Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Samsam
#104413
Aivot ei oikein ota selkoa minkä muotoinen tuo on. Sekava ja kaoottinen, kliininen ja harmaa. Toivottavasti lopputulos on selkeämpi.
Avatar
tekijänä veka
#104414
Toivottavasti Origamin kulmikas viivoitin-arkkitehtuuri ei yleisty tämän voiton myötä laajempaan käyttöön tulevissa hankkeissa. Makasiinirannan kisassa Helsingissä on seuraava mahdollisuus...
tekijänä hmikko
#104415
Samsam kirjoitti: 25.05.22 12:40 Aivot ei oikein ota selkoa minkä muotoinen tuo on. Sekava ja kaoottinen, kliininen ja harmaa. Toivottavasti lopputulos on selkeämpi.
Tuosta ilmakuvasta voinee yrittää arvailla. Pohja näyttäis olevan suht lähellä suunnikasta. Julkisivuun on ripustettu noita alumiiniverhoiltuja siivekkeitä luomaan ilmettä. (Arviossa mainittu "sadetakki".)

Musta tuntuu, että tässä on menty kustannustehokkuus edellä. Suhteellisen yksinkertainen rakennus, johon on kohtuuedullisilla konsteilla viritetty julkisivuun origami-vaikutelmaa.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#104417
hmikko kirjoitti: 25.05.22 13:39 Musta tuntuu, että tässä on menty kustannustehokkuus edellä. Suhteellisen yksinkertainen rakennus, johon on kohtuuedullisilla konsteilla viritetty julkisivuun origami-vaikutelmaa.
Jep, näitä origameja näkyy aina, kun pyrkimyksenä on saada ilmettä kylmään laatikkoon. Varmaan rakennus täyttää tarkoituksensa, mutta parasta olisi saada ympärille hiukan inhimillisempää arkkitehtuuria.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104760
Linnanniemen kaavaluonnos on valmistunut havainnekuvan kera ja on tulossa kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi tulevana tiistaina. Ensireaktio on että ehdottomasti tykkään! Rakennusten massoittelu on inhimillistä ja arkkitehtuuri modernia, mutta miellyttävää ja toimivaa historiallisessa ympäristössä. Turun linnan edustan puistosta ja 'Historian ja tulevaisuuden museosta' tullaan vielä erikseen käymään omat arkkitehtuurikilpailunsa; museorakennuksen kilpailun on tarkoitus alkaa aikalailla tasan vuoden päästä ja puiston 2024 kesällä. Tavoite on että museo valmistuisi vielä Turun juhlavuonna 2029 ja otettaisiin käyttöön alkuvuodesta 2030. Hieman epämääräinen osoitus kaavassa on tuo havainnekuvassakin näkyvä, niemen kärkeen osoitettava ''vetovoimakohde'', saapi nähdä mitä tuo sitten todellisuudessa tulee tarkoittamaan. Jokseenkin turkulaista on myös se että alueen suurin yksittäinen ja samalla korkein rakennus on parkkitalo.

Havainnekuva: https://ah.turku.fi/kylk/2022/0913020l/ ... 150383.pdf

Kuva
Kuva
Tipi, hmikko, veka ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106833
No nyt on sitten mistä valita. Historian ja tulevaisuuden museon avoimeen arkkitehtikilpailuun tuli 401 ehdotusta. Ratkaisua pitäisi tulla juhannuksen korvilla. Kaikki ehdokkaat löytyy Kerro kantasi -palvelusta.

https://kerrokantasi.turku.fi/htm-arkki ... less=false
Tältäkö näyttäisi Turun historian ja tulevaisuuden museo – arkkitehtikilpailun yli 400 työhön pääsee nyt tutustumaan

Turun Historian ja tulevaisuuden museon arkkitehtikilpailun sato on julkaistu Turun kaupungin verkkosivuilla.

Tammikuussa päättyneeseen kilpailuun saatiin yli 400 ehdotusta. Ehdotukset on julkaistu ja niitä pääsee katsomaan ja kommentoimaan Turun Kerrokantasi-palvelussa 7. huhtikuuta asti.

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan kilpailun taso on korkea.

