Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Sisu
#103166
Tipi kirjoitti: 23.10.21 00:10 En näe pysäköintiä erityisenä ongelmana. Esim. itselläni vajaa 2km jalankulkumatka, kuten koko keskustan asukkailla. Myös uusi toriparkki helpottanee konserttiin matkaavien pysäköintiä ainakin ilta-aikaan.
Kyllä luulen että 200m on yläraja mitä konserttiväki suostuu korkokengissä talsimaan. Kesäaikaan ehkä joku, mutta talvella kumijalka oven edessä houkuttelee.
tekijänä hmikko
#103738
Tipi kirjoitti: 23.10.21 00:10 En näe pysäköintiä erityisenä ongelmana.
Kaupunginäidit ja -isät ilmeisesti näkevät.

TS: Uuden konserttitalon oheen kaivetaan todennäköisesti noin 300 autopaikan pysäköintiluola – pääsali 1300-paikkainen (maksumuuri)

Rahaahan on.

Sisu kirjoitti: 25.10.21 20:06 Kyllä luulen että 200m on yläraja mitä konserttiväki suostuu korkokengissä talsimaan. Kesäaikaan ehkä joku, mutta talvella kumijalka oven edessä houkuttelee.
Tätä asiaa voisi tutkia ihan empiirisesti. Vanhan konserttitalon sanotaan jääneen pieneksi. Sinne mahtuu 1000 ihmistä. Jotenkin ovat päässeet paikalle tulemaan. Puutorin parkkiluolassa 100 paikkaa.
tekijänä Tipi
#103744
Mittasin googlemapsilla kävelyetäisyydeksi toriparkista konserttitalolle n.800m. Ehkä se on liikaa jos stilettikoroilla tullaan nilkkoja esittelemään :)
Tietysti filharmoninen orkesterikin varmasti lähiparkkia tarvitsee.

Joo, olis kiva kuulla jotain dataa minkälaisen matkan käveleminen kulttuuririentoihin koetaan vielä hyväksyttäväksi…
tekijänä hmikko
#103745
Tipi kirjoitti: 02.01.22 22:57 Mittasin googlemapsilla kävelyetäisyydeksi toriparkista konserttitalolle n.800m.
Eskelin parkkihalli 300 m. Turun kaupungin sivujen mukaan paikkoja 50. Rakennus on kyllä paljon isompi, ilmeisesti muut paikat ovat pidempiaikaisessa vuokrakäytössä.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#103792
Turun konsertti– tai siis musiikkitalon allianssisopimus on allekirjoitettu. Tavoitteena on että rakentaminen alkaisi ensi vuoden kesällä.
Turun musiikkitalon allianssisopimus allekirjoitettiin

Kuva

Uusi konserttitalo on nyt Turun musiikkitalo
Turun musiikkitalo toimii Turun filharmonisen orkesterin kotina. Lisäksi musiikkitalo tulee palvelemaan monipuolisesti koko Turun seudun tarvetta ja mahdollistaa korkeatasoisten kansallisten ja kansainvälisten tapahtumien järjestämisen Turussa. Turun musiikkitalo -nimi kuvaa luontevasti uuden kokonaisuuden monipuolista toimintaa ja avointa luonnetta.

- Odotan innolla hankkeen etenemistä. Turku on merkittävä kulttuurikaupunki ja musiikkitalo tuo uutta intoa Turun alueen kulttuurikenttään ja vahvistaa Aurajoen kulttuurirannan kehittymistä, sanoo pormestari Minna Arve.

Harmonia valittiin tarjouskilpailulla
Harmonia-ryhmittymän ehdotus valittiin musiikkitaloksi tarjouskilpailun perusteella. Turun kaupunginvaltuusto valitsi Harmonia-ryhmittymän kilpailuehdotuksen tarjouskilpailun voittajaksi lokakuussa 2021.

- Nyt kun päätös on tullut lainvoimaiseksi, on aika allekirjoittaa sopimus ja siirtyä hankesuunnitteluvaiheeseen, toteaa allianssin johtoryhmän puheenjohtaja kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Musiikkitalo sijoittuu Aurajoen rantaan Kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon väliselle Itsenäisyydenaukiolle. Uusi musiikkitalo muodostaa Kaupunginteatterin kanssa luontevan kokonaisuuden, jossa rakennusten väliin syntyy uusi urbaani aukio, jonne sijoittuu myös musiikkitalon pääsisäänkäynti.

Kilpailusuunnitelmaa ohjaavina tukipilareina olivat paikka, toiminta ja akustiikka.

-Johtotähtenämme oli, että näitä asioita seuraamalla talo alkaa syntyä kuin itsestään. Olemme Aurajoen rannalla, teemme työpaikkaa muusikoille ja paikkaa kaupunkilaisille, ja tietysti kaikki konserttisalit haluavat olla akustiikaltaan loisteliaita. Oivalsimme, että tietyllä tavalla salia kääntämällä yleisövirrat, sali ja maisema liittyvät yhteen. Vähän niin kuin joki muokkaa uomia, niin yleisövirrat muokkaavat rakennuksen sisätilaa: se on toiminnan muotoilema, pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti SAFA Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeilta kuvailee suunnitteluprosessia.

