun metkuihin:)
Avatar
Tekijänä SamuXe
#38535
Aika ovela yhtäläisyys :lol:
Otettu tanskalaisista mallia...

Enkä myös tuosta Espoon keskustaan tulevasta tornista ollut ikinä kuullukkaan :|
Viimeksi muokannut SamuXe, 02.06.11 20:45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Tekijänä SamuXe
#38537
Kööpenhaminassa on näköjään kilpailu menossa satamaan tulevista torneista tai varmaan puhutaan jo pilvenpiirtäjistä?

Tässä on löytämiäni kuvia projektista... (nimi on siis LM project Copenhagen)

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Aika kunnian himoisia suunnitelmie mutta omasta mielestäni todella hienoja :D
Ottaisi suomalainen kirkkokansa mallia ;)
Viimeksi muokannut SamuXe, 03.06.11 07:26. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Tekijänä Urbane
#38541
yhdyn edellä mainittuun. Suomesta puuttuu täysin kunnianhimo tehdä kunnolla monumentaalista arkkitehtuuria vaan kaikessa ensiksi täytyy paistaa käytännöllisyys yli muiden arvojen.
Avatar
Tekijänä SamuXe
#38552
Ja tässä vielä mitä satuin löytämään tanskaan liittyvää "arkkitehtuurin uutta viratusta" :P

Kuva

Kuva

Tuon tapainen aalotkuvioinen ja sulavalinjainen on omasta mielestäni mykavan näköistä ja se on yleistynt tosipaljon!
Ja mukavan lisän antaa eikä ole vain laatikoita :D
Avatar
Tekijänä eskimo
#40828
The European Architecture Awards – kilpailun voittaja julkaistiin 27. syyskuuta 2011 Brysselissä pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa.
Kilpailuun osallistui yhteensä 66 ehdotusta. Palkintoraati valitsi selväksi voittajaksi Vantaan Pyhän Laurin kappelin, jonka suunnittelusta ovat vastanneet Avanto Arkkitehdit Oy, Anu Puustinen ja Ville Hara Helsingistä.

Kuva

Kuvahttp://www.copperconcept.org/fi/artikke ... ipalkinnon
Viimeksi muokannut eskimo, 24.01.12 16:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tekijänä Purkki^
#40832
eskimo kirjoitti:The European Architecture Awards – kilpailun voittaja julkaistiin 27. syyskuuta 2011 Brysselissä pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa.
Kilpailuun osallistui yhteensä 66 ehdotusta. Palkintoraati valitsi selväksi voittajaksi Vantaan Pyhän Laurin kappelin, jonka suunnittelusta ovat vastanneet Avanto Arkkitehdit Oy, Anu Puustinen ja Ville Hara Helsingistä.
Viime kesänä kävin ja täytyy sanoa, että todella upea kokonaisuus. Vähän huonoja kuvia tuolla sivulla, kun koko kappeli on täynnä hienoja yksityiskohtia ja teoksia.
Tekijänä hmikko
#41216
Siitä, millainen Herzog & de Meuronin Katajanokalle pulauttaman, sittemmin suunnitelman-asteella hylätyn, design-hotellin lasiemelenttijulkisivu olisi saattanut olla, saa ehkä jotain osviittaa saman toimiston Hampuriin suunnittelemasta konserttitalosta. Elbphilharmonien taloon verrattuna Musiikkitalo oli halpa kuin saippua. Hampurilaisten viritelmän hinta on karannut puolen miljardin euron tyyriimmälle puolelle. Sillä ollaan tietty saamassa isompi sali kuin Helsingissä ja nähtävästi kaivattua spektaakkeliarkkitehtuuria. Tilannekatsaus Arch Dailyssa ja sieltä yksi kuva:

http://www.archdaily.com/177177/update- ... -meuron-2/

Kuva
Tekijänä ultrix
#41343
Objectif Lune kirjoitti:Hieno aihe! Juuri tällaisia pohdiskelevampia aiheita olenkin tänne toivonut enemmän! Niinpä minäkin intoudun pohtimaan jotain. :)

