Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä bonk
#104099
Uusi torni sopii paremmin kokonaisuuteen, luo kun kruunun ylimmän kerroksen kanssa. Nyt kun näin nuo kulman erkkerit, on vaikea uusittua ulkoasua katsoessani surra niiden poistamista. Vaikka uusi torni puhuukin erkkerittömän kulman kanssa paremmin, en voi olla miettimättä millainen olisi lopputulos ollut, jos remontissa olisi erkkerit palautettu.
Avatar
tekijänä veka
#104101
Kaartin kasarmin korttelissa Puolustusministeriön naapurissa on alettu purkaa pääesikunnan käytössä ollutta virastotaloa (Revell & Castren 1961). Sen paikalle tulee nousemaan Supon uusi toimitalo. Sen valmistuttua korttelista muodostuu todellinen Suomen vakoilukeskus. Saas nähdä, mihin meinaavat mahduttaa NATOn paikalliskonttorin, kun sen aika tulee. Työmaa-aidasta on tehty jo nyt niin korkea, ettei kadulta tuonne kurkita.

7.3.22 Kuva
Hipardus tykkää tästä
Avatar
tekijänä MindW
#104105
Kuvasta näkyy purettavien rakennusten rakenteiden erityislaatuisuus. Julkisivulla - tai edes lähellä - ei ole pilareita vaan välipohjat on kannatettu ulokepalkeilla kahdesta keskellä olevasta pilarilinjasta.
veka, jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104318
Pohjoisrannassa on vauhti päällä. Sillan uusimisen jatkoksi rempataan myös koilliskulman ranta-alue. Helsinki kasvaa taas merta täyttämällä. Krunikalaisten iloksi on tulossa kunnollinen rantapuisto, lisää venepaikkoja (myös isommille aluksille) yhteyslaituri vesibussiliikenteelle ja kenties myös paviljonki tms. Suunnitelma ja aineisto ovat parhaillaan nähtävänä ja kommentoitavana. Asemakaavaehdotus on tarkoitus saada käsittelyyn 2023. Hanke on nimeltään Kruununhaka, Pohjoisrannan Kotisatama.

https://kartta.hel.fi/?sukkaId=2021-008878

vaihtoehto 1Kuva

Kuva

Kuva
hmikko, Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104339
Keskustan projektien infotilaisuudessa toissa viikolla lueteltiin nopeaan tahtiin useita lähiaikoina eteneviä hankkeita, joukossa Kasarmitorin kauppahallin korvaaminen uudella. Tarkoitus on esitellä suunnitelma loppuvuodesta ja laittaa se nähtäville, jolloin se voisi edetä lautakuntaan alkuvuodesta 2023.

Edellisen kerran projekti esiteltiin joulukuussa 2020, ja nyt kerrotaan suunnitelmia kehitetyn saadun palautteen mukaan. Kuinkahan lienee? Infossa nähtiin kuva, jonka mukaan muutos edelliseen verrattuna on lähinnä kosmeettinen. Edelleen torille on tulossa pari kerrosta nykyistä korkeampi toimistotalo, joka kasvaa myös maan alla. Talo edustaa tiukkaa nykyarkkitehtuuria, joka vähät välittää ympärillään olevan toriaukean tunnelmasta. Tietysti tunnelman tärveleminen aloitettiin jo muutama vuosi sitten, kun aukion luoteiskulmaan nousi moderni ns. Roschierin talo. Nyt on tulossa lopullinen turmio.

2020Kuva

2020Kuva

2022Kuva
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#104340
veka kirjoitti: 07.05.22 11:54 Nyt on tulossa lopullinen turmio.
To be fair, kaikki sodan jälkeinen rakentaminen aukiolla on ollut perin välinpitämätöntä ja alaluokkaista vanhaan arkkitehtuuriin verrattuna. Harmi tietty sinänsä, kun nyt olisi ollut mahdollisuus korjata vanhat virheet ja luoda jotain aidosti kiinnostavaa yhdelle pääkaupungin kalleimmista alueista. Jos nyt jotain hyvää pitää sanoa, niin ainakin tuo uuden havainnekuvan puuverhoilu voi tuoda jonkin asteista inhimillisyyttä uuteen rakennukseen.

