Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#34696
eskimo kirjoitti:Tieto on minulta peräisin. Olin silloin asemakaavaosastolla kaavoittajana ja ajamassa molempien kohteiden suojelua. Öbergin talo oli välillä maantasalla, tökerö pihasiipi siihen tehtiin samassa yhteydessä ja hävitettiin talon kaunis kuisti. Kivijalka rakennuksesta on säilynyt.
Mitä järkeä olisi purkaa suuri hirsirakenteinen puutalo ja rakentaa paikalle täsmälleen samanlainen talo samoista materiaaleista? Ei kuulosta oikein uskottavalta. Miksi näin olisi tehty?
Avatar
tekijänä Jari
#34697
En ole minäkään purkamisesta aikaisemmin kuullut. Täällä Öberg mainitaan saneeraus- ja muutoskohteena osana 1970-lukulaista(?) projektia. Onko kyseessä sama tapaus?
Avatar
tekijänä eskimo
#34698
80-lukua ei voi arvioida tämän päivän arvoilla. Silloin tällainen "saneeraus" oli mahdolista, kunhan oli vain tarpeeksi röyhkeä.
Ja rakennusliikkeet olivat ja tekivät miten tahtoivat. Väisäsen toimisto saneerauksen suunnitteli samoin kuin laajennuksenkin myös sen kiviosan. Lopputulosta ei kyllä kannattaisi referenssinä mainostaa.
Eipä minun tarvitse talon nykyistä epäaitoutta tässä forumissa vakuutella. Jos ette usko, niin elelkää omissa kauniissa kuvitelmissanne. :smt009
Avatar
tekijänä Jari
#34702
Olet harvoja arkkitehtuurin ammattilaisia täällä ja omaat elämänkokemusta minua ja monia muita palstalaisia enemmän, joten pidän sanomisiasi erityisen luotettavina. Alkuperäinen Öbergin talo oli yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista, joten sen purkaminen totta kai kiinnostaa. Kummallista on, ettei "saneerauksesta" kerrota missään, ja miten operaatio on onnistuttu salaamaan taikka miten se on muutaman vuosikymmenen aikana unohdettu. Olisikin mielenkiintoista kuulla lisää tapahtumien kulusta, mutta ymmärrän hyvin, jos et niitä tässä tarkemmin halua kuvailla.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#34709
Oulun kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet - kirjassa on mainittu asiasta:

Kuva


Ps. kyseisestä kirjasta kiinnostuneet voivat ostaa sen kaupunginarkistosta hintaan 2e. Painos on tosin hieman huonolaatuinen, sivut irtoavat helposti.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#35343
Havhingsten fra Glendalough on Roskilden viikinkilaivamuseon toimesta rakennettu kopio vanhasta viikinkilaivasta. Sen esikuva, Skuldelev2-laivalöytö, sijaitsee kyseisessä museossa. Laiva rakennettiin alunperin Dublinissa 1000-luvun alussa. Se on 30 metriä pitkä ja siinä on ollut noin 60 hengen miehistö.
http://en.wikipedia.org/wiki/Havhingste ... lendalough

Kaikki työ tehtiin viikinkiajan välineillä. Laudat sahattiin tammesta ja liitettiin toisiinsa käsintaotuilla rautanauloilla ja -niiteillä. Köyttä kului kaksi kilometriä.

Aluksella purjehdittiin joitakin vuosia sitten Dubliniin ja takaisin vanhaa viikinkireittiä pitkin.

Kuva
kuva: Kristeligt Tagblad

Kuva
kuva: Reuters



Fantoftin sauvakirkko Norjan Bergenissä on myös rekonstruktio. Se jouduttiin rakentamaan uudelleen alkuperäisen tuhouduttua tuhopoltossa 1990-luvun alussa. Kirkon historia ulottuu 1100-luvulle ja se on yksi Norjan tunnetuista varhaiskristillisistä ns. sauvakirkoista. Nimitys tulee pystyhirsirakenteesta joka periytyy viikinkiajalta.

Kuva
kuva: Tripadvisor


Kuva
http://en.wikipedia.org/wiki/Fantoft_stave_church
Avatar
tekijänä Iggy.P
#36908
Trakain linna Liettuassa lähellä maan pääkaupunkia Vilnaa on raunioista 1400-luvun asuun rakennettu rekonstruktio.

Monivaiheinen kunnostus ja rakennustyö saatiin valmiiksi 1961. Nykyään linna on yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä.

