Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
tekijänä pateulkomaat
#38698
Nyt tarvitaan viisaampien neuvoa ja apua. Tähän aluksi pieni selvitys mitä asia koskee.

Savonlinnassa aiotaan purkaa kaksi puutaloa. Talot ovat ilmeisen huonokuntoisia ja selvitys niiden korjauksestakin tehtiin (yht. 750 000e?), mutta todettiin liian kalliiksi korjata. Talot sijaitsevat kaupungintaloa vastapäätä. Lähellä on mm. Virastotalo, pari 1920-luvun kerrostaloa, vanha Lyseo ja puinen Ooppera-toimisto. Talojen takana on nykyisin hiekkainen parkkipaikka ja pensaikkoa. Sinällään ei kovinkaan kaunis alue. Alue on omasta mielestä tärkeä, koska se on aivan ydin-keskustassa. Alueelle on suunniteltu kerrostaloja. En tiedä tulevatko ne vain näiden puutalojen paikalla vai koko puolen korttelin alueelle. Talojen harjakorkeus on tarkoitus saada samalle tasolle, kun vieressä sijaitsevien vanhojen kerrostalojen, rakentamalla parkkikansi. Suunnitelmat julkaistaan ilmeisen pian.

Sain ajatuksen, että talot voisi kaikesta huolimatta korjata ja paikalle siirrättää lisää vanhoja puutaloja, niin että ne muodostaisivat puolikorttelia. Lähetin valtuuteluille sähköpostia, mutta aika penseältä vaikuttaa ja tiedän kyllä itsekin, että lähes utopistinen ajatus köyhässä kaupungissa, jossa rahaa pitäisi saada kiinteistöä myymällä. Koska tälläinen siirto ei nyt ole missään mielessä kuitenkaan realistista, niin olen kääntynyt sille kannalle, että talojen pitäisi olla hyvin suunniteltuja ja ns. mahdollisesti uusvanhaa tyyliä.

Lisäksi otin yhteyttä paikalliseen lehteen, jos olisivat kiinnostuneita tekemään jutun ideasta (siis noista puutaloista), mutta nyt haluaisivatkin haastatella minua ideani takia. En siis ole mikään ammattilainen vanhojen talojen ja rakennusten suhteen. Tutustunut ja lueskellut asioita sekä täällä foorumilla että muualla netissä. Nyt siis kaipailisin neuvoja.

1.Onko jollain hyviä vinkkejä ns. uusvanhoista kerrostaloista Suomesta sekä mahdollisesti ulkomailta, lähinnä tyyllisesti muut Pohjoismaat tulisi kyseeseen? Viereiset talot ovat ilmeisesti rakennettu 1920-luvulla, joten ehkä jotain sen tyyppistä. Tiedän toki Vantaankosken alueen, mutta yksittäisen talotkin käy nyt esimerkiksi.

2.Mitkä asiat mielestänne ovat "ajattomia" elementtejä mitä voisin tuoda haastattelussa esille? Omasta mielestäni ainakin harjakatto, rapattu pinta ja parvekkeita ei ainakaan kadun puolelle. Olen ainakin itse niin kyllästynyt täälläkin harrastettuihin lasitettu parveke-tiili-pulpettikatto-virityksiin.

3.Vielä kuitenkin nyt ideoin toiveikkaasti vanhojen puutalojen siirto-ideaa. Onko tällaisista siirroista esimerkkejä Suomessa? Joskus olen kuullut että Kokkolassa on ainakin siirrelty jotain, mutta en tiedä sen tarkemmin pitääkö edes paikkaansa.

4.Onko tehty jotain tutkimuksia siitä miten ihmiset arvostavat ns. uusvanhoja taloja/asuinalueita? Koetaanko ne viihtyisämmiksi? Eräs valtuutettu vain vastasi, jos vastakkain on lasitettu parveke vastaan pariisilainen parveke, kumman kaupunkilainen valitsee. Enpäs tiedä, kun ei paljon vaihtoehtoja anneta.

Kiitoksia jos joku osaisi auttaa tällaista vasta-alkajaa, mutta päätin kerrankin olla kunnon kansalaiaktivisti ja tarttua tilaisuuteen tuoda idea esille. Eipähän tarvitse sitten 30-vuoden päästä harmitella kun mitään en tehnyt tai yrittänyt, vaikka jutulla ei vaikutusta olisikaan.
Viimeksi muokannut pateulkomaat, 13.06.11 18:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
#39925
Rakennuksia on mahdollista siirtää. Varsinkin hirsirakenteisia taloja on siirretty Suomessakin useita kappaleita. Laitan tähän alle muutamia linkkejä joista asiaan voi tutustua. Ensimmäisestä avautuu Rakenna Oikein-sivuston kirjoitus rakennusten siirrosta, ja kahdessa seuraavassa esitellään kaksi siirrettyä rakennusta Oulusta.

http://www.rakennaoikein.fi/fi/artikkel ... aa-paikkaa


http://www.ouka.fi/ppm/merimiesmuseo/index.htm


http://www.oulunarkkitehtikilta.net/kiltatalo