Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä H.C.
#5474
Noniin. Tässä nyt sitten tätä Keski-Vantaata tai Aviapolista niinkuin se nykyään tunnetaan. Alue ei 10 vuotta sitten ollut oikein mitään ja tulee vasta seuraavan 10 (ellei jopa 20) vuoden aikana saamaan todellisen muotonsa. Joten todella hajanaista ja keskeneräistä on kaikki vielä. Mutta keskitytään nyt siihen mitä jo nyt on saatu aikaan sillä hyvään alkuun ollaan päästy ja kasvu senkun kiihtyy. Ei tullut nyt Kartanonkoskea kuvattua eikä Tammistoakaan eikä muutenkaan suurinta osaa Aviapoliksesta, mutta se alue on vaan liian suuri että jaksais kerralla käydä kaikkialla:

Tähän alkuun vähän kuvia tästä Jumbon ja Kartanonkosken välisestä Pakkalan Pehtoorintien asuinalueesta joka on vihdoin valmistunut:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Sitten Jumbo. Ei muuten ole todellakaan mikään jalankulkija-ystävällinen paikka, etenkään launtai-ruuhkassa, sai kyllä joka paikassa katsoa ettei ollut autojen tiellä. Jos se pysäköintilaitos laajennetaan ulottumaan tämä Vantaanportinkadun yli Lentoasemantielle saakka ja alueen asukkaiden lähimmät kaupat edelleen ovat täällä niin hyvää paivää vaan...
Kuva

Pysäköintikansien välistä jostain löytyy sitten lopulta sisäänkäynnitkin. Ei siinä muuten, Jumbo on sisältä ja tarjonnaltaan ehdottomasti parhaiden ostoskeskusten joukossa.
Kuva

Jumbon nykyinen torni:
Kuva

Veromiehen puolelle...

Airport Plaza:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tätäkin vähän vanhempaa toimistoa on nyt kunnostettu:
Kuva

Avia Forum 1:
Kuva

Hotelleja:
Kuva

Kuva

Takaisin Pakkalaan ja tässä nyt - vielä toistaiseksi puolityhjää - Pakkalan Yrityspuistoa...
Leijan yksityiskohta:
Kuva

Toimistorakennus ja hotelli:
Kuva

Polarin entinen pääkonttori. Nykyisin useamman yrityksen koti ja tulevaisuudessa tultaneen käyttämään osana Welfare Centeriä, joka ihan tämän viereen rakentuu:
Kuva

Leijaa taas:
Kuva

Kuva

Pakkalan 90-luvulla rakennettu asuinalue, ei kyllä samaa tasoa näiden uusien asuinalueiden kanssa, mutta tästä se alueen rakentaminen oikeastaan kunnolla alkoi:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Backaksen kartanoaluetta. Aivan yhtä perus Vantaalaista kuin commieblock lähiötkin, niin ovat myös nämä historialliset kulttuurimaisemat:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

vanha sikala:
Kuva

vähän maisemaa:
Kuva

Tässä näkyvä vanha tiilitalo on suojeltu ja tulee säilymään, mutta tuo vanha puutalo joudutaan purkamaan sillä sen kunto on mennyt niin huonoksi ettei sitä enää voida korjata ellei rakenneta uudelleen...
Kuva

...myös tämä vanha kauppa puretaan siitä vierestä...
Kuva

Tilalle tulee mm. tämä (kyseessä on alueen ensimmäinen oikea täydennysrakentamiskohde):
Kuva
(c)ARK-House Arkkitehdit Oy

Kartanonkosken kulma ja taustalla nousee moderni kirkontorni:
Kuva

ja loppuun mainos:
Kuva

Edit: kuvatekstejä ja typoja
Avatar
tekijänä H.C.
#5779
On niin kaunis ilma että kävin vähän katselemassa paikkoja. Tosin kuuman sään ja auringonpaahteen takia on sietämätöntä olla kovinkaan kauaa ulkona, joten siinä tuskastellessa ei kuvistakaan tullut oikeim mitään. Mutta tässä nyt Helsinge, tai suomeksi Helsingin pitäjän kirkonkylä, joka on jäänyt osaksi Aviapolis-aluetta.

