Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#101330
Onneksi Helsingin keskusta rakennettiin Saarisen ym. aikaan. Jos ruvettaisiin tekemään nykyisin voimin ja reunaehdoin, voisi tulla aika kolkko paikka.
Avatar
tekijänä Raksa
#101331
Enpä nyt tiedä. Jos mietin kummassa mielummin asuisin puhtaasti asuinalueena niin kalasatama/jätkäsaari/arabianranta vie kyllä kirkkaasti voiton kantakaupungista.
OssiS tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#101338
^Mukava kuulla. Ei minullakaan ole mitään mainitsemiasi uusia kaupunginosia vastaan, oikeastaan päinvastoin. Olen itsekin parhaillaan muuttamassa Ullanlinnasta Jätkäsaareen. Pidän Jätkän merellisyydestä ja siitä, että siellä näkee uutta ja etupäässä laadukasta rakentamista poistumatta kotoa metriäkään. Sieltä oli mahdollista hankkia asunto, jonka ikkunasta voi tiirailla merelle ja Lauttasaaren suuntaan. Kiinnostaville uusille paikoille, kuten Telakkarantaan, on sama kävelymatka kuin ennenkin. Ja jos sitten alkaa ahistaa, voi hypätä keskustaan menevään ratikkaan.

Helsingin keskusta on kuitenkin eri juttu. Haluamatta museoida sitä olen kuitenkin sitä mieltä, että sen parhaat paikat rakennettiin jo ennen 1940-lukua. Sen jälkeen on saatu sinne tänne loistavia onnistumisia, kuten Temppeliaukion kirkko, Finlandia-talo ja Oodi, onhan niitä, mutta lähinnä julkisen rakentamisen puolella. Korttelikaupungin paikkaushankkeissa puolestaan näkee hurjan paljon enemmän välinpitämätöntä ja ympäristöä epäkunnioittavaa rakentamista. Yhä vain saa olla vähän peloissaan, kun kerrotaan uusista rakennushankkeista keskustassa. Tuore esimerkki on vaikka Kasarmintorin keskelle kaavailtu toimistorakennus.

Rautatieaseman hotellissa on Hesarin jutun mukaan onnistuttu hienosti säilyttämään ja kunnostamaan Saarisen työt. Ehkä hotellin uudisosien suunnittelijoille oli annettu ohje tehdä neutraalin ja jopa vähäpätöisen näköistä rakentamista, joka ei edes yritä kilpailla Saarisen kanssa. Tiedä häntä.
OssiS tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#101343
veka kirjoitti: 15.12.20 16:20Sieltä oli mahdollista hankkia asunto, jonka ikkunasta voi tiirailla merelle ja Lauttasaaren suuntaan.
Ei ole mahdollista. Kolkkoa metsälähiötä ja autoilua kovasti on tarjolla. Meille tavallisille ihmisille.
Avatar
tekijänä Hipardus
#101348
Tanssin talo vaikuttaisi olevan harjakorkeudessa, tai ainakin melkein. Yksityiskohtia rakentamisen etenemisestä löytyy Tanssin talon kotisivuilta (kaapelitehdas.fi/tanssin-talo-rakentuu)

Kuva

Kuva
jfo, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#101350
^Nyt tuo on vielä pahasti vaiheessa ja päivänvalossa varsinkin aika karun näköinen kuutio. Havainnekuvien perusteella tulossa on kuitenkin hämmästyttävän näköinen rakennus, josta helsinkiläiset voivat luullakseni olla ylpeitä. Onpas jännä nähdä, miltä talo lopulta näyttää livenä. Valmista pitäisi olla ensi vuoden loppuun mennessä. Ovien luvataan avautuvan keväällä 2022.

kuvat: JKMMKuva

Kuva
TurkuCubed, Hipardus, jfo ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#101364
HS: Helsingin ydinkeskustaan suunniteltu ”minikaupunki” saa täystyrmäyksen – Kaupunki­suunnittelu­johtaja: ”Baana on pyhä, ja se tulee sellaisena säilymään”

