Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä grendy
#21033
Hah Hollannin korkein piste ;).. Kiinnostava kaupunki! Toi rajan kulkeminen keskellä kaupunkia on aika outo juttu, ei kyllä ihan heti osaa kuvitella miten tollanen toimii. Ja toi yliopistollinen keskussairaala wtf :shock:
Avatar
tekijänä Kantti
#21034
Yliopistollinen keskussairaala näyttää paperitehtaalta! :lol: Miten se voi olla kuin teollisuuslaitos :?: :?:
Avatar
tekijänä 16valve
#21036
juu aika erikoinen sairaala. Jotenkin tulee mieleen että noissa putkissa kulkee jotain kemikaaleja / lääkeaineita. Jotenkin ei olettais että tuolla tehdään terveitä ihmisiä, paremminkin ihmiset pumpataan täyteen erilaisia rohtoja tyyliin DDR. Ei vaan, joskus kuva valehtelee. Voi olla että tyyli toimii paikanpäällä, vaikea sanoa. :roll:
Avatar
tekijänä satama
#21044
Kantti kirjoitti:Yliopistollinen keskussairaala näyttää paperitehtaalta! :lol: Miten se voi olla kuin teollisuuslaitos :?: :?:
Samaa sarjaa Pariisin Pompidoun ja Lontoon Lloyd'sin kanssa. Uudet (tuon ajan) hienot rakennutekniikat kuten ilmanvaihto laitettiin ulos näkyville kertomaan rakennuksen modernisuudesta ja rakennuksen sisällä olevaa käytettävissä olevaa neliömäärää saatiin kasvatettua.


Arkkitehtuurin filosofia meni hiukan yläilmoissa noina aikoina...
Avatar
tekijänä Kantti
#21045
satama kirjoitti:
Kantti kirjoitti:Yliopistollinen keskussairaala näyttää paperitehtaalta! :lol: Miten se voi olla kuin teollisuuslaitos :?: :?:
Samaa sarjaa Pariisin Pompidoun ja Lontoon Lloyd'sin kanssa. Uudet (tuon ajan) hienot rakennutekniikat kuten ilmanvaihto laitettiin ulos näkyville kertomaan rakennuksen modernisuudesta ja rakennuksen sisällä olevaa käytettävissä olevaa neliömäärää saatiin kasvatettua.


Arkkitehtuurin filosofia meni hiukan yläilmoissa noina aikoina...
Niinpä! Toisaalta kuka voi sanoa miten kiinnostavana ja omaperäisenä tulevat polvet pitävät tämän rakennuksen arkkitehtuuria, saattaa olla suojeltujen rakennusten listalla esimerkkinä aikansa arkkitehtuurista. Kuten tiedämme, Eiffeltornikin piti aluksi päällystää ja Pariisin maailmannäyttelyn jälkeen purkaa. Se kuitenkin jätettiin luurangoksi, eikä sitä purettu! Sen jälkeen se muodostui Pariisin symboliksi :!:

Toisaalta, jos ilmanvaihtokanavisto ja muu tekniikka jätetään ulos säiden piiskattavaksi, se on rakennettava aivan eri laatukriteereillä kuin jos se olisi katon alla lämpimissä kuivissa tiloissa kuten normaalisti, maksaa sekin ja saattaa vaatia huoltoa aivan toisella tavalla kuin tavanomainen tapa jossa tekniikka upotetaan rakennuksen tiloihin. Mutta hyvin rohkea arkkitehtooninen ratkaisu rakennuttajalta.
tekijänä ÄmJii
#21046
Vaikka onkin ihan hirveän ruma tuo sairaala, niin onpahan edes yritetty tehdä jotakin tavallisesta poikkeavaa. Itse kaipaisin Suomeen samanlaista rohkeutta, vaikka joskus niin sanotusti poljettaisiinkin paskaan. Alkaa tympiä, kun täällä kaikki tehdään samalla laatikkomuotilla.
Avatar
tekijänä Klazu
#21052
Wikipedia tietää tästäkin hieman enemmän:

In 1972 the constructions of the Klinikum Aachen began. Ten years later the first rooms could be used by the faculty. The rest of the building was finished section by section. The constructions were delayed due to problems with too soft ground material that could not sustain the whole building.
...
Because of the weak soil in the area, the hospital was never completely finished. Several floors were never added, which makes the supply towers out of proportion. However, the enormous building moves 1 cm per each year towards the nearby Dutch border.