Paikka on ollut olemassa jo 1300-luvulla ja siellä sijaitseva Pyhän Laurin kirkko on rakennettu ilmeisesti joskus 1400-luvulla, tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta se on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

vähän historiaa:

1100-luvulla Ruotsi valloitti Suomen. Tämän jälkeen rannikon uudisasutus voimistui nopeasti. Valtaosa tulokkaista oli todennäköisesti Ruotsin Helsinglandista ja ruotsinkielisiä uudiskyliä syntyi Vantaanjoen ja Keravanjoen alajuoksujen viljaville rantamaille. Ylempänä vesistöalueella kaskettiin hämäläisten uudistilojen ympärillä metsämaita. Ensimmäinen löydetty asiakirjamaininta Vantaanjoesta on vuodelta 1351. Tällöin lahjoitti kuningas Maunu Eerikinpoika Tallinnan lähellä sijainneelle Padisen sistersiläisluostarille oikeudet kruunun kalavesiin Helsingjoessa. Useat asiakirjat osoittavat, että alajuoksun koskissa sijainneet kalavedet oli jo varhain jaettu kruunun, kirjon sekä paikallisten asukkaiden kesken. Saaliit olivat ilmeisen merkittäviä.

1500-luvulla asutus alkoi vakiintua ja laajeta. Kaupallisena ja hallinnollisena keskuksena toimi Helsingin pitäjän kirkonkylä. Kustaa Vaasan mahtikäskyllä perustettu Helsinki jokisuussa oli vasta pieni kylä.


lähde: http://www.vhvsy.fi/?p=historia&l=fi

Näin siinä vaan käy, joku pieni keskustan ulkopuolelle perustettu kylä kasvaa maan suurimmaksi kaupungiksi ja pääkaupungiksi. Ääriesimerkki siitä miten reunakaupunki voi imeä elinvoiman alkuperäiseltä keskukselta. No ehkä kaikki palaa vielä takaisin oikeisiin asetelmiin Aviapoliksen myötä... voipi toivoa... tai sitten ei...


Mutta joo, kuviin sitten...

Aluksi vähän tätä kirkkoa.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kirkko paloi 1800-luvun loppupuolella pahasti, vain seinät jäivät pystyyn. Kunnostuksen suunnitteli Theodor Höjer.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

kahvila
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kyrkoby skola, Suomen vanhin toiminnassa oleva koulu.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Jos jonkun mielestä on typerää tai mautonta rakentaa Kartanonkosken kaltaisia uusvanhoja asuinalueita, niin katselkaapa tätä kirkonkylää tai Backaksen kartanoa ja miettikää olisiko joku moderni commieblock-lähiö ollut oikeampi ratkaisu näiden läheisyyteen.

Sitten vielä loppuun bonuskuva, Tikkurilan skyline kirkonkylästä nähtynä. On se kyllä sääli jos ne ton saippuatehtaan purkaa. Asiasta valitettiin vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen joten luultavasti vielä ainakin vuoden tulee tehdas säilymään.
Kuva
Avatar
tekijänä Sky-Will
#5798
Vantaa senkun komistuu komistumistaan. Todella hieno tämä kirkko.
Vantaa on aivan liian aliarvostettu kaupunki Suomessa. HC on mut saanut aivopestyä siitä että Vantaa on tulevaisuudessa Suomen merkittävin liike-elämän keskus. Työttömyys ja rikollisuuskin on vähäisempää kuin naapurikaupunki Helsingistä.