”Ei ole olemassa hanketta nimeltä Urbaana, eikä kaupunki ole lähtenyt toteuttamaan Urbaanaa. Olen vastannut näin kymmeniä kertoja eri yhteyksissä”, [toimialajohtaja Mikko] Aho sanoo.
En itsekään ole innostunut Urbaana-suunnitelmasta, mutta en kyllä olisi myöskään julistamassa Baanaa koskemattomaksi, vaikka pyöräilyn kehittämistä kovasti kannatankin. Kyseessä on kumminkin satamaradan tilalle tehty pyörätie, ei mikään sen kummempi jumalan lopullinen ajatus kaupunkisuunnittelusta. Parempiakin ratkaisuja voi vielä tuohon tilaan kehkeytyä, ja nykyisessä katutasossa Baanan ympärillä on kyllä kehittämisen varaa.
Pyöröovi, Raksa tykkää tästä
Avatar
tekijänä jfo
#101368
"Hieman" erilainen tapaus, mutta uutisoinnin sävystä tulee mieleen Aalto-yliopistosta hiljattain tullut tutkimus: Tuore tutkimus: Voimakas kielteinen leimaaminen koitui Guggenheim Helsingin kohtaloksi

Hanke näyttää nyt lähtökohtaisestikin olevan vastatuulessa, mutta negatiivinen uutisointi ja Töölön ja Kampin asukasaktivistien ruohonjuuritason kampanjointi voi olla hyvinkin tehokas hankkeen hautaamisessa, etenkin kun taustalla ei ole mitään yksittäistä tahoa, jolla olisi taloudellisia tai muita intressejä edistää hanketta. Paremman kateprosentin saa varmasti muualtakin. Suurin intressi olisi kaupunkikuvan kohentamisessa on varmaankin kaupungilla, mutta harva poliitikko tuskin jaksaa käyttää aikaansa lähtökohtaisesti epäsuositun, kalliin ja mittavia liikennejärjestelyjä (pyöräliikenne tai autoliikenne) aiheuttavan hankkeen edistämiseen.

Olisi kyllä mielenkiintoista jos Baanan reuna-alueita kehitettäisiin pienissä osissa, mahdollisesti vielä eri yritysten toimesta. Alun perinkin suunnitelmissa näytti olevan Baanan jakaminen vyöhykkeisiin.

(on muuten pirullista, miten lyhyille ajanjaksoille hanketoimijat hankkivat nettisivu-domaineja. Vielä 2017 toiminut urbaana.fi on vuonna 2020 domain squattereiden hallinnassa...)
Raksa tykkää tästä
tekijänä hmikko
#101372
jfo kirjoitti: 22.12.20 11:07 Hanke näyttää nyt lähtökohtaisestikin olevan vastatuulessa, mutta negatiivinen uutisointi ja Töölön ja Kampin asukasaktivistien ruohonjuuritason kampanjointi voi olla hyvinkin tehokas hankkeen hautaamisessa, etenkin kun taustalla ei ole mitään yksittäistä tahoa, jolla olisi taloudellisia tai muita intressejä edistää hanketta. Paremman kateprosentin saa varmasti muualtakin.
Ainakin ne Urbaanan ehdotuksissa näkyneet rakennukset olivat sen verran hankalan ja epätaloudellisen näköisiä, että tosiaan luulisin, että tuo olisi kuollut luonnollisen kuoleman ilman mitään naapurien nimbyilyäkin, ellei sitten joku iso sijoittajataho olisi lähtenyt mukaan. Ja semmoinen isompi toimistorakennuttaja taas olisi todennäköisesti halunnut rationoida visioita kerrosneliölaatikoiden suuntaan.

Nythän Maarian sairaalan alueelle on tulossa tätä tämän lajin kiinteistökehitystä tuntuva annos. Tän vois nähdä ihan terveenä kehityksenä, että tolkullisempi hanke etenee ja tolkuton jää tauolle siksi aikaa, että keksitään parempaa.
Avatar
tekijänä veka
#101373
Kummallinen keissi kaikkiaan. Ja kaikkein kummallisinta on johtavan virkamiehen avautuminen tässä vaiheessa näin ehdottomaan ja tylyyn tyyliin. Asia on menossa lautakuntaan tammikuussa, ja kunnallisen päätöksentekosysteemin mukaan luottamushenkilöt eli poliitikot tekevät päätökset ja virkamiehet valmistelevat ja toteuttavat niitä. Vai onko jossain taas 'jo sovittu', ja Aho ei ole osannut pitää suutaan kiinni?

Tästähän saa tosiaan jopa käsityksen, että asiat ovat Baanan alueella mallillaan ja koko aihe on lykättävä pikimmiten roskikseen. Myös omasta mielestäni olisi aivan ihme, jos kaupunki olisi tuolla edes jollain tapaa valmis. Eikä tosiaan ole. Mielestäni hieno ja visionäärinen suunnitelma olisi ansainnut ainakin jatkoa.