Lisätäänpä oheen toinen kiinnostava uutinen: HS: Jättimäinen kesäterassi ei toteudu Helsingissä tänä vuonna
HELSINKIIN ei tule tänä kesänä jättiterassia. Pandemia-aikana käyttöön tullut jättiterassi pystytettiin kesällä 2020 Senaatintorille ja kesällä 2021 Kasarmitorille.

Syynä on, että suurelle hankkeelle ei ole löydetty yrittäjää. Aiemmin kaupunki on ollut terassihankkeen vetovastuussa, mutta tänä vuonna hanke pyrittiin siirtämään yrittäjävetoiseksi.

Tänä kesänä kaupungin rahoittamaa terassitoimintaa tulee pienemmässä mittakaavassa Töölön torille, Havis Amandan aukiolle sekä Hietalahden torille yhteistyössä Hietalahden kauppahallin ravintoloitsijoiden kanssa.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että jättiterassihankkeita on vaikeuttanut torialueiden infrastruktuuri. Toreille on täytynyt erikseen järjestää viemäröintejä, vettä, sähköjä ja vessoja, mistä aiheutuu suuria kustannuksia. Hanke on tullut siis kaupungille kalliiksi.
apollonkatu tykkää tästä
tekijänä hmikko
#104341
veka kirjoitti: 07.05.22 11:54 Tietysti tunnelman tärveleminen aloitettiin jo muutama vuosi sitten, kun aukion luoteiskulmaan nousi moderni ns. Roschierin talo.
Jaa muutama vuosi sitten. Tuo rakennus tuli siis Helsingin rakennusviraston 60-luvun rasterijulkisivuisten rakennusten tilalle. Ne eivät olleet tyyliltään ainakaan lähempänä naapureita kuin nykyinen uudisrakennus. Toki ne ehtivät olla paikallaan n. 50 vuotta. Sikäli osa tunnelmaa, mikä se sitten olikaan.
Maeeeq, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#104342
^Aiheellinen huomautus. Jäin pohtimaan, miksi nuo välivaiheen (60-luku - nykyaika) virastotalot Pohjoisella makasiinikadulla eivät rassanneet pikkumaista sieluani niin pahasti kuin nykyinen Roschierin talo niiden paikalla. Johtuisko siitä, että niihin jotenkin vain kasvoi tottumaan naperoikäisestä lähtien? Tai vain siitä, että aikaisemmin tehtyä virheratkaisua ei yritettykään korjata kun tilaisuus nyt tuli, mikä tietysti jäi kaivertamaan? Oli miten oli, tuleva kauppahallin uusiminen ja korottaminen on toki suurin ajateltavissa oleva muutos toriaukean näkymiin ja tunnelmaan.

Löysin muutaman vanhan kuvan ajalta ennen 60-luvun virastotaloja. Pohjoinen makasiinikatu 9:ssä ollut korea asuintalo olisi aikoinaan pitänyt säilyttää tavalla tai toisella. Siitä kai ollaan nykyään aika yksimielisiä. Mielenkiintoinen tapaus on Kasarmikadun kulmassa ollut Engelin 1830-luvulla piirtämä kaksikerroksinen rakennus. Siinä oli kaupungin ensimmäinen kansakoulu, jonne myös tytöt pääsivät opiskelemaan Aurora Karamzinin ansiosta. Ilmeisesti Engelin nimikään ei riittänyt suojelemaan tätä viimeistä muistoa torin laidan kaksikerroksisten rakennusten aikakaudelta 1800-luvulla. 1960-luku vei senkin. Molemmat rakennukset olivat tuolloin kaupungin omistuksessa virastokäytössä.

Alimmassa kuvassa on näkymä Erottajan pääpaloaseman (nykyinen Erottajan pelastusasema) palotornista itään 1890-luvulla. Engelin kolmekerroksinen Kaartin kasarmi (nykyisin Puolustusministeriön talo) aukion etelälaidalla on rajautunut kuvan ulkopuolelle. Kaikki kuvan rakennukset torin laidalla ovat nykyisin historiaa.