Helsinkihän on kuitenkin vain muiden kaupunkien entisistä alueista koottu kaupunki. Aiempaan ketjun viitaten Kartanonkoski näyttää todella viihtyisältä alueelta. Talot ovat näyttäviä ja houkuttelevia. Hyvää työtä HC.
tekijänä Quu
#5800
Sky-Will kirjoitti: Helsinkihän on kuitenkin vain muiden kaupunkien entisistä alueista koottu kaupunki.
Maaseutuvaltaistahan ne alueet silloin olivat, joten muista kaupungeista tuskin voi puhua. Jos minulta kysytään, niin maalaiskunta olisi voitu aikoinaan liittää Helsinkiin vaikka kokonaan. Mutta hienoja kuvia. Tuota kirkonkylää olenkin toivonut näkeväni.
Avatar
tekijänä H.C.
#10108
Kiitos kommenteista!

Tässä vähän tähänkin ketjuun piristystä. Talvinen Tikkurila Prisman parkkihallin katolta nähtynä:

Pieni panoraama etelään päin:
Kuva

Kielotorni:
Kuva

Saippuatehdas:
Kuva

Aviapoliksen viihtymiskeskus:
Kuva

Tikkuraitti:
Kuva

Majakka:
Kuva

Siinä ne tärkeimmät :)
tekijänä jusa-masa
#10123
H.C. kirjoitti: Tähän alkuun vähän kuvia tästä Jumbon ja Kartanonkosken välisestä Pakkalan Pehtoorintien asuinalueesta joka on vihdoin valmistunut:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Jos itse saisin päättää mikä on tyylikästä nykyaikaista asuinrakentamista niin tuossa yläpuolella se on. Siinä on toteutettu kortteli tyyliä. Tuollaista rakentamisesta saisi jatkot suomen kaupunkien keskustoihin kuitenkin muutamalla pienellä muutoksella:
1. korttelit rakennettava kokonaan umpinaisiksi.
2. 1-kerrokseen kunnon liiketiloja, 2-kerrokseen ehkä toimistoja
3. rampit asukkaiden autoille maan alle parkkihalliin

Toinen vähän vastaava alue löytyy Espoosta viimen vuoden asuntomessu alueelta. :) Se on positiivista kehitystä ja kunpa vain keskustoihin rakennettaisiin vastaavia.
Avatar
tekijänä grendy
#10125
Joo noi talot ja niiden asettelu kyllä pistää aina silmään _erittäin_ positiivisesti kun tän threadin avaa! On kyllä hienoa... lisää tätä! Onkohan kyseinen alue ollut jotenkin merkittävästi kalliimpi toteuttaa verrattuna muihin perus-lähiöihin kun ei muualta tälläistä löydy? tuskin!
Avatar
tekijänä H.C.
#10128
Jossain ohjelmassa jossa käsiteltiin Kartanonkoskea kerrottiin muistaakseni että rakentamiskustannukset olivat jotain 15% korkeammat perus lähiötaloon verrattuna. Siitä taisivat rakennuttajat alunperin kitistä aika kovaankin ääneen, mutta kaupunki pysyi onneksi päätöksesään. Asuntojen kysyntä ylitti hinnoista huolimatta kaikki odotukset ja alue valmistui kovan kysynnän vauhdittamana aikataulusta edellä. Ja kustannuksista huolimatta tuonne on saatu mukaan myös sosiaalista asuntotuotantoa.

Harmi tosiaan ettei niitä pieniä liikkeitä tullut katutasoon niin kuin alunperin oli kuulema ajateltu, vaan rakennuttajat ahneuksissaan rakensivat asuntoja niiden tilalle. Mutta ehkä asia sitten vuoskymmenten saatossa korjaantuu. Eihän mitään kaupunkia yhdessä yössä rakenneta vaan sen pitää vaan antaa vähitellen kehittyä. Ja tuolla on onneksi vielä siellä täällä tilaa täydennysrakentamisellekkin.
Avatar
tekijänä H.C.
#12467
Tammisto alkaa vähitelleen näyttää joltain joten tässä nyt kuvia.

