Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Pitäisikö sinun mielestä Turun kaupunkiin rakennuttaa Toriparkki?

Kyllä
47
40%
Ei
48
41%
En osaa sanoa
22
19%
Avatar
tekijänä Kantti
#104639
Varsinaisen torialueen kivimateriaalista käytiin ainakin nettikeskusteluissa ja fasen Turku-ryhmissä kiivailua jossa osassa vaadittiin vanhaa torikiveä käytettäväksi edelleen. Perusteluina historiallisen ulottuvuuden säilyttäminen osana uutta toria, osin kustannusten säästämiseksi. Käytännössä kivet eivät vuosikymmenissä ole kuluneet lähes lainkaan, joten uusiokäytölle on hyvä käytännöllinen peruste. Tämä on helppo ymmärtää.
Vanhan torin epätasaisuutta kritisoineet olisivat halunneet pinnalta sahatun tasaisen kiven uuden torin pintaan siksi, että kulku siinä on helpompaa liikuntaesteisille, rollaattorilla liikkuville ja huonojalkaisille. Tämä on niin ikään validi ja pätevä perustelu.
Koska Turussa on muutamat projektit menneet viime vuosina luvalla sanoen kustannusten osalta perseelleen, kaupungin päättäjien on ollut pakko ryhtyä osoittamaan kustannustietoisuutta, joka on helpottanut päätöstä vanhan kiven takaisin latoamiseksi varsinaiselle torin kauppa-alueelle. Sitähän oli olemassa jo valmiiksi ja sitä oli luvattu käyttää. Parjattua Kiinan kiveä joka on sileää ja helppokulkuista kaikille, (vanha torikivi ei kovin muhkuraista ole) on loput kivetystä alueesta. Tässä on ratkaistu kiista ikäänkuin puoliksi. Mutta, ei se mitään auta, ratkaisua tullaan arvostelemaan jatkossakin, kaikkia ei saa koskaan tyytyväiseksi, se on ainoa varma asia. :D

Torin alueelle tuleva esiintymis/tapahtumakoroke vaiheessa eilen.
Kuva

Myös Aurakadun puoleinen paviljonki avautuu asiakkaille perjantaina. Kaikki paviljongit on siis otettu käyttöön, Eerikinkadun puoleinen vain osittain.
Kuva

Kuva

Eerikinkadun paviljongin Kauppiaskadun puoleiseen päätyyn avattiin Kahvila Tori-Otava noin pari viikkoa sitten.
Kuva

Kuva
veka, Tlahti, TurkuCubed ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104684
Videonpätkä toriprojektista tänään. Hyvää vauhtia torilla on pidetty, sitä kyllä vaaditaankin kun torialue pitäisi valmistua Turun päivään mennessä. Positiivisin mielin eteenpäin.

veka, hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104714
Kävin kameran kanssa eilen torilla. Jatkuvasti yhä mukavampi käydä uteliaana katsomassa koko ajan valmistuvaa kauppatoria.

Kauppiaskadun puolelle toria tehdyt istutusaltaat, multaa jo laitettu...
Kuva

Kaikkiin paviljonkirakennuksiin on avattu liiketiloja, kaikissa on ravintola tai kahvilatarjontaa.
Kuva

Kuva

Kävelykaduksi laajeneva Yliopistonkatu ortodoksikirkon edessä. Kaarevan istuskeluportaikon edustalla on saaristoteemainen suihkutteleva vesiaiheinen teos tulossa.
Kuva

Koilliskulman tapahtuma/bändikoroke.
Kuva

Kuva

Kuva

Eerikinkadulla on tehty istuskeluportaan näköistä kiviaitaa ja tässä meneillään portaiden asennus Eerikinkadun jalkakäytävälle.
Kuva

Ensimmäinen bussikatos on ilmestynyt Eerikinkadulle.
Kuva

Istutusaltaiden pohjalla on tällainen kastelu/salaojitusjärjestelmä.
Kuva

Pari kuvaa Börsin Katon sisätilasta.
Kuva

Kuva

Samaan postaukseen sopii hyvin Vanun talo/Affärcentrum, joka on vapautunut telineiden takaa. Mielestäni onnistunut julkisivuremppa.
Kuva
Pyöröovi, tiiliskivi, TurkuCubed ja 5 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104724
Kauppiaskadun puolen istutusaltaisiin on istutettu puita! Mahtavaa!

