Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Kantti
#103722
Noin 3 kk kuluttua, Turusta Tukholmaan alkaa liikennöidä uusin Suomen ja Ruotsin välillä kulkeva laiva, Viking Glory. Alus lähti Kiinasta 5 viikkoa kestävälle matkalle kohti Turkua 28.12. Marinetrafficin kartalla sitä ei jostakin syystä näy, ei se nyt liene uponnut kuitenkaan? 222 metrinen laiva on tähän asti suurin Turun ja Tukholman väliä kulkeneista autolautoista, se puksuttaa keskimäärin 16 solmun vauhdilla kohti kotisatamaansa (joka lienee Maarianhamina?).

Pari vuotta uudella laivalla riittää muita paatteja selvästi suurempaa kysyntää, jonka jälkeen kiinnostus tasaantuu.

Amorellan aika jatkuu vielä noin kolme kuukautta ennen laivan vaihtumista, jolloin sen on rahdannut ihmisiä, autoja ja tullivapaita tuotteita yli 30 vuotta vuodesta 1989. Facebookista linkitetty Janne-Petteri Kumpulaisen dronekuva aamulla Turusta lähteneestä Amorellasta Pukinsalmessa. Vasemmalla Hirvensalo ja oikealla Ruissalo, saaria molemmat.

Kuva

https://www.facebook.com/groups/1565965 ... 0462152322
Biosphere, hmikko, jfo ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105598
Pitkäperjantaina torille alkoi kerääntyä kansalaisia, aurinko kun vihdoin lämmitti tuntuvasti. Jäätelöraitsikkaan jonotettiin. Toivottavasti oikea raitsikka ilmestyy maisemiin vielä lähivuosina. Tänään (lauantaina) torilla oli selvästi enemmän ihmisiä kuin perjantaina.

Kuva

Kuva

Kuva

Jokirannassa, Läntisellä Rantakadulla oli vipinää
Kuva
TurkuCubed, Biosphere, Tlahti ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105855
Setti kuvia uudesta kauppatorista joka alkaa päästä vauhtiin monivuotisten mullistusten jälkeen. Itse pidän kovasti. Kuvat lauantailta. Kaupunkilaiset olivat aurinkoisena päivänä liikkeellä

Kuva

Kuva

Kuva

Torilla oli mahdollisiin tuleviin Michelin tähtiin liittyvä ns. pitkien pöytien ruokatapahtuma, Turku Michelin Host City 2023 Turku isännöi kesäkuussa ensimmäistä kertaa suomalaisena kaupunkina maailman kuuluisinta ruokatapahtumaa, Michelin-tähtien julkistamistilaisuutta.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Biosphere, TurkuCubed, tiiliskivi ja 7 muuta tykkää tästä
tekijänä Tipi
#105865
Seuraavaksi sitten odotetaan "Saaristohyppely" suihkulähteen avaamista heinäkuussa. Kivetyksestä suoraan pulputtava suihkulähde hyötynee tori toripinnan lämmityksestä jäätymis/huolto-ongelmia vähentäen.
Mitä mieltä rakennusten iltavalaistuksista? Oma suosikki on kauppakadun yläkulmauksen Veritas/Finnkino -talo jossa hienot, vertikaalit julkisivun palkkien kohdevalaistukset.
Avatar
tekijänä Kantti
#106184
Österbladin tontin omistajat ovat vihdoin taipuneet keskustelemaan omistuksensa kaavoituksesta. Jännittävää nähdä millainen tulos sieltä paljastuu? Varmaa lienee vain se, että Kamera-Aitan kivitalo säilyy. Säilyvätkö lopulta kaikki, se on erittäin epävarmaa. Toivotaan että säilyvät.

Linnankadun puoleinen osa rakennuksista eilen illalla. Kulmatalon ainoa Linnankadun puoleinen vuokralainen, Bar Ö ja omassa rakennuksessaan yökerho Dynamo, eräänlainen kulttipaikka omassa sarjassaan.

Kuva

Bar Ö:n terassi Linnankadulla. Kesäisin pysäköintiruutujen paikalla.
Kuva

Dynamon ovi ei auennut, paikka ei ollut vielä auki.
Kuva

Koristeellinen puurakennus, rakennettu alunperin heti palon jälkeen 1830. Rakentamisen jälkeen kokenut paljon muutoksia.
Kuva

