Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
tekijänä Kervolainen
#104649
Täältä ei löytynytkään kovin ajankohtaista juttua eräästä Keski-Uudenmaan kaupungeista, nimittäin Keravasta.

Keravan keskusta tulee lähivuosina kokemaan melkoisen muodonmuutoksen mikäli kaikki kaavoitukset saadaan maaliin.

Asemakeskuksen kansainvälinen arkkkitehtikilpailu poiki monia hyviä tuloksia, alla olevasta linkistä pääsee katsomaan jokaista niistä sekä arvostelupöytäkirjaa.
https://www.kerava.fi/palvelut/kaavoitu ... rikilpailu
Kilpailuehdotuksissa nähtiin laidasta laitaan hyvinkin erilaisia ehdotuksia mm. 25 kerroksista tornitaloa. Tosin 20 kerrosta tai yli taitaa kaatua nimbyilyn ihmeelliseen maailmaan.

Entisen S-Marketin kiinteistön kohdalla Länsi-Kauppakaarella on käynnissä hyvinkin ajankohtainen uuden korttelin asemakaavoitus, asemakaavan nopeasta etenemisestä päätellen hanke on toden teolla käynnistymässä vielä tämän vuoden puolella. Paikalle suunnitellaan umpinaista kerrostalokorttelia. Kerrostalojen korkeudet vaihtelisivat VI-XII.

Myös entisen Anttilan kiinteistö tulee näkemään purkupallon lähivuosina. Alueen asemakaavaluonnoksessa (11/2021) paikalle tulisi kerrostaloja joista korkein tulisi olemaan XIV kerroksinen tornitalo.

Korkeaa rakentamista on siis tulossa runsaasti keskustan alueella, se on tosin eriasia kuinka korkeina asemakaavat lopullisesti hyväksytään..
Viimeksi muokannut Kervolainen, 10.08.23 16:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104652
Innostuin kahlailemaan kilpailuehdotuksia, koska niissä on yleensä tässä vaiheessa vielä mukana mukavasti aitoa yritystä ja innostusta. Kun toteutukseen aikanaan päästään, se tapahtuu toisenlaisin reunaehdoin. Keravan keskusta on myös käynyt itselleni hieman tutuksi, kun eräät tuttavani ovat asuneet siellä koko aikuisikänsä.

Palkintolautakunta kiittelee vuolaasti kilpailun korkeaa tasoa, mutta ei sitten jaa lainkaan 1. palkintoa, vaan kolme jaettua 2. palkintoa. Tätä en ymmärrä. Onko jo nyt haluttu välttää sitoutumista yhteen ehdotukseen? Erityisesti korostetaan, että yhdessä ehdotuksessa on käsitelty parhaiten radan itäpuolta, toisessa länsipuolta jne. Kyllähän kaikki muutenkin tajuavat, että tässä kilvassa etsitään vain ideoita ja suuntaviivoja jatkoa varten.

Tämän takia on aika hanakalaa itsekin tykätä jostain ehdotuksesta toisia enemmän, kun oma kouluttamaton silmä etsii helposti kuvista vain tunnelmia ja hyvän näköisiä rakennuksia. Sanonpa kuitenkin, että voittajakolmikosta itseäni miellyttää eniten alankomaalaistoimiston ehdotus "0103014". Sen rakennukset näyttävät virkistävän keveiltä ja moderneilta - ja tunnelma on hyvä. Kaksi muuta toisen palkinnon jakajaa ovat kotimaisten toimistojen "Kerava Game of Life" ja "Puuhattan".

Kaikki voittotyöt ovat lähtökohdiltaan konservatiivisia. Kisassa ehdoteltiin aseman seudulle toinen toistaan komeampia tornitaloja, mutta menestyksettä. Vauhdikkain ehdotus taitaa olla "Sauna City", jossa koko rakennusala on keskitetty yhteen massiiviseen rakennukseen. Korkeutta tönöllä on 142 metriä, ja huipulla on tietysti näköalatasanne saunoineen. Mieleen tulee Jätkäsaaren kilpailussa muutama vuosi sitten ehdoteltu hieno kolmion muotoinen "Löylyramid". Mahtaako olla samaa porukkaa asialla? Turkoosi kuvassa on siis uima-allas, pidemmällä sivulla mittaa 170 metriä.

0103014 - RE-Studio, Alankomaat Kuva

Kerava Game of Life - Arkkkitehtitoimisto AJAK Kuva

Puuhattan - Kangas & Vuorinen Arkkitehdit / Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson Kuva

Sauna City Kuva
hmikko, TurkuCubed, huopa tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#104653
Laitan tähän viestiin vielä muutamia keskustan alueen keskeneräisiä asemakaavaprojektien havainnekuvia.

