Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#105490
^Tuoreeltaan pidän tätä huomattavana onnistumisena. Eihän talo enää asetu ympäristöönsä ollenkaan luontevasti, mutta rahalla eli lisärakennusoikeudella on taianomainen vaikutus. Ehkä tämän jälkeen noiden kulmien muidenkin kulahtaneiden talojen omistajat ryhtyvät hieromaan mietintämyssyjään ja kunnostamaan omiaan. Kun vielä kunnianhimoa olisi sen verran, että lisäkerrosten lisäksi satsattaisiin myös aikanaan niukoilla resursseilla toteutettuihin julkisivujen seiniin.

Tässä vielä naapurin kulmatalon havainnekuva rempan jälkeen 2017-kaavamuutoksen selostuksesta. Katosta on tulossa vielä hurjemman näköinen kuin Hämeentie 62:ssa, jos näin toteutuu. Kulmatalon eli Hämeentie 64:n seinät ovat jo sen näköiset, että tuunaus kohti nykyaikaa tuntuu välttämättömältä, kun remonttiin ryhdytään.

Kuva
Avatar
tekijänä MindW
#105492
Itse taas toivon että kulmatalon klikkerijulkisivu säilyy. Pesu ja tarvittavat (paikka)korjaukset vamaan tekevät jo ihmeitä. Vastustan ylipäätänsä muodistuksia yms.
Avatar
tekijänä MindW
#105493
jfo kirjoitti: 09.03.23 16:51 Vanha julkisivu oli myös symmetrisempi kun taas uudessa julkisivussa on tehty nykymuodin mukaisia rytmityksiä, jotka eivät tosin ole missään nimessä pahimmasta päästä.
Ei ole enää nykymuotia kuin korkeintaan Turussa. Toki turkulainen arkkitehtitoimisto kyseessä niin selittää vähän ratkaisua. Väite naapuritaloihin sovittamisesta on hiukan erikoinen kun niissä on ikkunat suorissa riveissä.
tekijänä JamoL
#105500
veka kirjoitti: 08.03.23 20:24 Hietalahdenranta 13,

..ja lännestä tuleva autoliikenne siirtyy altaan länsipuolelle kulkemaan suoraan kohti Uudenmaankadun tunnelia kiertämättä torin kautta...

Jos ja kun satama-altaan suunnitelmat toteutuvat ... parantaa talon tilannetta huomattavasti, kun autoliikenne siirtyy kauemmaksi ja etuovelta voi astua suoraan rauhalliselle rantapromenadille kavennetun satama-altaan laidalle.
Talon eteen jäänee käsittääkseni edelleen keskustasta länteen Lönnrotinkatua kulkeva liikenne, jota vuoden 2017 kartan mukaan oli 7800 autoa päivässä. Toki se on vähemmän kuin Hietalahdenrannan 19000 autoa (2019), mutta "rauhallinen rantapromenadi" on ehkä vähän liioiteltu ilmaus.

Samoin Bulevardin kautta tullee jatkossakin liikennettä, jos sitä ei muuteta joukkoliikennekaduksi (jota hiukan epäilen nykyilmapiirissä)

Teoriassa olisi tietysti mahdollista kääntää Lönkan liikenne Hietalahdenkadun kautta joko Porkkalankadun sillalle, tai Kalevankadun kautta rantaan, mutta nuo väylät ovat jo nyt pahasti tukossa, ja siksi päätös tuskin menisi läpi.

Oma fiilikseni on, että uusi silta lähinnä lisää aika reippaasti autoliikenteen kapasiteettia Eiranrannan ja Tehtaankadun suuntaan, ja seurauksena Porkkalankadun risteys tulee menemään entistä pahemmin jumiin.

