Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#102724
Avasin aiheelle vihdoin oman ketjun, sillä nyt on juuttien maalla edetty lennokkaita näkyjä ja suunnitelmia pidemmälle ja ruvettu rakentamaan. Aarhusin (suomeksi myös Århus) kaupunki saa rantaansa uuden maamerkkitornin, jolle kerrotaan korkeudeksi 142 metriä. Se tulee siis ikävästi nousemaan hieman meidän Majakkaamme korkeammalle. Rakentaminen on jo edennyt päälle 30 kerrokseen. Ihan tuoretta tietoa en löytänyt, mutta alla olevan linkin takana on oivallinen Flickr-kuva (otettu 22.7.), jonka voi käväistä katsomassa. En kehtaa kopsata sitä tähän.

https://www.flickr.com/photos/136357042 ... 334209643/

kuvat: 3xnKuva

Kuva

kuva: lighthouseaarhus.dkKuva
hmikko, 16valve, TurkuCubed ja 4 muuta tykkää tästä
tekijänä Biosphere
#102727
Tyylikäs torni ja täydentää hienosti alimman kuvan vasemmalla näkyvää AARhus-terassitalokompleksia, joka valmistui pari vuotta sitten.
Avatar
tekijänä Klazu
#102728
Minusta torni itsessään näyttää melko tylsältä, mutta koko alue todella tyylikkäältä, joskin ehkä hieman tuulisilta käytävillä. Miten hän pienessä Århusissa on päädytty tällaiseen meren täyttämiseen vai rakennetaanko tässä jotain vanhaa telakka-aluetta?
Avatar
tekijänä veka
#102749
Klazu kirjoitti: 18.08.21 17:02 Miten hän pienessä Århusissa on päädytty tällaiseen meren täyttämiseen vai rakennetaanko tässä jotain vanhaa telakka-aluetta?
Satama-aluetta on, ja näitä satamakäytössä olevia niemiä on tuolla lisää. Kartan ja tuon kuvan perusteella juuri tämä pohjoisin niemi näyttäisi vähitellen muuntuvan asuinalueeksi. En tiedä miksi. Aarhusin satama on maan suurimpia yleissatamia ja suurin konttisatama (puolet Tanskan konteista). Tavallaan kummallista, sillä rantaviiva kaupungin kohdalla on aika suoraa viivaa, ja paljon fiksumpia satamapaikkoja on kartan perusteella muissa kaupungeissa.

Tätä näkymää tekee mieli verrata Helsingin vastaaviin (Kalasatama, Jätkäsaari). Itseäni ilahduttaa tanskalaisten toteutuksessa moni-ilmeisyys ja pientenkin yksityiskohtien runsaus ja huolellinen toteutus. Kaiken ei tarvitse olla suurta. Kyllähän tuollakin näkyy olevan niin tutuksi käyneitä ruskeita laatikkotaloja, mutta rannan lähellä arvokkaimmille paikoille on vaadittu ja saatu (en tiedä millä lihaksilla) maailmanluokan arkkitehtuuria.

Vertailun vuoksi alla vastaavanlainen kuva Nihdin alueen suunnitelmasta. Suurta ja suoraviivaista, lähes sotilaallisen täsmällistä. Vähän luulen, että tämän näköiset kotikulmat eivät voi olla vaikuttamatta asukkaiden mielenterveyteen. Melkein itkettää, kun näin ainutlaatuinen rakennuspaikka tuhlataan tusinatason rakentamiseen. Kuvassa näkyy Hanasaaren alueen eteläpäässä (hiilikasan paikalla) aika jännittävän näköisten terassitalojen hahmotelmia. Tunnelma tuntuu jo tämän perusteella mukavammalta kuin Nihdin puolella.

