Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#104411
Kuvia katsoessa itseäni edelleen huvittaa erinäissä kaavahankkeissa ollut puhe vanhan Keskustornin hallitsevan aseman säilyttämisestä. Korkeutta ei ehkä ole ihan ylitetty, mutta uudet kompleksit ovat niin massiivisia, että vanha torni ei juuri edes erotu taustalta.

Merituulentien ympärille rakennettu keskus ei ollut 70-luvullakaan Tapiolan varsinaisen puutarhakaupungin idean mukainen, ja puutarhakaupungin suunnittelijoista eräät sanoutuivat siitä julkisesti irti jo silloin. Tällä kierroksella on menty muutama pykälä lisää möhkäleen suuntaan. Jossain mielessä suunnittelua voisi pitää aika paljon huonompanakin kuin Itä-Pasilassa, kun Itä-Pasilassa kumminkin oli joku kokonaisidea liikenteen ja jalankulun järjestämisestä, ja ainakin tavoitteena oli jalakulkureittien selkeys. Käytännön kokemus ei tietysti siltä tunnu, kun monet jalankulkijoiden määränpäät kumminkin ovat autokaistojen tasolla, ja jalankulkusiltojen toteutus oli melkoisen ankea. Silti, Itä-Pasilaan verrattuna Tapiola näyttää nyt mun silmääni siltä, että on vaan laitettu kerrosneliötä kasalle.
veka, Minniminni tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104412
Tapiolassa eilen. Rivakka meininki kaikilla työmailla. YIT:n Tuultenristi-toimistotalo ja Itätuuli-asuintalo ovat jo nousseet selvästi näkösälle. Jos olen ymmärtänyt kuvia oikein, Itätuulen ja Feenixin väliin tullaan vielä mahduttamaan kaksi YIT:n asuintornia, lisää tuulitaloja. Myös Feenixissä (alin kuva) ollaan jo latomassa idänpuoleisen korkean siiven kerroksia.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
TurkuCubed, jfo, Minniminni tykkää tästä
tekijänä Minniminni
#104730
veka kirjoitti: 25.05.22 12:01 Tapiolassa eilen. Rivakka meininki kaikilla työmailla. YIT:n Tuultenristi-toimistotalo ja Itätuuli-asuintalo ovat jo nousseet selvästi näkösälle. Jos olen ymmärtänyt kuvia oikein, Itätuulen ja Feenixin väliin tullaan vielä mahduttamaan kaksi YIT:n asuintornia, lisää tuulitaloja. Myös Feenixissä (alin kuva) ollaan jo latomassa idänpuoleisen korkean siiven kerroksia.
Kiitos kuvista. Vaikuttaisi kyllä tungetun todella täyteen. Naapuritalon asukasta voit melkein kätellä parvekkeelta. Onko esim. Tapiolan Feenixin asuntojen myynnin tilanteesta kellään tietoa?
tekijänä hmikko
#104754
HS: Tapiolan keskukseen halutaan lisää liiketiloja

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto hyväksyi yksimielisesti maanantaina kokouksessaan Tapiolan metroaseman ja bussiterminaalin länsipään ympäristön jatkokehittämisen periaatteet.
Hesarin jutussa poliitikot puhuvat suoraan Tapiolassa tehtyjen virheiden korjaamisesta. Korjausliike tosin näyttää olevan aika pitkälti lisää samaa, eli kerrosneliöitä. Asia jaoston kokouksen pöytäkirjassa (kuvat viitesuunnitelmasta liitteessä):

Tapiolan metroaseman ja bussiterminaalin länsipään ympäristön jatkokehittämisen periaatteet
veka tykkää tästä
tekijänä hmikko
#104949
HS: Espoo on tuhonnut kruunun­jalokivensä, sanovat Tapiolan kohtaloa surevat palkitut arkki­tehdit

