Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Jary
#100386
Se siis siitä.
No, ompahan ainakin tämän voittajasuunnitelman mukaan luvattu tehdä myös rakennuksen Kauppatorin päätyyn pieni kaupunkipuisto. Jäämme siis odottamaan tulevaa... :smt025
tekijänä hmikko
#100433
Lisää selvitystä Eteläsatamaan: Helsinki selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä (uuttahelsinkia.fi)

Eteläsataman alueen jatkosuunnittelun tueksi valmistuneet selvitykset ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Molemmissa töissä on lähtökohtana oletettu satamatoimintojen säilyvän pääosin nykyisellään ja uutta maankäyttöä on yhteensovitettu sataman toimintaan. Selvityksissä on kartoitettu erilaisia reunaehtoja ja mahdollisia periaateratkaisuja jatkosuunnittelun ohjaukseen ja arvioimiseen.

[...]
Avatar
tekijänä Urbaani
#100434
Hienolta luonnollisesti kuulostaa, joten toivottavasti jotain konkreettista realisoituu. Mahdollisuudet sille, että 2030 olemme taas samassa tilanteessa leijuvat tietty vahvasti ilmassa.
Avatar
tekijänä veka
#100435
Niinpä. Nyt on pudottu jo kauas siitä innostuksesta ja optimismista, joka leimasi vielä ison mittakaavan kansainvälistä suunnittelukilpailua 'Helsingin Kirjava Satama' 2011-2012.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#100436
En mä nyt tiedä optimismista. Kirjava satama ideakilpailu teki tehtävänsä ja tarjosi läpileikkauksen mahdollisista ratkaisuvaihtoehdoista, joiden pohjalta suunnittelua on voitu jatkaa, vaikkakin guggenheim-farssi sotkikin suunnittelun vuosiksi. Lisäksi kilpailu kertoi, että käytännössä kovin hyvää kaupunkiympäristöä on lähes mahdotonta tehdä, mikäli autolauttaliikenne säilyy Eteläsatamassa nykyisessä mitassa.

Isoin riski on että nyt kun rahaa arkkitehtuuri- ja designmuseolle on, se toteutetaan massiivisena kompromissina satamatoimintojen säilyttämisen kanssa, ja valtavat rekkaliikenneinfrastruktuurit kirjaimellisesti betonoidaan osaksi Eteläsatamaa. Ja sitten kolmenkymmenen vuoden päästä ihmetellään miksi helvetissä meillä on paraatipaikalla kappale rapistuvaa Itä-Pasilaa, jonka ylläpitäminen on käytännössä mahdotonta.
markusvalo, Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä pekka.kytölä
#100663
Todella epäkiinnostavaan paikkaan hyvä ehdotus!
Avatar
tekijänä veka
#100675
Paviljongin piti olla valmiina jo tämän kesän biennaalia varten, mutta ei olisi ehtinyt, jos tauti ei olisi siirtänyt koko juttua ensi kesään. Nyt lupaillaan valmistuvan syyskuussa. No, ei se mitään, mutta kun tämän on kerrottu olevan väliaikainen ynnä purettavissa ja siirrettävissä Vallisaaren silloin kun ei ole biennaalia. Tuskin sentään puretaan tänä syksynä saman tien, ja vähän olen jo alkanut arvella, mahdetaanko purkaa koskaan. Sellaista Eteläsataman laidoille rakentaminen tuppaa nykyään olemaan. Kun ei normaaleja reittejä käyttäen saada aikaiseksi mitään, tehdään modernia puurakentamista tyyliin "väliaikainen". Tällä tavalla saadaan nopeasti tulosta, eikä tarvitse käydä riskaabelia kansalaiskeskustelua. Missähän rakentamisesta on päätetty, tietoa ei löydy ainakaan helposti?