Turun keskustan korttelit ovat nimettyjä. Linnankatu-Kauppiaskatu-Eerikinkatu-Brahenkatu -kortteli on nimeltään Kuu, Månen
Kuva

https://oebar.fi/

https://www.dynamoklubi.com/
Iggy.P, TurkuCubed, veka ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Bernheart
#106191
Oma oletukseni on, että nuo arvokkaat ja yhä harvinaisimmiksi käyvät puutalot puretaan tai niissä sattuu tulipalo, kuten Turussa useimmiten. 1800-luvun /1900-luvun alun rakennuskantaa on todella vähän ja ne tulisi suojella, mutta sellaiseen en usko. Ahneus ja grynderit voittanevat. Mitään ihmeellistä tässä ei olisi, sillä onhan Turun keskustasta purettu käsittämätön määrä kivitalojakin. DDR-tori on siitä paras muistuma.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#106194
Bernheart kirjoitti: 10.09.23 13:53 Oma oletukseni on, että nuo arvokkaat ja yhä harvinaisimmiksi käyvät puutalot puretaan tai niissä sattuu tulipalo, kuten Turussa useimmiten. 1800-luvun /1900-luvun alun rakennuskantaa on todella vähän ja ne tulisi suojella, mutta sellaiseen en usko.
Vanhat puutalot ovat arvokkaita senkin vuoksi että juuri ne erottavat Suomen monista muista Euroopan alueista. Puurakentamisesta luovuttiin eteläisemmässä Euroopassa jo keskiajalla puun vähyyden vuoksi. Sitä tarvittiin niin moneen muuhunkin. Puu on vieläpä nykyään hyvin arvostettu rakennusmateriaali. Puutaloissa on lähes aina hyvä sisäilma.
Bernheart tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#106231
Österbladin puutalojen liiketilat ovat tyhjänä kolmea paikkaa lukuun ottamatta. Kaksi on aikaisemmin jo todetut Bar Ö ja Dynamo, kolmas on El Gringo Kauppiaskadun puolella. Tällaisina talot ja niissä olevat ravintolat ovat täysin jäljittelemättömiä ja paikallismausteisia niin ulkoa kuin sisältä. Kun rakennukset korjataan (lähden siitä että kaupungin ja kaupunkilaisten painostus on niin päälletunkevaa, että niitä ei pureta) ne eivät silti palaa koskaan tähän mistä lähdetään. Tällaisina, rappeutuneen näköisinä täynnä tussikirjoituksia ja tageja, hengeltään tärkeilemättömän rähjäisinä. Tämä aika jää taakse väistämättä. Se on oikeastaan sääli, mutta väistämätöntä.

Ovi on vielä auki...
Kuva

steppaa sisään!
Kuva
Jatup, veka, Tlahti tykkää tästä
tekijänä Jatup
#106232
Monesti olen katsellut tuota Österbladin taloa Turussa käydessäni, ja mietiskellyt, että toivottavasti tuota ei pureta. Vähän kadulta vakoilemalla ja ilmakuvia katselemalla näyttäisi, että tontille kyllä mahtuisi lisärakentamista aika hyvin nykyiselle sisäpihalle, vaikka talo vain kunnostettaisiin.
Avatar
tekijänä veka
#106234
Nuo töherrykset tulisi kuitenkin pikimmiten putsata pois. Rähjäisyys voi olla nostalgista, mutta samalla kasvaa tunne, ettei tästä tönöstä tarvitse välittää kun ei omistajakaan välitä. Tämä on koeteltu konsti matkalla kohti purkupäätöksiä. Tunnettu esimerkki on mm. ns. Wulffin kulma Helsingin keskustassa. Stockmann päästi paikan rapistumaan pahoin ja mm. poisti rakennuksen parvekkeet ja seinän kalkkikivikoristeet toivoessaan purkamista. Purkupäätös tulikin, mutta lopulta yleisön painostuksesta Stockmann päätti säilyttää julkisivun ja purki vain talon sen takaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#106236
Turun keskustan sijainniltaan keskeisen Österbladin kiinteistön puisista liikerakennuksista on käyty debattia enemmän tai vähemmän yli 30 vuotta. Tilanne tontilla oli muuttumassa 1998 kun Turun uutta pääkirjastoa oltiin arkkitehtikilpaílun jälkeen rakentamassa Österbladin tontille. Museokeskukseltakin oli saatu mutinoiden jälkeen vihreää valoa vanhan rakennuskannan purkamiseksi, koska uusi pääkirjasto katsottiin uhrauksen arvoiseksi. Kaupunki neuvotteli kiinteistön omistajan, Turun Sanomien kanssa pitkään, mutta sopimusta ei syntynyt ja hanke sammui siihen. Jälkeen päin on arvailtu mihin kauppa TS:n kanssa hyytyi ja kuka munasi, kenen syy?