Satojen miljoonien satamatunneli ei juuri muuta tilannetta, joten odotan Länsilinkin eritasoliittymän paluuta suunnittelupöydälle. Sen ja uuden sillan myötä Smith-Polvisen-suunnitelma olisikin toteutunut aika hyvin tuolla kulmalla :roll:

Toivottavasti olen väärässä, mutta ennen uutta liikennesuunnitelmaa, siihen liittyviä simulointeja, kaupungin päätöksiä, ja KHO:n ratkaisuja niiden laillisuudesta, oletan tämän suunnitelman olevan iso virhe.
Avatar
tekijänä veka
#105501
Niinpä. Hietalahdenaltaan suunnittelussa on jo kartoitettu muutokset liikennemääriin. Tulokset on koottu Hietalahdenrannan asemakaava-aineistossa asiakirjaan "Liikenteen toimivuustarkastelut eri vaihtoehdoissa" (2021, 82 sivua). Kahlailin sitä sen verran kuin ymmärrys riitti. Bulevardilta ei enää pääsisi ajamaan suoraan Hietalahdenrantaan, vaan pitäisi kiertää Mallaskadun risteyksen kautta. Jos Bulevardin länsipää suljettaisiin, pitäisi pyrkiä kohti Porkkalankadun siltaa. Lönkalta länteen pyrkivä liikenne kääntyisi pääosin oikealle kohti Porkkalankadun siltaa. Vain pieni osa siitä ohjautuisi Hietalahdenrantaan. Siis jos ja jos.

https://kartta.hel.fi/?sukkaId=2021-004215

Kuva

Kuva

Kuva
JamoL tykkää tästä
tekijänä JamoL
#105506
veka kirjoitti: 13.03.23 10:51 Niinpä. Hietalahdenaltaan suunnittelussa on jo kartoitettu muutokset liikennemääriin.
Kiitos! Ei osunut tämä lappu silmiin alkuperäisiä suunnitelmia aikoinaan selatessa.

Luvut vaikuttavat tarkasti vääriltä, kuten mallinnusten kuuluukin. Hauskana yksityiskohtana Kalevankadun ja Köydenpunojankadun risteyksessä tyhjästä ilmestyvä (?) +195 autoa/h virta idän suuntaan.

Itse suhtaudun tähän suunnitelmaan samoin kuin kadunvarsien parkkipaikkojen poistoon parkkihallin rakentamisen jälkeen - ei teknisesti mahdotonta, mutta epätodennäköistä.
Avatar
tekijänä veka
#105527
Hämeentien ja Näkinkujan kulmaan lähelle Hakaniemen toria on tulossa uusi asuinrakennus. Paikalla oleva Näkinkujan puoleinen kaksikerroksinen kokoontumistila ja teatterirakennus puretaan ja tilalle rakennetaan kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo, jonka ylin kerros on osittain sisäänvedetty. Lisäksi Hämeentien puoleinen nauhaikkunainen liike- ja toimistorakennus säilyy entisessä käytössä ja sen katolle rakennetaan sisäänvedetty lisäkerros. Suunnitelma on asetettu nähtäville.

Helppo päätös, mutta korttelin taival kohti nykyaikaa olisi voinut edetä paljon onnekkaammin. Korttelin Hämeentien puoleiset kolme taloa (Hämeentie 1, 3 ja 5) suunnitteli taitava ja arvostettu rakennusmestari Heikki Kaartinen 1900-luvun alussa. Kulmatalot 1 ja 5 olivat upeita jugend-kivilinnoja, ja niiden välissä ollut Hämeentie 3 matala puurakennus. Hämeentie 5 sai sodan pommituksissa pahan osuman, eikä sen kulmassa ollutta kaunista pyöreää tornia koskaan korjattu entiselleen.

Vuonna 1969 omistaja (Svenska Litteratursällskapet i Finland) päätti purkaa puutalon ja Näkinkujan puoleisen (Hämeentie 5) kivitalon ja rakentaa paikalle modernin toimistotalon. Puutalo paloikin sopivasti 1969 ennen purkamista. Näkinkujan puoleiseen matalaan sivusiipeen tuli kokoontumistila Svenska Gården. Tässä yhteydessä talojen numerointi ilmeisesti muuttui (ennen Hämeentie 1, 3 ja 5, nykyään Hämeentie 1 ja 3). Nyt tuo sivusiipi saa siis antaa tilaa uudelle korkealle asuintalolle. Svenska Gårdenissa toimivat nykyisin Koko teatteri ja Koko Jazz Club.

