Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä pyry
#15090
Mitä tulee siihen, että "länsimainen hallinto" (?) olisi sodan jälkeen kunnioittanut vanhaa enemmän kuin kommunistinen hallinto, en pidä väitettä perusteltuna. Jos länsimainen hallinto on tässä ymmärrettävä lähinnä markkinataloudeksi, vanhoista kaupunkikeskustoista tuli juuri toimivissa ja kasvavissa markkinatalouksissa tonttikeinottelun kohteita. Perinteiden kunnioittamiseen, sanalla sanoen rakennussuojeluun, ryhdyttiin vasta 1960-luvulla ja laajemmin 1970-luvulla.

Sodassa pahoin kärsineissä maissa vanhan kaupunkikuvan säilyttämiseen herättiin aiemmin jälleenrakentamisen takia: erityisesti Puolassa, mutta myös molemmissa Saksoissa haluttiin rakentaa edes jonkinlainen näkyvä muistijälki kadonneista kaupungeista. Vastaesimerkki löytyy Ruotsista, joka ei sotia 1900-luvulla käynyt: Ruotsin purkuinto vertaansa vailla ainakin Euroopassa, mistä syystä uusvanha tyyli on nyt voinut saada siellä niin suuren suosion.

Varmasti myös itäblokin maissa olisi purettu enemmän, jos se olisi ollut taloudellisesti mahdollista. Kiinan talouskasvuhan sielläkin purkamista ohjaa, eikä niinkään kommunistisen ideologian kyvyttömyys kunnioittaa vanhaa.

Parhaiten muuten idän ja lännen sodanjälkeistä rakentamista pääsee oman kokemukseni mukaan vertailemaan Berliinissä, missä saa ikään kuin kaksi yhden hinnalla: lännestä sekavan mutta kiistatta kerroksellisen kaupunkikuvan ja idästä toisaalta kolhot lähiöt, toisaalta yhtenäisinä säästyneet vuosisadan alun alueet.
tekijänä late-
#15130
Iggy.P kirjoitti:Teatteriaukio Plac Teatralny nykyasussaan.
Mikähän tapahtuma tuolla on ollut menossa, kun kuvassa on väreistä ja malleista päätellen kaksi Krakovan liikennelaitoksen bussia?

Olennaista :)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#15943
Olen harjoitellut tässä parina päivänä valokuvaohjelma Gimpin alkeita. Suhteellisen vähän tämän tyyppisiä ohjelmia käyttäneenä Gimp tuntuu aika vaikealta tässä vaiheessa ja ohjelmana hyvin laajalta. Harjoitusteni kohteena ovat olleet tästä Varsova-ketjusta yli jääneet valokuvat, jotka aion nyt laittaa tähän ketjun jatkoksi. Valokuvia tulee edellinen sivu yhteen laskettuna paljon, mutta se ei haitanne. Tämä kaupunkihan elää suurten muutosten aikaa, jolloin useampikin kuvien näkymä on kohta jo historiaa.

Katu vanhassakaupungissa.
Kuva



Varsova on puolalaisen mittapuun mukaan nuori kaupunki. 1300-luvulla perustetun kaupungin vanhimmista rakennuksista on säilynyt tämä 1400-luvun alkupuolella rakennettu kirkko.
Kuva




Piwna-katu kuvattuna apartmenttimme ikkunasta.
Kuva





Toiseen suuntaan.
Kuva





Runsaillakaan valokuvilla ei usein saa annettua oikeaa vaikutelmaa ympäristöstä - varsinkaan Varsovasta. Todellisuudessa kaupunki on vanha uskonnollinen keskus, jonka harras henki elää edelleen, ja joka pitkänmallisena levittäytyy usean kilometrin matkalta Veikselin länsirannalle. Joelta katsottuna näkyvimpinä erottuvat kymmenet valkoiset kirkontornit ja uskonnolliset rakennukset (nykyään taustalla näkyvät myös keskustan korkeat tornit). Kuvien antama vaikutelma on tähän nähden hyvin suppea.
Kuva





