Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Urbaani
#100199
Jäitä laittaisin kyllä hattuun, mikäli joku unelmoi realistisesti sokeripalan purkamisesta. Todennäköisin skenaario suojellun ja hiljattain saneeratun rakennuksen tulevaisuudelle on muuntaminen joko vuokrattaviksi toimistotiloiksi, hotelliksi tai asunnoiksi. -Arvokkaan ainakin toistasataa vuotta rakennettuna olleen tontin muuttamista puistoksi en ainakaan itse kannata. Viheralueita kyllä löytyy ihan lähistöltä riittämiin.

Esilläoleviin ehdotuksiin voi olla varovaisen tyytyväinen. Perus-toimistoloota näyttävällä tontilla olisikin valitettavaa. Suosikkini tässä vaiheessa ovat Uusi Aalto ja Juuret.
Avatar
tekijänä Masoko
#100201
Sokeripala on sinänsä ihan siedettävä rakennus mutta rakennettu väärään paikkaan. Uudet suunnitelmat näyttävät selkeesti miten suomalainen arkkitehtuuri ei ole juurikaan edistynyt sokeripalan ajoista. Melkein voisi uskoa että kiinnostava muotokieli ja ei-modernistinen estetiikka olisi tässä maassa lailla kielletty.
tekijänä hippos
#100204
Tämähän on kansainvälinen kilpailu ja ei ole tiedossa ovatko arkkitehdit suomalaisia vai ei.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#100205
Kilpailun ympärillä vallitsevan keskustelun perusteella voisi jopa luulla, että ainoa hyväksytty arkkitehtuuri on rakennettu 20-30 -luvuilla. Onneksi toimistot uskaltavat miettiä myös pidemmälle.
Avatar
tekijänä hylje
#100216
Pyöröovi kirjoitti: 26.05.20 15:10 Kilpailun ympärillä vallitsevan keskustelun perusteella voisi jopa luulla, että ainoa hyväksytty arkkitehtuuri on rakennettu 20-30 -luvuilla. Onneksi toimistot uskaltavat miettiä myös pidemmälle.
20-30 luvut kattavat seuraavat 20 vuotta eli 2020-2039, kyllä tässä jonkin verran pitkäjänteisyyttä on.
Krio tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#100218
Olenkohan ainoa, joka suhtautuu koko tähän "Enson pääkonttori" -hankkeeseen epäluuloisesti? Suuren pörssiyhtiön pääkonttori, puurakentaminen, hiilineutraalius, kansainvälinen suunnittelukilpailu... Paketti on rakennettu niin varman päälle, että tällä kertaa ei haluta joutua tyrmätyksi. Tuoreessa muistissa kaikilla ovat uljaat suunnitelmat saman satama-altaan reunoilla: Armi-talo, Herzog & de Meuron -hotelli, Guggenheim-museo... Ynnä mittava kansainvälinen Helsingin Kirjava Satama -suunnittelukilpailu.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että kyseessä ei ole Stora Enson projekti, vaan rakennuttaja on Varma. Puuyhtiö olisi vain yksi vuokralainen eikä vissiin edes suurin. Sen osuudeksi mainitaan neljännes. Suurimman osan tiloista veisi hotelli, joten oikeastaan kyseessä on hotellirakennus, jossa on myös konttoritiloja. Jossain näkyi tieto, että tiloja on voitava muuntaa hotellista toimistoksi ja päinvastoin tarpeen mukaan. Kuka tietää, mitä tästä lopulta tulee? Kuinka vahvasti Stora Enso on sitoutunut tähän?

Itselleni tulee näin taitavasta hypetyksestä mieleen Lepakon talo Porkkalankadulla Länsiväylän ja hautausmaan välissä parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin siinä on Helinin toimiston suunnittelema violetin värinen konttoritalo. Projekti käynnistyi SRV:n ideoimana High Tech Centerinä, jossa ykkösnimenä oli Nokia. Jopa Nokian pääkonttorista huhuttiin. Ei sitten tullut Nokiaa, ja lopulta Ilmarinen osti talon omaan käyttöönsä ja vuokratiloiksi muille yrityksille.

