Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talot eivät ole kaikki kaikessa. Raideliikenne, puistoalueet ja muut kaupunkikuvalliset projektit saavat aikaan keskustelua täällä.
#106178
^Oikein mukava juttu valottaa suojelemiseen liittyviä näkökohtia hyvin. Asukkaita tietty lämmittää, kun suojeleminen nähdään julkisena tunnustuksena oman asunnon ja sen miljöön laadukkuudesta ja ainutlaatuisuudesta. Toisaalta rempat, korjaustoimet yms. vaikeutuvat ja ehkä kallistuvat. Sekin mainitaan, että alle sataneliöisen asunnon riesana ovat tasoerot ja jatkuva portaissa ramppaaminen, kun tilat jakautuvat puolen kerroksen välein jopa kolmelle tasolle. Suojelupäätös varmistaa Jollaksen pientalokorttelin säilyvän yhtenäisenä ja ehjänä muistona aikansa tavasta rakentaa.

Historiasta kerrotaan mm. että näihinkin taloihin haettiin 40 vuotta sitten valtion arava-lainoitusta. Suunnitelmat osoittautuivat kuitenkin liian kalliiksi. Sen sijaan taloyhtiö toteutettiin Hitas-kohteena. Kiinnostavaa. Tuohon aikaan ei ollut vielä nykyistä arpajaissysteemiä eikä edes sitä edeltänyttä jonotuskäytäntöä vuorokausikaupalla viraston oven takana.
#106297
Arkkitehtuuurin Finlandia-palkinnon 2023 on voittanut Tuusulassa sijaitseva Martta Wendelin -päiväkoti. Sen on suunnitellut AFKS Arkkitehdit, pääsuunnittelijana Jari Frondelius. Voittajan valitsi Anna Herlin. SAFA:n sivuilla hän kehuu voittajaa: ”Tuusulan kunta on osoittanut olevansa tulevien sukupolvien edunvalvojien etujoukoissa, tekemällä rohkeita päätöksiä käytöstä poistuneiden tilojen korvaamisessa. Päiväkoti Martta Wendelin on uudisrakennus, jota todella tarvittiin, ja joka on rakennettu varmasti sekä terveelliseksi että turvalliseksi."

Kannatan lämpimästi ehdotusta jakaa palkinto vuorovuosin julkiselle rakennukselle, asuintalolle ja peruskorjaukselle. Jokainen valitsija vastaa toki vain omasta mielipiteestään ja valinnastaan. Nyt kuitenkin jo näkee, että voittajien joukossa juhlivat kirjastoihin, lapsiin, sairaaloihin yms. yleiseen hyvään liittyvät hankkeet, muilla on vaikeampaa, varsinkin asuintaloilla.

kuvat: Tuusulan kuntaKuva

Kuva

Kuva
jfo, tiiliskivi, hmikko ja 3 muuta tykkää tästä
#107342
Tämän vuoden ehdokkaat Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi: Hyytiälän metsäasema (Helsingin yliopisto), Lamminrahkan koulukeskus (Kangasala), Opistorakennus Lastu (Järvenpää), Tammelan stadion, Tapiolan kirkon peruskorjaus. Valitsija Antti Kuronen, joka toimii Ylen ulkomaantoimittajana kriisialueilla.

https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/ehdokkaat

Korjausrakentamista edustava ehdokas on taas mukana. Tapiolan kirkon peruskorjauksesta sanotaan heti kättelyssä, että se on pyritty tekemään niin, että kävijä ei huomaa muutosta lainkaan. Tämmöistä ehdokasta on tietysti aika mahdoton laittaa yhteismitalliseksi uudisrakennusten kanssa. Valitsija kokee lähinnä Aarno Ruusuvuoren alkuperäistä arkkitehtuuria (1965).

Omaan silmääni osui Hyytiälän metsäasema ja se, että Helsingin yliopisto panostaa asemaansa noinkin paljon. Biologian ja maa- ja metsätaloudellisen tiedekunnan peruskurssit on ilmeisesti edelleen opetettava. Muutenhan yliopistot ovat lopettaneet tutkimusasemiaan yhden toisensa perään sitten Sipilän hallituksen leikkausten 2016. Helsingin yliopiston asemista Tvärminne oli tai on edelleen luiskalla. Eivät näköjään ole vielä luopuneet.
#107355
^ Kun ehdokkaat ovat näköjään muutaman viime vuoden ajalta joka tapauksessa, niin sarjajaon voisi toteuttaa vuorovuosina. Siis niin, että yhtenä vuonna asuinrakennuksia, seuraavana uusia julkisia rakennuksia, sitä seuraavana peruskorjauksia, jne. Ongelma ehkä olisi kiinnostavuuden heilahtelu. Peruskorjaukset eivät ehkä laajempaa yleisöä paljon heilauta. Toki niissäkin on ollut keskenään aikamoisen erilaisia otuksia, vrt. vaikka Olympiastadionin remppa ja tuo Tapiolan kirkko. Toisessa rakennettin stadion melkein uusiksi ja katettin katsomot, toinen on mahdollisimman huomaamaton remontti.
Pyöröovi tykkää tästä
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26