Siinä se nyt kuitenkin nousee parhaillaan. Komean näköinen, mutta taas joutuu vähän kysymään paikalle sopimisen perään? Suunnittelijoiden jakaman infon ja havainnekuvan mukaan sulautuu maisemaan, mutta kuvauskulma ja -etäisyys ynnä polttoväli on selvästi valittu palvelemaan tätä mielipidettä. Vähän lähempää ja meren puolelta katsottaessa näyttää jo toiselta. Parasta kuitenkin odotella valmistumista. Paikalla ei vielä ole esim. lupailtuja uusia wc-tiloja. Paviljonkiin liittyvät uudet komeat laiturit sen sijaan ovat jo valmiit.

Ylin kuva on Verstas Arkkitehtien havainnekuva. Muut ovat tältä päivältä, kun kävin katsomassa.

havainnekuva: Verstas ArkkitehditKuva

24.8.2020Kuva

Kuva

Kuva
Biosphere, hmikko, jfo ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#100692
Syyskausi alkaa komeasti, kun kaupunkiympäristölautakunta saa ensi viikolla eteensä ehdotuksen kaksivaiheisesta kilpailusta Eteläsataman kehittämiseksi. Kilpailualue yltää Lyypekinlaiturilta Olympialaiturille eli kattaa koko länsirannan Olympialaiturille saakka, ts. siihen sisältyvät mm. uudelle Design-museolle kaavailtu alue ja Vanha kauppahalli. Pohjoispäässä Lyypekinlaiturille on juuri valmistumassa Vallisaaren Biennaalin näyttävä paviljonki. Eteläpäästä mainitaan, että myös Laivasillankadun ja Armi Ratian puiston väliselle viheralueelle etsitään ideoita. Tämä tarkoittanee satamaradan vanhaa kuilua varikkoineen ja ympäristöineen? Pianhan tämäkin selviää.

https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutise ... ttamiseksi

kuva: Helsingin kaupunkiKuva
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#100693
Taas ollaan tekemässä kilpailua johon saadaan korkeintaan kaksi ehdotusta, ja koko alue varataan yhden grynderin (YIT tai SRV) toteutettavaksi. Eikö aiemmista virheistä olla opittu yhtään mitään?
tekijänä Kivenhakkaaja
#100699
arkkinikkari kirjoitti:Taas ollaan tekemässä kilpailua johon saadaan korkeintaan kaksi ehdotusta, ja koko alue varataan yhden grynderin (YIT tai SRV) toteutettavaksi. Eikö aiemmista virheistä olla opittu yhtään mitään?
En usko, että kyseiseen kilpailuun osallistuu yksikään grynderi (ainakaan yksin). Kilpailualueessa on hyvin vähän elementtejä, jotka kiinnostaisivat gryndereitä, sillä asuintaloja ei kilpailussa sallita.
Avatar
tekijänä Urbaani
#100702
Olympiaterminaalin viereen voisi kyllä sopia asuintalo -tai pari, olettaen tietysti, että laatu on korkeinta premiumia, mihin rahkeet massamme riittävät. Tuolla sijainnilla luksusasunnot voisivat mennäkin kaupaksi ja kun tarkemmin pohtii, asuinkerrostalot saattavatkin olla kaikista realisitisimmin toteutuva ratkaisu, vaikkei lopputulema ihan yhtä hohdokas olisikaan.
Avatar
tekijänä veka
#100708
Niinpä, vähän on lähtenyt laukalle ainakin otsikon muotoilijalla. Tämä vaikuttaa lähinnä tekniseltä pohjatyöltä, joka varmaan helpottaa seuraavan vaiheen konkreettisempaa suunnittelua eli tuota mainittua lautakuntaan tulossa olevaa kilpailua. Ei olisi ehkä ansainnut ihan noin laajaa käsittelyä Hesarissa. Hienoa kuitenkin, että päälehti seuraa tarkasti kaupungin tärkeimpien paikkojen suunnittelutilannetta.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#100717
Tuli tuota lukiessa mieleen, että olisi todella siistii päästä kävelemään Olympiaterminaalin takaa suoraan rantaviivaa pitkin. Isot paatit voisi heivata jonnekin muualle, eikä tarvittaisi mitään hupsuja kansirakennelmia. No tää tietty tämmöstä unelmointia...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18