Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#100063
arkkinikkari kirjoitti: 04.05.20 23:01 Jos investointi tuottaa kaupungille fyffeä, niin silloin sijoituksen voi perustella liiketaloudellisesti eikä siinä ole ongelmaa. Jos taas ei tuota, niin silloinhan investoinnin valtavan suuri koko on pelkkää miinusta.
Noin, puhtaasti kuntatalouden kannalta. Sitten on muu taloudellinen toiminta. Kunnat tietysti tekevät hyvin paljon sellaista, mikä näkyy kirjanpidossa pelkkänä kuluna, mutta tekee kunnasta/kaupungista toimivan ja haluttavan paikan asua ja vierailla. Itse en ole myöskään laisinkaan vakuuttunut, että nämä areenat ovat kokonaisuutena kannattavia.

Turun kannalta tietysti harmi, että Turkuhalli tehtiin aikanaan hevonkuuseen. Sille investoinnille olisi voinut saada aika paljon paremman tuoton paremmalla paikalla.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100356
Kaupunginvaltuusto nuiji eilen illalla läpi periaatepäätöksen ratapihan elämyskeskukseen sijoittamisesta. Oli jo ennen kokousta selvää että poliittinen enemmistö on ehdotuksen takana ja jännitettävänä olikin että löytyykö pöydälle jättämisen kannalle vaadittava 18 valtuutetun määrävähemmistö, sillä tämä oli viimeinen valtuuston kokous ennen kesätaukoa ja hankkeen taustamiehet ovat uhkailleet ettei hanke toteudu jos päätös tulee vasta syksyllä. Lopussa Vasemmistoliitto tätä ehdottikin, mutta se sai kannalleen vain 13 valtuutettua. Keskustelu aiheesta oli kiivasta ja johti lopussa Li Anderssonin ja Petteri Orpon keskinäiseen nokitteluun nykyisestä ja edellisistä hallituksista.

Elämyskeskukseen 30 miljoonaa

Kuva

Toinen valtuustossa mieliä kuumentava asia oli Turun kaupungin osallistuminen ratapiha-alueelle suunniteltuun elämyskeskushankkeeseen.

Hankeyhtiö haluaa, että Turku lähtisi mukaan elämyskeskukseen tulevan monitoimihallin rahoittamiseen eli areenayhtiöön 30 miljoonaalla eurolla.

Valtuusto teki maanantaina periaatepäätökseen rahoituksesta äänin 46 - 20.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan 30 miljoonan sijoittaminen elämyskeskukseen on Turun kokonaisedun kannalta järkevä ratkaisu.

– Tällä saadaan aikaan se, että yksityisellä rahalla saadaan syntymään 600 miljoonan euron sijoitukset Turun keskustan ytimeen. Ne tuovat sinne liiketoimintaa, uusia asuntoja ja viihdekeskuksen.

Vasemmistoliiton Li Andersson hyökkäsi Orpoa vastaan. Hänen mukaansa juuri nyt ei ole oikea aika rakentaa, saati kaupungin mennä mukaan elämyskeskushankkeeseen.

– Korona on iskenyt poikkeuksellisen voimakkaasti kongressi- ja tapahtuma-alalle, emmekä vielä tiedä, millaiset pitkäaikaiset vaikutukset tälle alalle tulevat.

Myös perussuomalaisten Mikael Miikkolan mielestä elämyskeskusta ollaan rakentamassa väärään aikaan eikä kaupungin rahoja siihen pitäisi hassata.

– Yksikään halli Suomessa ei ole pärjännyt. Miten voimme kuvitella, että tämä halli pärjäisi omillaan.

Järjen Äänen Pauli Kossila nosti esiin Turun kaupungin palvelujen heikkenemisen, jos kaupunki sijoittaa elämyskeskukseen 30 miljoonaa.

– Tämä on nollasummapeliä. Johonkin käytetty raha on pois toisaalta.

