Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104517
Nykyisessä asemakaavassa suojellut kaarihallit ovat olleet kevään ajan Sirate Groupin tutkittavana. Turun kaupunki tilasi selvityksen kun Lehto Asunnot alkoi vaatia kaavamuutosta hallien purkamiseksi niiden huonon kunnon takia. Sirate on toteuttanut myös Pukkilan entisen tehdasalueen vanhan massalaitoksen kuntoselvityksen, ja kuten massalaitoksen tapauksessa, kaupungin virkamiehet ovat esittämässä kaupunkiympäristölautakunnalle, että Lehdon anoma asemakaavamuutos otettaisiin kaavaohjelmaan ja että suojelumerkintä poistettaisiin.

Mikäli näin tosiaan käy molemmissa kohteissa, niin on tulos aikalailla täydellinen farssi Turun kaupungin kaavoituksen uskottavuudelle. Tällaisilla ennakkotapauksilla voivat rakennusyhtiöt sepustaa vaikka minkälaisia hienoja visioita kaikkiin suojeltavaksi esitettäviin kohteisiin ja kun kaava sitten aikanaan valmistuu, niin kädet nousevatkin pystyyn ja ruvetaan anomaan postimerkkikaavoja rakennusten huonon kunnon ja korjaamisen kustannustehottomuuden perusteella.

Siraten selvityksen mukaan suurimmat huolet liittynevät kaarihallien paalutuksen kantavuuteen ja katon lumikuorman kestoon. Minun mielestäni selvityksessä ei kuitenkaan ollut mitään mikä ei olisi kohtuullisella rahamäärällä ratkaistavissa, mutta tietysti Lehdon mielestä helpompaa ja rahakkaampaa on purkaa hallit pois ja rakentaa tilalle iso kasa asuntoja. Kattorakenne on selvityksenkin mukaan itsessään kohtalaisessa kunnossa, mutta vaatii n. 50 000€ maksavan koeponnistuksen kantavuuden selvittämiseksi. Katon rakenteen vahvistaminen on myös tarvittaessa mahdollista, mikä tosin lisää kuormaa rakennuksen paaluille ja alapohjalaattaan. Pohjalaatta on kärsinyt varhaispakkasrapautumisesta ja on Siraten mukaan uusittava noin 50%:sti ja sen jälkeen ongelma ovatkin ne paalut. Arkistoista ei löytynyt dokumentaatiota että ulottuvatko paalut kallioon asti, vai jäävätkö ne moreenin tuettaviksi, joten paalujen kantavuudesta ei voi aivan varma olla. Kaikki ongelmia, jotka ovat rahalla ratkaistavissa, eivätkä ole mitään mitä ei olisi Suomessa aiemmin tehty.

Pukkilan massalaitoksen osalta voisin ehkä jopa uskoakkin että rakenteeltaan hankalan ja homeisia muottilautoja sisältävän rakennuksen muuntaminen järkevään uudiskäyttöön voi olla erittäin hankalaa ellei mahdotonta, niin että rakennukselta vaadittu suojelu toteutuu. Mutta Herttuankulman kaarihallien osalta olen jokseenkin vakuuttunut että kyse on vain ja ainostaan Lehdon tahdon puutteesta ja ainaisesta voiton tavoittelusta. Kaarihalleissa on omat rakenteelliset ongelmansa, mutta näin maallikon silmään Siraten selvityksestä ei näkynyt mitään sellaista, mitä ei voitaisi nykyrakennustekniikalla ratkaista. Rahaahan se vaatii, joskus ehkä jopa enemmän kuin vanhan purkaminen ja uuden tekeminen, mutta se nyt ei varsinaisesti ole yllätys kun saneerataan vanhoja rakennuksia uuteen käyttöön.

En voi kuin toivoa että kaupungin päättäjiltä löytyy uskoa ja tahtoa asemakaavan torppaamiseksi.

