Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#102340
^Valo tekee valokuvan, kuten sanotaan. Näissä kuvissa laskevan auringon sivuvalo muotoilee maiseman hienosti ja luo vahvan kolmiulotteisen tunnelman. Harvinaista herkkua. Kuvat nousevat koko loistoonsa, kun ne suurentaa isommiksi. Mahtavatko kaikki tietää, miten se tehdään? Omassa Windows-koneessani voi hiiren oikealla painikkeella avata kuvan isommaksi omaan välilehteen ja klikata sitten vielä isommaksi.

Monien uusien talojen katoilla näkyy ajan hengen mukaisesti viherkattoja, joilla kasvaa - jotain. Jostain syystä suhtaudun näihin virityksiin epäluuloisesti enkä laittaisi niitä samoille katoille ilmanvaihtojärjestelmien ilmanottoaukkojen kanssa. En tiedä, onko juuri noissa taloissa tätä ongelmaa vai ottavatko tuloilman muualta.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#102341
Katolla on yleensä poistoilma, ei tuloilmaa. Tuloilma on seinällä. Enkä nyt noin muutenkaan ymmärrä mikä ongelma viherkatossa ja tuloilmassa oikein muka on. Kaupungissa ja muuallakin tuloilma pitää joka tapauksessa suodattaa hyvin ennen kuin sen voi työntää talon sisään.
tekijänä Biosphere
#102342
Hienoja kuvia jälleen kerran ja pidän Sompasaaren vaihtelevista julkisivuista, vaikka muotokielessä voisikin olla enemmän vaihtelua ja toki korkeuttakin voisi olla enemmän.

Jos asuisin tuolla, niin haaveilisin kyllä omalle kerrostalon katolle viherkattoa ja oleskelutiloja. En tiedä miten kalliiksi tai hankalaksi tuo tulisi toteuttaa, mutta olisihan se hienoa, jos omalla katolla olisi viihtyisiä terasseja, joista katsella merimaisemia ja harrastaa vaikka pienimuotoista kaupunkiviljelyä laatikoissa ja säkeissä. Pörriäisetkin kiittäisivät ja ehkä tuo jossain määrin kompensoisi vähentyviä viheralueita.
Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#102345
arkkinikkari kirjoitti: 19.05.21 23:11 Katolla on yleensä poistoilma, ei tuloilmaa. Tuloilma on seinällä. Enkä nyt noin muutenkaan ymmärrä mikä ongelma viherkatossa ja tuloilmassa oikein muka on. Kaupungissa ja muuallakin tuloilma pitää joka tapauksessa suodattaa hyvin ennen kuin sen voi työntää talon sisään.
Uudessa kotitalossani on kokonaan keskitetty ilmanvaihto, jossa kaikki kojeet ovat katolla olevassa talotekniikkamökissä. Tuloilman suodatus on silloin kaikille yhteinen. Talon asioista tietävä kertoi, että ilma otetaan mökkirakennelman seinässä olevan ritilän kautta. Hän mainitsi myös, että tuloilman suodattimet vaihdetaan neljä kertaa vuodessa, mikä ei oikein tunnu riittävän, kun talo sijaitsee lähellä Jätkäsaaren pölyäviä kasoja.

Edellisessä asuintalossani Ullanlinnassa puolestaan on vanhaan rakennukseen 2006 asennettu koneellinen ilmanvaihto, joka on asuntokohtainen. Kaikilla on kylpyhuoneessa oma ilmanvaihtolaite omine suodattimineen. Alempien kerrosten asuntojen ilma otetaan seiniltä, mutta ylimmän kerroksen asunnoissa ilmanottoaukot ovat katolla. Tuloilman suodatin on kylppärin laitteessa ja vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi tuloilmakanavat seinistä tai katolta kojeisiin puhdistetaan seitsemän vuoden välein.

Helsingin vanhemmissa taloissa on paljon vanhoja ilmanvaihtojärjestelmiä, joissa tuloilmaa ei suodateta lainkaan. Jätkäsaaren ja Kalasataman uusissa taloissa näyttää kuvien perusteella olevan aika paljon sellaisia järjestelmiä, joissa ottoaukot ovat katoilla. Katoilla näyttää muutenkin olevan jos jonkinlaisia virityksiä, jotka eivät välttämättä tykkää hyvää ilnan pölyistä.

Jannen kuvissa katoilla näkyvät maksaruohokentät eivät taida olla ongelmallisia, mutta ajattelin kuitenkin yhä pysyä hieman epäluuloisena, kun katoille puuhataan istutuksia. Esimerkiksi asukkaiden kotipuutarhat, joissa innokkaat multasormet pääsevät toteuttamaan itseään istutuslaareillaan, on ehkä parempi sijoittaa sopivampaan paikkaan. Katoilla tuulee, ja multa on kevyttä ja lentää kauas.

Kuva

Kuva

Edit. Korjattu tieto suodattimien vaihtovälistä Ullanlinnan talossa: kahdesti vuodessa
Viimeksi muokannut veka, 22.05.21 10:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tissot tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#102347
Hienoa jos niillä on tämäkin hyvä ominaisuus. Maksaruohot ovat myös upean näköisiä, ja oleiluterassit katoilla viherkenttien äärellä olisivat varmaan suosittuja. Oikeastaan olin itsekin edellä sitä mieltä, että ongelmia ei taida olla Jannen kuvissa näkyvillä katoilla. Mielestäni valppaina on kuitenkin syytä olla, kun katoille puuhastellaan kaikenlaista kivaa uutta. Kuten tiedämme, rakennusten ilmanvaihdossa on muutenkin jo vanhastaan ongelmia aivan liikaa.