Kokoomuksen Petteri Orpo kiirehti korjaamaan Kossilan ajatuksenkulkua. Orpon mukaan asia ei ole niin.

– Tämä 30 miljoonaa ei ole pois palveluista, vaan se tehdään sijoituksena velkarahalla. Mielikuva, että tämä 30 miljoonaa olisi pois palveluista, on väärä.

Petteri Orpo korosti myös sitä, että elämyskeskukseen sijoittaminen edellyttää hankeyhtiöltä tiettyjä asioita. Vasta sitten periaatepäätös muuttuu lihaksi.

– Oleellista on, että koko hanke toteutuu koko laajudessaan eli asuntoineen ja liikehuoneistoineen. Toinen tärkeä reunaehto on, että 30 miljoonaa on se, mitä kaupunki tähän laittaa. Kaupungin kukkarolle ei tulla sitten uudestaan ja uudestaan.

Andersson naureskeli Orpon hurskaalle toiveelle.

– Näyttäisi siltä, että tässä on jonkinlaisen katastrofin ainekset kasassa taas kerran.

https://yle.fi/uutiset/3-11403326
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100890
Nyt päästään jälleen kunnolla aiheeseen kun kaupunki on kuuluttanut ratapihan asemakaavan nähtäville (21.9.-20.10.2020). Verrattaessa alkuperäistä voittanutta ehdotusta ja kaavaehdotusta, suureksi iloksi huomasin että, (jopa epäturkulaiseen tyyliin,) rakennusten kerroslukuja on kasvatettu! Turkuun ollaan (toivottavasti) saamassa kunnon tornitaloa kun alkuperäisissä piirustuksissa korkein rakennus oli 19 kerrosta, ja nyt kaavaehdotuksessa se on nostettu 25 kerrokseen! Lisäksi kerrostaloja on tullut yksi kappale lisää ja muihinkin on lisätty kerroksia.
Linkki kaavaehdotukseen: http://ympto.turku.fi/ympakaavi/sivut/K ... nniste=Di6

Arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus:

Kuva

Siitä jatkosuunniteltu kaavaehdotus:

Kuva
hmikko, Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100894
TurkuCubed kirjoitti: 07.09.19 10:42 Suunnitelmaa on hiottu vuoden päivät, ja syksyn aikana alueesta on tarkoitus tehdä asemakaavaesitys. TRK:n projektijohtaja Ilkka Kilpimaa ja Luoto-esityksen pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen vakuuttavat, että idea saaristomaisemasta on edelleen hengissä.

– Ei ole löytynyt syitä, miksi sitä ei tehtäisi, Kilpimaa sanoo.

– Areenan ja sitä ympäröivän hotellin kokonaisuus on rakenteeltaan hiukan yksinkertaistunut, mutta saaristomaisema on edelleen mukana, Silvennoinen kertoo.

Luoto-esityksen muutkin elementit pitävät yhä kutinsa.

– Jos joku vertaa nykysuunnitelmia tuohon esitykseen, ensi vilkaisulla ei huomaa eroa, Kilpimaa väittää.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... ysmerkkeja
Kyllä tässä hieman on halpuutusta tapahtunut, ainakin ulkoisesti. Enkä nyt ihan allekirjoita tuota ettei ensi vilkaisulla huomaa eroa. :) Esimerkiksi hotelli/areena osuudesta on hävinnyt hieman kerroksellisuutta sekä kattoterasseja. Lisäksi itse ''elämyskeskus'' osa on kasvanut kokoa huomattavasti ja arkkitehtuuri yksinkertaistunut. Hyvällä suunnalla ollaan silti mielestäni; erityisesti tornien osalta! Tuo yksi vasemmalle lisätty torni ja korkeammat rakennukset sopivat hyvin.

