Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä eskimo
#73254
Pappilanmäki
Raision keskustaan kuuluvan Pappilanmäen asemakaava on ollut luonnosvaiheessa pari vuotta. Onkohan hanke vaikeuksissa.
Arkkitehtitoimisto Siggen uudisrakennukset näyttävät tyylikkäiltä. Säilyvän talon räystäslinjat ja julkisivumateriaali on huomioitu, mutta riittääkö se hyvään kokonaisvaikutelmaan?
Kuva
tekijänä zeizei
#73260
Kuinkakohan vaikeaa olisi tehdä harjakatot? Sulautuisi ympäristöön ihan eri tavalla..
tekijänä hmikko
#73261
zeizei kirjoitti:Kuinkakohan vaikeaa olisi tehdä harjakatot? Sulautuisi ympäristöön ihan eri tavalla..
Ympäristössä lienee tasakattoja enemmistö. Noiden uusien talojen tyyli viittaa ehkä lähinnä vastapäiseen Raision kaupungintaloon. En ole itsekään kyllä ihan vakuuttunut noista, mutta Siggeltä on tullut viime aikoina pahimmillaan paljon hirveämpiäkin lootia.
tekijänä hmikko
#87427
Itseltäni oli mennyt ihan täysin ohi tämmöinen jo kohta parin vuoden takainen tapaus, että Raisio muutti vuonna 2002 rakennetun torinsa parkkipaikaksi ja siirsi toiminan (ja myös kiveyksen) korttelin päähän Tasalanaukiolle. 'Vanha' tori StreetView-kuvissa, ja Tasalanaukio ilmeisesti juurikin muutostöiden aikaan otetussa satelliittikuvassa. Turun Sanomien juttu huhtikuulta 2015.

Varsin huolella rakennetulle torille tais tulla käyttöikää 12 vuotta, mikä lienee jonkunlainen Suomen ennätys nykyaikana. Satuin joku aika sitten lukemaan Helsingin selvityksen omista jalankulkualueistaan, joka oli tehty Jan Gehlin metodilla, eli hänen ryhmänsä kehittämien kahdentoista kriteerin mukaan arvioiden. Mukana semmoisia asioita kuin turvallisuus, suojaisuus liikenteeltä ja säältä, mittakaava, mahdollisuudet pysähtyä ja istuksia, mahdollisuudet leikkiin, arkkitehtuurin laatu. Gehlin näkövinkkelistäkin katsoen ei ole suuri ihme, että Raision tori epäonnistui. Sen kahdella puolella oli parkkipaikka ja kolmannella leveä katualue. Neljännellä sivulla liiketilaa, mutta keskeisimpänä pankin konttori. Keskustan ravintolat olivat torista sivussa. Tasalanaukio on rakennusten rajaama ja siinä mielessä varmaan parempi paikka. Rakennukset vaan olivat ainakin ennen kohennusta perin rumia ja reitit aukiolle kuin takapihalle. En käynyt uudella torilla viime kesänä. Ehkä joku raisiolainen voi raportoida, miten hyvin muutos on onnistunut?

'Vanhan' torin muuttaminen parkkipaikaksi muodosti kolmen korttelin mittaisen parkkipaikan Raisiontien varteen. Ite jatkaisin ehdottomasti rakentamista tuohon, kuten alueen päissä on tehtykin, niin että rakennukset ovat Raisiontien reunassa kiinni. Katutasoon liiketilaa ja ruutukaava noudattavat kujat uudelle torille. Parkkipaikat parkkitaloon jos nykyisille kentille ei mahdu.

Edit: Kuva Nordean talosta (StreetView 2009) uusissa kuorissa. Ei nyt varsinaisesti kauneudella pilattu vieläkään.
jfo tykkää tästä
tekijänä hmikko
#94303
Saapi nähdä, löytyykö valtiolta rahat tunneliin. Äkkiseltään vaikuttaa melkoisen kalliilta tavalta rakentaa siihen nähden, että Raision keskustassa nyt ei ole varsinaisesti maasta pulaa muutenkaan.
tekijänä Tlahti
#94305
Jep, rahoitus taitaa olla vielä aika lailla avonainen kysymys. Mutta ainakaan kunnianhimoa ei visiosta puutu. Ja toisaalta aikajänne on vuosikymmeniä. Ylipäänsä on kiinnostavaa, että Raision kokoisella kaupungilla on noin rohkea näkemys tulevaisuudestaan.
tekijänä hmikko
#94306
^ Itelleni tulee noista suunnitelmista mieleen, että jos kerran keskustan liikerakennuksia on tarkoitus purkaa noin laajasti joka tapauksessa, niin kaupallisen keskustanhan voi sommitella sen jälkeen täysin uusiksi ja järjestää viihtyisäksi ilman tunneliakin. Tietysti tien estevaikutus jäisi jäljelle. Tonttimaata ja tiivistämisen varaa piisaa joka tapauksessa.