Kuudesta kilpailutyöstä ei oikein selviä, missä päin rakennusta olisi hotellia ja missä Ensoa ym. Ja kaikkihan voi toki vielä muuttua, kun kilpailun jälkeen edetään jatkosuunnitteluun. Keskustelua kuitenkin käydään jo nyt, ja olisi hyvä tietää, mitä on tarkoitus tehdä. Suosikkini, Juuret-ehdotuksen meren puoleisesta julkisivusta voi sentään päätellä, että näemme suuren määrän hotellihuoneiden parvekkeita:

Kuva
MindW, tissot, jfo ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Masoko
#100219
hippos kirjoitti: 26.05.20 15:04 Tämähän on kansainvälinen kilpailu ja ei ole tiedossa ovatko arkkitehdit suomalaisia vai ei.
Suomalainen/Suomessa rakennettu. Esim jo Saksaan verrattuna ero on huomattava.
Pyöröovi kirjoitti: 26.05.20 15:10 Kilpailun ympärillä vallitsevan keskustelun perusteella voisi jopa luulla, että ainoa hyväksytty arkkitehtuuri on rakennettu 20-30 -luvuilla. Onneksi toimistot uskaltavat miettiä myös pidemmälle.
Niin siis silloinhan modernistinen paradigma syntyi. On kyllä erittäin rohkeaa lähteä sunnittelemaan tämmöisiä Kulturpalast 2.0 rakennelmia.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#100221
@Masoko, edellinen viestini oli ihan piloilla heitetty, mutta tosiasiassa olisi kyllästyttävää, jos koko Helsinki täytettäisiin pelkällä kopioarkkitehtuurilla. Onko meillä joku oma sosialistinen realismi, jonka mukaista tyyliä kaivataan vai eikö kannattaisi hakea suuntaa uusimmista tekniikoista, kuten puurakentamisesta ja tietokonemallintamisesta? En väitä kilpailuehdotusten edustavan mitään ylintä nykykärkeä, mutta ainakin ne yrittävät kulkea eteenpäin. Jokaisella aikakaudella kuuluu olla omiin tarpeisiin sopiva tyyli, historiaan ei voi palata kuin aikamatkustamalla.

@veka, mielestäni kyseinen tontti on odottanut niin kauan rakentamista, että mikä tahansa esille tuoduista ehdotuksista on tervetullut. Toivottavasti lisärakentaminen Eteläsatamassa käynnistäisi vihdoin myös laajemman suunnittelun alueelle jatkaen aina Katajanokan kärkeen.
Avatar
tekijänä Jary
#100222
Kuva

Rantaviiva on nykyisellään jo tarpeeksi masentavan näköistä sokeripaloineen ja laatikoineen, joten miksi tehdä uudestaan samat virheet? Kalasataamaan ja Jätkäsaareen nousee uusia laatikoita kuin sieniä sateella, joten sinne vain muiden joukkoon uudet hotellit ja Enson toimitalot.

Mitä muuten Moskovan talossa nykyään on? Sen vuokrasuhteen piti umpeutua viime vuonna, enkä netistä löytänyt mitään uutta tietoa...
Avatar
tekijänä veka
#100226
Pyöröovi kirjoitti: 27.05.20 13:04 @veka, mielestäni kyseinen tontti on odottanut niin kauan rakentamista, että mikä tahansa esille tuoduista ehdotuksista on tervetullut. Toivottavasti lisärakentaminen Eteläsatamassa käynnistäisi vihdoin myös laajemman suunnittelun alueelle jatkaen aina Katajanokan kärkeen.
Jep, samaa mieltä. Tuo ranta-alue kuten myös Siljan puoleinen ranta ovat olleet kummallisessa välitilassa lähes epämääräisenä sataman joutomaana ja kymmeniä vuosia. Voimat ovat riittäneet vain tehtyjen suunnitelmien ja visioiden torppaamiseen. Nyt on tarjolla niin hyviä ehdokkaita, ettei ole enää syitä jatkaa vanhaa käytäntöä. On kuitenkin pelattava puhtailla korteilla. Peräänkuulutin edellisessä kirjoituksessani avoimuutta. Jos ollaan tekemässä lähinnä hotellia, sitä on kutsuttava lähinnä hotelliksi. Minusta paikka olisi oikeinkin sovelias juuri hyvin laadukkaalle hotellille. Siitä olisi myös kaupunkilaisille enemmän iloa kuin pörssiyhtiön pääkonttorista ja muista toimistotiloista.
Clepe, apollonkatu tykkää tästä
tekijänä tunppi
#100228
Kauppatori on nykyisellään lähinnä surullinen näky. En sano että torissa tai parkkipaikoissa sinällään vikaa on, mutta pääkaupungin paraatipaikalla voisi olla jotain tyylikkäämpää. Nykyinen asemakaava on vuodelta 1895 ja välillä tuntuu että sataan vuoteen ei ole mitään tapahtunutkaan. Jos Kauppatori päivitetetään niin samaa tyyliä voisi jatkaa Siljan terminaaliin saakka. En usko että mikään muutos voisi viedä nykytilasta huonompaan.
tekijänä hmikko
#100229
veka kirjoitti: 27.05.20 23:03 Jos ollaan tekemässä lähinnä hotellia, sitä on kutsuttava lähinnä hotelliksi.
Mikähän muuten mahtaa olla hotellioperaattorien kiinnostus tällä hetkellä... Tietysti tuo on hyvällä paikalla ja varmasti tähtää hinta-asteikon yläpäähän, joka ei ehkä kärsi samalla tavalla kuin tavallisempien massojen turismi, ja hotellin avaamiseen mennee joka tapauksessa tästä hetkestä niin kauan, että koronarokotteet on siihen mennessä oletettavasti piikitelty kansaan. Silti, hotellioperaattorilta täytynee saada joku sitoumus ennen kuin ruvetaan rakentamaan. Voisin kuvitella, että pandemia saattaa lykätä sitäkin.
Avatar
tekijänä jfo
#100382
Spring valittiin arkkitehtuurikilpailun voittajaksi