Ehkäpä rakennuttaja tai taloyhtiö voisi kysellä suosituksia myös Allergialiitosta, kun katolle suunnitellaan istutuksia.
tekijänä JTunkki
#102348
Kalasatamassa - toisin kuin Jätkäsaaressa - IV-konehuoneet sijoitetaan ylimpään kerrokseen, eikä erilliseen pömpeliin katolle. Tiedä sitten vaikuttaako se miten tuloilman sijoitteluun.
Avatar
tekijänä veka
#102352
Kattoistutukset ovat vähän jääneet vaivaamaan mieltäni. Olin taannoin töissä paikassa, jossa rakennettua ympäristöä tutkailtiin liikuntaesteisten vinkkelistä. Heitä ovat isossa kuvassa myös mm. lastenrattaita työntävät. Siinä kävivät tutuiksi myös muiden -esteisten ongelmat ja tarpeet. Esimerkiksi kehnosti näkevillä on omia ongelmia, joita ei hevin tule ajatelleeksi, monet ihan pikkujuttuja ja helposti korjattavissa kunhan hoksaa. Sama juttu allergikkojen yms. kohdalla. Sen verran me terveet voimme nähdä vaivaa, että ainakin kysymme talon asukkailta, onko ongelmia ja mitä tulisi ottaa huomioon, jos ryhdymme puuhaamaan katolle puutarhaa tai istutuksia Tämä moodi on jäänyt itselläni päälle, mutta ei haittaa.
tekijänä bonk
#102353
Eihän noilla viherkatoilla ole tarkoitus kävellä. Vieressä menee esteetön laudoitettu kävelyväylä. Tarkoitus on kai vähentää hulevesien piikkejä, lisätä kaupunkiin luontoa ja sen monimuotoisuutta. Mitä allergioihin tulee, maksaruoho on varmaan melko harvinainen allergeeni. Muutenkin eikö allergioiden synnyn yksi teoria ole juuri liian vähäinen altistuminen varhaisella iällä. Voi siis olla, että kaupunkilasten allergiat eivät lisäänny vaan vähenevät viherkattojen ansiosta?
Avatar
tekijänä veka
#102354
Juu, ei kävellä, mutta siinäkin voi olla hollilla niitä ilmanvaihtojärjestelmien tuloloilman aukkoja, siksi havahduin vähän epäluuloiseksi, ei sen kummempaa. Toinen juttu on katoille ehdotellut ja tehdytkin monenmoiset puutarhat ja multasormien puuhamaat, joissa talon ilmanvaihdon systeemit ja joidenkin asukkaiden nuhanenät ja keuhkoputket eivät liene päällimmäisinä ajatuksissa.

https://www.google.com/search?q=kattopu ... irefox-b-d
Avatar
tekijänä veka
#102560
Tämän kesän parhaita uutisia. Hanasaari on valtavan laaja alue, jolle mahtuu rakennettavaa paljon ja pitkäksi aikaa. Nyt jo on alettu vaatia rakennuksen suojelemista jne. Jostain syystä en ole oppinut pitämään Hanasaaren lootia erityisen kauniina rakennuksina, kun vertailun joutuu kuitenkin tekemään Salmisaaren voimalaitokseen, joka on todella komea. Jos ja kun (toivottavasti) paikalle ryhdytään puuhaamaan uutta asuinaluetta, siihen on helppo ajatella lisää korkeaa rakentamista. Vieressä pohjoispuolella ovat Kalasataman tornit, ja eteläpuolella Merihaan korkein on 19-kerroksinen. Ynnä useita 16-kerroksisia.

PS. Pitäisköhän Hanasaarelle avat oma ketju jo nyt? Se ei oikeastaan kuulu enää Kalasatamaan.
highrisejonne tykkää tästä
tekijänä bonk
#102561
Kävelin juuri taannoin tuon hanasaaren voimalan ohi. En ollut tajunnut kuinka massiivinen se rakennus on. Laskin siinä kerroksia niin ainakin 12 kerroksisen talon korkuinen on tuo pelkkä rakennus ilman piippuja.

Suojelu olisi hienoa, sillä noin suuria sisätiloja ei rakennettaisi ja tilaan saisi hienon taidemuseon. Kuitenkin pelkään raknnuksen olevan niin myrkkyjä täynnä, että ei ole järkevää sitä uusiokäyttää.

Kuitenkin, jos tuolle paikalle uutta rakennetaan, olisi tärkeää, että siihen rakennetaan jotain korkeaa ja ennen kaikkea MASSIIVISTA. Harvoin näin lähellä kaupunkia on tuollaisen voimalan kokoinen massa, jonka kaupunkilaiset ovat hyväksyneet maisemaan. Tuohon ei missään nimessä saa rakentaa keskinkertaista 6-8 umpikortteleita vaan jotain megalomaanista kerrankin!
apollonkatu tykkää tästä
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 67