Kuva
http://www.travelpod.com/travel-blog-en ... pod.html#_


Kuva
http://fi.wikipedia.org/wiki/Trakain_linna


Rauniot vuonna 1877.
Kuva
http://en.wikipedia.org/wiki/Trakai_Island_Castle
Avatar
tekijänä Iggy.P
#36938
Kristus Vapahtajan katedraali oli ennen purkamistaan vuonna 1931 Moskovan suurin rakennus. Ateistinen Neuvostohallitus päätti purkaa tämän ortodoksisen pyhäkön ja korvata sen vielä valtavasti suuremmalla Neuvostojen palatsilla joka ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Kirkko rakennettiin uudelleen alkuperäisten piirustusten mukaan 1990-luvulla ja se on maailman suurimpia ortodoksisia kirkkorakennuksia.

Kuva


Marmorireliefit ovat säilyneet alkuperäisestä kirkosta. Purettaessa kirkkoa sen kaikkia taideaarteita ei tuhottu.

Kuva


Uusbysanttilaista arkkitehtuuria edustavan kirkon esikuva on Istanbulin Hagia Sofia.

Kuva

(kuvat:wikipedia)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kristus_Va ... _(Moskova)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#39008
Sodassa tuhoutunut Szczecinin linna uudelleenrakennettiin vuosina 1958-1980 mahdollisimman tarkasti vanhaan historialliseen asuunsa. Työn pohjana käytettiin kuulun sveitsiläistaiteilijan Matthäus Merianin maalausta Ruotsin vallan ajalta vuodelta 1652.

Linnan rakennus oli osa Itä-Blokin maiden toteuttamaa suurta jälleenrakennuskampanjaa jolla Euroopan tuhoutunutta kulttuuriperintöä ennallistettiin Toisen maailmansodan jälkeen.

Kuva

http://en.wikipedia.org/wiki/Ducal_Castle,_Szczecin
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57187
Rekonstruktioihin suhtautuminen vaihtelee täydellisestä kielteisyydestä melko suureen sallivuuteen. Toisten mielestä rekonstruktioissa on aina kyse halvasta kopioinnista, kun taas toiset näkevät rekonstruktiot vain yhtenä rakennusrestauroinnin menetelmänä muiden joukossa.

Tosiasia on kuitenkin se, että mitä vanhemmasta rakennuksesta on kyse, sen vähemmän siinä usein on enää jäljellä täysin alkuperäisiä osia. Rakennukseen on siis jouduttu rekonstruoimaan uusia osia vanhan mallin mukaan. Eli vähintäänkin osa rakennuksesta on siis tällöin alkuperäisen sijaan rekonstruktiota. Joskus koko rakennus on kokenut uudistumisen, tosin muutos on tapahtunut pikkuhiljaa osa kerrallaan.

Rakennusten tiettyjen osien rekonstruktioihin suhtaudutaan yleisesti sallivammin kuin kokonaisen rakennuksen uudelleenrakentamiseen. Siis silloin kun kokonainen rakennus on aikomus rekonstruioida kerralla. Kokonaisen rakennuksen kyseessä ollessa monilla nousee karvat pystyyn ja sanotaan että "ei, se on historian vääristämistä".

Joskus tämä kysymys nousee esiin sellaisessa tilanteessa että melkein jokaisen rakennushistoriasta ja kaupunkikuvasta kiinnostuneen on mietittävä asiaa perusteellisesti. Nyt sellainen tilanne on menossa Viipurin vanhoissa kortteleissa. Pitääkö erittäin huonoon kuntoon menneet rakennukset purkaa ja korvata moderneilla tekniikoilla rakennetuilla rakennuksilla, vai tulisiko rakennukset kunnostaa siten että hyvin suuri osa rakennuksesta on alkuperäisen kaltaisilla materiaaleilla ja menetelmillä toteutettua "rekonstruktiota"? http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Viipur ... 2825620499


Oulussa muutamia vuosia sitten palanut jugendin aikakaudelta oleva niin sanottu alaköökin rakennus päätettiin rekonstruoida. En tiedä kuinka tarkasti alkuperäisyyteen pyrittiin, mutta ainakin ulkoisesti rakennus näyttää erehdyttävästi siltä miltä ennenkin.

Kuva


Kuva



Tässä rakennus rekonstruoituna:
Kuva


Ja tässä ennen tulipaloa:
Kuva


Mikä on sinun kantasi asiaan?
tekijänä cobaink
#57194
Nihkeästi suhtaudun pastissiin. Tavallaan talojenkin elinkaareen kuuluu kuolla pois, uutta ja ihmeellistä tilalle sitten..Mutta tämä on aika monisyinen juttu. Tavallaan kaikki tyylit on jo keksitty, kaikki on imitaatiota ;)
Avatar
tekijänä Kantti
#57200
Itse suhtaudun lievän positiivisesti rekonstuointeihin - kohteesta ja ympäristöstä riippuen. Jos koko rakennus rekonstruoidaan kerralla, on oltava järkeä sen verran mukana että rakennuksessa on ajanmukainen livs-järjestemä sen valmistuttua!