Siraten selvitys: https://ah.turku.fi/kylk/2022/0621016l/ ... 128551.pdf
Lehto Asunnot lausunto: https://ah.turku.fi/kylk/2022/0621016l/ ... 128552.pdf
Lehdon viitesuunnitelma uudisrakennuksesta: https://ah.turku.fi/kylk/2022/0621016l/ ... 128549.pdf
Pyöröovi, James, veka ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104706
Ukilainen kirjoitti: 30.07.22 12:03
Viekas kirjoitti: 29.07.22 17:30 14- ja 17-kerroksista pukkaa Satamaan.

https://ah.turku.fi/rlupalk/2022/0901016l/4731135.htm
Kaavoitusyksikön lausunto ei ainakaan lupaa kovin hyvää kohteesta:
Kaavoituksen näkemyksen mukaan kaavalla asetetut kaupunkikuvalliset ta-
voitteet ja yllä mainitut määräykset eivät kaikilta osin täyty. Julkisivut
vaikuttavat monotonisilta ja rakennukset ovat julkisivusommittelultaan saman-
laiset materiaaleja, värejä ja yksityiskohtia myöten.


Lisäksi määräys vähintään 1/10 kerrosalan käyttämisestä liike- tai toimistoti-
loja varten ei täyty: suunnitelmassa on esitetty 12663 k-m² asuinkerrosalaa ja
234 k-m² liiketiloja, mikä on alle 2% kokonaisalasta. Poikkeama on huomat-
tava ja kaavan tavoitteisiin nähden heikennys.
Lisäksi se on kaavoituksen nä-
kemyksen mukaan osaltaan syynä ongelmiin julkisivujen kanssa; suuri määrä
(pieniä) asuntoja
johtaa suureen määrään varasto- ja aputiloja, jotka puoles-
taan tuottavat umpinaisia seinäpintoja ja kasvattavat rakennusmassoja. On
myös syytä muistaa, että vielä luonnosvaiheessa alueen käyttötarkoituksena
oli K-1 liikerakennusten korttelialue ja rakennusoikeutena 10000 kem², joka
siis olisi ollut kokonaan liiketilaa. Ajatus asumisen mahdollistamisesta liiketilo-
jen lisäksi tuli vasta ehdotusvaiheessa, minkä johdosta lopulliseksi käyttötar-
koitusmerkinnäksi tuli AL.

Kaavoitusyksikkö puoltaa rakennuslupaa ehdollisena siten, että julkisivuja ke-
hitetään kohteen kaupunkikuvallisen aseman edellyttämälle tasolle ja että lii-
ketilojen määrää kasvatetaan lähemmäs kaavan tavoitteita.
Lainaus tornitalo ketjusta, mutta jatkan kuitenkin alueen omaan ketjuun.
Edellisessä kokouksessa esittelijä veti asian vielä pois listalta, mutta seuraavaan kokoukseen se olisi taas tulossa ja esittelymateriaalikin on julkaistu. Tornien julkisivut olisivat Umbra-värjättyä betonia ja aukiolle avautuisi jonkin verran liiketiloja.

https://ah.turku.fi/rlupalk/2022/090101 ... 145068.pdf

Kuva
Kuva
wab, Kantti tykkää tästä
tekijänä Samsam
#104716
Juuri mitä Herttuankulma kaipaa, monotonisten laatikoiden tasapainoksi monotonisia torneja.
Avatar
tekijänä Kantti
#105595
Näkymiä Herttuankulman Linnakorttelin puolelta, eli Nosturinkadun toiselta, satamaraiteen puolelta, johon on noussut synkän talven aikana muutama talo.

Kuva

Kuva


Taloyhtiön nimi, oletan?
Kuva

Kahdenlaista parvekemallia samalla seinällä. Oudohko ratkaisu. Jätetäänkö parvekelasit pois metallikaiteisilta parvekkeelta vai mikä on meininki?
Kuva

Kuva

Rakennusten pihakannen yhteinen pesutupa/saunarakennus. Vilpittömän olematon oleskelutila pihalla. ei lapsiperheille sanoisin
Kuva

Kuva

Kuva

Tämä talo on Herttuankulman sataman puoleisessa reunassa, Juhana Herttuan Puistokadun varrella johon on nousemassa muutakin vielä.
Kuva
Tlahti, hmikko, torredelmar ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#105711
Viime kuukausina on uutisoitu miten rakentaminen on selvästi hiljentynyt vielä vuoden takaisesta. Turussa rakentaminen kuitenkin jatkuu eikä hiljenemisestä juuri näy merkkejä. Herttuankulman alueella, Nosturinkadun eteläpuolella on rakennusten pohjia paalutettu entiseen tahtiin.