Länsi-Kauppakaari kerrostalokortteli VII-XII (Kaavaehdotus, tontti purettu entisestä S-marketista)
Kuva
Korkein rakennus, "tornitalo".
Kuva

Kauppakaari 1 eli entinen Anttilan talo, keskustan yksi parhaimmista rakennuspaikoista. (Kaavaluonnos, Anttilan talo edelleen pystyssä ja liiketoiminta käytössä.)
Kerrosluvut ovat VI-XVI .
Kuva
Julkisivut
Kuva

Tervahaudankatu
Kuva

Asemakeskus

Asemakeskuksen kaavasta vielä sen verran, että siitä tulemme todennäköisesti näkemään kaavaehdotuksen syksyllä näillä näkymin.
Arkkitehtuurikilpailussa korkein ehdotettu tornitalo olisi 25-kerroksinen, sellaista tuskin tulemme näkemään sillä sellaisen kaavoittaminen todennäköisesti hidastaisi hanketta niin merkittävästi erinäisten valitusten yms takia ettei kaupunki näe tarpeelliseksi lähteä muutaman lisäkerroksen vuoksi hidastamaan tärkeää kärkihanketta. Toivotaan kuitenkin että tornitaloista tulee näyttäviä ja mahdollisimman korkeita. Tuskin tulemme näkemään yli 20-kerroksista taloa juurikin edellismainituista syistä.

Asemakeskus tulee olemaan todennäköisesti kautta aikain isoin rakennushanke Keravalla ja tuo uutta ilmettä vaikka Facebook ryhmiä lukemalla voi syntyä kuvitelma että korkeat tornit suurinpiirtein tuhoavat kaupungin ja elinkeinoelämän sekä ennenkaikkea varjostavat jokaisen omakotitalon pihan 10 kilometrin säteellä...
apollonkatu, veka, Maeeeq ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#104659
Keravalla uskoisi Tauno Tasalakkien olevan keskimääräistä avarakatseisempia, mitä tulee tornitaloihin, lasikatto kun rikottiin keskustan osalta jo miltei 50 vuotta sitten...

Joka tapauksessa paljon uutta tulossa tälläkin vuosikymmenellä Keravalle. Matkalla 50 000 asukkaan kaupungiksi.
Kervolainen tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#104722
Nyt syksyn kynnyksellä kaupungin toimielimien kokoukset ovat jälleen alkanut. Viimeisimpänä uutisena on asemakaavan käynnistämissopimus Kiinteistö Oy Kauppakaari 1 ja Keravan Kaupungin välillä kokouksessa 5.9.2022. Sopimuksessa tavoitteena on että asemakaavoitus alueelle valmistuu viimeistään 31.12.2022.
Hanke siis etenee ja toivottavasti hanke ei kohtaa valituskierrettä. Tällä hetkellä asemakaavoitus luonnosvaiheessa.
Purettavaan rakennukseen on tulossa myös Keravan tapaan purkutaidetta.

Kyseessä siis seuraavien vuosien yksi suurimmista keskustan rakennusprojekteista. Korkein asuinrakennus on 14-kerroksinen.
Kuva
tiiliskivi, veka tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#104761
Heikkilän kehitys keskusta-alueeksi
Porvoonkatu on nykyisillään vilkkaasti liikennöity kaupunkikatu joka yhdistää mm. tulevan asuntomessualueen sekä Ahjon keravan keskustaan.

Heikkilän alueelle on tällä hetkellä suunnitteilla aluekehityskuva jonka perusteella aluetta uudistetaan keskusta-alueeksi. Nykyisillään Porvoonkadun pohjoispuolella on kulttuurihistoriallisesti arvokas kotiseutumuseo-alue ja eteläisellä puolella pääosin 70-luvulla rakennettuja korkeahkoja kerrostaloja.

Suunnitelmien mukaan Porvoonkadusta tulee moderni kaupunkibulevardi jonka varrelle tulee tehokkaasti rakennettuja kaupunkikortteleita sekä yksisuuntaiset pyöräkaistat.