PES-Arkkitehdit on toteuttanut viime vuosina useita konserttitaloja Kiinaan, ja suunnitteluryhmässä on mukana myös Helsingin Musiikkitalon suunnittelua johtanut Marko Kivistö Laidun-designista.

Hankemuotona allianssi
Hankemuotona musiikkitalossa on allianssi, joka ”innovatiivisuuteen, yhteistoimintaan ja tehokkuuteen perustuen, tukee parhaiten kaikkia osapuolia saavuttamaan projektille parhaan lopputuloksen kaikilla avaintulosalueilla”, kuten allianssisopimus asian ilmaisee. Nämä avaintulosalueet määritetään kaupunginhallituksen asettamien tilaajan tavoitteiden pohjalta, joita musiikkitalossa ovat mm. huipputason akustiikka, ensiluokkainen asiakaskokemus ja inspiroiva työympäristö sekä vähähiilisyys ja energiatehokkuus. 

Musiikkitalon toteutusosapuolena toimivalla Hartelalla on Turun kaupungin kanssa jo entuudestaan kokemusta allianssihankkeesta Ypsilonin monitoimitalon osalta. 

- Allianssihankkeessa monipuolista osaamista kootaan hankkeen käyttöön jo aikaisessa vaiheessa. Tämä mahdollistaa sen, että eri alojen osaajat yhteensovittavat tilaajan ja käyttäjien tarpeita ja tavoitteita suunnittelussa, toteutuksessa ja kustannusohjauksessa yhteistyössä hankkeen parhaaksi. Tässä haastavassa, mutta hienossa hankkeessa Hartelan osaajia tulee toimimaan ainakin projektinjohdossa ja toteutuksessa sekä tuomassa hankkeeseen kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja”, Hartela Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kolehmainen sanoo. 

- Heti kun näin ilmoituksen Turun musiikkitalon allianssikilpailusta, halusin koota voittajatiimin, jolla on yhteinen päämäärä. PES-Arkkitehtien ylivoimaisesti paras arkkitehtuurinen asiantuntemus, Hartelan laadukas rakentaminen yhdistettynä WSP:n globaaliin insinööriosaamiseen ja projektinjohtamiseen mahdollistavat kansainvälisen musiikkitalon syntymisen Turkuun. Turun kaupungin käyttäjälähtöisyys, positiivinen kehitysote sekä innovatiivinen lähtökohtien asetanta antavat parhaat mahdolliset lähtökohdat projektille, täydentää WSP:n sektorijohtaja Harri Väänänen. 

Tavoite on kesässä 2023
Turun musiikkitalon rakentaminen voi alkaa kesällä 2023. Nyt käynnissä on rakentamisen mahdollistava asemakaavanmuutos, jonka ehdotus tulee päätöksentekokäsittelyyn alkuvuoden aikana. Samanaikaisesti hankkeen kehitysvaihe on käynnissä ja hankesuunnitelma valmistellaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn kuluvan vuoden syksyllä. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa kesällä 2023 toteutussuunnittelun valmistuttua.

https://www.turku.fi/uutinen/2022-01-10 ... joitettiin
Kantti, hmikko, veka ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104144
Musiikkitalo saa pääakustikoksi maailmankuulua osaamista ja tavoitteena on saada Turkuun akustisesti yksi maailman parhaista konserttisaleista.
Lisäksi mainittakoon että musiikkitalon kaava meni heittämällä läpi viimeisimmässä kaupunginvaltuuston kokouksessa äänin 62-2 (kolme tyhjää).
Maailmankuulu Eckhard Kahle Turun musiikkitalon pääakustikoksi

Akustiikkasuunnittelutiimi koostuu suomalaisen Akukonin ja belgialaisen Kahle Acousticsin kokeneimmista konserttisalisuunnittelijoista. Pääakustikkoina toimivat kansainvälisesti arvostetuimpiin konserttisaliakustikkoihin lukeutuva Eckhard Kahle sekä monikäyttösalien akustiikan ja toiminnallisuuden asiantuntija Henrik Möller. Lisäksi tilaajan asiantuntijaksi on kiinnitetty akustiikan tutkija ja Aalto-yliopiston professori Tapio Lokki.

- PES-Arkkitehdeillä on pitkä yhteinen kokemus salisuunnittelusta Eckhard Kahlen toimiston kanssa. Kun kokosimme työryhmää kilpailutusta varten, harkitsimme luonnollisesti heti ensimmäiseksi Eckhardia. Hyvä akustikko ottaa huomioon arkkitehdin ja käyttäjien näkemykset, ja juuri näin me olemme suunnittelussa edenneet, sanoo Turun musiikkitalon pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeilta.

Maailmankuulun Eckhard Kahlen referenssilistalta löytyvät muun muassa Philharmonie de Paris Ranskassa ja Stavangerin konserttisali Norjassa. Suomessa Kahle on kiinnitetty Jyväskylä Sinfonian uuden konserttitilan akustisen muutostyön suunnitteluun.