Kuva
Kuva
huopa, vl tykkää tästä
tekijänä hmikko
#100895
Mun silmääni tuo lisätty asuinkerrostalo on kyllä ihan ilmiselvää kerrosneliöiden ahtamista luontevalle puistikon paikalle. Alkuperäisessä suunnitelmassa puistikko on selvästi ja minusta ihan hienosti areenan terassitasojen jatkeena. Tietysti tuosta on vaikea etukäteen sanoa, tuleeko noille paikoille mitään elämää muutenkaan. Voi olla, että puistikoa ei kukaan jäisi kaipaamaan, jos se ensin tehtäisiin ja sitten muutettaisiin kerrostaloksi.

Uudessa versiossa laatikoksi rationoitu toimistotalo on kyllä melkoisen tylyn näköinen. Kilpailuesityksen rendereistä saattoi kyllä arvata, että jotain tämmöistä sille tapahtuu, mutta silti yllättävänkin ankean näköinen loota tuossa.
tekijänä jusa-masa
#100896
Vaikka uusikin versio on ihan näyttävä niin jotenkin tuli itsellenikin mieleen, että vain massaa lisää, että saadaan mahdollisimman isot voitot ja toi laatikkokin on kasvanut ja menettänyt vuorostaan ne visuaaliset efektinsä. No, tulee mitä tulee. Ei siitä nyt ihan hirveän ruma voi tulla kun Tampereen vastaavakin näyttää jo nyt ihan tyylikkäältä vaikka kävi radikaalin halpuutuksen läpi ja kaiken mahdollisen irti otettavan ekstran. :D Hyvä tästäkin tulee, siihen me luotamme. :smt023
Avatar
tekijänä Urbaani
#100897
Jep en voi sanoa, että "halpuutettukaan" versio pahalta näyttäisi. Jusa-masan tavoin olen myös tyytyväinen asuinkerrosneliöiden kasvusta. -Sijainnin ihan ydinkeskustan tuntumassa, rautatieaseman vieressä uskon Turussakin houkuttelevan niin asunnonostajia, kuin sijoittajia.

Ihan näin ulkopaikkakuntalaisena olen myös iloinen, että kerrankin Turkuun ollaan rakentamassa jotain astetta kunnianhimoisempaa. Ruutukaava-alueelle on 2000- ja 2010-luvuilla rakennettu ihan kivoja filleritaloja, Telakkaranta, Kakola ja Linnanakaupunki edustavat myös ihan mukiinmenevää nykyrakentamista, muutamia "ihan jees" kulttuuri- yms laitoksia on myös kohonnut, mutta terve kunnianhimo tuntuu puuttuvan. Tiedä sitten, vaikuttaako puolen vuosisadan takaiset purkutalkoot edelleen kaupungin kollektiivisessa muistissa ja uudisrakentaminen tästä syystä on ollut etupäässä vähäeleistä. Potentiaalia näyttäville maamerkkirakennuksille kyllä Turussa riittää tiedostaen positiivisen väestökehityksen, sekä etupäässä lupaavat pidemmän aikavälin talousnäkymät.
tekijänä töntsö
#100898
Tämä nyt ei varsinaisesti liity tuohon keskukseen, mutta tuo radan toisella puolella oleva kenkälaatikko näyttää aika huvittavalta tuon kompleksin vastapäätä
Avatar
tekijänä Kantti
#101044
Viekas tuossa aikaisemmin linkitti jo tien Elämyskeskuksen alkuvuodesta päivitettyyn tietoon. Muutama suora kuva ehdotuksen viitesuuunnitelmasta kuitenkin. Kiinnostavinta lienee asuintalojen kerroskorkeuden nousu jossa länsikärjessä rikotaan selvästi Turkulainen lasikatto ja korkein torni on 26 kerroksinen tolppa! Jos siis tämä aihio suunnitelmasta pitää?

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#101419
huopa kirjoitti: 03.01.21 12:14 Noista asuntotorneista korkein olisi 19 kerroksinen.. liekö tuleva Turun korkein rakennus?
Aluepiirustuskuvan perusteella korkein torni olisi 26-kerroksinen (XXVI). Vasemmassa reunassa.
Olisi kyllä kirkkaasti Turun korkein rakennus.

Kuva
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10