Hirvoxin ja omakotitalojen väliin on Hartela rakentamassa tiiviistä ja matalaa pienkerrosta-rivitalo aluetta. Eka pieni kortteli on juuri valmistunut ja siinä asutaan jo, toista on vasta alettu rakentaa:
Kuva

Kyltti jossa näkyy koko pläntin asemapiirros.
Kuva

sisäpiha
Kuva

Sitten sinne toiselle puolelle, minne on rakennettu vaaleita kerrostaloja ja rivitaloja. Tämä puisto erottaa kerrostaloalueen vanhasta omakotialueeesta
Kuva

Kuva

Rivitaloja alueen perällä
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Alueen keskellä olevia rivitaloja
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Väljää on, tähän keskelle on tarkoituksella jätetty tilaa mahdollista tulevaa ratikkaa varten... sitten kun se vuoskymmenten päästä tulee ajankohtaiseksi niin eipähän tarvitse raivata sille tilaa.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

NCC rakentaa uutta, tähän taloon tulee vähän liiketiloja alakertaan.
Kuva

Kuva

Kuva

Taustalla näkyy Helsinki.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Haltin pääkonttori, sen eteen tulee yksi ja heti tuohon tien toiselle puolelle toinen 9-kerroksinen toimisto, sitten joskus jos...
Kuva

Onhan se vielä vähän keskeneräinen ja karu, ei ole istutuksetkaan vielä kunnolla paikoillaan, mutta antaa sen kehittyä ja tuomitaan sitten, tähän mennessä ihan mukiinmenevää lähiörakentamista.
#38670
Muutama kuva Jokiniemestä.

Kuva
KRP.

Sitten alue jonka itseasiassa löysin vasta viime kesänä. Metsäntutkimuslaitos Metlan mailla on pari todella mielenkiintoista taloa.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Tuossa viimeisessä asui Suomen 2. presidentti L.K.Relander vuosina 1908-1917.

Vaikea löytää kattavaa tietoa kuka nuo on rakennukset on alunperin rakentanut. Melkein joutuu käymään kaupungin musessa.. Noh viimeks joskus ala-asteella käynyt joten ehkä nyt olis hyvä syy mennä uudestaan. :)
Viimeksi muokannut Purkki^, 23.11.13 18:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä RV
#38671
En kyllä olisi uskonut tuollaisia rakennuksia olevan Vantaalla! :) Aivan upeita, hyvin mielikuvituksellisia jugendin helmiä! Luulisi olevan kuuluisampia rakennuksina. Tuo viimeinen tuo jotenkin mieleen jopa Gaudin talot Barcelonassa.
#38672
RV kirjoitti:En kyllä olisi uskonut tuollaisia rakennuksia olevan Vantaalla! :) Aivan upeita, hyvin mielikuvituksellisia jugendin helmiä! Luulisi olevan kuuluisampia rakennuksina. Tuo viimeinen tuo jotenkin mieleen jopa Gaudin talot Barcelonassa.
Vastaavanlaisia ei kovin montaa ole koko Suomessa ja noikin on niin piilossa ettei moni tiedä niiden sijaintia. Vantaalla on jonkin verran vanhoja kartanoita, mutta ne on kaikki puusta rakennettuja. Veikkaan, että noi Metlan mailla olevat kaksi taloa on Venäläisten rakentamia.

Tikkurilassa ei ole oikeastaan mitään vanhaa jäljellä. 1863 rakennettu vanha asema ainoa(?) http://fi.wikipedia.org/wiki/Tikkurilan ... marakennus Kauppakeskus tikkurin tontilla oli joskus valtava puinen kartano joka oli siihen siirretty muistaakseni Töölöstä.. Äh pitäis oikeesti käydä siellä kaupungin museossa :)
#38674
Aivan huikean hienot rakennukset!
Eivät varmaan ole Suomen itsenäisyyden ajalta tosiaan? Eiköhän sieltä Vantaan kaupunginarkistosta löydy näille rakennuksille sekä tekijä että rakennusajankohta?
Avatar
tekijänä H.C.
#38675
Näistä rakennuksista oli juttua vanhassa Jokinemestä tehdyssä kehittämissuunnitelmassa, jota en enää Vantaan sivuilta löytänyt, mutta googlen avulla onnistuin paikantamaan muualta (sivut 9-10):
http://www.water.tkk.fi/wr/kurssit/Yhd- ... 061000.pdf
Alueella on muitakin hienoja rakennuksia, joista lisää tuossa selvityksessä.
Joen varsi ja Maatalouden tutkimuskeskus (Ånäs)
Nykyisen metsäntutkimuslaitoksen alue sijoittuu Keravanjoen laaksosta loivasti kohoavalle rinteelle. Vanhat, suojellut rakennukset pihapuineen muodostavat upean reunan avoimelle maisemalle. Idyllisen näkymän rikkoo joen toiselle puolen, keskelle peltoa rakennettu voimalaitos korkeine piippuineen sekä etelämpänä maalitehtaan, liki 360 metriä pitkä rakennusmassa.

