Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#25814
Osa 1.

Saapuminen Kuopioon.

Tämä tarina sai alkunsa jo kevättalvella kun veljeni oli hiljattain muuttanut Jyväskylästä Kuopioon ja lupasi majoittaa minut luokseen jos tulisin käymään. Aloin suunnitella matkaa joka lopulta toteutui heinäkuussa. Lapsiperheellisen on yleensä kaikkein vaikeinta saada lomaa omalta puolisoltaan, joka osoittautui tälläkin kertaa yhdeksi vaikeimmista ongelmista. Asia kuitenkin ratkesi jotakuinkin järkevästi, ja kun vielä työnantajakin suostui erityisjärjestelyihin työajoista, niin esteitä kaupunkilomalle ei enää ollut.

Hyppäsin heinäkuisena aamuna junaan Oulun asemalta määränpäänä savon pääkaupunki. Matka kesti 4 tuntia 10 minuuttia ja maksoi 44 euroa. Perillä vastassa oli 1930-luvulla rakennettu valkoinen funkisasema ja veljeni. Tervehdykset vaihdettuamme vuokrasin asemarakennuksesta polkupyörän kahdeksi vuorokaudeksi hintaan 12 euroa/vrk.

Suunnistimme ihan aluksi erääseen läheiseen pitseriaan syömään ja vaihtamaan kuulumisia, mutta heti sen jälkeen paikkaan jonne varmaankin suurin osa Kuopioon tulevista ulkopaikkakuntalaisista aluksi haluaa, eli Kuopion torille, tälle kuuluisalle "kalakukkotorille", joka tunnetaan vilkkaana kauppapaikkana ja savon leveän murteen tyyssijana. Otin muutamia kuvia joiden perusteella alueesta saa käsitystä.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
KuvaKuopion kaupunkikuvassa kaikkein hallitsevimpina näkyvät 1960- ja 70-luvuilla rakennetut suuret kaupunkitalojen rivit jotka 7-9 kerroksisina nousevat muuta ympäristöä korkeammalle. Näitä suuria taloja on keskustassa melkoisen laajalla alueella Kuopion ruutukaavakeskustassa, joka on yllättävän suuri. Suomen mittakaavassa kuopion kantakaupunkia on pidettävä huomattavan isona, jonka yhteyteen rakennetaan vieläpä jatkuvasti uusia kerrostaloja. Keskustan yleisilme on suomalaisittain perinteisen sekava, mutta kaupunki on muutoin hyvin oivaltanut tiiviin rakenteen edut. Vesistöjen ympäröimä Kuopio on rakentunut keskustan ulkopuoleltakin tiiviisti joukkoliikenteen kannalta edullisen "sormimallin" mukaan jolloin ilmastonmuutoksen haasteet eivät muodosta täällä suuria ongelmia. Kaupunki mainostaa itseään ilmastonmuutoksen edelläkävijänä ja on ilmoittanut vähentävänsä päästöjään 40% vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Halusin seuraavaksi tehdä pienen tutustumiskierroksen keskustan vanhimpiin osiin, jotta saisin jonkinlaisen mielikuvan vanhan Kuopion tunnelmasta, jolloin veljeni opasti minut torilta tuomiokirkon suuntaan. Kirkko on rakennettu kukkulan päälle keskelle puistoaluetta jota ympäröi kaikilta suunnilta vanhoja rakennuksia. Siellä sai nopeasti vaikutelman että alue on selvästikin yksi kaupungin käyntikortteja hyvin hoidettuine istutuksineen ja kujineen, jonka penkeillä istui ihmisiä rauhallisissa tunnelmissa. Paikan luonne oli hyvin toisenlainen kuin hälisevällä torilla. Luultavasti täältä on purettu viime vuosikymmeninä vain muutamia pienempiä rakennuksia, sillä alue muodostaa edelleen selkeän vanhan kokonaisuuden. Alla muutama kuva sieltä.


KuvaKuvaKuvaKuvaSnellmannin puistoa reunustava katu.
KuvaSeuraavaksi pari muualla keskustassa sijaitsevaa kohdetta.


KuvaKuva


Jatkuu myöhemmin....
Viimeksi muokannut Iggy.P, 04.08.09 09:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#25845
Osa 2.

Pyörän sarvissa.


