arkkinikkari kirjoitti: ↑06.10.24 00:27
Ei sillä, kyllä minunkin mielestäni lapsiperheitä pitäisi tukea enemmän (lapsilisän voisi vaikka aluksi kolminkertaistaa kolmen ensimmäisen vuoden ajaksi), mutta ei lasten tekeminen nyt millään ehdi auttamaan suurten ikäluokkien katastrofaaliseen ikäpommiin.
Kyse on lähes täysin muusta kuin lapsilisistä tai muusta julkisen vallan tuesta lapsiperheille. Tuen taso on jo nykyisellään varsin hyvä, ja Suomessa parempi kuin monessa muussa kehittyneessä maassa. Silti lapsia ei hankita, ei meillä eikä muualla. Syitä on ilmeisesti useita, mutta yksinkertaistaen osa nuorista aikuisista ei vaan halua, ja osa haluaa mutta ei löydä kumppania ajoissa. Molempien takana on kulttuurisia tekijöitä, kuten se, että nuoruuden sinkkuelämän aika jatkuu nykyään yli kolmenkymmenen ikävuoden, jolloin hedelmällisyyden heikkeneminen tulee vastaan ja kumppanin löytämisessä kiire. Nuoret miehet ja naiset ovat jakaantuneet maantieteellisesti epätasan, kun naiset kouluttautuvat pidemmälle ja hakeutuvat useammin isoihin kaupunkeihin. En tiedä, onko 'ei halua' -osastoa tutkittu kunnolla. Maailmanlaajuisesti naisten kouluttautuminen on selvästi yhteydessä siihen, että he tekevät pienemmän perheen, mutta se on ehkä eri asia kuin nykyinen sukupolvi, joista moni tuntuu tehneen periaatteellisen päätöksen olla hankkimatta lapsia. Yleisellä epävarmuudella, ja tietoisuudella siitä, varmaan on joku osuus asiaan.
Väestönvaihtoteoria siinä muodossa kuin erinäiset vouhottajat ovat sitä esittäneet, on foliohattuilua, mutta näillä syntyvyysluvuilla aikamoinen muutos on tulossa ihan kansan omasta tahdosta ilman salaliittoakin. Syntyvyys on vähentynyt nopeammin kuin asiantuntijat tai edes foliohattuilijat ovat esittäneet, eikä pelkästään Suomessa. Ongelma koskee enemmän ja vähemmän kaikkia länsimaita ja Japania. Aasiassa oma lukunsa Kiina ja Etelä-Korea. Kiinassa on menty alle vuosikymmenessä yhden lapsen politiikasta siihen, että hallinto kehottaa hankkimaan niin monta lasta kuin suinkin ja on puhunut aborttien kieltämisestä. Kiinan nuoret aikuiset eivät silti ole tekemässä lapsia, ja yhden lapsen säännön (ja valikoivan tyttöjen abortoinnin) jäljiltä väestöpyramidi on ennätysjyrkkää sorttia. Koreassa ei ollut yhden lapsen politiikkaa, mutta siellä on nykysukupolvessa kulttuuriset tekijät ilmeisesti menneet äärilaitaan ja syntyvyysluvut on vielä heikommat kuin Suomessa.