– Kiinnostava suunnittelukohde hienolla paikalla on houkutellut uskomattoman tasokkaan ja laajan osallistujakaartin. Tuomariston mittava arviointityö on vielä alkuvaiheissaan, Hintsanen sanoo kaupungin tiedotteessa.

– On kuitenkin selvää, että monipuolisista ja laadukkaista kilpailuehdotuksista seuloutuu ratkaisu, jonka toteuttamiseen voidaan innostuneesti sitoutua, Hintsanen jatkaa.

Kilpailun tuomaristo valitsee voittajan 17. kesäkuuta. Voittaja kuittaa kilpailusta 70 000 euron palkinnon. Yhteensä kisaan on varattu 175 000 euroa palkintorahaa.

Kaupunki suunnittelee historian ja tulevaisuuden museosta elämyksellistä kulttuurimatkailukohdetta, johon odotetaan 200 000 vierailijaa vuosittain.

Museon on määrä avautua Turun Linnan naapuriin, nykyisen sataman alueelle. Sataman toiminnot siirtyvät pohjoisemmaksi, kun nykyiset kaksi matkustajaterminaalia yhdistyvät yhdeksi.

Museon rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2027 aikana ja valmista olisi vuonna 2029. Yleisölle museo avautuisi vuonna 2030.

https://yle.fi/a/74-20078895
Kantti, veka tykkää tästä
tekijänä aamiaispulla
#106836
400 työtä, noiden selaaminen käy jo työstä. Siihen tarvitsisi Tinderin kaltaisen käyttöliittymän. Pikaisella vilkaisulla siellä on muutamia ihan tyydyttäviä töitä. Pidän kyllä hieman näitä avoimia suunnittelukilpailuita huonona, moni työ saattaa olla variaatio yhdestä työstä joka on osallistunut useaan kilpailuun ja silloin voi hyvin käydä niin, että samanlaisia on muuallakin. Näitä kuitenkin tehdään mahdollisimman pienillä resursseilla, koska tällaiset kilpailut ei sinällään ole kannattavia, jos ei voita.
tekijänä Aboa
#106837
Olen tästä täysin eri mieltä. Avoimet ja ilmaiset kilpailut joihin kaikilla on osallistumisoikeus ovat yksi hienoimpia asioita mitä suomalaisessa arkkitehtuurikentässä on. Kilpailun järjestäjä saa rahalliseen panostukseen suhteutettuna valtavan määrän ehdotuksia. Vaikka suuri osa niistä olisi sinällään toteuttamiskelvottomia voi niissä olla joitain osa-alueita ratkaistu onnistuneesti. Moni tällä hetkellä tunnettu toimisto on saanut alkunsa tällaisten kilpailujen myötä ja parhaimmillaan nämä kilpailuvoitot uudistavat arkkitehtuuria. Varsinkin jos tekijät ovat ennestään tuntemattomia (ja yleensä nuoria). Esim OPUS on hyvä esimerkki tällaisesta. Tai vaikka Alvar Aalto jos mennään ajassa taaksepäin.

Ennemmin taitaa olla niin että suurille ja tunnetuille toimistoille suunnatut kutsukilpailut tuottavat toisintoja toimistojen aikaisemmista töistä. Lisäksi pienehkö osallistumispalkkio kannustaa tekemään työtä liiketaloudellisesti kannattavasti.
tekijänä aamiaispulla
#106838
Aivan ehdottomasti kilpailuissa on myös hyvät puolensa. Missään nimessä en kiistä mitään noista hyödyistä, mutta valintaprosessille se sysää paljon enemmän työtä ja vastuuta, kun pitää ottaa huomioon ei vain ulkonäkö, mutta toteutuskelpoisuus, onko se jo tehty jossain muualla ja kun töitä on 400, siinä on kyllä sarkaa. Ja kuten sanoin, siellä oli kyllä nopeallakin vilkaisulla nyt ihan kohtuullisen hyviä ehdotuksia, mutta muistaakseni kun sama aikanaan tehtiin Helsingin Guggenheimiä silmällä pitäen oli kyllä ehdotukset aika kuraa silloin. Ehkä se oli joku trendi.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106839
Tunnetusti 90% kaikesta on paskaa.

