Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#89351
Kuvia Euroopan juutalaisalueiden historiasta

Ghetto tai getto on juutalaiskorttelin nimitys. Sana tuli alkujaan italian valimoa tarkoittavasta sanasta: vuonna 1516 Venetsian juutalaiset pakotettiin asumaan valimon alueelle, Venetsian ghettoon. Yöksi alueen portit suljettiin ja gheton asukkaat määrättiin valvomaan niitä.

Frankfurt am Mainin juutalaiskortteli 1880-luvulla:
Kuva

Frankfurtin synagoga:
Kuva

Ghetoissa luettiin paljon kirjoja sekä keskusteltiin ja väiteltiin mm. lainopillisista asioista. Se oli juutalaisten tapa viettää aikaa ghetossa. Sven-Erik Klinkmann kertoo ghetoissa jalostuneen juutalaisen opiskelukulttuurin saavutuksista kirjassa Juutalainen kulttuuri:

- He ovat toisaalta objektiivisia tiedemiehiä, joiden tutkimukset voidaan todentaa tai kumota empiirisillä kokeilla. Mutta toisaalta nämä juutalaiset ovat yhtä paljon – käyttääksemme vertauskuvana Gersonideen keskiaikaista keksintöä – eräänlaisia henkisiä tiennäyttäjiä, inhimillisiä Jaakonsauvoja, jotka johtavat kollegoitaan, oppilaitaan ja kannattajiaan.
Niinpä on havaittavissa, että juutalaiset ovat – ehkä erityisesti humanistisissa tieteissä – toimineet toistuvasti pioneereina, tienraivaajina ja uudistajina ja luoneet koulukuntia: Marx (marxilaisuus), Freud (psykoanalyysi), Husserl (fenomenologia), Bergson (bergsonilaisuus), Buber (dialogifilosofia), Horkheimer ja Adorno (frankfurtin koulukunta), Levi-Strauss (strukturalismi), Wertheimer (hahmopsykologia), Bloch (Annales-koulukunta eli ns. annalistit), Derrida (dekonstruktivismi) jne. On tuskin liian rohkeaa ajatella, että tämä nykyajan juutalaisten tiedemiesten ”profeetallinen piirre” liittyy juutalaiseen perinteeseen, sekä sen rationaaliseen puoleen että myös sen mystisiin aspekteihin.


Sven- Erik Klinkmann, Juutalaiset ja tiede, Juutalainen kulttuuri, Otava 1998

Kuva Tarnovista:
Kuva

Sota-aikana tuhoutuneen Viipurin synagogan piirustukset:
Kuva

Jerusalem-kadun synagoga Prahassa:

Kuva


http://www.altfrankfurt.com/Altstadt2/Judengasse/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Venetsian_getto
Avatar
tekijänä Iggy.P
#89649
Tietzin tavaratalot Berliinissä

Hermann Tietz oli Saksassa elämäntyönsä tehnyt juutalainen kauppias. Tietz syntyi 29. huhtikuuta 1837 lähellä Posenia nykyisen Puolan alueella ja kuoli 3. toukokuuta 1907 Berliinissä. Hänet haudattiin Weißensee-hautausmaalle.

Tietz-tavaratalo Alexanderplatzilla Berliinissä:

Kuva
Tietz oli ensimmäinen joka toteutti Saksassa tavaratalon ajatusta ja perusti nimeään kantavan tavarataloketjun. Kolmannessa valtakunnassa Tietz-tavaratalot takavarikoitiin ja annettiin uusille omistajille. Vuonna 1933 uusi omistaja Georg Karg muutti yrityksen nimeksi vähemmän juutalaiselta kuulostavan nimen ”Hertie”.

Kuva

Tietzin vaikuttavat ja palatsimaisesti rakennetut myymälät suunniteltiin tarjoamaan asiakkaille ainutlaatuinen ostokokemus. Kymmenellä tavaratalollaan Tietz oli 1900-luvun alkupuolella Berliinin suurin ketju. Vuonna 1927 Tietz-tavarataloissa työskenteli noin 13 000 työntekijää.

http://www.tagesspiegel.de/berlin/juedi ... 44812.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Tietz
veka, 16valve tykkäsi tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#92311
Lindblomin talo 1920-luvulla Turun kauppatorin reunalla, Kauppiaskadulla. Vasemman reunan automobiilin rekkarissa lukee, TURKU 3. Aikansa takseja.
Kuva

Lindblomin talo 1950-luvulla vähän ennen purkamistaan. Neljännen kerroksen julkisivupatsaat on poistettu. Toisessa kerroksessa patsaat vielä ovat. Kauppiaskadulla ulatakseja tolpalla.
Kuva
hmikko, veka, Gascal tykkäsi tästä
Avatar
tekijänä Eeros
#92727
Tosi kiehtova aarreaitta tämä ketju! Harmi että monet kuvat on poistettu ennenkuin itse niitä ehdin nähdä. Pitää etsiä, löytyisikö jotain lisättävää omasta takaa.
___