Österbladin rakennukset olivat jo siihen mennessä olleet pitkään vailla merkittäviä kunnostustoimenpiteitä, eikä tilanne ole tämän suhteen muuttunut. Kaikenlaista pientä juttua on vuosikymmenien kuluessa ilmestynyt rakennuksen seiniin, ikkunoiden markiisit repsottivat vuosi vuodelta rispaantuneempina eikä ulkoisen ilmeen piristämiseksi ole tehty mitään. Talot voisivat olla todella paljon pahemman näköisiä, ne ovat kuitenkin säilyneet spreijaajilta täysin, mitä pidän suoranaisena ihmeenä! Läntisen Rantakadun 100 vuotiaiden kivirakennusten seinät olivat yhteen aikaan tagittajien suosittuina maalitauluina. Nyttemmin into käydä niiden kimppuun on hiipunut ja rakennukset ovat saaneet olla rauhassa eivätkä ravintolat ole huolissaan. Österbladin talot eivät saaneet samanlaista huomiota sprey-miehiltä. Österbladissa vuokralaiset ovat vaihtuneet liikehuoneissa, on ollut kaljabaaria, pitzzeriaa ja kebab paikkaa, vaateliikkeitä, kampaamoa, kirpparia jne.

Mitä enemmän aikaa on kulunut ja mitä pidempään on päivänpaiste haalistuttanut värejä ja murtanut rakennusten öljymaalipintaa, sen enemmän se on aiheuttanut paheksuntaa ja toisaalta kuitenkin sen sympaattisempana ja uniikkina monet sen näkevät. Kuin iskelmätähti joka uransa aikana tekee nöyränä työtään, kärsii julkiuuteen vedetyistä törmäilyistään ja mokailuistaan ja pyytää niitä kansalta anteeksi. Siksi rakennusten peruskorjaus, tai vastaava, vie mennessään osan rakennusten - ja myös siinä nyt olevien vuokralaisten - identiteetistä. Kuin vanha pidetty iskelmälaulaja joka miljoonia kilometrejä keikkapaikkoja kiertäneenä käy kiristyttämässä elämän uurtamat kasvonsa ja poistamassa silmäpussinsa. Näyttää kauniimmalta ja tuoreemmalta, mutta ei ole enää kuitenkaan aivan se sama.

Tällaisia mietteitä...

Muutama kuva tontin sisäpuolelta vuodelta 2011. Näyttää aika tavalla samalta kuin tänään vaikka mitään ei ole tehty. Rakennukset tehdyn rakennushistoriaselvityksen mukaan ovat perustaltaan terveitä.

Kuva

Kuva

Kuva

Tontin sisälle on tilaa rakentaa reippaasti.
Kuva

Dynamon talo takapuolelta.
Kuva

Turun Sanomien pääkirjoitus uuden pääkirjastoprojektin luhistuttua tonttiongelmaan
Pääkirjoitus 14.11. 2001
Valohämy himmeni keskustasta, Turun kirjaston laajennus siirtyi


Kulttuuri-Turku vietti kesäkuussa 1998 juhlahetkeä: pääkirjaston laajennuksen arkkitehtikilpailu oli ratkennut. Korkeatasoisesta kilvasta, jossa oli 169 osanottajaa, erottautui nuorten helsinkiläisarkkitehtien ehdotus Chiaroscuro. Siinä Tiedon talo liittyi luontevasti vanhaan kirjastoon, Taiteiden taloon.

Chiaroscuro eli valohämy oli toiveiden täyttymys. Kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty vakuutti, ettei hankkeen toteuttaminen jää rahasta kiinni. Valtuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola asetti tavoitteeksi, että uudisrakennus valmistuisi viidessä vuodessa, vanhan kirjaston satavuotisjuhliin.

Odotukset eivät täyttyneet. Kaupunginvaltuuston Österblad-päätökset raukesivat maanantai-iltana. Miksi tärkeä ja ydinkeskustan elinvoimaan vaikuttava hanke raukesi kalkkiviivoilla? kysyy moni turkulainen. Yksi vastaus löytyy kaupunginvaltuutettu Pertti Paasion maanantai-iltaisesta lohkaisusta: "Vaalimme tässä valtuuston perinnettä, kun olemme päättämässä, mitä ei tehdä."

Turun kaupunginvaltuusto on - kokoonpanosta riippumatta - tunnettu päättämättömyydestä ja ennakoimattomuudesta. Kesäkuussa 1996 valtuusto päätti kirjastolaajennuksen paikaksi Österbladin tontin. Ratkaisua edelsi vuosien kiistely...
https://www.ts.fi/puheenvuorot/1073828912
hmikko, Tlahti, veka tykkää tästä
tekijänä hmikko
#106239
Kantti kirjoitti: 18.09.23 19:19 yli 30 vuotta
Tuona aikana Dynamo ja sitä edeltänyt Why Not ovat keränneet melkoisen historian kohtauspaikkana. Jos tämmöinen merkitys yhteisön historiassa on suojeluperuste, niin tässä sitä ois. Muistan viime vuosituhannen puolelta, että paikan pyörittäjä valitteli silloin rakennuksen tilaa. Se oli siinä vaiheessa käytännössä purkutuomion saanut, joten putkia tai mitään ei korjattu, ja viemärit vetivät jos vetivät. Sen jälkeen on siis biletetty menestyksellä yli 25 vuotta, ja pakollisia korjauksiakin tehty.
Kantti, Tlahti tykkää tästä
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88