Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#102112
Klazu kirjoitti: 11.04.21 18:10 Toimiiko hotelli vain kahdessa ylimmässä kerroksessa alapuolellaan kenties julkinen varasto? Kylmän kalseasta arkkitehtuurista tulee mieleen meilläpäin yleiset ikkunattomat urbaanit varastot.
Ventataan vielä vähän aikaa, kunnes valmistuu. Kuljen tuosta ohi sen verran usein, että verhoseinää on tullut ihmetellyksi, ja on siihen moni muukin jo pysähdellyt arvailemaan. Näkymä saattaa muuttua ihan toiseksi, kun hotelli ja asukkaat pistävät valot päälle. Tämä on siis se kohuttu Art Hotel, ja luotan siihen, että paranee vielä.
tekijänä Punavuori
#102150
Jätkäsaaren ”preerialla” alkaa kohta tapahtua!

Tuoreella Ympäristö- ja lupajaoston listalla esitetään myönnettäväksi rakennuslupia melkein kokonaiselle korttelille Atlantinkadun loppupään hiekkakentälle, hiljaiseloa viettävän Asuntoreformikorttelin taakse. Kohteet löytyvät listalta Kiribatinkadun ja Tahitinkadun nimillä: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunk ... _Ylja_6_El

Aika perinteistä, jätkäsaarelaista rakentamista on luvassa leveine parvekkeineen ja tiilijulkisivuineen. Kerroskorkeus on varsin maltillinen - muutama onnekas pääsee asumaan rivitalomaisesti Kiribatinkatu 2:n matalaan pihasiipeen.

Edelleen ihmettelen ratkaisuja, joissa lamellitaloihin toteutetaan suorien portaiden ja luhtikäytävien avulla pitkänomaisia porrashuoneita. Toisaalta Tahitinkadun B-portaassa portaat on toteutettu U-mallisina, ja asuntojen eteisratkaisut ovat vähintään kummallisia. Ei se yksi ylimääräinen hissikuilu nyt niin paljon maksaisi.

Jätkäsaaren 1/21 päivitetyn aluerakentamiskartan mukaan kaivuri kuopaisee ensi kerran soraa 10/21, eli parhaimman rakennuskauden päättyessä. Tiedä, vaikka kohteet käynnistyisivät tätä ennen.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#102152
Jannen häikäisevän hienoissa kuvissa piisaa taas suurentamisvaraa. Zoomasin näkymän Saukonlaiturin alueella olevaan ATT:n kolmen kaksoisrakennuksen suurkortteliin, joka on vähitellen valmistumassa. Olen ihmetellyt niitä tuolla kulkiessani. Nimittäin maan tasalta katsottaessa talojen katoille pystytetyt 'mökit' näyttävät olevan ihan vinksin vonksin, ja Jannen kuvat vahvistavat sen. Ne ovat. Mikähän tässä on tarkoitus? Toisekseen nämä kattotönöt ovat käsittämättömän isoja. Oikealla olevien, jo valmiiiden talojen pienet kattorakennelmat ovat tavanomaisempi ratkaisu. Mielestäni tämmöinen ylimääräinen ja epämääräinen mökkikylä häiritsee jo koko alueen kuvaa mm. mereltä katsottaessa.

kuva: Janne_HKuva

PS. Eri kuvia ja kaavoja katsottuani havaitsin, että nuo talot eivät olekaan suorakaiteen muotoisia, vaan niissä on vinoja seiniä sisäpihan puolella. Kattomökit on ehkä laitettu noiden vinoseinien kanssa linjaan, mitä ei näe, kun taloryhmää katselee ulkopuolelta. Yhtä kaikki, toivottavasti noin isoista ja halvan näköisistä mökeistä talojen katoilla ei tule mitään uutta maan tapaa.
tekijänä hmikko
#102153
^ Jätkäsaaren osayleiskaavassa alun perin määrättiin kattojen linjoihin vaihtelua ja sisäänvedettyjä osia 'elävän kattomaailman' nimissä. Käytännön toteutus on sitten aika monen rakennuksen kohdalla ollut noita kioskeja ja pömpeleitä. Käsittääkseni ihan suoran räystäslinjan tekeminen on vaatinut poikkeuslupaa. Näköjään niitä on noissa uudemmissa kortteleissa annettu halukkaille. Osin vissiin sekin, että osa kerrostalosta on vain yksinkertaisesti eri korkuinen eri kerrosmäärän takia, on vaatinut neuvottelua. Siis se on pitänyt erikseen hyväksyttää sen sijaan, että olisi sisäänvedetty ullakkokerros tms.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#102155
veka kirjoitti: 17.04.21 10:41Mikähän tässä on tarkoitus? Toisekseen nämä kattotönöt ovat käsittämättömän isoja. Oikealla olevien, jo valmiiiden talojen pienet kattorakennelmat ovat tavanomaisempi ratkaisu.
Tässä on päätetty tehdä keskitetty koneellinen ilmanvaihto tavanomaisemman, huoneistokohtaisen sijaan. Vaikea sanoa miksi, vaihtoehtoja on useita. Asemakaava ei tosiaankaan vaadi tekemään ullakolle rakennelmia, vaan kaavaselostuksen havainnekuvissa ne on nimenomaan tasakattoisia.
Avatar
tekijänä veka
#102171
Kaupungin infosivuilla julkaistiin eilen tiedote, jossa pahoiteltiin Hernesaaren meritäyttöihin liittyviä häiriöitä.
Esirakentamisurakka on lisännyt rekkaliikennettä ja roskaisuutta Hernesaaressa – Ongelmiin on nyt puututtu

...
– Vuosaaresta Hernesaareen tuodut maamassat eivät ole sisältäneet roskia, mutta Jätkäsaaren louheessa on valitettavasti ollut mukana muun muassa nallilankaa, Helsingin kaupungin massakoordinaattori Mikko Suominen toteaa.
...
https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutise ... nesaaressa
Rivien välistä saattaa lukea, että Eiranrannan asukkaat ovat hermostuneet talojensa vierestä kulkevien kuorma-autojen rallista, kun ne kuljettavat kivikuormia Jätkäsaaresta Hernesaareen.