Taustalla näkyy Harppuunakorttelin taloja.
Kuva

Kuva

Kuva

Herttuankulman rajalle eteläreunalle, poistuvan satamaraiteen vierelle ollaan tekemässä kaupunki-infraa, tai jotakin.
Kuva

Havainnekuvaa alueesta valmiina.
Kuva
Tlahti, veka, Biosphere ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä JusuPetteri
#105712
Tulee vähän Helsingin Jätkäsaarimaiset vibat tosta nousevasta Herttuankulmasta, kun esim. tuota havainnekuvaa katsoo. Toivottavasti alkaisivat pian rakentaa sataman alueen uusia maamerkkejä, eli 17 ja 14-kerroksista Kestiä ja Kiltaa.
Avatar
tekijänä Ukilainen
#105713
Kantti kirjoitti: 04.05.23 21:08 Viime kuukausina on uutisoitu miten rakentaminen on selvästi hiljentynyt vielä vuoden takaisesta. Turussa rakentaminen kuitenkin jatkuu eikä hiljenemisestä juuri näy merkkejä. Herttuankulman alueella, Nosturinkadun eteläpuolella on rakennusten pohjia paalutettu entiseen tahtiin.
Tähän voisi sen verran korjata, että se rakentaminen mikä Turussa tällä hetkellä näkyy on ennen korkokriisiä aloitetut kohteet sekä isoille sijoitusfirmoille rakennettavat vuokrakasarmit. Kovan rahan rakentamisen uudet aloitukset ovat lähes täysin jäissä.
tekijänä torredelmar
#106921
Ylen uutinen eilen herttuankulmasta:
[https://yle.fi/a/74-20083784]

"Turun kaupunginvaltuuston enemmistö näytti maanantai-iltana vihreää valoa Keskon uudelle kauppapaikalle. Yhtiö suunnittelee Nosturinkadun varrelle K-Supermarkettia. Aluejohtaja Janne Virtanen arvioi, että liikerakennus valmistuu ensi vuoden loppupuolella, jos päätöksestä ei valiteta.
Nosturinkatu 2:n asemakaavanmuutos mahdollistaa myös asuinrakentamista. Kyse olisi kolmesta 9–12-kerroksisesta rakennuksesta."

Ei mielestäni mitään järkeä että tehdään tiiviin ja korkeahkon rakentamisen keskelle kauppa pihaparkkeineen!? Ehdottomasti P-halli kaupan alle/päälle jos halutaan keskustamaista rakentamista. Voin jo kuvitella tulevan kauppiaan vetämässä herneen nenään kun alueella vierailevat käyttävät pihapysäköintiä muuhun kuin kaupassa asioimiseen :roll:
Avatar
tekijänä Ukilainen
#106923
torredelmar kirjoitti: 16.04.24 10:55 Ylen uutinen eilen herttuankulmasta:
[https://yle.fi/a/74-20083784]

"Turun kaupunginvaltuuston enemmistö näytti maanantai-iltana vihreää valoa Keskon uudelle kauppapaikalle. Yhtiö suunnittelee Nosturinkadun varrelle K-Supermarkettia. Aluejohtaja Janne Virtanen arvioi, että liikerakennus valmistuu ensi vuoden loppupuolella, jos päätöksestä ei valiteta.
Nosturinkatu 2:n asemakaavanmuutos mahdollistaa myös asuinrakentamista. Kyse olisi kolmesta 9–12-kerroksisesta rakennuksesta."

