Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#105317
HS: Haukilahden vanhan ostoskeskuksen tilalle suunnitellaan uutta Espoossa

Taustalla on se, että alueen maanomistajat ovat hakeneet rakennusyhtiö YIT:n kanssa muutosta asemakaavaan. Suunnittelualueeseen on myös liitetty kaupungin omistamia katu- ja torialueita sekä Haukilahden Seniorikodin ja Espoon Asuntojen parkkipaikat.
Pienempi ostarirakennus vuodelta 1962 ja isompi 1990. StreetView huhtikuulta 2021.

Kuva
Avatar
tekijänä veka
#105321
^Haikeaksi vetää. Haukilahti on ollut jännä kaupunginosa Westendin ja Matinkylän välissä. Talot eivät ole ihan samaa lähes premiumia kuin Westendissä, mutta kuitenkin reilusti Matinkylän tason paremmalla puolella. Tämä näkyy myös Haukilahden ostarissa, jossa on ollut mukavaa persoonallisuutta verrattuna perustasoon (Matinkylä, Soukka ym.). Ravintola Ukkohauen muutto Niittykummun metroasemalle saattoi olla viimeinen niitti.

Isossa kuvassa tämä saattaa tarkoittaa ajan oloon suurempaa remonttia Haukilahdessa. Ostarin ympäristössä on runsaasti verrattain tyylikkäitä matalia pienkerrostaloja, jotka jäävät nyt tässä esiteltyä uudisrakentamista matalammiksi. Onko niidenkin pärjäämistarinan seuraava askel lisärakennusoikeuden hakeminen, purkaminen ja uuden korkeamman rakentaminen?
tekijänä bonk
#105322
Haukilahdenkadun varrella on tosiaan joitain melko matalia taloja isohkoilla tonteilla. Varsinkin Hauenkalliontien varrella on paljon ilmeisesti espoon kaupungin omistamaa kaavoittamatonta aluetta aivan tien vieressä. Paljon on myös ihan yksikerroksisia taloyhtiöitä hyvin lähellä isoja teitä, jotka hyvin voisivat olla huomattavasti tehokkaampia neliöiltään
Avatar
tekijänä veka
#105342
Tapiolaan suunniteltu jalkapallostadion näyttää vihdoin lähtevän liikkeelle. Katsojia mahtuu lehtereille 6000, ja luokitus on Uefan rankingissa toiseksi paras kategoria. Se tarkoittaa, että Euro-ottelut voidaan pelata kotikentällä. Stadikan lisäksi tarkoitus on rakentaa kolme harjoituskenttää, joista kaksi on lämmitettäviä, 2700-paikkainen monitoimihalli ja maanalainen pysäköintilaitos. Kokonaisuuden hinta-arvio on 117 miljoonaa. Kaupunki rakennuttaisi nämä itse.

Rahoituksen puolella tärkein osanen on asuntorakentamisoikeuksien myynti. Urheilulaitosten lisäksi alueelle kaavaillaan kahdeksaa kerrostaloa ja lisäksi asuntoja stadionin länsikatsomon yhteyteen.

Nero Wolfen sanoin, erittäin tyydyttävää.

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009353140.html

Kuva
tekijänä Kervolainen
#105343
Sinänsä hyvä että Tapiolan areena lähtee pikkuhiljaa toteutumaan. Harmi että stadion päätettiin tehdä vain 6,000 kapasiteetillä. Espoolla olisi ollut varmasti mahdollisuus modernilla suurstadionilla mahdollisuus kilpailla vanhentuneen "yleisurheilustadion" Helsingin Olympiastadionin kanssa. Vrt. Friends Arena jonka rakentaminen maksoi vähemmän kuin Olympiastadionin remontti..
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#105344
En nyt ihan ymmärrä miksi Espoon pitäisi "kilpailla" jollain stadionilla, ainakaan julkisella rahalla. Toki jos bisnes kannattaa niin ilman muuta saa rakentaa niin ison areenan kuin haluaa, mutta julkisena hankkeena ei kyllä pitäisi tehdä tätä pientäkään.

