Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä veka
#101697
Urbaanin legendan mukaan banaani saapui Suomeen 1952 olympialaisten aikaan. Tällä 1938 filmillä kohdassa 04:42 pikkupojat kuitenkin popsivat aitoja Fyffeleitä.
tekijänä Domo
#101699
Filmillä vilahtaa myös pari entistä Tukholman punaista oikealta ohjattavaa bussia, voi olla myös niinkin, että banaanit on tulleet ruskeine pilkkuineen aamulaivalla samasta suunnasta. Muistan hyvin nuo Baltic Companyn Fyffes banaanit, joita sai 50-60 luvulla, joten urbaani legenda voi olla jopa totta. Jotenkin värit tuovat yli 80 v. vanhan ajan lähemmäksi.
tekijänä Iggy.P
#101763
Vanhoja kuvia Oulusta

1900-luvulle tultaessa Oulusta kehittyi entistä voimakkaammin koko Pohjois-Suomen keskus. Oulu oli niin hallinto-, varuskunta-, sairaala-, koulu-, kuin kulttuurikaupunkikin, ja lisäksi kasvava teollisuus toi jatkuvasti uusia työpaikkoja. Myös piispanistuin siirtyi Ouluun vuonna 1900, ja Sofia Magdalenan kirkko vihittiin tuomiokirkoksi. http://www.oulu.ouka.fi/aikamatkaoulu/1900/index.htm

Näkymä Pakkahuoneenkadulta Kirkkokadun risteykseen 1900-luvun alussa:
Kuva

Pakkahuoneenkatu 9:
Kuva

Kaupunkia kirkon suunnalta noin v.1911-12:
Kuva

Seurahuone:
Kuva

Kirkkokadun ja Kauppurienkadun kulmaus:
Kuva

Pakkahuoneenkatua:
Kuva

Hahtiperän satamaa:
Kuva

Kauppahotelli:
Kuva

Toppilan satama v.1955:
Kuva

Satamanostureita:
Kuva

Torin rantaa:
Kuva

Kauppatorin läheltä:
Kuva

Kajaaninkatua ennen vuotta 1944:
Kuva

Weckmannin talo v.1903:
Kuva

https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... atu_(Oulu)
https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... atu_(Oulu)
https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... ket_Square

https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... la_harbour
Tlahti, apollonkatu, Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101946
Harvemmin nähnyt Lindblomin taloa näin lähempää ja koko julkisivua. Vaikka patsaat onkin vielä paikoillaan niin taitaa jo tässä näkyä miten pahasti rakennus on alkanut vajoamaan Turun saveen, varsinkin kun vertaa julkisivupiirrustukseen.
Kuva
Kuva
16valve, Kantti, hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101971
Brahenkatu, Turun akatemian observatorio. Kuvaaja M. L. Carstens 1908. Museokeskus.

Kuva
Pyöröovi, TurkuCubed, Tlahti ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#103763
Luostarinmäki; sarjasta Klosterbacken i Åbo, nro 79. H.J. Renvall 1912

Kuva
Eeros, jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä jfo
#107399
On kyllä aika päräyttävää ajatella että siitä ei ole kauaakaan kun Eduskuntataloa vastapäätä on ollut tavara-asema ja rakennuksen vierestäkin on puksuttanut tavarajunia satamarataa pitkin. Toki Töölönlahden alueelle oli pitkään kaikenlaisia suunnitelmia mutta aika pitkään kesti että maisema eduskuntatalolta saatiin siistittyä nykyiseen kuosiin.

Liekö vastaavaa maisemaa ollut mistään muusta parlamenttirakennuksesta? Suomessa kun ollaan niin kiinnostaisi tietää mitä Eduskunnassa vierailleet ulkomaalaiset ajattelivat maisemasta. :D

Kuva
(kuvan tekijätiedot: Wikimedia Commons)
tekijänä hmikko
#107401
^ Jätkäsaaren satamarata oli käytössä 1916-2008 ja eduskuntatalo alkaen 1931. Tavarajunat ja eduskunta olivat samassa näkymässä 77 vuotta, ja junien poistumisesta tulee kohta 16 vuotta.

Poikkeuksellista tuossa kai on se, että eduskuntatalo päätettiin aikanaan tehdä silloisesta ydinkeskustasta sivuun. Useimmissa myöhäänkin itsenäistyneissä Euroopan maissa parlamentille on löytynyt joku vanha palatsi keskeltä kylää. Näin myös Tallinnassa. Muista tulee mieleen Länsi-Saksa, joka tietysti oli historiallinen poikkeus joka lailla. Sodan jälkeen liittovaltion uutta hallintoa sijoitettaessa haluttiin tehdä selväksi, että henkinen pääkaupunki on Berliini ja siksi hallintoa ei laitettu suurkaupunkiin vaan Bonniin. Uusi Bundestag kokoontui aluksi eri rakennuksissa ja sitten entisen opettajankoulutuslaitoksen jumppasalissa. Uusi sali rakennettiin nopeasti rakennuksen jatkoksi, ja viimeisin versio kokoussalista valmistui Saksojen yhdistymisen jälkeen 90-luvulla. Opettajankoulutuslaitoksen rakennus on edelleen osa kompleksia. Päätös muutosta takaisin Berliiniin tehtiin 1999. Bonnin parlamenttitalon (nykyisen konferenssikeskuksen) sijainti toki ei ole teollisuusalueella vaan ihan hienosti Reinin rannalla.
JusuPetteri, Pyöröovi, TurkuCubed ja 1 muuta tykkää tästä