Kuva
Merkittävän rakennuksen rekonstruoinnissa tuskin kukaan on häviämässä ja kaupunkikuvalle se todennäköisesti on pelkkää plussaa. Berliinistä purettiin DDR:n aikainen Palast der Rebublic joka oli rakennettu paikalla aikaisemmin olleen ja toisessa maailmansodassa pommituksissa kärsineen Berlin Stadtschlos tilalle.

Kuva
Berlin Stadtschlos purettiin 1950.

Kuva
Melkoiselta järkäleeltä rakennus näyttää tuossa kuvassa

Ilmassa on liikkunut ainakin huhuja Berliinin Kaupunginlinnan uudelleen rakentamisesta, vaikea sanoa tämän asian tulevaisuudesta mitään, DDR:n Tasavallan Palatsi kuitenkin purettiin jo siitäkin syystä että siinä oli ylittämätön asbestiongelma ja jotakin tyhjälle arvotontille tullaan vielä rakentamaan.
Sodissa matalaksi pommitettuja rakennuksia on jonkinverran rakennettu uudelleen ainakin Saksassa ja Puolassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tasavallan_palatsi

Sisältä Tasavallan Palatsi on ollut kiinnostavampi kuin ulkoa.
http://www.youtube.com/watch?v=qm_VYp85tCA

Berliinin Kaupunginlinna
http://www.youtube.com/watch?v=vdX_YP9_O3g

Edit: livs-järjestemä= lvis järjestelmä ;)
Viimeksi muokannut Kantti, 06.07.13 21:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä RV
#57206
Siinä on kaksi suht mahtavaa rakennusta. Vaikea päättää kumman rekonstruoisin :?
Avatar
tekijänä Kantti
#57210
Tuossa ympäristössä DDR:n Tasavallan palatsi on näyttänyt enemmän ulkopuolelta katsoen pannuhuoneelta tai liikekeskukselta. Kadun toisella puolella on erittäin komea Berliner Dom jonka kanssa Berliinin Kaupunginlinna synkkaa samalla aaltopituudella. Tämän lisäksi DDR:n Tasavallan Palatsi symboloisi Saksan kahtiajakautumista suoraan pääkaupungin ytimessä.

Olen tosin sitä mieltä myös ettei patsaita pitäisi kaataa sen vuoksi jos valta vaihtuu, niin kuitenkin monesti tehdään, Tasavallan Palatsillakin olisi ollut huomattavasti paremmat mahdollisuudet säilyä osana Berliinin kerroksellisuutta ellei se ei olisi ollut täynnä asbestia!

http://goo.gl/maps/r7KuW
Tuo gmapsin kuva on ajalta jolloin Tasavallan Palatsin purkamien oli vaiheessa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#57213
Tässä yksi rekonstruktio joka on mielestäni perusteltu ja hyvän maun mukainen:

Frauenkirche (Dresden)


Frauenkirche on luterilainen kirkkorakennus Dresdenin kaupungissa, Saksin osavaltiossa, Saksassa. Se on vihitty Neitsyt Marialle. Kirkko rakennettiin alun perin vuosina 1726–1743, ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehti George Bähr.
Dresdenin pommituksissa toisessa maailmansodassa kirkko tuhoutui lähestäysin maan tasalle.


Saksan jälleenyhdistyttyä vuonna 1990 dresdeniläiset aloittivat maailmanlaajuisen keräyksen saadakseen palautettua Frauenkirchen sen entiseen loistoonsa. Yksityisten ihmisten ja yritysten, Saksin osavaltion ja Saksan liittotasavallan sekä Dresdenin kaupungin avustusten turvin kirkon jälleenrakennustöiden suunnittelu saatiin aloitettua tammikuussa 1993. Peruskivi puolestaan saatiin valettua vuonna 1994, ja 30. lokakuuta vuonna 2005 Dresdenin silhuettia jälleen koristamaan kohonnut Frauenkirche vihittiin käyttöön. Jälleenrakennustöiden hinnaksi tuli noin 180 miljoonaa euroa.

-wikipedia-


Kuva


Kuva


Tällaisen kohteen rakentaminen on hyödyllinen myös siinä mielessä, että siinä restauroijat saavat työkokemusta rakentamisen kaikilta osa-alueilta. Vanhojen rakennusten säilyttämisen yksi ehdoista on että tietotaito säilyy sukupolvelta toiselle. Nykypäivän rakentaminen poikkeaa niin paljon vanhasta ettei rakennusmiehillä yksinkertaisesti ole enää useinkaan kykyä korjata vanhaa kohdetta. Siihen tarvitaan restaurointialan ammattilaista jolla on riittävän paljon kokemusta ja monipuolinen tietotaito.