Juuri valmistunut entisöinti. Päädyssä näkyvät vielä rakennustelineet.
Kuva






Kaikki hyväkuntoiset vanhat rakennukset ovat kokeneet mittavan remontin. Kuvan rakennus on 1890-luvulta. Siinä on toiminut jo yli sata vuotta kuuluisa Wedelin-suklaapuoti.
Kuva



Suklaakauppa sisältä.
Kuva







Kuva






Kuva





Tämä ei ole oma kuvani, mutta halusin sen tähän koska se muistuttaa paljon Oulusta purettua Kopin taloa.
Kuva






Tässä kuvan säädöissä tuli hieman liioiteltua. Kuva näyttää jo hieman häiritsevältä.
Kuva







Talo itsessään on yksi eniten kuvattuja Varsovan symbolirakennuksia. Sen historia ulottuu 1600-luvulle. Tässä asussaan se on ollut jo vuosisatoja. Rakennuksen alakerroksesta lähtee pitkät liukuportaan tunnelissa kulkevien raitiovaunujen pysäkille.
Kuva






1600-luvulta periytyvä kirkko 1700-lukuisessa asussa.
Kuva





Kuva






Karheaa kaupunkinäkymää.
Kuva






Kuva





Kauppakeskus Arkadia kantakaupungin pohjoisrajoilla. Tämän sijainti voisi olla ehkä keskeisempikin. On raitiovaunuilla tavoitettavissa kuitenkin.
Kuva






Arkadia sisältä.
Kuva





Kauppakeskus oli suuri, matkakirjan(2006) mukaan jopa Euroopan suurimpia.
Kuva




Uusi matalalattiaraitiovaunu.
Kuva






Keskustan uudempia rakennuksia.
Kuva





Toinen kuva keskustan "pilvenpiirtäjistä".
Kuva




Varsova on tunnettu myös jazz-kaupunkina.
Kuva




Lähikuvassa Kulttuuri- ja tiedepalatsi.
Kuva






Sosialistista realismia.
Kuva





Albert Einstein Stalinin pilvenpiirtäjän huipulla.
Kuva






Näkymä ylhäältä.
Kuva




Allekirjoittanut samaisessa rakennuksessa.
Kuva



Matkustin metrolla etelään päin ja nousin sattumanvaraisesti ylös katselemaan maisemia. Tältä näyttää Wilanowskan aseman lähiympäristö.
Kuva






Lazienki. Tätä on pidetty yhtenä euroopan kauneimmista kaupunkipuistoista. Kuvassa vesipalatsi.
Kuva





Vesipalatsin edustaa.
Kuva





Vielä viimeinen näkymä tuohon vanhaan puistoon.
Kuva
Avatar
tekijänä Klazu
#15948
Missäs merkeissä olit Varsovaan eksynyt? Jos Puolaan mennään turistiksi, suuntautuu matka yleensä ensiksi Krakovaan ja sen liepeiden kahteen meganähtävyyteen, eikä sinäänsä turistille vähän tarjoavaan Varsovaan. Ja kauanko olit matkassa, kun tunnut aika paljon nähneet. No sinäänsä, ehti reiluun kahteen vuorokauteenkin nähdä 1,2M asukkaan Prahaa aika tavalla kun koko ajan vietti reissussa.
tekijänä bitterfly
#15949
Varsova vaikuttaa sykähdyttävältä! Niin monta paikkaa jo mustsee-listalla, että vanhaksi saa elää!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#16014
Klazu kirjoitti:Missäs merkeissä olit Varsovaan eksynyt? Jos Puolaan mennään turistiksi, suuntautuu matka yleensä ensiksi Krakovaan ja sen liepeiden kahteen meganähtävyyteen, eikä sinäänsä turistille vähän tarjoavaan Varsovaan. Ja kauanko olit matkassa, kun tunnut aika paljon nähneet. No sinäänsä, ehti reiluun kahteen vuorokauteenkin nähdä 1,2M asukkaan Prahaa aika tavalla kun koko ajan vietti reissussa.
Mulle itselleni Varsova on ollut puolalaisista kaupungeista se "ensimmäinen" kohde aina. Jo hyvin nuorena muistan lukeneeni Varsovan historiaan liittyviä juttuja joista kiinnostus on sitten pikkuhiljaa kasvanut.
Krakova ja Lodz olisivat tietenkin sodasta säilyneinä kohteina myös erittäin mielenkiintoisia, ja Wroclaw ja Gdansk näistä jälleenrakennetuista varmasti kokemisen arvoisia. Krakovan reissulla näkisi samalla Auschwitzin. Puolassa on paljon kaikkea - ennen kaikkea vanhaa. Puolalaiset ovat jopa osasyyllisiä siihen että Euroopassa on kahvilakulttuuri. Olimme perillä viisi yötä.
Tiesitkö muuten että Euroopan parhaiten säilynyt renessanssikaupunki Zamosc löytyy myös Puolasta?