Tämä kiviralli Jätkäsaaresta Hernesaareen on ollut käynnissä noin kuukauden. Jätkäsaaressa siitä on kärsitty jo vuosia, eikä loppua näy. Massoja kuljetetaan nyt pois Jätkästä, mutta samaan aikaan niitä tuodaan koko ajan lisää säilytettäväksi, lajiteltavaksi ja jaettavaksi eteenpäin. Jätkäsaaresta onkin vähitellen tullut jättiläismäinen maamassojen varastointi- ja lajittelukeskus, joka sijaitsee keskellä asutusta. Touhusta ympäristölle aiheutuvat ongelmat ovat valtavat.

Massojen kuljettaminen kuorma-autoilla ja myllääminen koneilla työntävät ilmaan hurjia pilviä kivi-, hiekka- ja multapölyä. Sitä tarttuu ikkunoihin, tunkeutuu parvekkeille lasitusten rakosista - oikeastaan joka paikkaan. Lähimmät asuintalot ovat vain parinkymmenen metrin päässä massojen kentistä, ja tuulisella paikalla kun ollaan, pölyä kulkeutuu Ruoholahteen ja Lauttasaareen saakka. Nallilangat ovat tähän verrattuna ihan nappikauppaa.

Talvella Jätkäsaaren kenttiä käytettiin jopa lumenkaatopaikkana. Osa kuormista kipattiin aivan rantaan. Samaan aikaan julkisuudessa käytiin jokavuotista keskustelua Hernesaaren lumenkaatopaikasta, johon on sentään luvat.

Löysin massojen välivarastointia ja esikäsittelyä Jätkäsaaressa koskevan ympäristöluvan vuodelta 2009. Siinä esitetään aika tiukkoja vaatimuksia, joilla pyritään torjumaan pöly- ym. haittoja ympäristölle. En ole kuitenkaan kertaakaan nähnyt kentillä tehtävän esim. paikkojen, massakasojen ja laitteiden kostuttamista pölyhaittojen minimoimiseksi.

Asiaa setviessäni törmäsin Stadikan taakse tulevan Helsinki Garden -areenan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn päätökseen (ELY, 19.3.2019). Hankkeen maamassojen kuljetuksesta on arvioitu syntyvän noin 60 000 autokuormaa. Kylmäävä luku. Kitkamaita ja louheita on tarkoitus kuljettaa mm. Jätkäsaareen ja Hernesaareen, missä niitä hyödynnetään meritäytöissä. Vaikka kaupunki on luvannut, että massat poistuvat Jätkäsaaresta Tämä ralli tulee kulkemaan kantakaupungin läpi.

31.3.Kuva

18.4.Kuva

19.4.Kuva

19.4.Kuva
hmikko, Janne_H, TurkuCubed tykkää tästä
tekijänä hmikko
#102178
Olen nähnyt mediassa useita juttuja louhe- ja muiden massojen logistiikasta Jätkäsaaressa, ja ne oli kirjoitettu hyvin kiittävään sävyyn. Ilmeisesti operaatiossa on onnistuttu säästämään hyvin paljon kuljettamista, kun tuo läjityspaikka on keskellä kylää ja siitä on palveltu monenlaisia työmaita, sekä louhintasellaisia että täyttöjä, millä on tietysti isoja synergiaetuja. Se vaan on näemmä suunnilleen sivuutettu, että toiminta pyörii käytännössä asukkaiden etupihalla.
Avatar
tekijänä veka
#102179
Kuinka ollakaan, tänään kuorma-autojen käyttämä ajolinja kasteltiin jollain vettä kestävämmällä nesteellä. Tuli mieleen entisaikojen öljysoratiet. On mitä tahansa, vaikutus oli välitön. Ei enää pölyä. Eron huomaa hyvin, kun kaksi kuormuria ohittaa toisensa, jolloin toinen joutuu väistämään sivummalle pölyä sylkemään. En kuitenkaan ruvennut paukuttelemaan henkseleitä, sillä pölystä ja muista Jätkän varastokenttien ongelmista on keskusteltu toreilla ja turuilla jo pidempään. On tainnut useampi paikallinen tarttua puhelimeen tai näppäimistöön. Saas nähdä, kuinka hyvin tuo mömmö kestää. Ehkä sitä saadaan lisää, kun taas pölyää. Saarelaiset ovat nyt valppaina.
Avatar
tekijänä veka
#102185
Juu, hyvin päätelty. Voisi olla myös esim. Goldfingeristä tai muista naapuritaloista. Atlantinkadun eteläpäässä on myös jo muutettu asumaan uusiin taloihin, ja sieltäkin on hyvät näkymät kasoille.
tekijänä JTunkki
#102190
veka kirjoitti: 22.04.21 10:21 Juu, hyvin päätelty. Voisi olla myös esim. Goldfingeristä tai muista naapuritaloista. Atlantinkadun eteläpäässä on myös jo muutettu asumaan uusiin taloihin, ja sieltäkin on hyvät näkymät kasoille.
Samalla on myös käsittämätöntä, että Atlantinkadun toisen puolen rakentaminen jatkuu joskus 2025 jälkeen jottei vahingossakaan saada tulevaa pääkatua "suljettuna" tuolta kasan pölyämiseltä ja muulta näköhaitalta.
  • 1
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 132