Kävimme heittämässä kamani asunnolle ja ajattelimme jatkaa kaupunkiin tutustumista pyöräilemällä kaupunkialueella. Halusin saada mahdollisimman tarkan käsityksen tiiviisti rakennetun alueen koosta, joten ajattelin käyttää tähän vaiheeseen aikaa reilummin. Ajelimme pyörillä kantakaupunkia laidasta laitaan muutamia tunteja, pysähdellen aina välillä katselemaan yksittäisiä rakennuksia.

Positiivisessa mielessä yllättävintä oli että ruutukaava-alueella on huomattavan paljon kapeita kujia jotka ovat pääosin rajoitettu vain kevyen liikenteen käyttöön. Ne ovat paikoin merkitty pihakaduiksi, mutta toimivat silloinkin lähinnä pyöräteinä ja jalankulkuväylinä. Niitä pitkin pääsee aivan ydinkeskustaan asti kaikista suunnista ja kulkeminen niillä on turvallista vaikkapa lasten kanssa. Kaupunkialueella on monia pelkästään kevyen liikenteen väylien muodostamia risteyksiä, joita usein ympäröivät vanhat puutalot. Kuopio on sekoitus suuria elementtitaloja ja pitkiä puutalorivejä siellä täällä. Puista rakennuskantaa on lukumääräisesti enemmän jäljellä kuin vaikkapa Oulussa.

Kuopion kaupunki on kuulemma alkanut sakottaa väärissä paikoissa pyöräileviä armotta joten polkupyörällä liikkuessa on hyvä seurata liikennemerkkejä.

Kuvia. Aluksi näkymiä autojen valtaamilta ja suurempien talojen reunustamilta kaduilta.

KuvaKuvaKuvaKuvaKeskustan infraan kuuluu maanalainen toriparkki.
KuvaTorialuetta.
Kuva


Lähikuva edellisestä.
Kuva


Sitten niitä kapeita kujia (kuvat otettu hiljaiseen aikaan).

Kuva


KuvaKuvaKuvaKuva


Rautatieasema.
KuvaKuva
Kuva
KuvaKeskustakorttelissa sijaitseva taidemuseo.
KuvaKuva

Jatkuu...

Seuraavassa osassa kantakaupungin uutta rakennuskantaa. :smt006
Avatar
Tekijänä Krio
#25851
Hienoja kuvia. Kuopiota olen aina inhonnut, mutta se ei liity tähän. Kaupungissa on muutamia hienoja rakennuksia, esimerkiksi se vanha Nordean toimistotalo, jossa nykyään majailee Sportia. Itse kieltäisin sen Sportian mainoksen siitä katolta pilaamasta muuten hienoa taloa.

Toinen, mikä pisti itkemään, oli nähdä taas tämä:
http://i79.photobucket.com/albums/j154/ ... opio14.jpg

Kilpailee tosissaan Sektori-kauppakeskuksen kanssa Kuopion rumimman talon tittelistä silmissäni, jopa Anttila on parempi.
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#25864
Osa 3.

Viimeinen päivä. Uudet kaupunkitalot.

Kuten muissakin Suomen suuremmissa kaupungeissa, myös Kuopiossa uusia kortteleita on rakennettu täydentämään kantakaupunkia. Täällä niitä näkyi erityisesti keskustan itäosissa, josta suurin osa seuraavista kuvista on. Kuvissa esiintyvä uusi rakennuskanta näytti omaan silmääni aika hyvältä. Korttelit muodostavat erillisen kaupunginosansa eikä tästä alueesta ole minulla mitään pahaa sanottavaa. Kuopion kaupunkirakenteen ongelma on mielestäni vain ydinkeskustan voimakkaita kontrasteja luovien rakennuskokonaisuuksien yhteensovittamisessa, eikä niinkään uuden rakentamisen huonossa laadussa, kuten niin usein monissa muissa kaupungeissa. Toisin sanottuna keskustan uusi rakennuskanta yllätti positiivisesti. Varmasti Kuopiossakin toteutetaan jossakin toisaalla halpistaloja, mutta ne eivät työnny silmille näillä alueilla.


KuvaKuva
Kuva
Kuva
KuvaKuva
Kuva

Kuva

Satama-alue.