Nalle Puhin katu Varsovassa.
Kuva

Kaikille Varsovasta ja sen lähihistoriasta kiinnostuneille suosittelen Roman Polanskin pari vuotta sitten ohjaamaa elokuvaa "Pianisti".
Avatar
tekijänä Iggy.P
#17740
Varsova on rakennettu pääosin Veiksel-joen länsirannalle. Joen itäpuolelle jää vähemmän keskeisiä kaupunginosia, kuten rankasta maineestaan tunnettu Praga. Tämä kaupunginkolkka rakennettiin suurimmaksi osaksi 1900-luvun alussa ja kuuluu siten vanhaan Varsovaan. Se säästyi sodan pahimmilta tuhoilta puna-armeijan vallattua sen ennen kesän 1944 kansannousua, jonka yhteydessä käydyt taistelut tuhosivat Varsovan keskeisimmät osat maan tasalle. Pragassa on jäljellä paljon ehjää vanhaa korttelikaupunkia, tosin lohduttomassa kunnossa. Pragassa kävellessä saa monilla kaduilla vaikutelman ettei taloja ole kunnostettu kertaakaan sitten Toisen maailmansodan - eikä luultavasti olekaan.
Praga on huonosta maineestaan huolimatta kuitenkin ollut viime aikoina nousussa muun kaupungin imussa ja sinne on muuttanut monia taiteilijoita, gallerioita, lehtitaloja ja kulttuuri-istituutioita halvempien vuokrien perässä. Jotkut ovat alkaneet pitää Pragaa jopa trendikkäänä kaupunginosana.

Totuus joka pitää silti edelleen paikkansa on se että järjestäytynyt rikollisuus ja muut ongelmat näkyvät kaikkein räikeimmin juuri täällä. Praga on rankka kaupunginosa, jonka hämäriin porttikongeihin ei välttämättä kannata työntää nenäänsä ihan mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Keski-eurooppalaisiksi itsensä luokittelevat Varsovalaiset sanovat että itä alkaa Pragasta.

Kuva




Kuva



Puna-armeijan sotilaiden patsas, joka on omistettu Varsovan vapauttaneille puna-armeijan sotilaille. Sitä kutsutaan neljän unikeon patsaaksi, sillä patsaan kulmilla seisovat sotilaat tosiaan näyttävät nukkuvan.
Kuva





Kuva





Kuva





Targova-katu on Pragan pääkatu.
Kuva




Hämärä basaari korttelin sisäpihalla. 1980-luvulla täältä on voinut ostaa monia kommunistisessa maassa kiellettyjä tuotteita kuten punk-levyjä.
Kuva






Rakennukset ovat olleet aikanaan komeita, nyt monet jo lähes romahtamispisteessä.
Kuva




Värikäs graffitti harmaassa ympäristössä.
Kuva





Kunnostettu kivitalo. Ehkä vain noin 5% rakennuksista on toistaiseksi kunnostettu. Köyhyys on läsnä kaikkialla.
Kuva




Targova-kadun arkkitehtonisesti ehjää korttelia. Kuvan vasemmassa reunassa oleva talo lienee sisältä raunioina, koska ikkunoissa on pahvit.
Kuva






Kuva






Kuva





Kuva





1800-1900 lukujen vaihteessa rakennettuja kaupunkitaloja. Oikean puoleinen näyttäisi olevan Varsovassa harvinaisempaa jugend-tyyliä.
Kuva