Sairaala muistuttaa tosiaankin öljynjalostamoa kaukaa katsoen ja rumuudessaan se on omanlainen nähtävyytensä. Ihan sen vuoksi kävimme itse sitä katsomassa. Rumakin voi olla hyvin mielenkiintoista. :)

Mitä tulee tuohon rajaan, niin oli se kyllä jännä, sillä rajana toimivan poikkikadun ylittäessä tunnelma vaihtuu heti kuin ulkomailla olisi; kylttien tekstit vaihtuvat, liikennemerkit ovat erilaisia jne jne. Yli voi mennä miten tahtoo milloin tahtoo.

Mielenkiintoisen erilainen oli Sveitsin reissumme, jolla ylitimme myös rajan useasti naapurimaihin. Baselissa kaupunkirakenne jatkuu myös rajan yli, mutta sielläpä olikin keskellä kaupunkia pieni rajakoppi, jonka kohdalla piti hiljentää. Suurin osa pääsee läpi ilman tarkastusta, mutta tietysti meidän passit haluttiin nähdä. Tuolla siis raja vielä hidastaa, mutta ei mitenkään estä vapaata liikkumista. Sveitsinkin rajamuodollisuudet poistuvat ensi vuoden alusta, kun Sveitsi liittyy Schengeniin, vaikka ei EU:n jäsen olekkaan.
tekijänä Toni
#21073
Klazu kirjoitti:Mitä tulee tuohon rajaan, niin oli se kyllä jännä, sillä rajana toimivan poikkikadun ylittäessä tunnelma vaihtuu heti kuin ulkomailla olisi; kylttien tekstit vaihtuvat, liikennemerkit ovat erilaisia jne jne. Yli voi mennä miten tahtoo milloin tahtoo.
Ihan totta. Itsekin panin tuon merkille. Myös rakennuskanta ja kaupunkien ulkonäkö ovat hyvin erilaisia Saksan ja Alankomaiden puolella. Tunnelma myös - saksalaiset ja hollantilaiset ovat varsin erilaista kansaa. Tulin käyneeksi Aachenissa kolme kertaa, tosin yksi niistä vain oli läpikulkumatka Kölniin, joten kaupungista tuli varsin tuttu.

Se oli hieman tylsä ja mitäänsanomaton, mutta omalla tavallaan hyvin kodikas kaupunki. Ei varmaankaan mikään huono paikka asua! Sieltä kotoisin olevat saksalaiset opiskelijat Maastrichtissa kertoivat että siellä olisi varsin aktiivinen opiskelijaympäristö. Tunnelma joulumarkkinoilla oli erityisen hieno ja haikean harras.

Jännä juttu miten Aachen on varmaan historiallisesti merkittävimpiä kaupunkeja josta kukaan ei tiedä mitään! Olihan se Kaarle Suuren valtakunnan keskus! Tämä huomioon ottaen olin myös itse hieman pettynyt Aachenin tuomiokirkkoon. Ei varmaan haittaa, jos laitan tänne ketjuun joitain omia kuviani Aachenista?

Maaseutu tuolla etelä-Alankomaissa ja Saksan rajan tuntumassa on kaunista ja vehmaisen kumpuilevaa. Tykkäsin itse kovasti. Olisipa se tuollaista Suomessakin.
Avatar
tekijänä Klazu
#21081
Toni kirjoitti:Ei varmaan haittaa, jos laitan tänne ketjuun joitain omia kuviani Aachenista?
Ei tietenkään, perustin tämän vain virallisena Aachen-ketjuna (muistin kyllä joulumarkkina kuvasi, mutta olivat toisaalla). Laita ihmeessä.

