Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Pitäisikö sinun mielestä Turun kaupunkiin rakennuttaa Toriparkki?

Kyllä
47
40%
Ei
48
41%
En osaa sanoa
22
19%
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100752
Kantti kirjoitti: 30.08.20 19:26Josko tämän ajosillan paalutusta voisi hyödyntää tulevan raitsikan (toivottavasti tulevan) radan tukemiseen?
Julkisten hankintojen Hilma-sivustolta löytyy Turun kaupungin julkaisema kilpailutus Kauppiaskadun painumattomaksi tekemiseksi. ''Kaupungin hankintatarve koostuu tavoitteesta varmistaa Kauppiaskadun soveltuminen tulevaisuuden liikennekäyttöön (raitiotie) sekä varautumisesta nyt toteutettavan tekniikkakanaalin rakenteessa kaupungin käyttöön tuleviin tilavarauksiin.''
Kun välittömästi kadun alle tulee liiketiloja, täytyy rakenteet tietysti tehdä jo nyt ratikan painon kestäviksi. Muuten saisi olla kaivamassa toriparkin perustuksiin asti kuoppaa, kun (jos) ratikkaa aletaan tekemään.
https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/p ... 41/details

Edit: Toinen pieni uutinen toriparkista oli tänään tuo 20 sähköauton latauspaikan varmistuminen. Lisäksi tehdään valmius on 36 lisäpaikkaan, mutta tätäkin mahdollista tulevaisuudessa lisätä. Paikkoja tulee parkin molempiin kerroksiin.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5 ... +alkuun+20
jfo, Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100788
Toriparkista tulee kaksi kulkuväylää Wiklundille – korttelin uudistuksiin on uponnut jo 33 miljoonaa euroa

Kuva

Turun Osuuskauppa jatkaa isoja satsauksia Turun keskustan Wiklund-kortteliin. Ensi vuoden aikana TOK laajentaa korttelin pohjakerroksessa sijaitsevaa S-marketia 1 400 neliömetrillä. Laajennus on varsin suuri, sillä nykyinen S-market on kooltaan noin 2 500 neliömetriä. Laajennukseen lukeutuvat myös kaupan taustatilat ja yhdyskäytävät toriparkkiin.

Pohjakerroksessa maan alla sijaitseva S-market laajenee Kauppatorin suuntaan. Laajennuksen suunnittelu alkaa lähipäivinä, ja tavoitteena on saada uudistus valmiiksi ensi vuoden aikana.

– Uudistuksen aikataulut riippuvat torin kannen valmistumisesta. Lisäksi meillä on muitakin isoja hankkeita, ja joitain täytyy priorisoida, toimitusjohtaja Antti Heikkinen sanoo.

Wiklund-korttelista TOK avaa kaksi yhdyskäytävää toriparkkiin. Yksi käytävistä kulkee suoraan parkkihallista S-marketiin ja toinen johtaa Wiklundin näköalahissille Coffee Housen kulmaukseen. Hissi toimii kulkuna hotelliin ja yläkerrosten ravintoloihin.

Yhdyskäytävät Wiklundilta toriparkkiin maksaa Turun Osuuskauppa.

– Tarkempi aikataulu kulkuyhteyksien avaamisesta selviää torin kannen suunnitelmien tarkentuessa, Heikkinen sanoo.

Tällä hetkellä toriparkin arvioidaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Kauppatorin uudistukset on määrä toteuttaa vaiheittain ensi vuoden aikana.

https://www.ts.fi/uutiset/talous/506001 ... onaa+euroa
Avatar
tekijänä Kantti
#100900
Kännykuva Toriparkin tulevasta sisäänajo/poistumisluiskasta Yliopistonkadulla tältä päivältä. Anturoita valettu tällä viikolla.

Kuva
Avatar
tekijänä VPH
#100902
Varmaan omissa silmissä vain heittää mittasuhteet, mutta aika kapea ajoluiska tulossa, jos noiden anturavalun päällä törröttävien harjateräksien kohdalle tulee seinät.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100967
Kuvat perjantailta. Paviljongit edistyvät ja kohta alkaa parkin katto olla valmis. Ortodoksikirkon taustalla muuten näkyy ns. Salaman talo julkisivurempassa.