Kuva






Kuva





Kuva





Huonokuntoinen vanha kerrostalo. Huomaa seinässä "kiipeilevä" hämähäkki.
Kuva






Rappiota ja satelliittiantenneja.
Kuva






Kuva






Kuva





Lopuksi myös ensimmäisessä kuvassa näkynyt ortodoksikirkko.
Kuva

:smt006
#18148
Tornitalon tarina kuvina

Kuva



Kuva




Kuva




Kuva





Kuva




Kuva
#18358
Zlota 44


Varsovan ydinkeskustaan on nousemaisillaan Daniel Libeskindin suunnittelema pilvenpiirtäjä, Zlota 44. Keräsin ketjuun kuvia tästä aika massiivisesta hankkeesta, joka ainakin omasta mielestäni tulee parantamaan Varsovan keskustan ilmettä melkoisesti. Jopa niin että siitä on tulossa toinen kaupunkikuvaa ehdottomasti hallitsevista elementeistä Kulttuuri- ja tiedepalatsin lisäksi. Skyscraperpagen mukaan rakennuksesta tulee 192 metriä korkea ja 54 kerroksinen. Tontti johon rakennus tulee sijoittumaan on aivan vanhan maamerkin, Kulttuuri- ja tiedepalatsin, välittömässä läheisyydessä. Kuvat on poimittu täältä:http://www.zlota44tower.com/LandingPage.aspx


Kuva



Kuva




Kuva



Näkymä Veikseliltä. Etualalla ja vasemmalla Varsovan keskiaikaista kaupunkia.
Kuva





Kuva



Sisäkuva asunnosta. Rakennuksen nettisivuja selaillessa huomasin että monet varsinkin yläkerroksissa sijaitsevat asunnot olivat jo myyty.
Kuva





Kuva





Kuva





Kuva





Kuva






Kuva


Rakentaminen on käsittääkseni jo aloitettu.

:smt006
Viimeksi muokannut Iggy.P, 31.03.08 08:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
#18362
Rakennus tuo mieleen vanhan ajan mustekynän terän kaartuessaan ylhäällä. Aika veistoksellisen näköistä tuotantoa Daniel Libeskindillä.
Todella komealta näyttävät sisäkuvat, huikeat asunnot yläkerroksissa. :)
#18398
Puolan pääkaupunki omissa mielikuvissani

Koska en ole saanut tästä kaupungista vieläkään tarpeekseni, ei myöskään mielikuvani siitä ole vielä kovin ehjä. Tekee mieli tietää lisää, ottaa enemmän kuvia, saada kokemusta. Tehdä sinne matkoja.
Kaikesta huolimatta juohtui mieleeni tällainen yritys tehdä vallitsevasta mielikuvasta kuvakokoelma. Miltä se mahtaisi näyttää? Ehkä tältä, Suomesta käsin. 2008.

Kuva




Kuva




Kuva





Kuva





Kuva





Kuva




Kuva





Kuva





Kuva





Kuva





Kuva





Kuva




Kuva




Kuva




Kuva
#18629
Saksilainenkausi

Vanhojen kaupunkien historia pitää yleensä sisällään monia hyvin erilaisia kausia. Välillä on mennyt hyvin, tai jopa suorastaan loistavasti, ja toisena aikana pahasti pieleen. Suomeksi sanottuna päin p......ä. Nuo tuon aikaiset ongelmat eivät nimittäin olleet useinkaan mitään ihan pieniä.
Varsovan kultakausi oli 1700-luku. Se päättyi juuri edellä mainitulla tavalla. Koko maa näet lakkasi olemasta 1790-luvulla.

Tuohon kultakauteen osui ns. Saksilainen kausi, joka alkoi vuonna 1697. Silloin Puolan kuninkaaksi valittiin August II Väkevä, joka oli samalla myös Saksin vaaliruhtinas. Vahva mies, joka harrasti taiteita ja arkkitehtuuria. Hän rakennutti Varsovaan upeita barokkirakennuksia ja suuren puiston, Saksilaisen puutarhan.
Maininnan arvoinen asia on sekin, että samaan aikaan hän rakensi myös toista sangen arvostettua eurooppalaista kaupunkia, nimittäin Dresdeniä.