Kiitos linkistä Aalto-yliopiston tutkimukseen. Semmoistahan se on Suomessakin toisinaan.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#101375
Toki tässä on nimbyilyä mukana, mutta suunnitelman kehittäjät eivät toisaalta missään vaiheessa pyrkineet neuvottelemaan paikallisten kanssa. Havainnekuvissa näkyi kurvikkaita muotoja kuin scifi-leffoissa ja aivan poikkeuksellisia ihmismääriä Baanan todellisuuteen verrattuna. Mielestäni huonot ehdotukset voi ja pitää karsia ajoissa pois, jotta seuraavat suunnittelijat pääsevät kehittämään muuta tilalle. Helsingissä moni huono idea on karannut liian pitkälle, jolloin valtuustossa käydään populistinen tappelu toteuttamisesta.

Palkittua Baanaa kannattaa lähestyä varoen. Ei se ole mitenkään pyhä, mutta mielestäni toteutuksen kuuluisi muuttaa katutasoa ja jättää erinomaisesti toimiva pyöräväylä rauhaan.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#101376
Itse veikkaisin ensisijaiseksi innoittajaksi/referenssiksi köpiksen Sluseholmenia. Siellä oli kaavalla määrätty että julkisivut pitää suunnitella pieninä pätkinä usean eri toimiston toimesta, vaikka talot itsessään ovat isompia yhden grynderin kokonaisuuksia. Todellisuus paljastuu kun katsoo satellittikuvasta kattoja; google mapsin 3d-malliin on ikuistunut yksikin kokonainen kortteli joka on selvästi yhtä työmaata, vaikka julkisivut ovatkin monen muotoisia.
tekijänä hmikko
#101377
veka kirjoitti: 22.12.20 17:27 Kiitos linkistä Aalto-yliopiston tutkimukseen. Semmoistahan se on Suomessakin toisinaan.
Sen kummemmin G-asiaan palaamatta väärässä ketjussa, en nyt ollut tuosta Aalto-yliopiston paperista kovin vaikuttunut. G-hankkeet olivat ennen Helsinkiä kaatuneet puolessa tusinassa kaupungissa pitkin maailmaa ja säätiö lopetti niiden yrittämisen Helsingin jälkeen. Mun mielestä tuosta vois päätellä, että olivat yksinkertaisesti myymässä huonoa diiliä, joka ei kelvannut minnekään. Ts. vastustusta oli ihan syystä.
Avatar
tekijänä veka
#101378
^No, kannatin G-museota ja olen yhä kovasti pahoillani, ettei sitä saatu. Eikä G ole maailmalla mikään hylkiö, paremminkin päinvastoin, kaikkien tuntema ja turisteja kiinnostava brändi. Olen nähnyt Manhattanin G-museossa varmaan toistakymmentä isoa näyttelyä, eikä kohdalleni ole osunut yhtään pettymystä. Bilbaon G on tietysti oma lukunsa. Jopa Venetsian pikkuinen G osoittautui hienoksi paikaksi, ja väkeä siellä piisasi. Oikeastaan ainoa itseäni harmittanut seikka Helsingin G-hankkeessa oli voittoisa rakennus, hiilenmustat ladot. Tykkäsin niistä niin vähän, että pahasta hatutuksesta on jotenkin päässyt eroon.

Lopputuloshan oli odotettu. Kaikilla tuntui olevan varma mielipide siitä, mikä museo tai muu juttu sopii Etelärantaan paremmin. Lopulta kukaan ei saanut mitään ja tontti lojuu edelleen kolkkona parkkipaikkana.. Nyt sitten yritetään design-museolla. Ok, lupaan kannattaa mitä tahansa kulttuuriviritystä tuonne. Ylipäänsä olen asiassa Vappu ja Ilkka Taipaleen linjoilla. Kulttuurin ystävien tulisi aina kannattaa uusia kulttuurihankkeita, vaikka ne eivät ihan vastaisi omia preferenssejä. Jos vain linnoittaudutaan asemiin vastustamaan muka paremman toivossa, kaikki jäävät ilman.

Näen tapahtuneen juuri niin kuin Aalto-tutkijatkin, huonosti hoidettuna julkisuuspelinä, tai vastustajien vinkkelistä katsottuna, taitavasti hoidettuna. Samalla taktiikalla on yritetty ja yritetään kampittaa monia muitakin hankkeita, kuten viime aikoina Töölön Garden-areenaa ja Lapinlahden sairaalaa. Myös Baana-suunnitelman torppaamisessa näen näitä merkkejä. Paavo Lipponen -korttiakin taas vilautettiin.
Raksa tykkää tästä
  • 1
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 207