Kilpaurheilun vuoksi kaadetaan ihan uskomattomia määriä julkista rahaa täysin hukkaan. Olisi parempaakin käyttöä, ihan jo urheilurakentamisessakin. Katsomon hinnalla saa aika monta suorituspaikkaa, jos unohdetaan penkkiurheilu ja keskitytään suorittamiseen.
tekijänä Kervolainen
#105348
Vaikka suurstadion rakennettaisiin osittain julkisella rahalla, silti se toisi pitkällä aikavälillä rakennuttajan kaupunkiin tuloja verojen ja tapahtumien lisääntymisen johdosta. Vrt. Nokia Arena Tampereella. Pelkillä suorituspaikolla ei vielä suuria tuloja varsinaisesti tule.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#105349
En nyt oikein tiedä kuinka paljon tapahtumien määrä lisääntyisi pääkaupunkiseudulla jos Tapiolaan rakennetaan areena. Käsittääkseni Helsingin Olympiastadion ja Töölön jalkapallostadion eivät ole täyteen buukattuja. Kaupunkiseudulla kokonaan uuden palvelun tarjoaminen voi oikeasti lisätä tapahtumatarjontaa, mutta kyllä siinäkin taitaa olla enemmän kyse nollasummapelistä kaupunkien välillä. Eli ne tapahtumat jotka nyt järjestetään Tampereella uudella areenalla oltaisiin muuten järjestetty Helsingissä, tai Tampereen vanhalla areenalla.

Julkisen sektorin ei pidä pelata nollasummapeliä itseään vastaan, ja kaikki kunnat ovat lopulta yhtä ja samaa julkista sektoria.
tekijänä Hmm
#105704
Kuva
Kivenlahden hybridiareenan rakentaminen alkaa – liikuntakeskus on osa alueen laajempaa kehittämistä

...

Hybridiareenan rakentaminen alkaa toukokuussa ja sen on tarkoitus valmistua syksyllä 2024.

“Tontilla on jo monttu, joten varsinaiset rakennustyöt päästään aloittamaan nopeasti”, kertoo talousneuvos ja kiinteistökehittäjä Heimo Välinen, joka omistaa Kivenlahden Sport Centerin.

Yli 15 000 neliön areenalle tulee monenlaisia liikuntatiloja, muun muassa ryhmäliikuntatila, padelkenttiä, kuntosali, jääkiekon taitoharjoittelukeskus, tanssistudioita, e-urheilukeskus ja areena, jonka katsomoon mahtuu 1 500 – 1 800 henkeä. Tiloissa voi järjestää myös esimerkiksi kulttuuri- tai yritystapahtumia.

Areenalle tulee kahvila-, ravintola ja cateringpalvelut sekä 40 metrin korkeudessa sijaitseva kattoterassi, jossa on ulkoilmabaari, ravintola ja lasikatettu uima-allas.

Kivenlahti sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä. Perille pääsee niin metrolla kuin bussilla. Autolla kulkevat voivat pysäköidä uuteen pysäköintilaitokseen, joka sijaitsee tulevan areenan vieressä. Myös polkupyörille löytyy pyöräpaikkoja.

Hybridiareenan rakentamisen oli tarkoitus alkaa jo aiemmin, mutta korona, sota ja korkojen nousu aiheuttivat viivästyksiä.
https://www.espoo.fi/fi/uutiset/2023/05 ... hittamista
veka tykkää tästä
tekijänä hmikko
#106450
HS: Espoolaisesta luksus­­kerros­talosta ei ole saatu myytyä yhtäkään asuntoa: ”Maailma on muuttunut toisen­laiseksi”

Kyseessä YIT:n hanke Espoon Esplanadi, joka koostuu pistetaloista Westendin puretun liikekeskuksen paikalla. Termiä 'luksus' taitaa käyttää lähinnä Hesarin toimittaja. Käytännössä kerrostalot ovat YIT:n vakiotuotantoa, johon on laitettu vähän parempi keittiötason ja lattian materiaali. Yksiöiden neliöhinnat kymppitonnin paremmalla puolella. Maailma on muuttunut juu, sillä tavalla että nollakorkojen aika loppui, mutta tuossa hankkeessa on aika helppo nähdä muitakin ongelmia. Ne, joilla on varaa ostaa 330k euron koti Espoosta, eivät taida haluta pohjaratkaisultaan kehnonpuoleiseen kerrostaloyksiöön keskelle Westendiä. Isompien asuntojen hinnat yli miljoonan. Samalla rahalla saa paljon enemmänkin, myös Westendin vanhemmasta rakennuskannasta.
Krio, Klazu tykkää tästä
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106451
Joo, on kyllä ihan absurdi hintapyyntö. Westend on sijaintina ihan paska paitsi rannan osalta, palvelut on olemattomat ja liikkuminen vaatii henkilöauton. Näillä spekseillä saa miljoonalla eurolla paljon komeampia asuntoja muualta. Ainoastaan voi kuvitella että joku joka ehdottomasti haluaa lapsensa kokoomusnuorten piireihin jo peruskoulusta alkaen voisi nähdä tuossa sellaista lisäarvoa joka perustelisi korkeamman hinnan maksamista.
Avatar
tekijänä Krio
#106452
hmikko kirjoitti: 13.11.23 16:11 HS: Espoolaisesta luksus­­kerros­talosta ei ole saatu myytyä yhtäkään asuntoa: ”Maailma on muuttunut toisen­laiseksi”

