Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä 16valve
#105882
Tampereen Kyttälässä puretaan 80-luvulla rakennettua toimistotaloa. Tilalle pari kerrosta korkeampaa. Arkkitehtuuri ainakin kuvan perusteella melko perus massasta erottumatonta massaa..
Tamperelainen kirjoitti:7-kerroksisen toimistotalon purkaminen alkoi Tampereen keskustassa – tätä tulee tilalle

Kuva

Vuonna 1981 valmistuneen talon purkaminen on alkanut.

Kyttälässä, osoitteessa Aleksanterinkatu 21 sijaitsevan 7-kerroksisen toimistotalon purkaminen on alkanut. Toimistotalon katutasossa on ollut liiketiloja ja kyljessä yksikerroksinen liikesiipi. Tontille on tulossa uusi kerrostalo, josta suurin osa tulee asuinkäyttöön. 10-kerroksiseen taloon tulee noin 92 uutta asuntoa. Alueen asemakaava edellyttää, että taloon tulee rakentaa myös liike-, toimisto- tai työtiloja. Lisäksi asumisen kerrosalasta vähintään kaksi prosenttia pitää toteuttaa asukkaiden yhteis- ja vapaa-ajantiloina.

Kuva
Havainnekuva uudesta asuintalosta. Q'ARK
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/6014601
Avatar
tekijänä veka
#106028
Tampereelle nousee ”Suomen Dubai” – Tältä siellä näyttää nyt
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009729293.html

Päivän Hesarissa on tänään kiinnostava juttu Tampereen Näsisaari-projektista. Otsikko tosin on taas sitä itseään eli hassu klikkiotsikko. Siitä käy heti selväksi, ettei otsikon laatija ole tutustunut Dubaihin saati käynyt siellä eikä Tampereen tuntemisessakaan taida olla kehumista. Itse juttu on ainakin ei-tamperelaiselle kiinnostavaa luettavaa.

Jutusta olin lukevinani rivien välistä, että valtavan kokoisen (toistaiseksi 12 hehtaaria) Näsisaaren tekemisen tärkeä ellei tärkein syy on rakenteilla olevan Sulkavuoren maanalaisen jätevesien keskuspuhdistamon kalliolouhinta. Siinä syntyneet massat piti sijoittaa jonnekin - jutussa määräksi mainitaan miljoona kuutiota eli 55 000 kuorma-autolavallista. Niinpä louhe kipattiin Näsijärveen. Paikalle syntyy ehkä joskus uusi kaupunginosa: Näsisaaren järvikaupunki. Tätä tärkeämpää on kuitenkin päästä jatkamaan ratikkalinjaa länteen, jotta sinne tulevaa Hiedanrannan kaupunginosaa ym. voitaisiin kehittää suunnitellulla tavalla.

Näsisaaresta ja Hiedanrannasta on ollut Talossa pari mainintaa siellä täällä. Kun en parempaa paikkaa keksinyt, laitoin tämän tänne. Ehkä aiheelle voi jo perustaa oman ketjun, päättäkää tamperelaiset.

Viime vuoden kesällä Näsinneulassa käydessäni satuin näppäämään maisemakuvan myös länteen päin pokkarillani. Alla on kovasti rajattu maisema siitä. Väritkin ovat vähän mitä sattuu, kun oli utua, kuva otettiin lasin läpi yms. Korjasin sen verran, että Näsisaaren alue erottuu melko hyvin.

Kuva
erk75, wab, hmikko ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106066
^Hiedanrantaan on tosiaan suunnitteilla kiehtovaa kaupunkirakennetta. Ehkä jopa sellaista, jota jotkut tällä foorumilla kutsuisivat "nykyaikaiseksi" rakentamiseksi.

https://www.tampere.fi/ajankohtaista/20 ... tus-etenee
Hiedanrannan ensimmäisten asuinkorttelien asemakaavaehdotus etenee nähtäville

Kuva

Rakennusalat muodostavat yleissuunnitelman mukaisesti umpikorttelityyppisen rakenteen. Kaupunkimaisuutta tavoitellaan myös yleismääräyksellä, jolla ohjataan maantasokerrokseen ikkunallisia tiloja ja kaupunkikuvaa elävöittäviä toimintoja. Rakennusten kerrosluvut vaihtelevat neljästä yhdeksään, matalimpien rakennusten sijoittuessa sisäpihojen puolelle, Korkeimmat rakennukset tulevat katujen näkymäpäätteisiin. Uutta rakennusoikeutta on esitetty yhteensä noin 80 000 kerrosalaneliömetriä, josta noin 61 000 on asuinrakentamista.