Vaihtoehtoisessa menneisyydessä Hämeentie 5 olisi palautettu kulmatornia myöten entiseen loistoonsa ja Kaartisen komea kivitalojen pari olisi suojeltu pysyvästi. Puutalon paikalle olisi voitu rakentaa naapureitaan kunnioittava uudisrakennus.

https://kartta.hel.fi/?sukkaId=2022-013065

https://www.google.fi/maps/@60.1811859, ... 192?hl=fi

Kuva

Hämeentie 5 1906-1969 - kuva: Aulis Ryyppö 1960-1969, Helsingin kaupunginmuseoKuva
tiiliskivi, TurkuCubed, Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#105540
^Esimerkillistä täydennysrakentamista, jossa vanhaa korttelia tiivistetään matalien kerrosten kohdalta ja samalla kuitenkin säilytetään aikaisempaa rakennuskantaa. 70-luvun moderni osa ei enää dominoi, vaan jää sopivasti uuden ja vanhan väliin muistuttamaan omasta aikakaudestaan.
Avatar
tekijänä veka
#105542
Jep. Tuo purettu Hämeentie 5 olisi pitänyt kunnostaa jo aikoinaan eli viimeistään 60-luvulla. Yo. kuvan ja muiden perusteella siitä tuhoutui pommituksesssa näköjään muitakin kattorakenteita kuin pyöreän tornin yläosa. En ymmärrä, miksi taloa ei rempattu ehjäksi. Talon hieman kulahtanut ja likainen olemus 60-luvun valokuvassa kielii myös pyrkimyksestä päästä siitä eroon halvalla ja hakea lisärakennusoikeutta. Tuttu tarina noilta ajoilta. Toivottu lisärakennusoikeus olisi voitu saada puutalon tontilta ja pihalta, jolloin Kaartisen jugendlinna olisi säästynyt ja voitu kunnostaa. Ehkä omistajalla ei ollut resursseja näin mittavaan hankkeeseen,vaan oli tyytyminen helppoon ratkaisuun, jota muutkin olivat käyttäneet: kaikki nurin ja uutta tilalle.
Avatar
tekijänä veka
#105544
Supon tuleva päämaja Fabianinkadun eteläpäässä nousee jo näkyviin kahden nosturin voimin. Työmaakyltti kertoo, että paikalle tulee "Kaartin korttelin uudisrakennus", mutta ei meitä noin vaan hämätä.

Kuva
highrisejonne, Biosphere tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#105546
Kampissa ns. Kaartin lasaretin korttelin asemakaavaehdotus on valmistunut ja tuotu nähtäväksi. Vuosi sitten esiteltyyn suunnitelmaan on tullut kaksi isompaa muutosta. Esillä olleista vaihtoehdoista Hietalahdenkadun laidalle tulevan uudisrakennuksen toteutukseen eteni VE2 eli kuusikerroksinen rakennus, mutta siinä on muutettu kahden ylimmän kerroksen ulkoasua (mielestäni sirommaksi ja tyylikkäämmäksi). Tässä vaihtoehdossa ei ole pihalle ehdoteltua paviljonkia. Lisäksi korttelin alla olevan pysäköintihallin sisäänajo on siirretty Kalevankadulla Abrahaminkadun puoleiseen päähän. Kaava-aineistoa on täydennetty neljällä vanhojen rakennusten rakennushistoriaselvityksellä.