Maanviljelyshallituksen arkkitehti H. R. Helinin suunnittelemat Maatalouden tutkimuskeskuksen laitos- ja talousrakennukset valmistuivat loppuvuodesta 1909. Komeimmalle paikalle, pellon reunalle nousi kaksi kolmikerroksista jugendrakennusta, joissa oli laboratorio- ja asuintiloja. Jykevät kivirakennukset päällystettiin punertavaksi maalatulla rappauksella.

Tikkurilantien varteen rakennettiin puiset tilanhoitajan ja tallimiehen asuintalot, tiilinen navetta ja talli sekä puinen kalustovaja. Lähimpänä Maanviljelijänkujaa sijaitsevassa asuinrakennuksessa asutaan edelleen. Keltaista, puuverhottua rakennusta on korjattu ulkoapäin niin raskaalla kädellä, ettei sen todellinen ikä ole enää näkyvissä. Yksi pihapiirin talousrakennuksista on kokonaan tuhoutunut, jäljellä olevat on asemakaavalla suojeltu

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi vaalean kellertävä, Erkki Huttusen suunnittelema laitosrakennus vuodelta 1938 sekä puukujan päässä, muusta alueesta erillisenä oleva, kaksikerroksinen assistenttien asuintalo. Punatiilihuvila vuodelta 1934 on Jalmari Peltosen suunnittelema.

Osa maatalouden tutkimuskeskuksen rakennuksista on kulttuurihistoriallisesti huomattavien rakennusten suojelusta annetun lain nojalla, osa asemakaavalla suojeltu. Asemakaavassa on suojeltu myös tutkimuslaitoksen edustan puistoalue
#47399
Silkkitehdas, urakoitsijan unelma vai painajainen? :)

Pk-seudulla asuvat varmasti tietävät silkkitehtaan, mutta muille paikka on varmasti tuntematon. Eli Tikkurilan ehkä parhaalla paikalla sijaitsee vuosina 1934-1964 rakennettu tehdaskompleksi. Itse tehdas lopetti toiminnan joskus 70-luvulla(?) Tiloissa toimii nykyään pieniä yrityksia, seuroja, yhteisöjä jne.
Koko alue on vahvasti suojeltu joten purkaminen ei tule kysymykseen. Loft-asuntoja ollaan suunniteltu jo pitkään ja kaavakin on valmis. Ainoastaan huono taloustilanne estää projektin alkamisen.

http://tinyurl.com/c2t5e3t Linkki kaavaan.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
H.C. kirjoitti: Kuva
Kuva
Rapistunut aika paljon ihan muutamassa vuodessa.
H.C. kirjoitti: Toivoisi tosiaan että tälle vanhalle tehtaalle tehtäisiin pian jotain ettei käy köpelösti:
Kuva
Kuva

Kuva
Turhan pieni kuva, mutta siinä tehdas 50-luvulla.

http://binged.it/L2x4n3 Nykyään.

Toivottavasti loft suunnitelmat toteutuvat ennen kuin on liian myöhäistä. Positiivista on, että nyt on aloitettu kattojen uusiminen jolla saadaan ainakin aikaa ennen kuin tehdas on liian huonossa kunnossa.