Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä aleksi
#11935
Saavat mm. suomalaiset arkkitehdit osansa Korpisen kritiikistä :o . Allaolevien kommenttien suhteen olen kyllä samaa mieltä..

"Miksi siis moinen kauna Wau-arkkitehtuuria kohtaan? Ensinnäkin on
valitettava tosiasia, ettei maailman arkkitehtien 20:n kärkeen, joilta Waurakennuksia nyt tilataan, kuulu yhtään suomalaista arkkitehtia. Vaistomainen protektionismi panee siis jo vastustamaan ilmiötä. Kun Steven Holl voitti vuonna 1993 Nykytaiteen museon arkkitehtuurikilpailun,
alkoi ennen näkemätön kielteinen kirjoittelu suomalaisten arkkitehtien
toimesta."

"Olin Armi-talon
(arkkitehtuurin ja muotoilun talo) arkkitehtuurikilpailun tuomaristossa.SAFA ei halunnut avata kilpailua kansainväliseksi. Ehdotusten taso jäikin varsin heikoksi. Modernistiset lähiöiden suunnittelusta kokemusta omaavat arkkitehdit eivät oivaltaneet tehtävän luonnetta eivätkä paikan merkitystä."
Avatar
tekijänä Urbaani
#11937
-
Viimeksi muokannut Urbaani, 07.02.15 00:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä RV
#11938
Mistä olet tuon lukenut? Laittaisitko linkkiä?
tekijänä zeizei
#11941
"Korpisen utopiassa korostuu meri. Hänen mukaansa Helsingin pitää ottaa kunnolla haltuun satamilta ja telakoilta vapautuvat rannat, ja tuoda kaupunki aidosti merenrannalle.

Merellisen Helsingin tärkeä symboli voisi olla Kruunuvuorenselän ylle kohoava silta. "

Oon ihan samaa mieltä. Helsingin tulis hyödyntää enemmän saaria ja rannikkoa kaupungin edustalla, muun muassa silloilla! Siinä olis oikeasti jotain ainutlaatuista, kun olis paljon siltoja ja erilaisia saaria asuinkäytössä. Mut tuskinpa tälläiseen löytyy rohkeutta. :P Tukholmassa on jonkin verrankin isoja siltoja ja saaria, mutta ei kuitenkaan kovin kauheasti.. Saaristossa siellä tosin jatkuu asutus paaaaljon kauemmas. Helsingissä ei oo käytännössä saaristossa yhtään asutusta. Ja kyllä, silloilla ne pitää yhdistää eikä tunneleilla. Tukholmassakin kun kulkee niillä valtavan korkeita siltoja, näkee koko kaupungin niin on upea fiilis.

Tukholmasta (Googletettu)
Kuva
Avatar
tekijänä Klazu
#11943
Luin puolet tuosta esseestä ja olipahan tekstiä. Kannattaa huomata, että tuo on yhden henkilön utopistinen (myönnetty suoraan tekstissä) haave, millainen Helsinki voisi olla 2050, jos Korpinen saisi tosiasioista välittämättä päättää kaikesta. Ei siis tutkimus tai edes tilastolaskelmiin perustuva, vaan pelkästään Korpisen harras toive. En ole EVA:n tuotantoon tarkemmin perehtynyt ja aiemmin luulin sen käsittävän tieteellisiä selontekoja yms., mutta näemmä sinne kelpaavat tuollaiset kouluesseetkin. "Minun kaupunkini" (tämähän oli alunperin ehdotettu otsikko).

Ihan kivaa ja helppo lukuista tekstiä, mikä ei tosin anna nykyisestä tilanteesta positiivista kuvaa. Jäi sellainen fiilis, ettei nykyisellään ole oikein mitään, mutta tulevaisuudessa olisi kiva olla. Korpisesta siis.

Kovasti tuo tuntuu ihania asioita maailmalla nähneen ja kovasti olisi ajatuksia kopioimassa. Mitään omaa ideaa en tuolta oikein löytänyt.

Paikoittain esiintyvä kriittisyys ja jopa muutaman tosiasian toteaminen olivat ilahduttavia kevennyksiä haaveiluun.

Hassua, että hesarin jatkuvasti heikentyvä journalismin taso oli poiminut tuolta irti yhden ainoan lauseen "Helsingissä 2050 kaksi miljoonaa asukasta". Joopa joo. :D

@zeizei: Hieno kuva! Laitahan matkakuviasi nähtäville piakkoin. :)
tekijänä Jape
#11944
zeizei kirjoitti:"Korpisen utopiassa korostuu meri. Hänen mukaansa Helsingin pitää ottaa kunnolla haltuun satamilta ja telakoilta vapautuvat rannat, ja tuoda kaupunki aidosti merenrannalle.

Merellisen Helsingin tärkeä symboli voisi olla Kruunuvuorenselän ylle kohoava silta."
Tähän ei voi kuin yhtyä. Helsingin saariston potentiaalista on hyödynnetty vain murto osa kun ihmisten asuntoja on roiskittu ties minne savipeltojen reunoille.

Hommaa on tietysti vaikeuttanut erityisesti se, että huomattava osa rantatonteista on firmojen ja ökyrikkaiden omistuksessa, ja he rahoineen haluavat pitää ne omina yksityisinä valtakuntinaan. "Suomalaisen kauniin luontomaiseman tuhoaminen" sopii aina argumentiksi, koska se, joka väittää vastaan, tekee itsestään ymmärtämättömän houkan.
TANDE kirjoitti:"Maahanmuuttajille suunniteltu Chinatown Jätkäsaareen."
Tämä taas on naurettavinta, mitä vähään aikaan olen lukenut. Monikulttuuristen suurkaupunkien Chinatownit, Little havanat, Kreuzbergit, juutalaiskorttelit ja Rinkebyt ovat syntyneet aikojen saatossa erilaisten tapahtumien seurauksina. Ei niitä kaavoiteta "maahanmuuttajia varten", eikä kaupunginjohtajat suunnittele tuleville alueille etukäteen, millainen kulttuuri siellä tulee olemaan. Kaupunginosiin muuttaa kuka mistäkin syystä sellaista väkeä kuin muuttaa, ja aikanaan he kehittävät sinne oman paikallisen kulttuurinsa.