Vierekkäisten rakennusten ja saman rakennuksen kattomuodoltaan tai korkeudeltaan erilaisten osien tulee poiketa toisistaan julkisivuvärin sekä materiaalin tai julkisivusommittelun osalta. Pääasiallisena rakennusmateriaalina saa käyttää paikalla muurattua tiiltä tai puuta, joiden lisäksi kolmella yksittäisellä tontilla on sallittu myös rappaus. Raitiotien viereisille rakennuksille on ohjattu tasakatot, muualla kattomuotoina vaihtelee epäsymmetriset harjakatot ja tasakatot, joista jälkimmäiset mahdollistavat esimerkiksi viherkatot ja terassit. Parvekkeiden tulee olla pääosin sisäänvedettyjä.

Asuinkortteleissa on merkintä, jonka mukaan vähintään 1,7 prosenttia asumisen kerrosalasta tulee toteuttaa asukkaiden yhteis- ja vapaa-ajantiloina. Lisäksi on merkitty korttelialueet kolmelle kaikkien tonttien yhteiselle yhteistilalle.

Kortteleiden yhteistä pysäköintihallia varten on osoitettu autopaikkojen korttelialue raitiotien länsipuolelta. Rakennuksen pääasiallisena julkisivumateriaalina on sallittu metalli, tiili, puu ja betoni ja se tulee sovittaa arkkitehtuurin, ympäristörakentamisen ja/tai taiteen keinoin kaupunkikuvaan. Pysäköintihallin seinustalle tulee istuttaa köynnöksiä. Myös pysäköintihallin tontilla noudatetaan viherkerrointa.
Loppuun vielä dronelento kaukana tulevaisuudessa: https://www.youtube.com/watch?v=TqwwAl2CL28
Tipi, veka tykkää tästä
tekijänä hmikko
#106090
Betonibrutalismin ”poikkeusyksilö” halutaan purkaa Tampereella

Hesarin selvitys Toasin Itsenäisyydenkadun hankkeesta. Hanke on ollut vireillä luemma vuodesta 2015, ja suunnitelmia on esitelty täälläkin. Hitaasti näyttää etenevän, vaikka esim. maakuntamuseo ei vastusta purkamista lausunnossaan. Rakennus siis alunperin arkkitehti Kosti Kurosen suunnittelama Suomen Työväen Säästöpankin konttori vuodelta 1976. Alkuperäisistä sisätiloista ei ole jäljellä mitään.

Kuva
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106094
^ Erittäin harmillista jos tosiaan näin tyylikäs talo saa purkupallosta ja tilalle pykätään joku tusinatorni. 1960-80-lukujen rakennusten purkutahti on ollut viime vuosina kiihtyvä ja vaikka Suomen kaupungit ovat täynnä sen ajan mitäänsanomattomia palikoita, jotka ehkä joutavatkin puretuksi, soisi tällaisten luonteen omaavien rakennusten säilyvän. Kestävän kehityksen ja kulttuurihistorian kannalta olisi oikein jättää rakennus pystyyn tai purkaa se vain osittain.
Pyöröovi, tiiliskivi, Krio ja 5 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä 16valve
#106313
Tays:n tontille saa rakentaa 11-kerroksiset rakennukset vanhan sairaalan ja Teiskontien väliin.
Tamperelainen kirjoitti:KHO: Taysiin saa tehdä 11-kerroksisen tornitalon suojellun B-osan ja Teiskontien väliin

Kuva

"Hyvinvointialueella on useita investointitarpeita, mutta Taysin sairaala-alueen rakennushanke on niistä suurin."

Korkein hallinto-oikeus antoi 6. lokakuuta tekemällään päätöksellä luvan poiketa asemakaavan mukaisesta kerrosluvusta, vesikaton ylimmästä korkeusasemasta, rakennusalasta ja istutettavasta alueen osasta Taysin sairaala-alueella osoitteessa Lääkärintie 10 sijaitsevalla kiinteistöllä.