Itse tykkäsin Aachenista sangen paljon, sillä pieneksi kaupungiksi siellä oli sangen laaja ja mielenkiintoisen monipuolinen keskusta ja paljon elämää (kaupungissa oli paljon turisteja, lienevätkö päivämatkalla Kölnistä?). Tuomiokirkko oli ulkoa todella komea, mutta sisältä synkkä ja ei mitenkään ihmeellinen. Valokuvauskin olisi sisällä maksanut muistaakseni 2e, joka oli ryöstöä. Jäi maksamatta.
tekijänä Teemu
#62594
Klazu kirjoitti: Itse tykkäsin Aachenista sangen paljon, sillä pieneksi kaupungiksi siellä oli sangen laaja ja mielenkiintoisen monipuolinen keskusta ja paljon elämää (kaupungissa oli paljon turisteja, lienevätkö päivämatkalla Kölnistä?).
Tämä on hyvä ja itselleni erityisen läheinen ketju. Pääsin nimittäin viettämään Aachenissa kokonaisen vuoden, ollessani viime vuosituhannen lopulla paikallisessa opinahjossa vaihto-oppilaana. Kyseinen oppilaitos lienee tärkeimpiä syitä siihen, miksi suhteellisen pieni kaupunki tuntuu olevan täynnä elämää.

RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) on yksi Saksan tärkeimmistä teknillisen alan oppilaitoksista. Tällä hetkellä kirjoilla on yli 40000 opiskelijaa ja laitoksissa on töissä/opiskelemassa yli 6500 ulkomaalaistausta henkilöä, yli 120 eri kansallisuutta edustettuna. Yliopiston saaman ulkopuolisen rahoituksen määrä on suurin saksassa, yli 320 MEur vuositasolla.

Korkeakoulun rakennuksia oli ympäri kaupunkia - rakennuskannassa oli mielenkiintoisesti sekaisin niin historiallisia rakennuksia kuin myös todella moderneja kokeiluja.
Omalla visiitilläni ei vielä ollut käytössä digitaalista kuvauskalustua, mutta tässä muutama näyte koulun rakennuskannasta heidän julkiselta nettisivustoltaan:

SuperC, opiskelijapalvelut (© Thomas Riehle):
Kuva

SuperC, ilmakuva (© RWTH Aachen):
Kuva

Rogowski-Gebäude, korkeajännitetekniikka (© Peter Winandy)
Kuva

Päärakennus (© RWTH):
Kuva

Vanha voimalaitos uusiokäytössä (© Peter Winandy):
Kuva


Ja se mielenkiintoisin, eli yliopistosairaalan rakennus, tulikin jo käsiteltyä tuolla ylempänä...
Avatar
tekijänä Klazu
#62612
Kiintoisaa kuulla, Teemu! Itse kerkesin vierailla Aachenissa vain kerran, mutta kaupunki vaikutti hyvin mukavalta ja kuten sanottua, todella eloisalta. Suurella yliopistolla on vain aina vaikutuksensa kaupunkikuvaan. :)
tekijänä Laniitti
#62669
Näköjään Aacheniakin käsittelevä ketju löytyi tältä foorumilta. Tuttu kaupunkihan tuo on, tuli itsekin tuolla päin puoli vuotta vietettyä vaihdossa syksyllä 2008. Varsin mukava ja rauhallinen kaupunki asua tuo on, ainakin jos ei päädy sinne itäosiin asumaan. Kaikki näppärästi lähellä pyörämatkan päässä, vaikka isoja mäkiä tuolla onkin pyöräilevän kannalta. Myös pyörävarkaat ovat krooninen ongelma tuossa kaupungissa.