Kuva

Kuva

Kuva

Kävelykaduksi Kauppiaskadulle asti muuttuva Yliopistonkatuosa torin yläreunassa
Kuva

Jyrkkään Aurakadun rinteeseen ennen Yliopistonkadun risteystä asennetaan lämmitysputkisto. Välttämätön koska bussireitit kulkevat tästä. Pakko saada bussit pysähtymään ettei kävelykadulla liikkuvat jää alle tosiliukkailla säillä.
Kuva

Aurakadun paviljonki. Vasemmassa alareunassa kuvan ulkopuolella, rakennetaan parhaillaan alikulkutunnelia kadun alle Hansaan.
Kuva

Eerikinkatukin alkaa näyttää vähitellen paremmalta!
Kuva

Kuva

Affärcentrumin perustuksia vielä tässä vaiheessa
Kuva
Viimeksi muokannut Kantti, 03.09.22 19:51. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tiiliskivi, TurkuCubed, veka ja 2 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#104737
Kantti kirjoitti: 01.09.22 21:42 Aurakadun puolen istutusaltaisiin on istutettu puita! Mahtavaa!
...ja "Aurakatu" tarkoittaa tuossa Kauppiaskatua.
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104741
hmikko kirjoitti: 02.09.22 22:03...ja "Aurakatu" tarkoittaa tuossa Kauppiaskatua.
Hyvä huomio! Korjattu.
Avatar
tekijänä Kantti
#104769
Turun kauppatori avautuu juhlallisin menoin lauantaina 17.9. Tori on osittain kesken ja ympäröivät kadut valmistuvat myöhemmin, kenties kuukauden päästä? Ehkä Yliopistonkadun kävelykatuosa tulee kävelykuntoon? Sitäkin epäilen vähän. Jokaisesta kulmasta pitäisi päästä kulkemaan torille kuitenkin. Tässä setissä kuljetaan kauppatori ympäri, alkaen Börsin kulmasta Kauppiaskadun ja Eerikinkadun kulmasta.

Kuvat ovat toissapäivältä, edistymistä tapahtuu joka päivä. Torilla ja kaduillakin on ahkeroitu tiiviisti hyvällä vauhdilla.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tähän oli tänään jo istutettu puita.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Torin sisäpuolella.
Kuva

Torin uudet valaisimet ovat mielestäni hienoja! En tiedä ovatko ne toiminnassa, kaipa jo ovat? Pitäis käydä katsomassa!
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tästä pitäisi päästä torille avajaisissa.
Kuva

Kuva
TurkuCubed, veka, hmikko ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104790
Turun kauppatorin uusimisprojekti tuli nyt eilen pisteeseen jossa voitiin pitää juhlalliset avajaiset. Oikeasti toriympäristössä paiskitaan hommia vielä jonkin aikaa katualueiden kanssa ja tehdään pitkää päivää.

Sää pätki päivää aurinkoisiin ja sateisiin hetkiin. Aurinkoisina hetkinä ihmisiä oli runsaasti pällistelemässä kaikkea, sateen sattuessa tuppauduttiin paviljonkeihin ja katujen toisella puolella oleviin liiketiloihin, Wiklundiin ja Hansaan.

Pingispöytä. Omat mailat ja pallot mukaan
Kuva

Kuva

Kuva

Isossa teltassa tehtiin jotakin makupaloja, en tiedä mitä? Muovi-ikkunasta otettu kuva keittiön puolelle
Kuva

Pätkä valmista katua! Kauppiaskadusta on valmistunut Wikken eteen kolmen- neljänkymmenen metrin pituinen osuus jonka on tarkoitus olla julkisen liikenteen yksisuuntainen katu. Ainakin Yliopistonkadun ja Eerikinkadun välillä.
Kuva

Päivä oli myös hyvä toripäivä ja kauppa taisi käydä paremmin kuin koskaan tällä uudella torilla. Ihmiset olivat liikkeellä.
Kuva

Kuva

Pöytäjalkis peli. Omat pallot mukaan tässäkin.
Kuva

Erä shakkia? Omat nappulat mukaan.
Kuva

Orkka teki testauksia. Pari tepsifaniakin löysi paikalle hetkeksi.
Kuva
Viimeksi muokannut Kantti, 12.10.22 23:36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyöröovi, veka, Tlahti ja 4 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#104792
^Saapa nähdä, kuinka noiden pelivälineiden käy. Toivottavasti löytyy sen verran sivistystä, että saavat olla ehjänä.

Olin itsekin liikkeellä viikonloppuna ja juhlapäivänä. Tori oli kyllä täynnä konserttiyleisöä sateesta huolimatta. Kaatosadekuuroakin tuli, ja sateenvarjot varmaan rajoittivat näkyvyyttä lavalle.