Kuva
tekijänä Tipi
#102750
Positiivisena puolena Nihdissä pitäisin kuitenkin sitä että siitä on tulossa kuitenkin omaleimainen ja tunnistettava alue. Lieneekö kaavoittajan vai kenen visio toistensa päälle rakentuvista erinäköisistä palikoista muodostuvat, alueen konttisatama -historiasta ammentavat tornit. Alkuun vierastin ideaa, mutta en muista missään nähneeni vastaavia joten siitä propsit :smt023
https://www.yit.fi/asunnot/myytavat-asu ... hdin-torni
Linkissä muutama kuva. Harmaan, tornin perustan tiiliosassa on detaljeja ja toivottavasti valitaan elävä, tämänpäiväinen trendin mukainen tiili. Moderneissa tiilissä löytyy myös todella hyvännäköisiä, eläväisiä vaihtoehtoja kunhan saumalaastin sävy ja leveys saadaan sopimaan yhteen. Onnistuuko tornien ”kerrokset” sitten miten livenä jää jännityksen aiheeksi. Nihdin eteläisin rantaviiva olisi minunkin mielestäni arvokkaimpana kohtana kaivannu jotain lisäpanostuksia.
Ja ”viherrakentamista” ei voi koskaan korostaa likaa kuinka oleellista se on viihtyisyyden kannalta.

Århusin vastaavassa kohteessa helposti näkee että kortteli kerrallaan on suunniteltu ja tyylillinen vaihtelu on suurempaa mikä mielestäni ainakin pääosin positiivista. Samantyylistä löytyy kalasatamastakin joskin rohkein muotokieli ja orgaaniset parvekelinjat puuttuukin.
tekijänä bonk
#102752
veka kirjoitti: 20.08.21 20:19 ... Kuvassa näkyy Hanasaaren alueen eteläpäässä (hiilikasan paikalla) aika jännittävän näköisten terassitalojen hahmotelmia. Tunnelma tuntuu jo tämän perusteella mukavammalta kuin Nihdin puolella.

Kuva
Uusimmissa kaupungin kartoissa tuon alueen korttelijako on muuttunut toiseksi. Enää tuo terassitalo ei ole ollut mukana. Onko kellään tietoa onko tästä päätöksiä vai onko vaan täytettä kuvaan.

Kalasataman raitiotiestä kertovassa kuvassa terassitalot ovat vielä paikalla. Eikö tämä kuva ole alle vuoden vanha.

Kalasataman arvoitu aikataulu -kuvassa, joka on päivätty 01.06.2021, on jo uusi korttelijako ilmestynyt. Siihen on myös piirretty kavava, joka on samassa linjassa sompasaaren ja nihdin välissä olevan kanavan kanssa. Kanavat maksaa, joten onkohan jo tehty jonkunlaista alustavaa suunnitelmaa alueesta, jotta voidaan budjetoida kustannuksia vähän tulevaisuuden varalle?

Sääli, jos tuohon tulee vaan perinteinen umpi kortteli. Hiilikasoja mukaileva massoittelu olisi luonut vähän leikkisyyttä tuohon esillä olevaan paikkaan....
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä Tipi
#102788
Århusin kuvat jäi kummittelemaan mieleen. Erityisesti Isbjerget vaikutti kiehtovalta "kummallisuutensa" vuoksi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Isbjerget
Näköjään voittanu aikanaan arkkitehtuuri palkintojakin 2013 ja 2015. Aika karua elementtipintaa mutta asuttavan näköisiä huoneistoja. Itse en välttämättä tuollaisessa haluaisi asua mutta talot jättää kyllä vahvan muistijäljen.

Aarhus -terassitalon taustalla on maineikas BIG:
https://big.dk/projects#projects-aar
Trendikäs rakennus kyllä, joskin mittakaava on mielestäni raju. Jos noin isolla pensselillä piirretään, niin laatu pitää olla korkea eikä "saumat" saa irvistellä. Katutila kaipaisi myös jotain pienipiirteisempää jotta tuollaiseen miljööseen voisi juurtua ja kotiutua.

Sitten vielä tuo majakka:
https://3xn.com/project/lighthouse
Parvekkeet muodostaa julkisivuun aika mielenkiintoista kolmiulotteisuutta. Jotenkin futuristisin vaikutelma tästä tulee. Suuri kompleksi tuokin kuin mikä ja kaikki kolme "rantaviiva -projektia" on WAU:n puolelle kallellaan.