KuvaDSC09335 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaDSC09336 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaDSC09343 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaDSC09352 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaDSC09354 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaDSC09358 by TurkuCubed, on Flickr
hmikko, Tlahti, huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#100974
Wikken kattoraflan ikkunasta näki mainiosti myös Eerikinkadun reunan rakenteilla olevan paviljonkirakennuksen kehitysasteen. Oliko se nyt niin, että piti ensi vapuksi aueta?

Kuva
hmikko, Tlahti, veka ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101023
Nopeasti ohimennessä otettu kännykuva toriparkkityömaasta vaihteeksi Aurakadun puolelta. Vasemmassa reunassa Aurakadun puoleinen paviljonkirakennus tulossa. Torin toisella puolella Wikken kattoterassi josta useat kuvat on aikaisemmin tullut otettua ja oikeassa reunassa teltan alla Eerikinkadun paviljonki työn alla.

Kuva
Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101034
Ennen toriparkkimontun kaivamista ja sen aikanakin, somessa kävi kova pölinä torin ympärillä olevien talojen keikahtamisesta torimonttuun. Totta on että merkittävää silmin nähtävää painumista oli erityisesti Eerikinkadulla, Börsin ja Vanun talon jalkakäytävillä. Tämän vuoksi Eerikinkadun reunalle tehtiin montun puolelle vahvistuksia tukiin. Painumista on torin toisellakin reunalla jossa on tapahtunut selvää hidasta valumista rakentamisen aikana. Yliopistonkadun puoli vastapäätä Eerikinkatua on noin parisen metriä ylempänä. MIhin maamassat ovat menneet? Toriparkkimonttuun eivät tietääksenii ainakaan? Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulman pikkuaukion luonnonkivilaatat repeilevät saumoistaan ja ovat vähitellen menossa enemmän tai vähämmän vinksin vonksin. Olisi mielenkiintoista tietää kuka kustantaa luonnonkivilaattojen uudelleen asennuksen? Paitsi, jos Liedon Säästöpankin kaavailema projekti ortodoksikirkon molemmin puolin Yliopistonkadun reunaan rakennettavista rakennuksilsta toteutuu.

Kuva
veka, hmikko, zeizei tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101067
Aurakadun puoleisen paviljongin katon teräsrakenteita asenneltiin tänään. Takana Eerikinkadun reunan paviljonki pressujen alla rakenteilla.

Kuva
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101218
Eerikinkadun paviljonki oli Aurakadun puoleisesta päästä eilen kuoriutunut esiin. Pääsee tarkemmin näkemään miten se valmistuu. Tässä vaiheessa näyttää kohtalaisesti muistuttavan havainnekuvaa. Tosin havainnekuvien on somessa kovalla mölinällä väitetty huijjaavan kansalaisia jotta päästäisiin tekemään projekteja, joista sitten tulee aivan toisenlaisia kuin kuvissa. Joten on kaupungin uskottavuuden kannalta merkittävää että se oikeasti näyttää samalta havainnekuvien kanssa!
Tässä vaiheessa näyttää.

Kuva
TurkuCubed, veka, jfo ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101251
Suomen kuuluisin (?) parkkihalli jälleen esillä suuressa ja mahtavassa Helsingin Sanomissa. Åbo Svenska Teater remppaan parin vuoden päästä ja Börsin viereinen Affärscentrum ensi vuonna. Tori valmistuu kohtuu pian kyllä, mutta Torin ympäristö tulee olemaan vielä joitakin vuosia työmaata, kun kadut rakennetaan uusiksi, edellämainitut rempat käynnistyvät ja Wiklundin sekä Aleksandran puiston mahdolliset rakennustyömaat alkavat.
Pelastaako Toriparkki Turun ydinkeskustan joulun?