Arkkitehdit Pirjo Sanaksenaho, Hennu Kjisik ja Tapani Mustonen valittavat Tapiolan keskustan nykymenoa. Jutussa ei suuria uutisia. Se todetaan, että Tapiolan lähiöissä alkuperäinen idea on säilynyt jopa hyvin. Keskustan osalta jotkut Tapiolan alun perin visinoineista sanoutuivat irti jo 80-luvulla, mikä todetaan myös. Itse näkisin jonkun ongelman siinä, että alun perin suunniteltiin todella harvaa lähiötä varsin lähelle Helsingin keskustaa. Arvata saattoi, että tiivistämispainetta tulee, varsinkin jos raideyhteys joskus saataisiin rakennettua (alkuperäisissä suunnitelmissa oli joku versio Castrenin ratikkametrosta). Tämä ilmeisesti oli todistettava. Toki tiivistämistä voi tehdä monella tavalla, eikä ole mikään pakko tehdä Ainoan mallista möhkälettä ja sokkeloa.
Avatar
tekijänä veka
#104952
^Jotenkin syntyi fiilis, että tämä voivottelu Tapiolan muutoksesta on kerrottu jo monta kertaa lähes samoin sanoin. Mitään uusia havaintoja en huomannut. Olisivat edes vähäksi aikaa keskittyneet miettimään, mitä fiksua voitaisiin tehdä kyydistä pudonneelle vanhan Tapiolan jäämistölle, joka rasittaa suunnittelua ja elämää Tapiolassa jo monin tavoin. Uimahalli meinataan näköjään pelastaa periaatteella makso mitä makso, mutta Heikintori ja Tapiontori ovat edelleen ylikäymättömiä rasteja. Kalliiksi käy Ervin perintö.

Vuosia Tapiolassa (säilyneellä laidalla) asuneena ja siihen elämänmenoon tottuneena en tietenkään ole mielissäni nykyisen keskustan toteutuksesta. Mutta metron ja muiden liikenneratkaisujen tultua oli ihan selvää, että lähes kaikki menee uusiksi. Samaa syssyyn olisi pitänyt kyetä ratkaisemaan myös H- ja T-torien tulevaisuus. Eivät kyenneet tai uskaltaneet. Ehkä vielä suurempi moka oli tarrautua Keskustorniin mukamas korkeimpana maamerkkinä.

Oma lukunsa on sokkeloinen Ainoa. Porukkaa siellä on runsaasti, mikä kertoo onnistumisesta. Kuuleman mukaan paikalliset oppivat suunnistamaan kauppanimien avulla, mutta satunnaiselle kävijälle Ainoa on aika paha paikka. Metrosta ylös pääseminen on jo suurta seikkailua. En ole vielä käynyt Redissä enkä Triplassa, mutta Ainoan jälkeen ei ole suurta intoa mennä edes kokeilemaan.
tekijänä hmikko
#104953
veka kirjoitti: 23.10.22 23:18 Kalliiksi käy Ervin perintö.
Toisaalta voisi sanoa, että kalliiksi kävi myös Tapiolan ideasta poikennut Merituulentien alue, joka on nyt rakennettu uusiksi. Muutoksessa meni purkuun varsin nuoria rakennuksia. Ja nyt rakennettu möhkäle ei liene ihan helpoin korjattava tai muunneltava sekään, sitten kun sen aika tulee.
Avatar
tekijänä veka
#105285
Tuultenristi-toimistotalo keskuksen länsilaidalla on edennyt vaiheeseen, jossa tammikuun pakkasilla ollaan jo sopivasti sisätöissä. Mutta nyt alkaa myös nähdä, miltä tämä rakennus tulee näyttämään, vaikka pinnassa onkin yhä viimeisteltävää. Tuultenristi sijaitsee upealla paikalla tunnelin päällä ja näkyy kauas Merituulentielle. Tämä on Tapiolan kuva lännestä tultaessa. Iltapäivän postikorttikelissä aurinko paistoi lähes vaakasuoraan lounaan suunnasta.

Kuva
hmikko tykkää tästä
tekijänä Virtanen
#106794
Onko Itätuulenkujan päälle tarkoitus rakentaa kansi, joka on samalla korkeudella kuin Helmakujan sisäänkäynti Ainoaan? Eli Feeniksin autohalliin ajettaisiin kerrosta alempaa, kannen alta?
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29