Onko Hanasaaren "hiilikasa -terassitalo" -suunnitelma kuopattu? Tuosta BIG:in projektista voi miettiä olisiko tuo tyyli sinne sopinu? Positiivisena asiana voi pitää sitä että Hanasaari ja Hernesaari rakennetaan vasta pidemmän ajan kuluttua. Uusia ideoita ja inspiraatioita ehtii tulla niin ettei samaaa toisteta kaikkia arvokkaita rantoja täyteen.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#102790
Huomasin, että Lighthouse-tornin alimmassa kuvassa samalla niemellä (tai saarella, koska kanavat) on rakenteilla toinenkin tornitalo. Se on nimeltään Kampanilen ja jo harjakorkeudessaan (19 kerrosta). Persoonallisen asuintornin kelloineen on suunnitellut Bjarke Ingels Group, jonka työtä on myös aallonmurtajan puoleisen kulman kuuluisa Aarhus-terassitalo. Kampanilenin puoleinen lounaissranta kasvaa näköjään komeaksi kylpyläkeskukseksi. Suoraan sanottuna vähän kateeksi käy. Viihtyisämpää tulee, kun kaikki rakennukset eivät ole yhtä korkeita ja muodoiltaan suoraviivaisia laatikoita.

https://kampanilen.dk/

kuvat: BIG Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Tipi, Klazu, TurkuCubed ja 5 muuta tykkää tästä
tekijänä pallo
#102800
Tässä paistaa kyllä silmään juuri tuo ero Kalasatamaan ja muuallekin suomeen. Suomessa copy-pastetaan samaa muottia 10-20 korttelia, kun tuolla on hienosti jokainen kortteli erilainen ja omanlaisensa. Hieno alue!
erk75, Klazu tykkää tästä
tekijänä erk75
#102803
Ai vitsi, että osaakin olla hienoa arkkitehtuuria! Paljon yksityiskohtia, korttelit ovat todella uniikkeja ja arkkitehtuurin kunnianhimo paistaa kännykkäräpsyihin saakka! :smt023

Hieno esimerkki siitä, että kaupungin ei aina tarvitse olla megalopolis tai edes valtakunnan suurin city voidakseen vaalia korkeatasoista arkkitehtuuria. Tästä pitää ottaa Suomessakin mallia!
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#102805
Vähän samaan tapaan kuin Sompasaaressa tuolta taitaa olla nykyisellään aika heikot yhteydet keskustaan. Kun itse kävin Århusissa muutama vuosi takaperin, ei tehnyt mielikään kulkea näiden uusien projektien luokse, vaikka kaukaa ne toki erottuivat. Mut joo toi tanskalainen tapa rakentaa omintakeisia kortteleita on ihan mahtava. Suomessa olisi vähän kiistanalaisempaa rakentaa tällainen eliitin pikku keidas kaikkine mukavuuksineen.
Avatar
tekijänä veka
#102806
Tuollakin näyttää keskemmällä ja takarivissä olevan aika tutun näköisiä laatikkotaloja, jotka eivät minusta ole sen kummempia kuin Suomessa rakennettavat. Parhailla paikoilla rannassa on sen sijaan jollain konstilla saatu parhaat voimat liikkeelle. Sitä Suomessa ei enää osata tai haluta tehdä.

Uskoakseni myös suomalaiset arkkitehdit ja muut suunnittelijat pystyisivät vastaavaan laatuun, jos saisivat. Systeemin vika, sanottiin taannoin. Kun tontit ja kaavoitus ovat kaupungin hyppysissä, on paha mennä muita syyttämään. Tavoitteet ovat varsinkin kaupunkisuunnittelun puolella nyt lähinnä määrällisiä. Huonoa ei toki tehdä, mutta tyydytään koeteltuun tuotantotapaan ja hyvään tai tyydyttävään peruslaatuun niilläkin tonteilla, joista voisi saada kaupungin kassaan kunnon hinnan. Samalla voisi kilpailuttamalla vaatia yksilöllistä ja tarvittaessa hintavaakin laatua. Missä on se aikamme eerosaarinen, joka viheltäisi pilliin niin että kaikki kuuntelevat ja uskovat? Me pystymme parempaan.
Pyöröovi, TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#102807
Jos jotain tuosta Köpiksen "saarekkeesta" ottaisin Stadiin, niin jonkinlainen maamerkkirakennus Hernesaaren kärkeen. Ensin havainekuvissa oli helikopterikenttää (erilaisilla maatäytöillä) ja nyt jotain ~1-2 kerroksista paviljonkia. Potentiaalinen paikka halutessaan ihan kunnolliselle tornitalolle ollaan tällä menolla hukkaamassa, vaikka asiaa olenkin koittanut edistää somessa.
apollonkatu tykkää tästä