Olen niin uusi täällä että on vähän kömpelö mitään - toistaiseksi - laittaa kun lataamisessa pitkä viive (tarkastavat joka postauksen meiltä vihreiltä).
Avatar
tekijänä Gascal
#92733
Kantti kirjoitti:Lindblomin talo 1920-luvulla Turun kauppatorin reunalla, Kauppiaskadulla. Vasemman reunan automobiilin rekkarissa lukee, TURKU 3. Aikansa takseja.


Erittäin komea rakennus! Osaatko sanoa oliko purkamiselle jokin syy vai mentiinkö vain turkulaisittain lähiötä rakentamaan keskustaan, kuten ilmeisesti tapana oli? Ärsyttää "hieman" kun katsoo mitä tuossa tilalla nykyään on :D hyh
Avatar
tekijänä Ukilainen
#92738
Gascal kirjoitti:
Kantti kirjoitti:Lindblomin talo 1920-luvulla Turun kauppatorin reunalla, Kauppiaskadulla. Vasemman reunan automobiilin rekkarissa lukee, TURKU 3. Aikansa takseja.


Erittäin komea rakennus! Osaatko sanoa oliko purkamiselle jokin syy vai mentiinkö vain turkulaisittain lähiötä rakentamaan keskustaan, kuten ilmeisesti tapana oli? Ärsyttää "hieman" kun katsoo mitä tuossa tilalla nykyään on :D hyh


Vajosi turkulaiseen saveen, niin kuin moni muukin komea rakennus Turussa.
Avatar
tekijänä Kantti
#92739
Gascal kirjoitti:
Kantti kirjoitti:Lindblomin talo 1920-luvulla Turun kauppatorin reunalla, Kauppiaskadulla. Vasemman reunan automobiilin rekkarissa lukee, TURKU 3. Aikansa takseja.


Erittäin komea rakennus! Osaatko sanoa oliko purkamiselle jokin syy vai mentiinkö vain turkulaisittain lähiötä rakentamaan keskustaan, kuten ilmeisesti tapana oli? Ärsyttää "hieman" kun katsoo mitä tuossa tilalla nykyään on :D hyh

Lindblomin talon tapauksessa purkaminen johtui perustusten pettämisestä. Rakennus oli jo pahasti painunut, eikä niihin aikoihin, 1956, voitu vielä pelastaa rakennuksia kuten tänään olisi tehty. Muita torinreunan rakennuksia purettiin kyllä kevyin perustein!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#94310
Vanhoja valokuvia

Asumisen ahtautta ja uusia ideoita

Nykyiset itävaltalaiset ovat hyvin ylpeitä keisariajan Wienin komeasta arkkitehtuurista:
Kuva


Kaupungin keskustan alueelle nousi keisarillisena aikana lukuisa määrä näyttäviä rakennuksia. Kuvassa Maximilian Hof:

Kuva


Itävalta-Unkarin keisarikunnassa oli kuitenkin eräs asia, josta itävaltalaiset eivät ole ylpeitä, nimittäin yksityiset vuokratalot. Ne olivat - etenkin pääkaupungissa Wienissä - täyteen ahdettuja, kurjia slummeja, joilla etuoikeutetut talonomistajat tienasivat. Asukkaiden kohtelu oli tylyä, ja tuberkuloosi rehotti. Olot niissä olivat huonommat kuin länsieuroopan suurkaupungeissa. Huonot asuinolosuhteet ja holtittomaksi paisunut kaupungin kasvu ja erilaisten kulttuurien ja etnisten ryhmien sekava rinnakkaiselo johti lukuisiin ristiriitoihin.


Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Wienissä valtaan tulleet sosiaalidemokratit ryhtyivät vihdoin ratkomaan ongelmia tosissaan ja aloittivat laajan kunnallisen asuntotuotannon. Yli 60 000 kunnallista asuntoa nousi vuosina 1919-1934. Ne rahoitettiin pääosin verottamalla rikkaiden asumista. Vuosina 1927-1930 rakennettu Karl Marx Hof on niistä tunnetuin.
Kuva


Myös Suomessa oli paha asuntopula ennen kaikkea Toisen maailmansodan jälkeen. Sitä ratkaisemaan ryhtyi Maatalousministeriön asuntoasiain osasto Aso. Kaupunkirakentamiseen olisi tarvittu suuria pääomia ja teollisuuskapasiteettia, mutta näitä ei ollut. Poliittisestikaan asiasta ei oltu riittävän yksimielisiä. Sotien jälkeen kaupungeissa ja kauppaloissa asuva väestö kasvoi 400 000 hengellä. Uusia asuntoja rakennettiin kuitenkin vain 50 000 ja osa vanhoistakin oli tuhoutunut sodissa. Vielä vuosikymmenen vaihteessa Helsingissä asui 15 000 ihmistä pommisuojissa.