KuvaKuvaVanha teollisuusrakennus rannan läheisyydessä.
KuvaLopuksi sekalainen kokoelma näkymiä enimmäkseen vanhoista rakennuksista. Nämä ovat viimeiset kuvat, sarja loppuu.


KuvaKuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kuva

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva:smt024
Avatar
Tekijänä Kantti
#25890
Iggyn hienolle sarjalle Kuopiosta vielä pieni jatko-osa!
Olen itsekin kesän kuluessa käynyt poikkeuksellisesti pari kertaa Kuopiossa, joista nyt muutama näppäys. Loman merkeissä nämä omat käyntinikin ovat tapahtuneet.
Jospa aloitan Saaristokaupungista

Kuva
satoi vettä ja hienoa tihkua osui optiikkaan, se voi näkyä kuvassa. Keltainen torni näyttää komealta salmen suunnasta alhaalta katsottuna

Kuva
punainen rakennus on edelleen valmisteilla

Kuva
nämä Saaristokaupunkiin suuntautuvat laivamatkat ovat arvatakseni melkoinen suksee juuri nyt, kaikki laivayrittäjät taitavat olla kiinnostuneita tekemään Saaristokaupungin ohitse meneviä matkoja

Kuva
kuulin että tässä olisi Kuopion vanhin rakennus, en tiedä onko niin, mutta ei se aivan uusikaan ole, joten uskon mitä kerrotaan

Kuva
oven päällä olevassa kyltissä on varmistettu, että venäläinekin tietää millaisesta tilasta sisällä on kyse

Kuva
ravintolan oven edestä katsottaessa katua pitkin keskustaan päin, näyttää tältä. Kadun toisella puolella vanhempi rakennus - aika vanha sekin - edempänä tuoreempaa taloa. Aika hyvin linjassa vanhan kanssa

Kuva
Tämä näyttää olevan entinen Suomen Pankin Kuopion sivukonttori. Konttorille on käynyt kuten vastaavalle Turussa, se on lopetettu. Hienoon rakennukseen on Isä Camillo niminen ravintola onnistunut pääsemään! Vai onko ravintolan nimi vain Camillo?

Kuva
panoraama jossa Camillon lisäksi näkyy Iggyn omassa ketjussaan kuvaama Kuopion museo. Pari komeaa vanhaa rakennusta!

Kuva
seuraavaksi tuleekin kadunkulma jossa oikealle päätään kääntämällä näkyy pysäyttävä, vihreänturkoosi talo :) panoraama tämäkin

Kuva
Kuopion taidemuseo Iggyn kuvaan verraten erilaisesta suunnasta

Kuva
vanhoihin rakennuksiin on huomattavan moneen perustettu jonkinlaista anniskelua tarjoava yritys, ja ihan hyvä jos menestyvät. Rakennuksille on aina löydyttävä käyttöä ja niiden on ylläpidettävä itsensä, niin Kuopiossa, Turussa, Oulussa, kuin muuallakin! Muuten niiden käy huonosti. Kuvaa ottaessa takanani oli uudempi rakennus, paljon rumempi kuin nämä kuvassa

Kuva
Kuopion hieno Kauppahallirakennus. Toivottavasti pysyy sellaisena kuin nyt on!

Kuva
vasemmassa reunassa osa Kuopion torin komistusta, Anttilan liikerakennus! Kuten paikalliset ovat sanoneet, makkoova pilivenpiirtäijä ;)

Kuva
Anttilan liikerakennuksen jälkeen on oikea hetki laittaa verrokki. Kauppakeskus Minna! Hyvin uusi kompleksi, päätellen siitä että kuparilistat rakennuksen reunoissa kiiltelevät edelleen. Rakennus on kokonaan verhoiltu harmaalla ja punaisella graniitilla, näyttäisi siltä että rakennus on suunniteltu oikein arkkitehtitoimistossa, arkkitehdin suunnittelemana, näyttää myös siltä että rakennus ei ole tullut erityisen halvaksi! Tällaiselle olisi tilaa monessa muussakin kaupungissa. Kaikki pojot Kuopion Kauppakeskus Minnalle!