Tämä tarkoittaa sitä, että Taysin alueelle saa rakentaa uuden, jopa 11-kerroksisen tornimaisen rakennuksen. Näihin Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta oli antanut poikkeamisluvan vuonna 2021, mutta maakuntamuseo valitti asiasta hallinto-oikeuteen vedoten muun muassa sairaalan B-osan suojelupäätökseen. Hallinto-oikeus kumosi yhdyskuntalautakunnan päätöksen.

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue valittivat päätöksestä, ja lopulta korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen.

Korkein hallinto-oikeus toteaa tuoreessa päätöksessä, että sairaalan vuonna 1962 rakennetun B-osan suojelumerkintä ei koske rakennuksen ympärillä olevia alueita. B-osan rakennusmassan maisemallista säilymistä kaupunkikuvassa koskeva kaavamääräys koskee rakennuksessa itsessään suoritettavia korjaus- ja muutostöitä. Poikkeamishakemuksen mukaisessa rakentamisessa ei kajota B-osaan eikä poikkeamista asemakaavan suojelumerkinnöistä tarvita.

Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa Pirkanmaan hyvinvointialueen tiedotteessa, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös oli tärkeä ja odotettu.

– Hyvinvointialueella on useita investointitarpeita, mutta Taysin sairaala-alueen rakennushanke on niistä suurin. Sen eteneminen edellyttää rakennuslupaa kaupungilta sekä lainanottovaltuuden saamista valtiolta. Hyvinvointialue on neuvotellut koko syksyn valtionvarainministeriön kanssa lisälainanottovaltuuksista. Asian käsittely valtionvarainministeriön kanssa on vielä kesken, Sand sanoo.
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/6261541
Avatar
tekijänä 16valve
#106366
Nelikerroksinen vanha teollisuusrakennus korotetaan 8 -kerroksiseksi.
Tämän hetken tilanne kartalla: https://www.google.com/maps/@61.4973516 ... ?entry=ttu
Tamperelainen kirjoitti:Tällaiseksi on muuttumassa autiotalo Tampereen keskustassa – Rakennus kasvaa korkeutta kadun puolelta

Kuva

Rakennuksissa on toiminut tehdaskäytön jälkeen muun muassa koulutustiloja (TTKK:n arkkitehtiosasto), hotelli, opiskelija-asuntola, vähittäismyymälä ja ravintola

Kyttälän kaupunginosassa Tuomiokirkonkadun ja Verkatehtaankadun kulmassa sijaitsevassa korttelissa suojellaan asemakaavalla osa vanhoista teollisuusrakennuksista ja mahdollistetaan niihin sopeutuva uusi asuin- ja liikerakennus. Suunnitteilla on lisää opiskelija-asuntoja. Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi 24. lokakuuta asemakaavan muutosehdotuksen asetettavaksi nähtäville.

Ehdotus turvaa kaupunkikuvallisesti merkittävät osat. Vanhasta teollisuusrakennuksesta säilyy 1940-luvun rakennuksen kulmaosan julkisivut sekä Verkatehtaankadun varrella tontin vanhin kadun puoleinen vuonna 1926 valmistunut Tampereen Pukimotehtaan rakennusosa.

Korttelin pääkäyttötarkoitukseksi osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialue opiskelija-asumista varten. Kadun varren rakennusten ensimmäiset kerrokset säilytetään liike- ja palvelukäytössä.

Kadun puoleisilla rakennuksen osilla saa säilytettäviin, nelikerroksisiin rakennusosiin sovittaen rakentaa sisäänvedetyn 8-kerroksisen korotusosan.

Sisäpihalla olevalle yksikerroksisen rakennusalan kattopihalle sekä uudisosan katolle on osoitettu oleskelupihat sekä niihin liittyviä oleskelutiloja. Ylimmän kerroksen yläpuolelle saa sijoittaa teknisiä tiloja, saunan lisätiloineen, niihin liittyvän terassin, asukkaiden takka- ja kerhotilan sekä niiden vaatiman porrashuoneen.

Tontilla sijaitsee alun perin vaateteollisuuden käyttöön useissa eri vaiheissa rakennettu rakennuskokonaisuus. Rakennuksissa on toiminut tehdaskäytön jälkeen muun muassa koulutustiloja (TTKK:n arkkitehtiosasto), hotelli, opiskelija-asuntola, vähittäismyymälä ja ravintola.