Kuva

– –

Turun Toriparkki oy:n toimitusjohtaja Jari Pölönen kertoo, että varsinainen avajaispäivä riippuu lähinnä viranomaisten kanssa sovituista esikatselmuksista.

”Pidämme kuitenkin ennakkoavajaiset 5. joulukuuta, mutta silloin parkkihalliin ei pääse vielä ajamaan autolla”, Pölönen sanoo.

– –

Samalla torimyynti siirtyi pienelle alueelle torin pohjoisreunaan. Aluksi niin kaupunki kuin rakennuttajakin saivat niskaansa kritiikkiä, mutta kritiikin määrä on hiipunut rakennustöiden edetessä. Väliaikainen tori osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä asiakkaat ovat pitäneet tiiviimmästä, basaarimaisesta tunnelmasta.

”Torikauppa on käynyt hyvin väliaikaisella torilla. Kun Kauppatorin pinta on valmis, myyntipisteet on tarkoitus sijoittaa myös jatkossa lähelle toisiaan, jotta tiivis kauppatunnelma pysyy”, Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä kertoo.

Nyt keskustan kauppiaat odottavat Toriparkista joulun pelastajaa.

”Onhan sen avautumista odotettu kuin kuuta nousevaa. Toivomme, että Toriparkin avautuminen vauhdittaa keskustan kauppojen joulumyyntiä. Kaupat tarvitsevat nyt buustia vaikean poikkeustilanteen takia”, Järvelä sanoo.

”Nyt kun ihmiset näkevät, millainen torista ja sen ympäristöstä on tulossa, he ymmärtävät, että remonteissa ei enää kestä kauan”, Järvelä sanoo.

– –

Aurakadun puolella sijaitsevan Hansakorttelin remontti saatiin päätökseen jo viime vuonna. Samassa korttelissa sijaitseva Åbo Svenska Teaterin rakennus remontoidaan vasta parin vuoden kuluttua. Rakennuksen omistava Åbo Akademin säätiö ei halua käynnistää remonttia ennen kuin Kauppatori on kunnossa.

”Annamme ensin maaperän asettua ja sitten käynnistämme julkisivuremontin. Rakennuksen julkisivua on korjailtu pitkään lähes ainoastaan paikkamaalauksella, joten remontti tulee tarpeeseen. Sen jälkeen rakennuksen yleisilme näyttää aivan erilaiselta”, Åbo Akademin säätiön kiinteistöpäällikkö Mika Soinio sanoo.

– –

Kuva

Kuva

Hotellissa on valmistuessaan vähän yli 270 huonetta. Huoneisiin ei vielä pääse tutustumaan, sillä niiden sisustus halutaan pitää salassa mahdollisimman pitkään.

Börsin vieressä Eerikinkadulla käynnistyy tammikuussa toinenkin rakennuskohde. 1920-luvulla valmistuneen Affärscentrumin rakennuksen julkisivu on päässyt rapistumaan pahasti. Ensi vuonna rakennuksen julkisivu ja vesikatto korjataan.

– –

Torialue on valmis ensi vuoden loppuun mennessä. Jo ensi kesäksi torista on tulossa nähtävyys, ja turkulaiset uskovat, että jatkossa tori kilpailee Suomen hienoimman torin tittelistä.

Kuva

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007639309.html
Pyöröovi, hmikko, Kantti tykkää tästä
tekijänä hmikko
#101253
^ Jotenkin jopa vähän yllättyy jo tässä vaiheessa, että miten hyvältä torilla alkaa näyttää entiseen verrattuna. Ränsistyneiden torirakennelmien kanssa elettiin niin kauan, että siinä ehti suhteellisuudentaju kadota.