Kuva
uudempaa rakennusta aivan kauppatorin läheisyydessä. Siisti ja selkeä, ei mitään erityisen suurta ja värityksensä puolesta pientä sirkusmaisuutta, mutta jo aivan eri luokkaa -60, -70, -80 ja -90 -luvuilla rakennettujen elementtihirmujen jälkeen

Kuva
Kuopion rännikatuja. Mitä näiden uusien rakennusten paikalla on ollut, en tiedä, mutta nähdäkseni vanhasta valoisuudesta ja entisestä hengestä ei ole kokonaan haluttu luopua, ja rakentamisessa on päädytty nähtävissä olevaan - kaupunkiin hyvin soipvaan - linjaan

Kuva

Kuva

Kuva
muutamia vanhempia rakennuksia

Kuva

Kuva

Kuva
Aivan uuden näköistä rakennuskantaa lähellä matkustajasatamaa. Näyttäisi olevan Laatua!

Kuva

Kuva
Kuopion matkustajasataman rannat ovat käytännössä kokonaan uudisrakennettu, onneksi elementtihirmuja ei näy, ja alue on muuten siistin ja miellyttävän näköinen. En tiedä millainen satama on ollut aikaisemmin.

Kuva
loppuun vielä pari kuvaa vanhasta teollisuusrakennuksesta, joka mitä ilmeisimmin on edelleen käytössä

Kuva

Kuva
viimeiseksi Puijon tornista otettu kuva kaupungin keskustasta
Tekijänä pyry
#25897
Kantti kirjoitti: kuulin että tässä olisi Kuopion vanhin rakennus, en tiedä onko niin, mutta ei se aivan uusikaan ole, joten uskon mitä kerrotaan
Ei voine pitää paikkaansa. Aika anonyymiltä venäläiskauden rakennukselta tuo vaikuttaa, tuomiokirkko on varmuudella vanhempi ja näyttää tuolla olevan vanhempaa puuempireäkin. Lisäksi se yksi puutalo Kantin tokassa kuvasarjassa näytti olevan 1700-luvulta kivijalasta, aumatusta mansardikatosta ja punamullatusta pystylaudoituksesta päätellen.

Hienoja kuvia molemmilta, näitä on todella mielenkiintoista katsella kun Kuopio on itselleni se vähiten tuttu Suomen suuremmista kaupungeista. Tänä kesänä oli suunnitelmissa retki sinne, mutta viikonloppuja on kesässä tunnetusti vähän ja retki näyttääkin jäävän nyt väliin. Jänniä nuo kujat tuolla kortteleiden välissä ja Saaristokaupungin porttitornit näyttävät todella komeilta!
Tekijänä ÄmJii
#25898
Kiitos Iggy ja Kantti hyvistä kuvista! Nää kaupunkien kuvasarjat on sitä parasta antia tällä forumilla, todella mukava aina selailla näitä. :) Kuopio vaikuttaa noissa teidän kuvissa yllättävän nätiltä kaupungilta. Ite oon käyny joitakin kertoja, mutta ei se oo sillon vakuuttanu. Varmaankin liikuin vaan väärissä paikoissa. Kuopion pitäisi ehdottomasti tehdä jotakin torin ympäristölle. Kuuluisa tori jne... Ei helvetti se Anttilakin on aivan hirveä.

Kuopion keskusta-alueen suuruuteen vaikuttaa varmaankin maantiede, koska kaupunki on järvien ja mäkien ympäröimä. Pakko rakentaa tiiviisti sinne, minne se on mahdollista. Uusi rakennuskanta vaikuttaa ihan laadukkaalta moneen muuhun paikkaan verrattuna.