Ei mielestäni mitään järkeä että tehdään tiiviin ja korkeahkon rakentamisen keskelle kauppa pihaparkkeineen!? Ehdottomasti P-halli kaupan alle/päälle jos halutaan keskustamaista rakentamista. Voin jo kuvitella tulevan kauppiaan vetämässä herneen nenään kun alueella vierailevat käyttävät pihapysäköintiä muuhun kuin kaupassa asioimiseen :roll:
Tuon tulevan parkkiksen halki kulkee runkovesijohto ja muuta infraa, jota ei haluta siirtää. Ja eiköhän pihalle tule oletuksena 2h pysäköintirajoitus.
tekijänä aamiaispulla
#106927
Pelkkä parkkihalli vähentäisi todella paljon satunnaisasiakkaiden määrää tuossa kaupassa, johon varmaan suuri osa asiakaspohjasta tulisi perustumaan. Tämän kaupan rooli tulee olemaan ainakin jossain mielessä samanlainen kuin Manhattanin marketin, jossa menetettiin paljon asiakkaita kun Pukkilan työmaan raksamiesten autot valtasi niiden parkkipaikat. Ja vielä silloinkin kun alueet alkavat olla valmiit, tulee kilpailun takia olemaan tärkeitä juuri nämä autoilevat ohikulkijat olemaan juuri tämän marketin tärkein asiakasryhmä. Näin uskoisin.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106928
^ En ole ikinä ihan ymmärtänyt että miksi parkkihallit/-talot ovat autoilijoille jotenkin niin pelottavia. Miksi se auton ajaminen parkkihalliin koetaan niin paljon vaikeammaksi ja rankemmaksi kuin siihen pihalle jättäminen? Hallista pääsee kaikenlisäksi kuivin jaloin kauppaan, pihalla saa rämpiä kylmässä ja loskassa. Itse en oikein jaksa uskoa että mikäli parkkihalliin on helppo ja järkevä sisäänajo, että se todella paljon vähentäisi satunnaisasiakkaiden määrää.

En myöskään millään jaksa uskoa että tämän kaupan tärkein käyttäjäkunta olisi ohiajavat satunnaisasiakkaat. Vieressä on yli 4000 Herttuankulman (+Kirstinpuisto) asukasta lyhyen kävelymatkan sisällä ja tämä tulee olemaan alueen ainoa suurempi ruokakauppa, lähin K Supermarket (tai vastaava) on joen toisella puolella Förin kohdalla.
torredelmar tykkää tästä
tekijänä aamiaispulla
#106929
No ainakin Majakkarannan marketin parkkihalli on yleensä ihanan tyhjä. Jostain syystä se ei kelpaa läheskään kaikille, vaikka on helpompi kuin ahdas piha siellä. Mutta sisäänajorampin houkuttelevuus voi olla yllättävänkin ratkaiseva siinä, mihin ihmiset haluaa mennä ja mihin ei. Kirstinpuistossa on mielestä jo ihan uusi kauppa, taisi jopa olla K-ketjuun kuuluva? Toinen kauppa löytyy Sataman läheltä, myöskin aika uusi. Ja jos sitten vielä tulee Herttuankulmaan yksi kauppa lisää, niin alkaahan sitä kilpailua jo olla.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106930
^ No toki jos halliin ajo piilotetaan jonnekin nurkan taakse niin se pienentää todennäköisyyksiä sen löytämiselle, sen sijoittelu on sitten suunnittelukysymys.

Kirstinpuistossa on uusi K-market, toinen uusi on Harppuunakorttelin Sale ja löytyy Patterinhaasta myös jo vanhempi K-market. Pointtini ei kuitenkaan ollut se mitä ketjua kauppa on, vaan se että tämä kaavan yksikkö tulee olemaan luokkaa suurempi kuin yksikään näistä kaupoista ja kokoluokassaan alueen ainoa, eikä se siten varsinaisesti kilpaile edellä mainittujen pikkukauppojen kanssa. Lähin saman kokoluokan kauppa löytyy Förin kohdalta, täl puol jokke. En mitenkään pysty näkemään että tämän kaupan tärkein asiakaskunta olisi muualla asuvat, satunnaisesti autolla ohi ajavat, kun vieressä asuu kävelymatkan päässä tuhansittain ihmisiä.

Tämän kokoluokan kauppaa alueella ei ole ja siksi sellaisen saaminen sinne mahdollisimman nopeasti on hyvin tärkeää, mutta toteutuksen olisi ehdottomasti pitänyt olla parempi, kuin mitä se tässä uudessa kaavassa on.