Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100407
Espoon kaupungintalon suojelulle taas tyrmäys, ympäristöministeriö hylkäsi valituksen
Kolmaskaan kielteinen suojelupäätös ei välttämättä ratkaise kiistaa, koska ministeriön ratkaisusta voi taas valittaa.

Kuva

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ on hylännyt valituksen, jolla Pro Espoo -yhdistys pyrki edistämään Espoon vanhan kaupungintalon suojelua rakennusperintölain perusteella.

Uudenmaan ely-keskus oli antanut yhdistyksen jättämään suojeluhakemukseen kielteisen päätöksen viime vuonna.

Pro Espoo halusi ympäristöministeriön kumoavan tämän ely-keskuksen päätöksen ala-arvoisen käsittelyn vuoksi. Päätöstä valmistellut virkamies oli muun muassa antanut lehtihaastattelun, jossa hän kommentoi rakennussuojeluhakemuksen aiheuttavan lisätöitä hallinnolle ja kiusaavan virkamiehiä.

Ministeriö huomauttaa, ettei lehtihaastattelu sinällään vaaranna virkamiehen puolueettomuutta, kun katsotaan kaupungintalon moninaisia suojeluesityksiä ja niiden vaiheita.

Uudenmaan ympäristökeskus oli jo 12 vuotta sitten käsitellyt saman yhdistyksen yhdessä Espoon sitoutumattomat ry:n kanssa tekemää rakennussuojeluesitystä. Tuolloinkin ympäristökeskus oli päätynyt hylkäämään suojeluesityksen.

Yhdistykset olivat uudistaneet suojeluesityksensä, kun ympäristökeskus oli siirtynyt osaksi Uudenmaan ely-keskusta. Ely-keskus oli tyrmännyt suojelun vuonna 2010.

Nyt käsitelty suojeluesitys oli siten jo kolmas laatuaan.

.
.
.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006558060.html
highrisejonne, Domo tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#100573
Äärimmäinen esimerkki, miten rakennussuojelu voi irtaantua tosielämän realiteeteista. Kuvaavaa myös se, ettei talon puolesta ole syntynyt mitään massiivista ruohonjuuritason kansanliikettä, vaan todennäköisesti valtaenemmistö alueen asukkaista ei jää vanhaa virastorakennusta kaipaamaan. 70-luvun Itä-Pasila-tyylissä on tietty charminsakin, mutta tässä casessa kivet toivoisin olevan jo käännetyn.
Avatar
tekijänä veka
#100579
Alkuperäisen 2010 purkupäätöksen valituksissa taisi olla mukana jopa viranomaisia. Mm. Ely-keskus vaati valituksessaan kaupungintalon suojelemista asemakaavassa. Seuraavilla kierroksilla jatkettiin enempi ruohonjuuritasolla. Tällaiseen valitusrumbaan ei kuitenkaan tarvita mitään 'liikettä'. Jopa yksi tarmokas intoilija voi Suomessa jatkaa muille kalliiksi käyvää kiusantekoa näköjään lähes loputtomiin. Nyt näitä tapauksia alkaa vaan jo olla turhankin paljon. Tämän lisäksi mm. Keilaniemi, Bunkkeri, Malmin lentokenttä, Raide-Jokerin reitiltä löytyneet liito-oravat...

Kiitos yllä olevan vanhan kuvan julkaisemisesta. Kultttuuriteko. Kukapa uskoisi, että tässä on Suomen toiseksi suurimman kaupungin (silloin vielä kauppalan) 'keskus' vain 50 vuotta sitten. Tönön käyttöikä jäi alle 40 vuoteen.
highrisejonne tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104606
Ajattelin ensin kirjoittaa jotain nokkelaa puolalaisista arkkitehdeista ja putkimiehistä. Sitten silmiin kuitenkin sattui legendaarisen blogaajan Pentti Muroleen (1934-2021) hauska ja muutenkin mainio kirjoitus vuodelta 2017, jossa hän muistelee Espoon keskuksen syntyvaiheita, joissa oli itsekin mukana. Suosittelen lämpimästi lukaisemaaan tämän.

https://kuntatekniikka.fi/penan-blogi/2 ... ma-forsta/

Arkkitehtuurissa kuten muissakin taiteissa 70-luku tunnetaan pysähtyneisyyden ja sisäänpäin käpristyvän ahdistuneen teoretisoinnin aikana. Espoon keskuksen suunnittelukilpailu vuonna 1967, jonka nuoret puolalaiset arkkitehdit siis voittivat, oli kuitenkin jo sitä itseään, tähän tapaan:

” Palkintojenjakopöytäkirjassa pidetään tärkeimpänä sellaista tilan organisaatiota, joka antaa kaupungille itsenäisen, omaperäisen rakenteen, eikä ole pelkkää arkkitehtonisten volyymien ja tilojen sommittelua. Palkintolautakunta puhuu järjestelmästä, jossa elementit luovat uusia elementtejä, kehittyvät ja järjestäytyvät loogisen ja yhtenäisen sisäisen lain mukaan. Vastakohtana se pitää muodollisen komposition varaan rakentuvia asemakaavaratkaisuja, jotka johtavat staattisiin muotoihin, jopa niin jäykkiin, että mikä hyvänsä muutos rakenteessa riittää pilaamaan koko sommitelman.”

”Palkintolautakunta ilmoittaa, ettei se voi hyväksyä ehdotusta, joka perustuu pelkästään loppuun saakka hiottuihin, vanhanaikaisiin tai moderneiksi akateemisiksi ratkaisuiksi jäykistyneisiin teemoihin. Palkintolautakunta hylkää myös abstraktit kompositiot ja siten se katsoo myös hylkäävänsä keinotekoisen monumentaalisuuden. Seurauksena on, ettei arkkitehtonisia yksityiskohtia saisi pitää ratkaisun arvon mittana - yhtä vähän kuin liikenneverkon rakennetta, vaan päinvastoin niiden tulisi luontevasti johtua ratkaisussa ehdotetusta yleisestä struktuurista.”

Puolalaisten voittoisaa ehdotusta ryhdyttiin sitten toteuttamaan, mutta he eivät saaneet tukea paikallisilta, Murole kertoo. Lopulta vain Suvelan alue toteutui puolalaisten suunnitelman mukaan. Nyt purettava kaupungintalo on vuodelta 1971 (arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila).
jfo tykkää tästä
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11