Kantti; ajattelin, ettei tuo Minna ole ihan uusi ja Wikipedian mukaan se onkin valmistunut jo vuonna 1988! Varmaan jotain remonttia vaan tehneet. Mutta tää todistanee taas sitä, että paras mittari hyvälle arkkitehtuurille ja rakentamiselle on se, näyttävätkö ne laadukkailta vielä ~10 vuoden jälkeen. Huonolaatuinen ei vaan kestä aikaa missään suhteessa. Ei ihmisten silmissä, eikä myöskään rakenteiden osalta.
Avatar
Tekijänä Kantti
#25909
ÄmJii kirjoitti:Kantti; ajattelin, ettei tuo Minna ole ihan uusi ja Wikipedian mukaan se onkin valmistunut jo vuonna 1988! Varmaan jotain remonttia vaan tehneet. Mutta tää todistanee taas sitä, että paras mittari hyvälle arkkitehtuurille ja rakentamiselle on se, näyttävätkö ne laadukkailta vielä ~10 vuoden jälkeen. Huonolaatuinen ei vaan kestä aikaa missään suhteessa. Ei ihmisten silmissä, eikä myöskään rakenteiden osalta.
Hyvin perustellinen remppa Minnassa on tehty, jos kauppakeskus on alunperin vuodelta 1988! En käynyt sisäpuolella joten olen muodostanut käsitykseni paikasta pelkästään katunäkymän perusteella, ja siitä että kuparilistat eivät säily tuon näköisinä vuotta. Kupari himmenee noin vuodessa, eikä kiillä vaaleana kirkkaan kiiltävänä kuten tässä, mielestäni näyttää siltä että listat ovat tämän vuoden puolella tehdyt!? Mutta aivan oikein ÄmJii, hyvä arkkitehtuuri kestää aikaa, varsinkin yhdessä laadukkaan rakentamisen kanssa. Tällaisena Minna edustaa kauppakeskusten aatelia ainakin kadulta katsottuna, ja juuri kaupunkiympäristössä.
Tekijänä Joggeri
#26073
ÄmJii kirjoitti:Kantti; ajattelin, ettei tuo Minna ole ihan uusi ja Wikipedian mukaan se onkin valmistunut jo vuonna 1988! Varmaan jotain remonttia vaan tehneet. Mutta tää todistanee taas sitä, että paras mittari hyvälle arkkitehtuurille ja rakentamiselle on se, näyttävätkö ne laadukkailta vielä ~10 vuoden jälkeen.
Niin tarkoittanet tässä tapauksessa yli 20 vuoden jälkeen? Sori... oli pakko kuitata :D
Tekijänä ÄmJii
#26104
WTF? Sait mut aivan hämilleen tällä nokkelalla kuittaksella... tai siis sen yrityksellä. Sori, oli pakko kuitata. :D
Tekijänä Scrap
#26517
pyry kirjoitti:
Kantti kirjoitti: kuulin että tässä olisi Kuopion vanhin rakennus, en tiedä onko niin, mutta ei se aivan uusikaan ole, joten uskon mitä kerrotaan
Ei voine pitää paikkaansa. Aika anonyymiltä venäläiskauden rakennukselta tuo vaikuttaa, tuomiokirkko on varmuudella vanhempi ja näyttää tuolla olevan vanhempaa puuempireäkin. Lisäksi se yksi puutalo Kantin tokassa kuvasarjassa näytti olevan 1700-luvulta kivijalasta, aumatusta mansardikatosta ja punamullatusta pystylaudoituksesta päätellen.

Hienoja kuvia molemmilta, näitä on todella mielenkiintoista katsella kun Kuopio on itselleni se vähiten tuttu Suomen suuremmista kaupungeista. Tänä kesänä oli suunnitelmissa retki sinne, mutta viikonloppuja on kesässä tunnetusti vähän ja retki näyttääkin jäävän nyt väliin. Jänniä nuo kujat tuolla kortteleiden välissä ja Saaristokaupungin porttitornit näyttävät todella komeilta!
Rakennus on Kuopion vanhin kivirakenteinen asuintalo, vuodelta 1850. Tietääkseni vanhin talo on Tuomiorovastin pappila, joka sijaitsee Kuninkaankatu 12, rakennettu 1780.
Osoitteessa: http://savo.safa.fi/ löytyy ketjussa kuvatuista ja muista vanhoista ja uusista kohteista tarkempaa tietoa
Avatar
Tekijänä Kantti
#26519
Scrap kirjoitti:Rakennus on Kuopion vanhin kivirakenteinen asuintalo, vuodelta 1850. Tietääkseni vanhin talo on Tuomiorovastin pappila, joka sijaitsee Kuninkaankatu 12, rakennettu 1780.
Osoitteessa: http://savo.safa.fi/ löytyy ketjussa kuvatuista ja muista vanhoista ja uusista kohteista tarkempaa tietoa
Kiitoksia Scrap tietolähteeni tiedon vahvistamisesta :) Mielenkiintoinen linkki tuo, Kuopion vanhaan rakennuskantaan.