Pohjoinen makasiinikatu 9 ja 7 kuvattuna vanhan kauppahallin katolta. Kuva: kaupunginmuseo, Constantin Grünberg 1958Kuva

Pohjoinen makasiinikatu 11/Kasarmikatu 21. Kuva: kaupunginmuseo, Anton Rönnberg 1927Kuva

Kuva: kaupunginmuseo, tuntematon kuvaaja 1891-1896Kuva
TurkuCubed, Tipi, Biosphere ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Tipi
#104345
Suunniteltu uusi rakennus on aiempaa korkeampi ja pahaa pelkään että istuu nykyistä huonommin torille?
https://www.google.com/maps/@60.1649235 ... 6656?hl=fi

Vanhaa Kaartinhallia tuohon kaipaisi. Jospa kaavoittajan olisikin ollut ”vaativa” ja ainoastaan palauttava uudisrakennus olisi sallittu. Tuossa ympäristössä ei uudisrakentajaa ”tarvitse” helpointa tietä pitkin päästäkään. Jokatapauksessa Matala paviljonki/kauppahalli tuohon parhaiten istuu…
slette tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#104346
Kaartinkaupungissa pitäisi lähinnä tuplata-triplata rakennusoikeus ja nostaa kaupunginosan asukasmäärää tuhansilla, jotta entistä useampi voisi asua ja käydä töissä keskustan sisällä. Ideologinen kaikensuojelu tappaa Helsingin.
Keane tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#104349
^En ajattele, että suojelu tappaa kaupunkia, mutta ihmettelen samoin miksi torille pitäisi saada kallis uudisjäljitelmä entisestä hallista. Sen sijaan on kiintoisa pohdiskella, kuinka torin voisi halutessaan mitoittaa uudelleen paljon mennyttä toimivammin. Uusilla rakennuksilla olisi mahdollista luoda muutama erillinen intiimi aukio, joilla tekisi oikeasti mieli viettää aikaa pelkän läpikulun sijaan. Välillä mielikuvitus tuntuu olevan aivan kadoksissa vanhojen alueiden suunnitelmissa.

Tiivistäminen voisi parhaimmillaan elävöittää väljähtänyttä osaa Helsingin keskustaa, mutta kaipa tällaisella museoimisella on omat kannattajansa.
tekijänä slette
#104350
Pyöröovi kirjoitti: 09.05.22 21:44 ^En ajattele, että suojelu tappaa kaupunkia, mutta ihmettelen samoin miksi torille pitäisi saada kallis uudisjäljitelmä entisestä hallista.
Siksi koska se olisi kaunis, sopisi ympäristöönsä ja kunnioittaisi paikan historiaa?
Avatar
tekijänä hylje
#104351
slette kirjoitti: 10.05.22 08:15
Pyöröovi kirjoitti: 09.05.22 21:44 ^En ajattele, että suojelu tappaa kaupunkia, mutta ihmettelen samoin miksi torille pitäisi saada kallis uudisjäljitelmä entisestä hallista.
Siksi koska se olisi kaunis, sopisi ympäristöönsä ja kunnioittaisi paikan historiaa?
Ketä varten sitä historiaa kunnioitetaan, kun harvalla kaupunkilaisella on ylipäätänsä mitään asiaa Kaartinkaupunkiin? Työpaikkoja siellä on toki jonkin verran. Asuminen kävelymatkan päässä tuolta on silmiä kostuttavan kallista. Eli sinne tullaan aamulla töihin ja illalla autoillaan takaisin lähiöihin kun ei tuolla edes ole kunnollista työmatkajoukkoliikennettä.

Kaupunkia kunnioitetaan parhaiten kun se on yhä useamman ihmisen koti ja päivittäinen ympäristö. Kantakaupungin asukasmäärä on junnannut paikallaan kun viimeisen 20 vuoden aikana koko seudun asukasmäärä on kasvanut parin kolmen kantakaupungin verran. Tältä se kuolema näyttää. Elävyyden puutteelta.
jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä Jary
#104352
Kyllähän tuohon mahtuisi uusi highrise, sellainen kapea ja pitkä, kilpailisi sitten hotelli Tornin kanssa.
Tämä on kyllä tuhannen taalan paikka kehittää aluetta, nyt pökköä vaan pesään eikä turhaan mamoilla.

Kuva
  • 1
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 207