Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#103446
Pyöröovi kirjoitti: 25.11.21 12:13 Tyylikäs perusrakennus kadun varteen ja pidän samoin erkkereistä. Samalla kuitenkin ihmettelen parin miljoonan hintaista luksusasuntoa, sillä pintamateriaaleiltaan ja katuympäristöltään rakennus on aika keskinkertainen. Joskus 50-luvulla tämän tasoinen julkisivu oli oikeastaan sääntö eikä laadukas poikkeus, mutta ehkä suomalainen eliitti ei ole niin tyylitietoista kuin luulen...
Eliitillä ei ole uusien kerrostalasuntojen osalta käytännössä valinnanvaraa. Todellista high-endiä ei tehdä oikein missään Suomessa. Jos haluaa parilla miljoonalla luksusluokan materiaalit, niin pitää rakennuttaa omakotitalo.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#103448
High-endiä tehdään peruskorjauksena vanhoihin taloihin. Käytännössä uuden veroista tilaa vanhojen julkisivujen takana.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#103506
Nyt on kunnianhimoa ja kokoa hankkeella. Turun sataman suuntaan visioidaan ''Arkipelagi'' asuntokokonaisuutta, joka on ottanut inspiraatiota Kööpenhaminan 8-talosta (8 House). Hankkeen taustalla häärivät turkulaisfirmat SL Yhtiöt, Schauman Arkkitehdit ja Markkinointitoimisto Avidly. Tontilla sijaitsee mm. Turun entinen merenkulkuoppilaitos jonka jatkokäyttö on viime vuosina ollut monet kerrat niin kaupungin kun hallito-oikeudenkin päätettävänä, kun 2014 Åbo Akademin säätiö haki rakennukselle purkulupaa, jonka lautakunta myönsi, mutta hallinto-oikeus kumosi molemmissa asteissa. Tämän jälkeen säätiö teki Realin kanssa sopimuksen rakennuksen muuttamisesta asunnoiksi, johon myöskin heltisi poikkeuslupa; tästä taas valitti nyt jo lakkautettu 'Meidän Turku' ja niinpä hanke kariutui kun hallinto-oikeus katsoi että asia tulisi ratkaista asemakaavan muutoksella.
Merenkulkuoppilaitos ja tyhjillään oleva Juhana Herttuan koulu olisivat jäämässä tämän hankkeen alle ja niiden suojeluarvosta tullaankin varmasti käymään kiivasta keskustelua.Nyt solmittiin kuitenkin vasta kumppanuussopimus, joten ennen kaavoituksen aloittamista tullaan arvioimaan muita käyttömahdollisuuksia tontille, mukaan lukien olemassa olevien rakennusten säilyttämistä.

Omasta mielestä erittäin hieno hanke ja ehdottomasti kannatettava, kunhan laadukkaasta arkkitehtuurista pidetään jatkosuunnittelussa kiinni. Toivoisin myös että kokonaisuuteen saataisiin mukaan myös vähän lisää erilaisia palveluita pelkän kahvilan ja ravintolan lisäksi. Alueen asukkaat varmasti arvostaisivat esimerkiksi päivittäistavarakauppaa ja sopisipa paikalle vaikkapa jonkintyyppinen navigointimueso, jossa esiteltäisiin vanhoja merikortteja sekä vanhoja ja uusia navigointilaitteita ja -välineitä :) . Eräänlaisena jatkeena Forum Marinumille ja jatkumona Merenkulkuoppilaitokselle.

Nykytilanne: https://www.google.com/maps/place/Malmi ... 22.2356653
Arkipelagi-visio: https://ah.turku.fi/kh/2021/1129030l/Images/2043151.pdf

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Tallimäkeen ideoidaan jättimäistä saaristotaloa – Arkipelagista tulisi Turun uusi matkailunähtävyys

Turun kaupunginhallituksen edustajat saivat maanantaina eteensä suunnitelman jättiläismäisestä Arkipelagi-asuintalosta, joka kattaisi melkein koko Hansakadun, Malminkadun ja Puutarhakadun rajaaman Tallimäen alueen Portsan länsipuolella.

Esittelyaineiston ovat laatineet SL Yhtiöt, Schauman Arkkitehdit ja Markkinointitoimisto Avidly. Kaikki yhtiöt ovat turkulaisia.

Esikuvina on käytetty muun muassa Oslon oopperataloa ja Kööpenhaminan 8-taloa. Tavoitteena on luoda asuintalon lisäksi nähtävyys, joka palvelisi sekä turkulaisia että turisteja.

– Se on nähtävyys, josta jokainen pääsee ihailemaan maailmankuulua Turun saaristoa, tekstissä mainostetaan.

––

Kaupunginhallitus hyväksyi Malminkatu 5 Oy:n kanssa neuvotellun kumppanuussopimuksen, joka ulottuu vuoden 2028 loppuun. Turun on määrä käynnistää koko korttelin asemakaavoitus niin, että valmis kaavaesitys olisi valtuustossa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Jos kaavamuutos toteutuu, Malminkatu 5 Oy saa kahden vuoden mittaisen osto-option Turun omistamalle alueelle siltä osin kuin kaupunki ei sitä itse varaa.

– Alueen kehittämistä lähdetään nyt tutkimaan puhtaalta pöydältä ilman ennakkoluuloja, Lipponen sanoo.

Arkipelagi-talon toteutus on vain yksi mahdollisuus. Lipposen mukaan selvitettävänä on myös, voitaisiinko nykyrakennukset säilyttää kokonaan tai osittain.

––

SL Yhtiöiden toimitusjohtaja Leena Pennanen sanoo, että yhtiöllä on valmius Arkipelagin rakentamiseen heti, kun tuleva asemakaava saa lainvoiman.