Asemakaavaehdotus aineistoineen on tulossa nähtäville 26.10.–16.11.
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/6304049
Kervolainen, Kantti, tiiliskivi ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#106491
Kuva
Itsenäisyydenkadun opiskelijakorttelin uusi viitesuunnitelma. Tornitaloideasta luovuttu ja tilalle kaksi 9 kerroksista kerrostaloa korttelityyliin. Mielestäni vanha suunnitelma sopi paremmin ympäristöönsä valkoisen värinsä takia.

Vertailun vuoksi vielä vanha luonnos.
Kuva
tekijänä Smithers
#106571
RT kirjoitti: 22.12.23 16:08 Selkeä parannus ainakin nykytilaan mutta se ei sinänsä paljon vaadi.
Juu, näin junantuomana on kyllä erikoista kuulla positiivisia kommentteja nykyrakennuksesta. Pommille töitä.
tekijänä pallo
#106593
Onhan tuo itsenäisyydenkadun Tammelan kulman vanha talo ihan eri tasolla arkkitehtuurisesti verrattuna uuteen suunnitelmaan. Vanhassa talossa on muotoja ja luonnetta. Talo pitäisi toki remontoida kuntoon, mikä lienee Tampereella lähes mahdottomuus. Kaupungissa ei säästetä käytännössä mitään vanhaa vaan luuta lakaisee armotta alleen kaiken. Arkkitehtuurissa vanhat ja kulahtaneet talot näyttävät aina ennen kunnostusta melko ikäviltä, mutta kunnostuksen jälkeen sieltä voi paljastua helmiä. Pitäisi kunnioittaa vanhaa, mutta aina löytyy näitä niiloja, jotka purkaisivat vaikka Helsingin päärautatieaseman, jos se on sattunut jäämään muutamaksi vuodeksi vaille hoitoa.

Itsenäisyydenkadun pohjoispuolen rautatieaseman pääty on jo nyt saatu uudisrakennuksilla niin kliinisen tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi, että siinä mielessä tuo epäilemättä toteutuva uudisrakennus jatkaa samaa linjaa.
Krio, OssiS tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#106596
Ja sitten meillä on näitä niiloja, jotka suojelisivat ties mitkä rauniot ja siinä jää hyvä kaupunki rakentamatta. Hyvä että Tampere uskaltaa kehittyä ja parantua.

Onko rautatieasema ennen kaikkea rautatieasema ja liikennepaikka sitä käyttävien ihmisten kauttakulkupaikkana, vai muinaismuisto? Minusta rautatieaseman rooli on ennen kaikkea palvella sen päivittäisiä ja satunnaisia käyttäjiä, ja tarpeiden ajan myötä muuttuessa sitä pitää muuttaa radikaalistikin. Käytössä oleva asema on siis erittäin huono paikka museoida. Vain niilo haluaa, että kaupunki on toimiva.
tekijänä pallo
#106597
Ehdottomasti, Helsingin rautatieasema purkuun vain ja uusi tilalle. Vaikkapa tällainen juuri avattu, moderni kaunokainen Brittein saarilta? https://en.wikipedia.org/wiki/Brent_Cro ... ay_station

Tokihan myös esimerkiksi Versailles'n palatsi on todella epäkäytännöllinen, sen eristykset ja ilmastointi ovat kuin 1700-luvulta eikä tietoliikennekaapeleidenkaan kulkua ole huomioitu suunnittelussa. Ja lisäksi kauheasti hukkatilaa, joka voitaisiin käyttää tehokkaasti asuntoina. Eikai näille voi kukaan järkevä keksiä mitään säilyttämisperusteita..eihän?

Tampere voi näin kehittyä moderniksi, tehokkaaksi ja sieluttomaksi kaupungiksi, jossa ei ole minkäänlaisia ajallisia kerrostumia. Miksi meillä oikeastaan edes koulutetaan arkkitehteja pitkän kaavan kautta, jos vain funktionaaliset näkökulmat saa huomioida ja kaikki lanataan 15-20 vuoden päästä? Arkkitehtikoulutushan pitäisi selkeästi tiputtaa vuoden kirjekurssiksi.

Tässä yksi lehtijuttu purkamisvimman syistä: https://www.hs.fi/visio/art-2000010052081.html
Krio, 16valve, James tykkää tästä
  • 1
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151