Alla kuvakaappaus aluekehityskuvan materiaaleista.
Kuva

Kuvakaappaus aluekehityskuvan materiaaleista, näkyvissä uusien kerrostalojen sijainnit. Asukaspalautteiden myötä kerroslukuja on laskettu aiemmista suunnitelmista.
Kuva

Porvoonkadun ensimmäinen rakennushanke on jo asemakaavan ehdotusvaiheessa, tosin oletettavaa on että hanke tulee vielä kohtaamaan hyvin paljon vastustamista ja valituksia sijaintinsa vuoksi. (Lähellä kulttuurihistoriallisesti arvokasta kotiseutumuseota) Omasta mielestäni täydentämisrakentaminen näin keskeisellä sijainnilla on hyväksyttävää eikä se vaikuta liikaa viereisen kotiseutumuseon maisemiin.

Havainnekuva
Kuva
tiiliskivi, veka tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#104889
13.10 käsitellään asemakaavaehdotusta Kauppakaari 1 tontille. Havainnekuvat ovat päivitetty. Tornitalon korkeus on piirrustuksien mukaan 90,0 metriä merenpinnasta & n. 60 metriä korkea maanpinnasta (ei virallinen) Tornitalon korkeus on siis sama kuin Keskikatu 6 jo sijaitsevan tornitalon korkeus.


Tavoitteena on saada asemakaavasta lainvoimainen vuoden loppuun mennessä, mikäli kaavasta ei valiteta.

Kuva
Kuva

Omaan silmään etenkin kattomuodot ovat hyviä ja eivät ole tasakattoja!

Kuva
apollonkatu, veka, hmikko ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#105006
Päivitystä koskien Kauppakaari 1 etenemistä. Kaavaehdotus on tällä hetkellä nähtävillä 26.11.2022 asti.
Kuva
Lehtikuva Keski-Uusimaa (Nykyinen Kauppakaari 1)

Odotetusti kaavahanke on kerännyt erittäin paljon negatiivisia kommentteja ja valituksiakin todennäköisesti tullaan näkemään. Keravalaiset ovat kyllä PK:n kehyskunnista yksiä kovimpia valittamaan kaupungin kehittämisestä. Harmi että kaavoitustyössä yleensä he, ketkä pitävät kaavaa hyvänä kehitysaskeleena ovat yleensä niitä ketkä eivät puolestaan jätä mielipiteitä kaavan nähtävilläolonaikana. Uutiset myös saavat enemmän klikkejä kun otsikot muotoillaan valittajien mieliksi ja kaivetaan vain huonoja puolia esiin. Noh, asiasta kukkaruukkuun.

https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/5455311 Keski-Uusimaa (maksumuuri) uutisoi 25.10.2022 että nykyinen Anttilan talo on mahdollista purkaa jo pikaisella aikataululla. Kaavatyö on tarkoitus saada 31.12.2022 maaliin mikäli siitä ei valiteta.

Korttelin rakentaminen on siis mahdollisesti alkamassa jo ensi vuonna parhaassa tapauksessa.
tekijänä Kervolainen
#105027
Asuinkerrostalo-kortteli tulossa entisen teollisuusrakennuksen tilalle K-Citymarketin viereiselle tontille.
YIT on aloittamassa ennakkomarkkinointia ja tontti on saanut nimekseen Sompionniitty.

Kerrosluvuiltaan taloista neljä on VII, yksi VIII ja korkein IX.

Kaava on edelleen ehdotusvaiheessa, alla olevat havainnekuvat on vuodelta 2021, voi olla että lopulliseen kaavaan tulee muutoksia.
Kuva
Kuva
Biosphere, hmikko, veka tykkää tästä
tekijänä Kervolainen
#105577
Keravan ydinkeskustassa sijaitseva purettava kiinteistö Kauppakaari 1, on ensi vuoden purkutaiteen näyttämönä. Vielä viimevuonna rakennusta suunniteltiin purettavan tänä keväänä. Inflaatio yms. ovat näemmä vaikuttaneet siten, että tämäkin hanke viivästyy useita vuosia. Purkutaidenäyttely Anttilan kiinteistössä 2024 kesäkuussa.
https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/5839580 (Maksumuuri)
Keravalaisen Purkutaide-kollektiivin seuraava suuri näyttely järjestetään kesällä 2024 Keravan keskustassa Anttilan tavaratalon kiinteistössä. Purkutaide-projekti on toteuttanut aiempina vuosina useita näyttelyitä erilaisissa purettavissa kiinteistöissä. Suosituin ja tunnetuin näyttely järjestettiin Taiteen kotitalossa Ahjon Moukaritiellä vuosina 2020 ja 2021, jolloin näyttely herätti laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten ja houkutteli Keravalle kymmeniä tuhansia kävijöitä.
hmikko, veka, jfo tykkää tästä