Olen kyllä aloittajan kanssa eri mieltä funkiksen valta-asemasta. Toki funkis on vaikuttanut hirveän paljon myöhemmän arkkitehtuurin muotokieleen, mutta aatesuuntana funktionalismi tuntuu kadonneen jonnekin dekonstruktionismin, betonibrutalismin ja postmodernismin varjoon. Postmorernismin elementtilaatikoiden päälle kyhätyt teennäiset pikkunätit koristeet tuntuvat tehneen paluun (jos ovat joskus hetkeksi kadonneet). Minusta tuntuu, että valtavirta kokeilevammasta arkkitehtuurista on haikailee dekonstruktionististen kokeilujen perään, mutta koska omituisten häkkyröiden rakentaminen on kallista, kokeilevuus on näkynyt vain jännissä pintaratkaisuissa. (Näin ainakin Suomessa)
Ympäri Pohjois-Eurooppaa vallitseva arkkitehtuurin suuntaus näyttäisi olevan mainitsemasikaltainen wannabe-dekonstruktionismi (ks. oheinen kuva), mutta en ole yhdessäkään viimeisten 15 vuoden aikana valmistuneessa suomalaisessa elementtitalossa nähnyt yhtäkään postmodernistista "teennnäistä pikkunättiä koristetta". Itse asiassa kyseenalaistan koko postmodernismin kritiikin, koska en ole suomalaisessa postmodernismissa edes havainnut kyseistä ilmiötä vaan pikemminkin futurismin, jossa käyttämällä antiikista tuttuja aiheita, kuten pylväitä abstraktisti ja geometrisesti ne ovat äärimmäisen scifistisiä rakennuksia, parhaimpina esimerkkeinä ehkä – eivät asuinkerrostaloja, vaan liikerakennuksia – Porin kauppakeskus BePop, Malmin posti- ja teletalo (josta on nykyään tosin Tele viety pois ja Postikin piiloon takaoven lastauslaiturin tykö) ja Tampereen Tullintori, josta tuli laman uhri, jonka vuoksi sen nykyilme on selvästi nuhjuisempi kuin vuonna 1991. Joissain rakennuksissa joku muodonanto saattaa ainakin tänä päivänä remonttien jälkeen olla pelkkä teennäinen kulissi, kuten Tampereen Lielahden Citymarketin ulkoinen kauppahalli-look, sisältäpäinhän CM on nykyään täysin standardiratkaisu ilman kattoikkunoita tms.

Tässä vallitseva "arkkitehtuurin" tyylisuunta, eikä edes karrikoidusti. Katsokaa vaikka tämän ketjun edellisiä sivuja.
Kuva
Objectif Lune kirjoitti:Jos taas pohditaan, mitä tulevaisuuden arkkitehtuuri tuo meille tullessaan, uskon, toivon ja haluan tehdä parhaani sen eteen, että funktionalismin ajattelutapa näkyisi taas enemmän suunnittelussa, mutta tällä kertaa toimintojen määräämän muodon tilalle tulisi olemisen määräämä muoto. "form follows funktion" => "form follows being"

Edellisellä tarkoitan esimerkiksi sitä, että asuinrakennuksia ei etupäässä suunnitella standardimallisten ja vaikeasti muunneltavien runkojen päälle rakennettavina kuorina vaan pohdittaisiin sitä, miten asukas voi helposti muokata (jopa kerrostalo-)asunnostaan sellaisen, että siellä on hyvä olla ja asua. Mielestäni Helsingin kaupunkin Kehittyvä kerrostalo -ohjelma on mielenkiintoinen askel tähän suuntaan. Erityisen mielenkiintoiseksi koen projektiin kuulovan korttelin Att Helsingin Studio. Kyseinen projekti tarjoaa aivan erilaisia mahdollisuuksia asumiseen ja olemiseen. Mahdollisuuksia toki on ollut nytkin, mutta on eri asia, onko joku mahdollista periaatteessa, jos näkee paljon vaivaa, vai tuetaanko laajojen mahdollisuuksien toteuttamista aidosti. Att Helsingin Studion muotokieli on mielestäni melko yhdentekevää, vaikka pidän sen antipostmodernisesta asenteesta, mutta suunnittelun yleislinjat ovat kiinnostavia ja inspiroivia.
Toivon samaa. Toivon kuitenkin samalla, että rakennusten ulkoinen kuori pidetään tulevaisuudessa mahdollisimman harmonisena, oli siinä sitten käytetty kuinka vähän tai paljon koristeita hyvänsä. Nykyarkkitehtuurin pseudoindividualismi johtaa jokaisen kerroksen pikkaisen erilaiseen pohjakuvaan, mutta siltikin asunnot ovat jaettu pysyvästi tietyn kokoisiin huoneisiin. Mieluummin pitäisi rakentaa yksi iso loftimainen tila, joka sitten ohuin kipsilevyseinin voitaisiin pilkkoa tarpeen mukaan pienemmiksi tiloiksi, ihan kuin asunnon omistaja itse haluaa. Tietysti jotkut fasiliteetit on käytännön syistä sijoitettava kiinteisiin paikkoihin, kuten vessa, vesiposti ja keittokomero.
Avatar
Tekijänä eskimo
#41694
Paviljonki
Arkkitehtuuri on tilataidetta, joka muotoutuu toiminnasta ja ymparistosta. Voisi olla kiintoisaa riisua nama puolet minimiinsa ja tarkkailla puhdasta arkkitehtuuria.
Paviljonki on tila, jota ei juuri toiminnallisuus ja LVI-jarjestelmat maaraa. Ymparistokaan ei aseta rajoja, kun paviljonki sijoittuu yleensa luontomiljooseen.
Tassa esimerkkeja

Kuva

Ruotsin Boras
Kuva

Kuva

Paviljonki vaihtaa variaan vuorokauden ja vuodenajan mukaan
Kuva

Pieni museo kayttaen samaa teemaa
Kuva
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23