Muusikkotaustainen Kahle on akustiikan tohtori ja yksi maailman kysytyimpiä akustisia suunnittelijoita. Akukon puolestaan on akustiikan, meluntorjunnan ja av-suunnittelun asiantuntija Suomessa ja Baltiassa.

Musiikkitalon päätavoitteena maailman huippua oleva akustiikka
Huipputason akustiikka on yksi Turun musiikkitalon päätavoitteista. Akustiikkasuunnittelijan valintaa edelsivät Turun filharmonisen orkesterin edustajien ja akustiikkasuunnittelijoiden keskustelut akustiikan tavoitteista ja soinnin ihanteista sekä tutustuminen referenssikohteisiin Norjassa.

- Havaitsimme nopeasti, että Kahlella oli hyvin yhtenevät näkemykset siihen, mitä orkesterimme uuden musiikkitalon akustiikalta toivoo. Haluamme, että yleisö on salissa musiikin ympäröimänä. Olen vakuuttunut, että yhteisten tavoitteiden pohjalta päästään erinomaiseen lopputulokseen, kertoo Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen.

Kansainvälisesti merkittävä musiikin keskus
Turun musiikkitalosta rakentuu kansainvälisesti merkittävä musiikin keskus, jossa maailmanluokan akustiikka yhdistyy huippuluokan toimivuuteen. Talosta tulee uusin helmi Turun kulttuuritalojen ketjuun Aurajokivarressa, jossa ovat jo mm Sibelius-museo, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri, Wäinö Aaltosen museo ja tulevaisuudessa myös Historian ja tulevaisuuden museo. Talo on Turun filharmonisen orkesterin ja musiikin koti ja monimuotoinen musiikin keskus.

Rakennukseen tulee kaksi salia, akustisen orkesterimusiikin esittämiseen suunniteltu 1300-paikkainen konserttisali ja 300-paikkainen monitoimisali. Musiikkitalon salit ja lämpiötilat palvelevat monipuolisten tapahtumien järjestämistä, ja mm. kahvila- ja ravintolapalveluiden sekä yleisölle avoimen kattoterassin myötä talon on tarkoitus olla avoin ja kutsuva myös varsinaisten tapahtumien ulkopuolella.

Hankkeen tilaaja on Turun kaupunki. Allianssimallilla valmistuvan rakennuksen allianssikumppanit ovat Turun kaupunki, Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy sekä alihankkijoina Laidun-design Oy ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa kesällä 2023.

https://www.turku.fi/uutinen/2022-03-17 ... kustikoksi
Kantti, hmikko, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#105097
Kerrokantasi palvelussa voi äänestää mieleistään nimeä musiikkitalolle, vaihtoehtoina Sointu, Harmonia, Fuuga ja Aura. Omaan korvaan Aura noista ainoa kelvollinen, Sointu ja Harmonia niin mitäänsanomattoman tylsiä ja Fuuga kuulostaa jotenkin tunkkaiselta eikä oikein sovi suomalaisen suuhun ja on mukana, koska alkaa F-kirjaimella (Föri, Föli, Funikulaari...). Itsehän ehdotin nimeksi Fluvius ('joki' latinaksi), mutta eipä päässyt lopulliseen äänestykseen.

Linkki äänestykseen: https://kerrokantasi.turku.fi/musiikkit ... less=false

Voi olla että renderi vähän hämää, mutta maallikon silmään aika kapeat portaikot tällaiseen kohteeseen, jossa ihmismassoja liikkuu kerralla aika paljon.

PES-Arkkitehtien virtuaaliesittely Turku Music Centerissä :roll:
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105103
TurkuCubed kirjoitti: 23.11.22 12:21 Kerrokantasi palvelussa voi äänestää mieleistään nimeä musiikkitalolle, vaihtoehtoina Sointu, Harmonia, Fuuga ja Aura. Omaan korvaan Aura noista ainoa kelvollinen, Sointu ja Harmonia niin mitäänsanomattoman tylsiä ja Fuuga kuulostaa jotenkin tunkkaiselta eikä oikein sovi suomalaisen suuhun ja on mukana, koska alkaa F-kirjaimella (Föri, Föli, Funikulaari...). Itsehän ehdotin nimeksi Fluvius ('joki' latinaksi), mutta eipä päässyt lopulliseen äänestykseen.
Esiraati oli yksinkertaistanut asiaa karsimalla varmasti melko isoa sekalaista ehdokaslaumaa. Noista oli suhteellisen helppo äänestää omaa suosikkia joka on Sointu. :) Nimi viittaa Turkuun, Turussa olleeseen musiikkifirmaan ja äänilevytehtaaseen, joka sekin oli Itäisellä Rantakadulla kuten tuleva musiikkitalo. Sana kuvastaa itse asiaa, on ääntäessä kaunis sanana sekä sopii kaikkien suuhun olipa kieli mikä tahansa.