https://kartta.hel.fi/?sukkaId=2022-000100

Kuva

Kuva
kullevi, hmikko, Tähtitorni ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä kullevi
#105551
veka kirjoitti: 23.03.23 18:02 Kampissa ns. Kaartin lasaretin korttelin asemakaavaehdotus on valmistunut ja tuotu nähtäväksi. Vuosi sitten esiteltyyn suunnitelmaan on tullut kaksi isompaa muutosta. Esillä olleista vaihtoehdoista Hietalahdenkadun laidalle tulevan uudisrakennuksen toteutukseen eteni VE2 eli kuusikerroksinen rakennus, mutta siinä on muutettu kahden ylimmän kerroksen ulkoasua (mielestäni sirommaksi ja tyylikkäämmäksi). Tässä vaihtoehdossa ei ole pihalle ehdoteltua paviljonkia. Lisäksi korttelin alla olevan pysäköintihallin sisäänajo on siirretty Kalevankadulla Abrahaminkadun puoleiseen päähän. Kaava-aineistoa on täydennetty neljällä vanhojen rakennusten rakennushistoriaselvityksellä.
Mitäs tuo käytännössä tarkoittaa kun kaava on uudelleen käsittelyssä vuoden jälkeen? Ei mennyt läpi aikaisemmalla ehdotuksella? Eikös tuo nyt ole aika todennäköistä jos kerta noin pienillä muutoksilla viitsittiin hakea uudestaan?
Avatar
tekijänä veka
#105552
Ymmärtääkseni marssijärjestys on nykyään sellainen, että suunnitelma tuodaan ensi nähtäväksi ja kommentoitavaksi sekä kerrotaan valmisteilla olevasta uudesta kaavasta. Sen jälkeen suunnitelmaa korjataan saadun palautteen perusteella ja laaditaan lopullinen asemakaavaehdotus.

Tässä tapauksessa tuossa viime keväänä julkaistussa suunnitelmassa oli vielä kaksi vaihtoehtoa, joiden suurin ero oli Hietalahdenkadun varrelle tulevan uudisrakennuksen korkeus: 5 vai 6 kerrosta. Saaatekirjeessä 22.4.2022 kerrottiin: "Kaartin lasaretin kortteli, asemakaavan muutos. Helsingin kaupungin asemakaavoituspalvelussa valmistellaan asemakaavaa lähialueellenne. Liitteenä on hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, josta saatte tarkempaa tietoa suunnitelmasta, valmistelun etenemisestä ja siitä, miten voitte osallistua." Nyt on sitten lopullisen kaavaehdotuksen aika.

viewtopic.php?t=144&start=2865
kullevi tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#105558
Hämeentie 62:n eli As. Oy Kinaporinpihan saneerauksesta on päivän lehdessä laaja esittely. Pidän edelleen talon uudesta ilmeestä, mutta lehden lukijakommenteissa se tuntuu jakavan mielipiteitä aika rankasti. Olkapään takaa kuulin huomautuksen, että tämmöisessä talossa asunnon ostamista suunnittelevan on kuitenkin syytä olla erityisen tarkkana ja varottava joutumista koreiden kuvien ja myyntihenkilöiden hypetyksen vietäväksi: "Päivän Helsingin Sanomista tutut Kurvin loftasunnot! Tervetuloa tutustumaan, parhaat viedään päältä. Varaa henkilökohtainen esittelyaika jo tänään." Näin aloittaa eräs talosta uusia asuntoja kauppaava myyntitykki.

Kinaporinpihaan kuuluu ainakin kahden tai kolmen ikäisiä asuntoja: kadunvarren talo rakennettiin 1936 (piharakennus 1941), kadunvarren talon toisessa ja neljännessä kerroksessa ilmeisesti saneerattiin toimitiloja ja asuntola asunnoiksi 2015, ja nyt sitten rakennetaan lisäkerroksia katoille ja piharakennuksen tilat muutetaan asunnoiksi. Onko hoitovastikkeen neliöhinta yhtä suuri kaikille asunnoille, vai onko käytössä jonkinlaisia ikäkertoimia tms.? Onko remontteja varten otettu lainoja, rasittavatko ne kaikkia asuntoja samalla tavalla? Jo valmistuneet kuudennen kerroksen uudisasunnot on vuokrattu Forenomille 31.1.2024 saakka, mitä tapahtuu sen jälkeen, kuka nuo asunnot omistaa? Jne. "Tarjolla huoletonta, remonttivapaata asumista kymmeniksi vuosiksi, paras hinta-laatu -suhde", lupaa toinen myyjä. Voi olla, mutta osallistut myös taloyhtiön vanhempien asuntojen ja muiden tilojen kunnossa pysymiseen, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin sanota.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009453442.html

kuva: BOOM LKVKuva
Kervolainen tykkää tästä
  • 1
  • 196
  • 197
  • 198
  • 199
  • 200