August II Väkevä.
Kuva


Ajan merkittävin hanke oli Saksilaisen palatsin ja puutarhan rakentaminen kaupungin keskustaan.
Tämä näyttävä puistoalue halkaisee Varsovan keskustan vielä tänäkin päivänä. Vain yhdestä kohdasta puiston katkaisee nykyaikaiselle kaupungille tärkeä liikenneväylä.


Saksilainen palatsi vanhassa piirroksessa.
Kuva


Pyhän Anthonyn kirkko.
Kuva



Rautaportti tuon aikaisessa piirroksessa.
Kuva



Varsovaa maalauksessa vuodelta 1764.
Kuva



Toinen maalaus 1700-luvulta. Maalarina italialainen Bernardo Bellotto.
Kuva



Anna Orzelska.
Kuva




Kuva



Maalaus vuodelta 1900.
Kuva



Saksilainen puisto piirroksessa.
Kuva


Kaupungin tunnetuin jälleenrakennettu kohde, vanhakaupunki, ei ole ainoa laatuaan Varsovassa. Myös 1700-luvulta peräisin olevia osia kaupungista on palautettu vanhaan loistoonsa. Vanhan Varsovan historialliset kerrostumat pystyy edelleen helposti havitsemaan, koska alueet on pyritty entistämään kokonaisuuksina. Jälleenrakentaminen jatkuu edelleen.
#20591
Varsovan asemalla, jalka hajoamispisteessä, kylmissään, muutaman vuorokauden valvoneena. Mutta pakkohan sitä pari muistoräpsyä oli ottaa. Infernaalisen asemakompleksin viereen rakennettu moderni kauppakeskus oli iloinen yllätys.

Kuva

Kuva Kuva
tekijänä Aboensis
#22832
Ei länsimainen hallinto Saksan tuhottuja kaupunkeja rakentanut parhaimmillaankaan kuin vain likimain sinnepäin, millaisia ne ennen sotaa olivat. Selvästi elementeistä rakennetut vanhatkaupungit ovat masentavan näköisiä. :/ Tosin eipä kommunistinen DDR:kään sen enempää arvostanut arkkitehtuuriperintöään. Puolassa kai pieteetillä toteutettu restauraatio oli yksi tapa vakuuttaa, että painajainen on ohi ja sota voitettu ja Puola on yhä Puola, kun taas Saksassa haluttiin luoda uusi, moderni Saksa ilman menneisyyttä. Ehkäpä sodan jälkeen vaatimus tarkasta jälleenrakentamisesta olisi tulkittu vähintään piilonatsimyönteisyydeksi?

Onneksi sentään Ruotsi ja Sveitsi säästyivät (mitä nyt sitten joutuivat myöhempien arkkitehtien uhreiksi).
#24071
Saunalahden Varsova-sivusto kirjoitti:Krakowskie Przedmieście -kadun suurremontti on valmistunut

Vanhastakaupungista etelään johtavan historiallisen pääkadun remontti valmistui. Vanhankaupungin ja Nowy Świat -kadun välisellä kadulla ajorata on kavennettu kaksikaistaiseksi ja jalkakäytävät saaneet uuden, vaalean graniittikatteen. Varsovan uudeksi olohuoneeksi ristitylle kadulle on tulossa paljon uusia katukahviloita ja -ravintoloita. Katua koristavat myös italialaisen taidemaalarin Canaletton maalauksista tehdyt taulut, jotka esittävät katua 1770-luvun asussa. Niiden vaaleasta värimaailmasta on saanut innoituksensa myös kadun uusi värisävy. Remontoidulla kadulla saavat ajaa vain julkinen liikenne ja polkupyörät. Kadun eteläpäässä olevan Kopernikuksen patsaan ympärille on jalkakäytävään upotettu taivaankappaleita esittäviä tauluja. EU maksoi suuren osan kadun kunnostustöistä.
Krakowskie Przedmieście
Kuva


Tässä toisessa kuvassa katu ennen remonttia. Katu oli vilkkaasti liikennöity.
Kuva

Alempi kuva: Wikimedia commons