Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#89351
Kuvia Euroopan juutalaisalueiden historiasta

Ghetto tai getto on juutalaiskorttelin nimitys. Sana tuli alkujaan italian valimoa tarkoittavasta sanasta: vuonna 1516 Venetsian juutalaiset pakotettiin asumaan valimon alueelle, Venetsian ghettoon. Yöksi alueen portit suljettiin ja gheton asukkaat määrättiin valvomaan niitä.

Frankfurt am Mainin juutalaiskortteli 1880-luvulla:
Kuva

Frankfurtin synagoga:
Kuva

Ghetoissa luettiin paljon kirjoja sekä keskusteltiin ja väiteltiin mm. lainopillisista asioista. Se oli juutalaisten tapa viettää aikaa ghetossa. Sven-Erik Klinkmann kertoo ghetoissa jalostuneen juutalaisen opiskelukulttuurin saavutuksista kirjassa Juutalainen kulttuuri:

- He ovat toisaalta objektiivisia tiedemiehiä, joiden tutkimukset voidaan todentaa tai kumota empiirisillä kokeilla. Mutta toisaalta nämä juutalaiset ovat yhtä paljon – käyttääksemme vertauskuvana Gersonideen keskiaikaista keksintöä – eräänlaisia henkisiä tiennäyttäjiä, inhimillisiä Jaakonsauvoja, jotka johtavat kollegoitaan, oppilaitaan ja kannattajiaan.
Niinpä on havaittavissa, että juutalaiset ovat – ehkä erityisesti humanistisissa tieteissä – toimineet toistuvasti pioneereina, tienraivaajina ja uudistajina ja luoneet koulukuntia: Marx (marxilaisuus), Freud (psykoanalyysi), Husserl (fenomenologia), Bergson (bergsonilaisuus), Buber (dialogifilosofia), Horkheimer ja Adorno (frankfurtin koulukunta), Levi-Strauss (strukturalismi), Wertheimer (hahmopsykologia), Bloch (Annales-koulukunta eli ns. annalistit), Derrida (dekonstruktivismi) jne. On tuskin liian rohkeaa ajatella, että tämä nykyajan juutalaisten tiedemiesten ”profeetallinen piirre” liittyy juutalaiseen perinteeseen, sekä sen rationaaliseen puoleen että myös sen mystisiin aspekteihin.


Sven- Erik Klinkmann, Juutalaiset ja tiede, Juutalainen kulttuuri, Otava 1998

Kuva Tarnovista:
Kuva

Sota-aikana tuhoutuneen Viipurin synagogan piirustukset:
Kuva

Jerusalem-kadun synagoga Prahassa:

Kuva


http://www.altfrankfurt.com/Altstadt2/Judengasse/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Venetsian_getto
Avatar
tekijänä Iggy.P
#89649
Tietzin tavaratalot Berliinissä

Hermann Tietz oli Saksassa elämäntyönsä tehnyt juutalainen kauppias. Tietz syntyi 29. huhtikuuta 1837 lähellä Posenia nykyisen Puolan alueella ja kuoli 3. toukokuuta 1907 Berliinissä. Hänet haudattiin Weißensee-hautausmaalle.

Tietz-tavaratalo Alexanderplatzilla Berliinissä:

Kuva
Tietz oli ensimmäinen joka toteutti Saksassa tavaratalon ajatusta ja perusti nimeään kantavan tavarataloketjun. Kolmannessa valtakunnassa Tietz-tavaratalot takavarikoitiin ja annettiin uusille omistajille. Vuonna 1933 uusi omistaja Georg Karg muutti yrityksen nimeksi vähemmän juutalaiselta kuulostavan nimen ”Hertie”.

Kuva

Tietzin vaikuttavat ja palatsimaisesti rakennetut myymälät suunniteltiin tarjoamaan asiakkaille ainutlaatuinen ostokokemus. Kymmenellä tavaratalollaan Tietz oli 1900-luvun alkupuolella Berliinin suurin ketju. Vuonna 1927 Tietz-tavarataloissa työskenteli noin 13 000 työntekijää.

http://www.tagesspiegel.de/berlin/juedi ... 44812.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Tietz
veka, 16valve tykkäsi tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#92311
Lindblomin talo 1920-luvulla Turun kauppatorin reunalla, Kauppiaskadulla. Vasemman reunan automobiilin rekkarissa lukee, TURKU 3. Aikansa takseja.
Kuva

Lindblomin talo 1950-luvulla vähän ennen purkamistaan. Neljännen kerroksen julkisivupatsaat on poistettu. Toisessa kerroksessa patsaat vielä ovat. Kauppiaskadulla ulatakseja tolpalla.
Kuva
hmikko, veka tykkäsi tästä