Edelleen aika toiveajattelulta kuulostaa kauppiaiden puheet parkkihallista. Liekö tuolla ollut nyt korona-aikana pulaa parkkipaikoista muutenkaan?
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101339
Suomen kuuluisin parkkihalli saa juhlalliset avajaiset 16.12.2020 klo 09.30
Merkkiä historiankirjoihin, yksi Turun historian kiistellyimmistä hankkeista on nyt viety kohtuu kunniakkaasti päätökseen. Torin ja sen ympäristön uudistus jatkuu toki vielä pari vuotta, ja torin kivetyksen lämmitysjärjestelmän toimivuutta tullaan varmasti seuraamaan tarkkaan.
Turun toriparkki avautuu sittenkin ennen joulua – juhlallinen nauhan leikkaus keskiviikkoaamuna kello 9.30

Turun toriparkki on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset asiakkaansa.

Kokonaisuus avataan keskiviikkona 16. joulukuuta kello 9.30. Ensimmäiset yleisön autot pääsevät ajamaan sisään kello 10. Yle välittää avajaiset suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve avaa laitoksen leikkaamalla nauhan Toriparkin sisään- ja ulosajon kohdalla Yliopistonkadulla.

Pysäköintihallia esiteltiin yleisölle jo loppukesän ja syksyn aikana. Toriparkissa on 620 parkkipaikkaa, joista 20 latauspisteitä sähköautoille. Maan alle tulee myös liiketiloja sekä varasto- ja kylmätiloja torikauppaa varten. Sisään pysäköintilaitokseen ajetaan Yliopistonkadulta.

Toriparkki on avoinna joulukuussa klo 10-22. Pysäköinti on ilmaista jouluaattoon asti. Ensi vuonna parkki on auki 24/7.

Suomen vanhimman kaupungin ytimeen rakennettu pysäköintilaitos on ollut kiistelty puheenaihe vuosia, ja tulee olemaan sitä taatusti vielä pitkään valmistumisensa jälkeenkin.

Vuosien varrella huolta on aiheuttanut muun muassa rakennustöiden mahdolliset vaikutukset lähialueen rakennuksiin sekä kustannusten jakautuminen yksityisen Turun Toriparkki Oy:n ja Turun kaupungin välillä.

Toriparkin rakentaminen on maksanut noin 40 miljoonaa euroa. Kaupungille kustannuksia tulee toriparkki-hankkeeseen liittyvistä rakennustöistä, muun muassa katujen vahvistamisesta tulevaisuudessa mahdollisesti käynnistyvää raitiotieliikennettä ennakoiden.

Toriparkin yhteydessä myös Turun kauppatori saa kokonaan uuden ilmeen. Torialueen paviljonkeineen pitäisi valmistua loppuvuodesta 2021, ja viimeistelytöitä jatketaan vielä seuraavana vuonna.

https://yle.fi/uutiset/3-11698680
tekijänä torredelmar
#101340
Parasta toriparkissa on (harvinaisesti) se että toteutuminen näyttää siltä mitä etukäteen on havainnollistettu ja markkinoitu. Tästä ISO kiitos kaikille suunnittelijoille ja toteuttajille!!!
Avatar
tekijänä Kantti
#101341
Vaikka toriparkin avaumistä joulukuussa on mainostettukin, pienoinen ylläri tämän avautumisen toteutuminen kuitenkin oli. Hyvä että avautuu. Kokonaisuus on kuitenkin keskeneräinen niin pitkään, kun maan alaiset yhteyskäytävät Wiklundiin, Hansakortteliin ja Börsin suuntaan jne. ovat kesken. Koska parkkihalli on ilmainen jouluaattoon, se varmaan on myös täynnä. Pelkästään utaliaisuudesta ellei muusta. Todellisuus toriparkin käyttöasteesta paljastuu sen muututtua maksulliseksi.

Lähtölaukaus pamahtaa huomenna aamulla kuitenkin SUUUUURTEN tunteiden vellotessa rakennetulle toriparkille.

Jäljellä on vielä toripinnan uudistuminen josta on perusteltua odottaa suunnitelmien ja havainnekuvien perusteella paljon. Toripaviljongit ovat kuitenkin juuri sellaisia kuin havainnekuvissa näkyy, vaikka skeptikot tätä epäilivät. Uudistuneen kauppatorin pitäisi avautua 2022. Uskon että siitä tulee hyvä! :thumbleft:
TurkuCubed tykkää tästä
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 29