Kantakaupungin alueelta Kalliolla on parhaat edellytykset tulla olemaan se monikulttuurinen kaupunginosa, ellei sitä sellaiseksi voi jo laskea. Alueella on jo verrattain pitkä historia, sekä omansalainen kulttuuri ja identiteetti.
tekijänä Jukki
#12870
Tämähän on jo vanhempi juttu, mutta löysin kuvia rakennettavasta Eiranrannasta; http://www.eiranranta.org. Nyt kyllä täytyy sanoa että enpä tiennytkään että tuollaiselle paikalle rakennetaan noin härskin rumia taloja. Siis miten johonkin Vantaan Kartanonkoskelle on saatu niinkin hienoja taloja ja sitten pääkaupungin "ykköspaikka" tulee näyttämään tuollaiselta?

Kyllä siinä taisi vaan käydä niin että koska tontista maksettiin todella hulppea hinta, rakennusfirman kassasta ei löytynytkään enää rahaa kunnon arkkitehdille. Ja miten kaupunki on hyväksynyt tuollaisen suunnitelman.. (korjatkaa toki, jos nämä oli jotain vanhoja suunnitelmia, koska en vieläkään usko tätä todeksi)

Kuva
Siis katsokaa nyt noitakin taloja tuon savupiipun molemmilla puolilla.. Ei jumankauta..
Avatar
tekijänä OlliMolli
#12872
Jukki kirjoitti:Ja miten kaupunki on hyväksynyt tuollaisen suunnitelman.. (korjatkaa toki, jos nämä oli jotain vanhoja suunnitelmia, koska en vieläkään usko tätä todeksi)
Et ole ainoa. Olen itse päivitellyt Eiranrantaa viimeiset kaksi vuotta. Ehkä pahin mahalasku Helsingin arkktehtuurin ja kaupunkisuunnittelun surullisessa lähihistoriassa. Lähiömäisiä rumia pistetaloja kantakaupungin arvokkaimman alueen vieressä. Aivan käsittämätöntä tonttimaan haaskausta ja kaupunkimaisuuden tuhoamista. Puhumattakaan Ullanlinnan kauniin rantakortteliseinämän pilaamisesta heittämällä viereen jotain ihan täysin Jugend-tyylin sopimatonta.
tekijänä Hitch
#12874
Itsekin olen tuota ihmetellyt kun olen Eiranrannan rakentamista seurannut varsin pitkään ja tarkasti. Siskoni asuvat aivan lähistöllä, joten on tuossa tullut käppäiltyä melkein viikottain.

Pistetalojen rakentaminen on tuohon aivan väärä valinta. Rikkovat umpikortteleiden kokonaisuuden ja ovat vielä helvetin rumia. Jos ne olisivat olleet merellisiä ja laadukkaampaa arkkitehtuuria ei ongelma olisi niin paha, mutta nyt ne ovat oikea häpeäpilkku hienolla alueella. Tosin täytyy sanoa ettei ranta-alue ole tuossa hyvän näköinen kuin kesällä. Talvisin ja keväisin jumalaton veneiden määrä blokkaa aika hyvin alueen hienouden.

Umpikortteli olisi sopinut huomattavasti paremmin, tai ainakin vähän massiivisemmat rakennukset kuin muutama pieni ja ruma piste.
Avatar
tekijänä H.C.
#12878
En voi kuin yhtyä edellisiin kijoittajiin. Kävin itse n. viikko sitten katselemassa ja hämmästelemässä. Ei tossa kyllä ole tunnuttu välittävän mistään muusta kuin siitä että mahdollisimman monesta asunnosta pitää olla merinäköala. Sillähän se hyvä kaupunki syntyy, kun rakennetaan se sen mukaan mikä asuntojen sisältä näyttää parhaalta. :?

Kyllähän tota kaavaa vastaan kirjoiteltiin aika paljon Hesarin mielipidepalstalla jo kauan ennen kuin rakentaminen alkoi. Silloin jo haukuttiin täysin sopimattomaksi ja vaadittiin arkkitehtikilpailua. Mutta turhaan.
tekijänä jusa-masa
#12879
Yhdyn itse aikasempiin kirjoittajiin. Mikä **tun idea on pilata muuten arvokkaan oloinen alue tollaisilla tusina pistetaloilla.
No, saavatpahan huomata, että toi ei tule olemaan kestäviä noi talot tossa paikassa vuosien päästä vaan niitä aletaan haukkumaan 2000-luvun kommunisti rakentamiseksi kun eivät millään lailla sovellu suunnitellulle paikalleen. :D
tekijänä aleksi
#12880
Joo, on se harmi, kun NIMBYjä ei kuunnella :rabbit:.

Peruspistetaloja huippupaikalla. Mutta miksi NCC:a kiinnostaisi kaupunkikuva?

Oikotie: Kerrostalo, 104,0m², 3h, k, s. Eiranranta,
Velaton myyntihinta 1 060 800,00€
tekijänä Devi
#12895
Noniinpä, ja toisaalta ei noista joka helvetin talossa käytetyistä samoista elementeistä kovin monenlaista saa aikaseks kun uusien suunnitteluhan maksais rahaa ja söis voittomarginaalia.

Turhauttavaa seurata miten kaupunkikuvaa tuhotaan rahan ehdoilla...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 207