– Toteuttaminen täytyisi varmaan vaiheistaa. Siten se voisi kestää esimerkiksi viisi vuotta. Voisi se tapahtua nopeamminkin, hän sanoo.

Myös Pennanen sanoo, että seuraavaksi pitää tutkia alueen kehittämisen eri vaihtoehdot.

– Mutta suunnitelma Arkipelagista on niin hieno, että olisi hienoa toteuttaa se, hän myöntää.

Schauman Arkkitehtien toimitusjohtaja Janne Helin ei löydä Suomesta ihan vastaavaa esikuvaa Arkipelagille. Hän muistuttaa, että Kööpenhaminan 8-talo on niin hieno, että jo se aiheuttaa matkailua paikan päälle.

––

https://www.ts.fi/uutiset/5497923
Raksa, veka, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#103507
Tallinmäen kalliolle kaavaillaan entisen ruotsinkielisen merimiesammattikoulun tilalle melko näyttävää uudisrakennusta. Turun Sanomien maksumuurin takana oleva otsikko ja havainnekuva. Muuta tästä ei vielä tiedä
TTallimäkeen ideoidaan jättimäistä saaristotaloa – Arkipelagista tulisi Turun uusi matkailunähtävyys

Kuva
Arkipelagi näyttäisi sataman suunnasta katsottuna tällaiselta.
https://www.ts.fi/uutiset/5497923?fbcli ... wnbmAw-3fI

Tältä paikka näyttää vielä tällä hetkellä, samasta suunnasta kuin havainnekuva. Korkeimmalla kohdalla on merimiesammattikoulun rakennus ja takana Juhana Herttuan koulu, joka havainnekuvan mukaan olisi korvattu sen paikalle tulevalla asuinrakennuksella.
Kuva
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#103509
Kurkkaappa Kantti tuohon oman viestisi yläpuolelle, siitä löytyy kaipaamaasi lisäinfoa... :)
Kantti tykkää tästä
tekijänä Samsam
#103510
En näe suojeluarvoa Merimieskoululla, karmaiseva pytinki. Mietityttää miten tuollainen kolossi sopii vanhojen puutalojen keskelle, mutta varmasti parempi ratkaisu kuin tämänhetkinen.
Risumies tykkää tästä
tekijänä hmikko
#103520
Oletan, että puhetta matkailunähtävyydestä pidetään päätöksenteon vauhdittamiseksi. Muuten tuo on kerrostalo, josta näkyy saaristoon yhtä hyvin kuin Kakolasta, eli ei lainkaan. Ja Turun saaristo on maailmankuulu lähinnä Suomessa.

Edit. Google Mapsissa tuli vastaan tämmöinen droonista käsin otettu kuva funikulaarin yläpuolelta. Korkeusasema selvästi korkeammalla kuin tuon esitetyn kerrostalon katto. Linkki.
Avatar
tekijänä Kantti
#103521
TurkuCubed kirjoitti: 30.11.21 10:18 Kurkkaappa Kantti tuohon oman viestisi yläpuolelle, siitä löytyy kaipaamaasi lisäinfoa... :)
Toden totta! Hyvät infot on. :) Väsäilin itse postausta kun olit omasi jo lähettänyt.

hmikon kanssa samaa mieltä, tuskin mistään matkailunähtävyydestä tullaan puhumaan tämän kompleksin kohdalla, vaikka hieno projekti toteutuessaan tulee olemaankin. Jos Kakolan mäelle olisi rakennettu se 25 -kerroksinen, olisi sieltä jo Airistolle Pukinsalmea pitkin näkynytkin melko pitkälle. Anneksenpolun ylimmästä kohdasta näkyy lähes sama kuin Arkipelagin huipulta näkyisi.
tekijänä hmikko
#103523
^Jos vastaavantyyppiset julkiset ulkotilat saataisiin oikeasti toteutettua Turussa, niin sille voisi jo jonkun ruksin peräseinään piirtää, syntyi sitten matkailunähtävyyttä tai ei. Noilla on Suomessa ollut sen verran voimakas taipumus karsiutua hankkeen edetessä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#103524
Palkkaisivat BIGin niin varmaan tulisikin laatua. Oma luotto tämän projektin tekijöihin ei ole aivan samalla tasolla, vaikka ihan kiva pytinki varmaan on tulossa.
tekijänä Aboa
#103529
Olisi kiva saada tietää mikä Suomessa on sellaista että mikään tuon kaltainen ei täällä onnistu. Aina sanotaan että pieni ja köyhä maa mutta köyhä ei kai ole hetkeen oltu ja ei se Tanska ainakaan väkiluvulla mitattuna Suomea suurempi ole.
Hipardus tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#103531
Tähän Arkipelagiin on liitetty myös taka-ajatus jossa sen avulla tarkoituksena olisi saada kallion päällä tyhjillään oleva entinen merenkulkuoppilaitos purettua, jonka jälkeen ryhdytään säätämään ja tekemään oikeita suunnitelmia? Åbo Akademin säätiön ollessa muutama vuosi sitten rakennuksen omistajana, siihen tehtiin jo erilaisia suunnitelmavariaatioita, myös purkua. Asia ei edennyt. Tämä TurkuCubedin postauksesta jo ilmenikin aikaisemmin. Tämän tasoisia hankesuunnitelmia kun nousee esiin, se aina hippasen mietityttää mitä oikeasti ollaan saamassa. Ymmärrän Turun täydennysrakentamisessa myös tarpeen historiallisen kerroksellisuuden säilyttämiseen kaupungin kokonaiskuvassa. Kattellaan...
  • 1
  • 269
  • 270
  • 271
  • 272
  • 273
  • 287