Se, että ehdotuksia on paljon ja valintaprosessiin menee aikaa on lopulta aika pieni ongelma tällaisen rakennuksen kohdalla. Kokenut ammattimainen raati osaa kyllä karsia hyvin nopealla vilkaisulla pitkälti yli puolet pois, ja varsinaista teknistä toteuttevuustarkastelua tehdään korkeintaan kourallisesta ehdotuksia.
tekijänä hmikko
#106842
aamiaispulla kirjoitti: 15.03.24 16:27 mutta muistaakseni kun sama aikanaan tehtiin Helsingin Guggenheimiä silmällä pitäen oli kyllä ehdotukset aika kuraa silloin. Ehkä se oli joku trendi.
Guggenheim-kilpailuun tuli yli 1700 ehdotusta, eli yli nelinkertaisesti Turun museoon verrattuna. Guggenheimin brandi ja sen tunnettuus ovat tietysti semmoiset, että se vetää yrittäjät joka kiven alta mukaan, kynnelle kykenevät ja kykenemättömät. Itse taisin linkata täällä ehdotukseen, jossa oli yksi valokuva pienoismallista, johon oli viritetty yksi pahvitötterö alustalle. Tämmöisiin ei tietysti arvosteluraadilta kauaa mene. Toisaalta jatkoon silti valittiin hyvinkin viitteellisiä ehdotuksia, ja myös voittaja rikkoi sääntöjä torniosan korkeuden suhteen.

Osallistujamäärät lienevät osaltaan globalisaation ja internetin seurausta. Maailmassa on arkkitehteja enemmän kuin koskaan ja netissä kaikki näkevät kaikki kilpailut. Kohteen tonttia voi syynäillä Googlen StreeViewistä jos ei muuten. Julkinen museorakennus pohjoismaassa on hanke, joka voi käynnistää arkkitehdin kansainvälisen uran.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#106844
Iso vaikutus on silläkin, että kilpailuihin on nykyään paljon helpompi osallistua kuin ennen digitaalisen tulostuksen ansiosta. Kansallismuseon laajennuksen kilpailuun jätettiin "vain" 177 ehdotusta, mutta siinä vaadittiin ehdotuksen tulostamista A0-plansseille ja niiden toimittamista postitse perille. Tuon kokoinen tuloste jäykälle alustalle maksaa sen muutaman kympin kappale ja postikulut päälle, mikä vähentää kannustinta jättää ehdotus sisään ihan vaan huvin vuoksi. Musiikkitalon kilpailuun jätettiin reilu 200 ehdotusta, ja jokaisesta vaadittiin vielä pienoismallikin.

Guggenheim-kilpailun ensimmäinen vaihe oli korostetun kevyellä tulostuksella, ja kilpailusta näki, että tavoitteena oli nimenomaan maksimaalinen määrä ehdotuksia uutisarvon vuoksi.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106863
En ole juurta jaksaen kaikkia ehdotuksia ole käynyt läpi, mutta selannut kaikki ja kansikuvan perusteella tutkinut tarkemmin mielenkiintoisen näköiset ehdotukset, paljon hyviä on mukana! Viisi omaa suosikkiani alla. Erityisesti pidän "Hiidenkivet" ehdotuksesta, kilpailun harvoja, ellei ainut ehdotus, missä rakennus on sijoitettu poikittain jokeen nähden, avaten julkisivuaan hienosti puistoon päin. Puistosta päin sitä rakennusta tullaan kuitenkin useimmiten katsomaan, eikä Aurajoelta veden tasosta

40 Chronos
Kuva
https://turku-museum-history-and-future ... rt_index=0

152 Turku Light House
Kuva
https://turku-museum-history-and-future ... rt_index=0

173 Muistipalatsi
Kuva
https://turku-museum-history-and-future ... rt_index=0

230 Hiidenkivet
Kuva
https://turku-museum-history-and-future ... rt_index=5

394 Airut
Kuva
https://turku-museum-history-and-future ... rt_index=1
tiiliskivi, jfo tykkää tästä