Metsästä innoitusta ammentava Spring voitti Katajanokan Laiturin arkkitehtuurikilpailun. Springin on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Palkintolautakunnan mukaan Spring on kaunis ja tasapainoinen työ, joka jatkaa Esplanadilta Katajanokalle ulottuvien vaaleiden kaupunkitalojen rintamaa modernin arkkitehtuurin keinoin. Se sopii myös hyvin Katajanokan korttelirakenteeseen ja rannan julkisivurivistöön. Rakennuksen pyöreät nurkat liittävät sen viereisten Tulli- ja Pakkahuoneen ja hotellin muotoihin, jotka toistuvat myös muualla Katajanokan kansallisromanttisen ja Art Nouveau -ajan arkkitehtuurissa.

Palkintolautakunta painotti valinnassaan rakennuksen hyviä käyttömahdollisuuksia kaupunkilaisten näkökulmasta. Suunnitelman mukaisesti rakennuksen Kauppatorin päätyyn tulee pieni kaupunkipuisto, kun taas meren puolelle avautuu terassi kahvila- ja ravintolatiloille.

Palkintolautakunnan arviointiperusteiden mukaisesti arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkirakenteelliset, maisemalliset, toiminnalliset, esteettiset, tekniset ja taloudelliset vaatimukset tasapainoisesti yhdistävä ratkaisu.

– Voittajatyö toteuttaa hyvin kilpailulle asetetut tavoitteet. Arkkitehtonisilta ratkaisuiltaan se on korkeatasoinen ja luonnollinen kokonaisuus, joka sopii hyvin keskeiselle rantatontille, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.
Lähde: http://www.katajanokanlaituri.fi

Rantametsä ja Beacon saivat kunniamaininnat. Vielä muistutuksena kuva voittajasta edelliseltä sivulta:

TurkuCubed kirjoitti: 25.05.20 12:01 Spring
Kuva
Kyllähän tuo voittanut ehdotus miellyttää silmää. Uusi Aalto ja Juuret olivat voittavan ehdotuksen ohella omia suosikkejani. Harmillisesti tuolta sivulta on näköjään aika pikaisesti siivottu pois muiden ehdotusten kuvat, olisi tehnyt mieli tehdä vielä vertailua näiden välillä.
Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#100383
jfo kirjoitti: 25.06.20 08:36 Harmillisesti tuolta sivulta on näköjään aika pikaisesti siivottu pois muiden ehdotusten kuvat, olisi tehnyt mieli tehdä vielä vertailua näiden välillä.
Tosiaan. Mikä kumman kiire oli hävittää tiedot muista ehdokkaista ihan heti? Kunniamaininnan saaneista kerrotaan joissakin uutisissa sentään suunnittelijan nimi (White arkitekter ja PES arkkitehdit), muista ei edes sitä.

Oivallinen voittaja saatiin, vaikka ei ollutkaan oma suosikkini. Lisäksi Varma arvioi rakennustöiden alkavan jo ensi vuonna ja valmista olevan 2023. Peukut pystyyn!
tekijänä hmikko
#100385
^ Johtuisko tiedotuslinja yksityisestä rakennuttajasta? Suuryritykset tuppaavat olla tämmöisiä, eli eivät halua mitään ylimääräistä julkista debattia vaihtoehdoista sen jälkeen, kun päätös on tehty.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18