Turun Sanomien talo muuten on pahasti julkisivurempan tai ainakin maalin tarpeessa, nyt kun naapureita on kunnostettu ja vastapäinen Börs uusittu kokonaan. TS:n talon olomuoto tuli vähän yllätyksenäkin, kun työmaita väistellessä sitä ei ole oikein kunnolla katsonut/rekisteröinyt. Nyt sillä Kauppiaskadun pätkällä saa käveltyä rauhassa, mutta täytyy sanoa, että avajaispäivänä oli kyllä kaikki ympäröivät kadut muuten varsin huolellisesti revitty auki. Aurakadulla kaivannot näkyvät olevan lisääntymässä, eivät vähenemässä.
tekijänä Urbane
#104794
Shakkilaudan vielä ymmärrän, tulee vähän sillainen New Yorkin puistoviba. Mutta ketä tulee kauppatorille pelaamaan pöytäfutista tai pingistä?
Avatar
tekijänä Kantti
#104894
Videonpätkä viikon takaa Aurakadulta ja Eerikinkadun risteyksestä. Katuja torin ympärillä rakennetaan melko intensiivisesti, ehkä ne joulukuussa alkavat olla kondiksessa?
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104918
Kauppatorin lyhtyvalaisin on asennettu paikalleen torin keskelle, diagonaalien risteykseen. Kopio vanhasta kaasuvalaisimesta se ei nyt ole, vaikka niin vähän lupailtiin voittaneessa kilpailutyössä – tämä lyhty käsittääkseni jokseenkin hyllytavaraa oleva valaisin eikä paikalleen sinänsä erikseen työstetty. Tiedä sitten olisiko se täydellisen kopion teettäminen nyt niin paljon kalliimpaa kuitenkaan ollut (hankkeen kokonaiskustannukset huomioon ottaen). Silti ihan hieno maamerkki modernisoidun torin keskelle!

Infran rakennuttamispäällikkö Janne Laineen päätös valaisimen tilaamisesta: https://ah.turku.fi/kylk/2022/0816017p/4707303.htm
Keskelle Turun kauppatoria pystytettiin lyhtypylväs, joka on tuulahdus menneisyydestä

Kuva

Kauppatoria valaisee tästä päivästä lähtien lyhtypylväs, joka on kopio torilla aikoinaan olleesta kaasulampusta.

Turun kauppatorin Facebook-päivityksessä kerrotaan, että nostalginen lyhtypylväs sai torikauppiailta myönteisen vastaanoton.

– Gallup toriyrittäjien keskuudessa tuotti yksimielisen tuloksen: valaisin on hienointa koko torilla! päivityksessä kirjoitetaan.

Kaupunki uumoilee, että lyhtypylväästä voisi tulla maamerkki, jonka juureen tapaamiset jatkossa sovitaan.

Kuva

https://www.ts.fi/uutiset/5794241
Kantti kirjoitti: 03.11.21 21:31Vanha - alkujaan kaasulyhty - oli tällainen. Siitä on tekeillä replika keskelle toria jossa tämäkin oli.
Kuva
Kantti, Tlahti, hmikko ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104922
Eilen illalla kuulemma keskelle toria suunniteltu lyhty vihdoin asennettiin. Hämmästyin sen nähdessäni! Koska sattumalta kamera oli mukanani juuri sopivasti, otin tietenkin setin kuvia siitäkin. Replica se ei ole kuten meinattiin, omasta mielestäni kuitenkin aivan passeli eikä aivan halpakaan. Vanhasta lyhdystä ei ole olemassa mittoja eikä tietoja yksityiskohdista enempää kuin valokuvista on nähtävissä. Voi aina mietiskellä minkä hintainen lyhty olisi ollut uniikkina käsityönä tehtäessä. En ryhdy miettimään.

Kauppatorilta tänään.

Kuva

Kuva

Kuva

Eerikinkadulla on kuumeinen meno, katu pitäisi olla liikennöitävissä kuun lopussa, 31.10.
Kuva

Kuva

Kuva

Kauppiaskadulla ollaan edistytty mutta hitaasti.
Kuva

Kauppiaskatu, Eerikinkadun risteys. Se kaipaa vain päällystystä ja odottaa kadun valmistumista torin reunassa
Kuva
hmikko, tiiliskivi, veka ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Samsam
#104925
Kauppiaskadulla ja kauppatorilla kulkiessaan voi samalla viihdyttää itseään laskemalla onko siellä enemmän autoja vai ihmisiä.
TurkuCubed, jfo tykkää tästä
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29