Tuo kolmen rajan rajapyykin viereisyys on joo mielenkiintoinen piirre kaupungissa. Etenkin se Alankomaiden puolella oleva Vaalsin kylä, joka käytännössä katsoen on Aachenin eräänlainen esikaupunki. Asukkaistakin varmaan kolmasosa lienee saksalaisia. Mitään rajatarkastuskoppia noilla rajoilla ei ole, silloin tällöin jonkun satunnaisen poliisiauton rajalla näki vaikkei minulta ikinä mitään papereita kyseltykään. Ao. googlemaps linkki vähän havainnollistaa rajasysteemiä ja sen "toimivuutta":

https://maps.google.com/maps?hl=fi&ll=5 ... 22,,0,5.83

Tuosta katunäkymäkuvasta mainittakoon, että vasemmalla puolella oleva lehmälaidun on Saksan puolella ja oikealla näkyvät rakennukset Hollannin puolella. Kuvan katuparkin autot ovat ehkä puoliksi molempien maiden alueella. Silti tuota katua pitkin tuli useaan otteesen pyöräiltyä sunnuntaiostoksille Hollantiin, koska sunnuntaisin kaupat ovat kiinni Saksassa. Tuota Vaalsin ja Aachenin vastaista rajaa ei tosiaan muuten huomaa kuin maakylteistä ja erilaisista, eri kielisistä ja eri fonttisista liikennemerkeistä ja kylteistä. Mielenkiintoista kyllä, Aachenista nimenomaan Saksan puolelta ei vieläkään näytä olevan katunäkymäkuvia Googlelta.

Eipä tuon järjesteyn "toiminta" nyt mitenkään ihmeellistä edes ole tuolla päin. Samanlaistahan se on Tornio-Haaparannassakin. Koska Vaals on käytännössä Aachenin esikaupunkialuetta, monet kaupunkilaiset ylittävät päivittäin rajan. Tulipa sitä joskus vierestä seurattua, kun ala-asteikäisiä lapsia pyöräili muina ihmisinä rajan yli päätietä pitkin, eikä ketään näyttänyt kiinnostavan. Olisivatkohan kenties jotain saksalaisia koululaisia, jotka asuvat Vaalsissa ja käyvät Saksassa koulua? Itseasiassa Aachenin kaupunkibussikin liikennöi yhtä linjaa Vaalsiin säännöllisesti, ja sinne pääsi samalla kertamaksulla kuin muuallekin Aacheniin. Vähän sama asetelma olisi, jos hervannan valtaväylän ylittäisi kahden Schengen-maan raja, Hervanta ja Tampereen keskusta olisivat eri valtioiden sisällä ja rajalla olisi vain rajakyltit.

Myös Belgian puolelle Kelmisin kylään kulkee Aachenista yksi bussilinja eikä silläkään rajalla mitään tarkastuspisteitä ole. Siellä kuitenkin harvemmin tuli käytyä, sillä se on jo vähän kauempana ja ison ylämäen takana.
Avatar
tekijänä Klazu
#62671
Milläs suomalaisella yliopistolla on vaihto-ohjelma Aacheniin, kun kaupunki tuntuu olevan tuttu niin monelle? :)

Miksi itse tuosta rajasta kirjoittelin oli juuri se miten näkymättömiä rajat ovat Länsi-Euroopassa tänä päivänä. Rajat ovat olemassa vain paperilla, eikä niitä maastossa huomaa mitenkään. Onhan tuossakin ollut joskus ennen EU:ta raja-asema, mutta on jo kauan aikaa sitten poistettu. Kuitenkin tekee ison eron, asutko tuon näkymättömän viivan tällä puolella vai pari metriä sen toisella puolella.

Yhtälailla näkymätön on myös jenkkilän ja Kanadan välinen raja. Raja viiva on lähinnä vain oja, jonka voisi ylittää täysin vaivatta. Kuitenkin erona Länsi-Eurooppaan tuon ojan ylittäminen ei ole ok ja siitä voi olla suuria seuraamuksia. Niin hassua, mutta näin se menee. :) Suomen ja Venäjän, Yhdysvaltojen ja Meksikon tai Koreoiden väliset rajat ovat sitten vielä äärimmäisempiä esimerkkejä millainen valtioiden rajaviiva voi olla. :roll: