Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104839
Kauppahallin korttelin uudistus ansainnee oman ketjunsa. Nyt kun kauppatori on vihdoin ja viimein valmistumassa, niin Turun kaupunki on kääntämässä katsettaan Kauppahallin kortteliin. Yhteistyökumppaniksi valittiin jokin aika sitten JKMM Arkkitehdit ja nyt on valmistunut heidän työstämänsä konsepti, tavoitteen ollessa että korttelin uudistus olisi valmis vuonna 2026. Nykyisellään Turun kauppahalli on itsessään kaunis ja tunnelmallinen rakennus niin sisältä kuin ulkoa, mutta se jää KOP-kolmion vieressä kuitenkin hieman piiloon.

JKMM:n konseptin tavoitteena on tuoda rakennus paremmin esille ja ottaa kauppahallin viereinen kujanne, sekä toisella puolella oleva ankea parkkipaikka hyötykäyttöön uudisrakentamisen avulla. Konseptissa uudisrakennus sijoittuu parkkipaikan kohdalle kauppahallin suuntaisena Eerikinkadulta Linnankadulle, luoden sen ja hallin väliin viihtyisän aukion ja läpikulkupaikan, jossa voi pitää terasseja ja tapahtumia ja viettää aikaa, lisäksi kauppahallin kujanteen ilmettä on tarkoitus parantaa avaamalla KOP-kolmion nykyään umpinaista seinää ja laajentamalla kauppahallin palveluita myös sinne. Konseptissa avattaisiin myös vanha läpikulku KOP-kolmion läpi kujanteelta kohti kauppatoria. Luonnollisesti hankkeeseen kuuluisi myös kauppahallin peruskorjaus ja 1970-luvulla rakennettu siipirakennus purettaisiin ja korvaavat tilat sijoitettaisiin maan alle.

Konsepti vaikuttaa hienolta ja kortteliin avautuva aukio olisi hieno, tuoden keskustaan Keski-Eurooppalaista tunnelmaa, erityisesti kesäisin. Pidän uudisrakentamista kortteliin hyvänä, mutta konseptissa ehdotettu ns. Denniksen talon korvaaminen uudisrakennuksella ei mielestäni ole kannatettavaa. Puinen Denniksen talo on kuitenkin niitä harvoja rakennuksia, jotka Turun palosta selvisivät. Toinen silmällä pidettävä asia on kauppahallin pitäminen nimensä mukaisesti myös kauppapaikkana. Ravintolat ja kahvilat ovat jo nousseet oleelliseksi osaksi kauppahallin vetovoimaa, mutta niiden ei omasta mielestäni pidä nykyisestään liikaa laajentua hallin sisällä, etenkin kun asiakaspaikkoja on jo nykyisellään niukalti. Kauppahallista tulee edelleen löytyä laadukkaita liha- ja kalakauppoja sekä leipomotuotteita ja pieniä erikoisliikkeitä; lisää ravintolakapasiteettia voidaan tuoda uudisrakennuksiin, joihin saadaan paremmat puitteet niin keittiöille kuin asiakkaille.

Linnankadun ja Aurakadun kulmauksessa on käynnissä jo oma kaavamuutoksensa, jossa haetaan kaavaa uudisrakentamiselle ja vanhojen rakennusten korottamiselle. Kaavahaussa: https://www.turku.fi/kaavoitus/aurakatu-6-7094-2016

JKMM Arkkitehtien konsepti kauppahallin kortteliin: https://ah.turku.fi/kh/2022/1003023x/Images/2157523.pdf
Kaupallinen konsepti: https://ah.turku.fi/kh/2022/1003023x/Images/2157526.pdf
Kortteli nykyisellään: https://www.google.com/maps/@60.4513135 ... a=!3m1!1e3

Kuva
Kuva
Viimeksi muokannut TurkuCubed, 20.10.22 15:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Raimo Miettinen, tiiliskivi, Hipardus ja 7 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#104847
Denniksen talon purkamisesta oli keskustelua jo muutama vuosi sitten. Jotenkin olettaisi Turun palolta säästyneiden rakennusten olevan koskemattomia muuten kuin remontoinnin osalta, mutta ilmeisimmin näin ei ole.
Avatar
tekijänä Krio
#104850
Eikö se olisi sama purkaa tuo kauppahallinkin rotisko, jos pitää kaikki vanha ja persoonallinen purkaa? Tiettyhän ihmiset tulevat merten takaa ja vielä 2080-luvullakin katsomaan 2020-luvulla rakennettua Espresso Housea eikä mitään 1800-luvun alkupuolen taloja. HYI OLKOON VANHA JA PERINTEINEN KAUPUNKIKULTTUURI, kyllä sen pitää olla rumaa ja sielutonta! NL on paras, ja Aalto.
apollonkatu tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104851
Niin siis kyseessähän oli nyt kuitenkin vasta Turun kaupungin ja JKMM:n kumppanuussopimuksen puitteissa tehty konsepti korttelin kehittämistä varten, joka otetaan kaupungin päätöksentekoon mukaan vain ohjeellisena. Kaikki uudisrakennusten massoittelu ja nykyisten rakennusten suojeluarvot ratkaistaan vasta asemakaavavaiheessa, eikä ainakaan itselläni riitä millään usko että lautakunnista, saatika valtuustosta, löytyisi enemmistön kannatus Denniksen talon purkamiselle. Kokoomuksessa sitä varmaan osa kannattaa, mutten jaksa uskoa että muut puolueet lähtevät mukaan. Se miksi JKMM on konseptissaan talon paikalle merkannut uudisrakennuksen, liittyy varmaankin parempien numeroiden saamiseen johonkin kannattavuuslaskelmiin.
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Krio
#104852
Et usko itsekään, etteikö tuo räjähdä liekkeihin heti kun grynderi ja safan palikkoja kokoava suuhengittäjä saavat mahdollisuuden esittää jotain paskaa.
tekijänä James
#104856
Omaan silmään tuo ei kyllä edes näytä puhtaasti uudisrakennukselta vaan enemmänkin siltä että Denniksen talon taakse ja ehkä osin päälle suunniteltaisiin uudisrakennusta eikä suinkaan vain purettaisi vanhaa ja rakennettaisi uutta tilalle. Jossain lehtijutussa tuolta päivältä oli erikseen mainittukin, että Denniksen talo säilyy, sitä en toki tiedä että mistä toimittaja oli sellaiseen päätelmään tullut. Ymmärtääkseni edes tontin omistaja ei ole ajanut tuota purkua enää kuin käärmettä pyssyyn sen myrskyn jälkeen, joka silloin tuli kun asiaa ensimmäisen kerran ääneen suunniteltiin. Näin ollen en näe mitään syytä sille että purkaminen tulee edes ns. esityslistalle missään kohtaa.

Mutta kuten sanottua tämä kaikki alustavaa massoittelua ja toimntojen konseptointia, joten jäädään mielenkiinnolla seuraamaan. Ei nuo suunnitelmat ainakaan lähtökohtaisesti pöllömmiltä vaikuta, mutta toki monta mahdollisuutta vielä on ajaa laiva karille.
TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104862
En jaksa uskoa Denniksen talolle tapahtuvan mitään huolimatta JKMM:n konseptista. On se sen verran Turun kaupunkikuvaan vakiintunut osa Linnankatua. Siitä seuraisi jälleen iso äläkkä ja valituskierre. Facen Turku-ryhmissä - joita kaupunginvaltuutetutkin kuitenkin tiiviisti seuraavat - olisi jälleen iso älämölö odottelemassa jossa päättäjiä haukuttaisiin pidäkkeettömästi Turun tuhoajiksi ja grynderien ostamiksi pettureiksi. Tällä hetkellä on tapetilla Österbladin tontin kohtalo jossa oletettavasti Turun Sanomat sen suurimpana omistajana haluaa mahdollisimman paljon rahaa ja vanhat nykyiset rakennukset purettaviksi. Tätä vastustetaan kaupunkilaisten keskuudessa jatkuvasti ponnekkaammin. Tällä alkaa olla vaikutusta ja perinteisesti TS:ää lähellä oleva kokoomus, on senkin pakko ottaa huomioon kaupunkilaisten näkökanta siitä mitä ja miten kaupungissa rakennetaan.

Hyvä että Kauppahallin tontille ollaan parkkipaikkojen tilalle suunnittelemassa jotakin järkevämpää!

Sivumennen sanoen, Turun Kauppahalli on Suomen hienoimpia sarjassaan!