Kyseessä YIT:n hanke Espoon Esplanadi, joka koostuu pistetaloista Westendin puretun liikekeskuksen paikalla. Termiä 'luksus' taitaa käyttää lähinnä Hesarin toimittaja. Käytännössä kerrostalot ovat YIT:n vakiotuotantoa, johon on laitettu vähän parempi keittiötason ja lattian materiaali. Yksiöiden neliöhinnat kymppitonnin paremmalla puolella. Maailma on muuttunut juu, sillä tavalla että nollakorkojen aika loppui, mutta tuossa hankkeessa on aika helppo nähdä muitakin ongelmia. Ne, joilla on varaa ostaa 330k euron koti Espoosta, eivät taida haluta pohjaratkaisultaan kehnonpuoleiseen kerrostaloyksiöön keskelle Westendiä. Isompien asuntojen hinnat yli miljoonan. Samalla rahalla saa paljon enemmänkin, myös Westendin vanhemmasta rakennuskannasta.
Arkkitehtuurihan on täysin luksusta, myös pohjien osalta! Kukapa hyvän maun omaava miljonääri ei nauttisi tupakeittiöistä ja ihailisi yhdellä seinällä olevista ikkunoista suomalaisen arkkitehtuurin helmeä tai vastaavasti parkkipaikkaa ja risukkoa, hinta voisi olla tuplat pelkästään mahdollisuudesta ihailla omaa taloa naapuritalon muodossa! Tres bien!
Klazu tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#106453
^Miksi suotta täällä irvistellä YIT:n Westend-projektille. Minusta näyttää siltä, että YIT on arvioinut asuntojen hintatason oikein. Paikalla on kolme taloyhtiötä, joista ensimmäisen 32 asunnosta on vapaana enää 4 ja toisen 47 asunnosta 15. Vain Hesarin jutussa mainittu kolmas taloyhtiö jäi pahasti markkinoille iskeneen tsunamin alle.

Toinen asia on tietysti, sattuuko tykkäämään Westendistä tai tuntuvatko kämpät omasta mielestä kalliilta. Talothan ovat tavanomaista kivemman näköisiä ja asunnoissa on laadukkuutta. Westendissä on reilusti sijaintilisää, mutta se ei ole kenellekään uutinen, niin on monessa muussakin paikassa. Westendissä on vähän kerrostaloasuntoja ja erityisen vähän uusia kerrostaloasuntoja. Sellaisen haluavalle ei ole vaihtoehtoja. On aina makuasia, vastaako hinta laatua, mutta tarpeeksi moni on näköjään vastannut kysymykseen myöntävästi.

Uudisrakentamisen ahdinko on kansallinen kriisi ja vakava paikka jokaiselle rakennusyhtiölle ja monille ihmisille. Sitä eivät helpota mollaaminen ja päivittely. Onneksi jo nyt näkyy vähän valoa: Korkojen nousu on pysähtynyt, ja odotetaan jopa niiden kääntyvän laskuun. Asuntojen hinnat ovat pudonneet sen verran, että fiksuimmat mieluisaa asuntoa kärkkyneet ovat jo vetäneet ostohousut jalkaan ja käyvät esittelyissä. Jos olisin itse asuntoa hommaamassa, olisin jo liikkeellä. Toivottavasti YIT:n rahoitusasema ja kassa kestävät tämän ylimenokauden.
JamoL tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#106793
Laitan tämän tänne, kun en parempaakaan paikkaa löytänyt. Nimittäin, osui silmiin ratikan seinällä olevan mainostaulun ilmoitus. Hesari etsii siinä espoolaisia kertomaan korkean rakentamisen haitoista. Menin lähes sanattomaksi, kun lienevät tosissaan. Onko valtalehden tehtävä etsiä mielipiteitä vain haitoista? Näin selvällä ennakkoasenteella ei voi syntyä kovin laadukasta journalismia.

Kuva
Kervolainen tykkää tästä
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49