Toukokuussa 1948 Väestöliitto ja Vuokralaisten keskusliitto ehdottivat katastrofaalisen asuntotilanteen vuoksi hallitukselle, että perustettaisiin valtion elin, jolle keskitettäisiin sekä asuntotuotannon rahoitus, että rakennettavien asuntojen vuokraaminen. Nimeksi ehdotettiin Aravaa, Sotakorvausteollisuuden valtuuskuntaa Sotevaa mukaillen. Kuvassa Arava-taloja rakennetaan Helsingin Mannerheimintiellä 1949:
Kuva

Nykyään maahanmuutto aiheuttaa Euroopassa samankaltaisia ongelmia ja halvoille mutta asiansa ajaville asunnoille on kasvavaa kysyntää. Varsinaiset "slummit" sijaitsevat toistaiseksi vielä Euroopan ulkopuolella Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä, mutta ellei kehitystä saada hallintaan, saattaa historia alkaa toistaa itseään kaikessa karuudessaan - siis myös väkivallan muodossa.


Lähteet:

Itävalta - Kappale mennyttä suuruutta (Kleio2005)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Arava
tekijänä jfo
#94311
Historian itseään toistamisesta tuli mieleen, että tämän asuntoasian ratkaisun kanssa on mielenkiintoista jännitettä. Tiivis, korttelimainen, kaupunkimainen asuminenhan "vuokrakasarmeissa" rinnastettiin pitkään epäterveellisten, epähygieenisten olosuhteiden kanssa. Eipä siinä, olivathan ne varmasti melkoisia paikkoja asua ilman modernia sanitaatiota. Ratkaisuksi keksittiin puutarhakaupunki ja metsälähiö, joissa yhdistettiin maaseudun luonnonläheisyys ja kuitenkin suhteellisen tiivis ja moderni asuntotuotanto. 1940-luvun asenteellisuus kaupunkimaista "kasarmiasumista" kohtaan esiintyy esimerkiksi Väestöliiton toiminnanjohtaja Heikki von Hertzenin julkaisusta "Koti vaiko kasarmi lapsillemme" (ks. Timo Tuomen katsaus tähän klassikkoon).

Jännästi nykyään näitä metsälähiöitä pidetään autokaupungeille ominaisen tehottomuuden esimerkkeinä ja tiivis korttelikaupunki on kokenut kunnianpalautuksen. Tätäkin ennen oli toki Nurmijärvi-ilmiö, joka vaikuttaa jatkumolta maaseudun terveellisyyttä ja (lapsille) turvallista kasvuympäristöä painottaville näkökannoille.
Avatar
tekijänä Kantti
#94314
Ylpeä taksikuski Eerikinkadulla 1928. Nupukivipinta on vaihtunut asfalttiin.
Kuva

https://goo.gl/maps/EhjTWL1iNCx
Avatar
tekijänä Iggy.P
#94354
Vanhoja kuvia Ottomaanien imperiumin ajalta

Ottomaanien valtakunta (Turkin sulttaanikunta) oli vuodesta 1299 vuoteen 1923 olemassa ollut imperiumi. Se laajeni voimakkaasti ensimmäisinä vuosisatoina ja saavutti mahtavan aseman, mutta rappeutui myöhemmin. Ottomaanit olivat muslimeja.

Konstantinopoli oli valtakunnan merkittävimpiä kaupunkeja:
Kuva

Valtakunnan rappeutumisen perussyy oli, että hovi etääntyi kansasta. Lopulta usea hallitsija keskittyi haareminsa ja virkamiehistön sisäisten juonittelujen sekä huvittelujen maailmaan. Tästä teki havaintoja vuonna 1600 hovissa vieraillut englantilainen diplomaatti Sir Thomas Sherley. Kun myös sulttaanin pojat elivät suljetussa hovissa, he eivät saaneet tulevissa tehtävissään tarpeellisia hallitustaitoja tai tietoja kansan elämästä.

1600-luvulla valtakunta uhkui voimaa ja valtaa:
Kuva

Ottomaanien valtakunta rappeutui ja sen valtapiiri Euroopassa murentui lopullisesti 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Niinpä Kreikka sai itsenäisyyden 1832 käytyään kolmivuotisen vapaussodan Osmanivaltiota vastaan. Alistettujen kansojen irrottautumisen vuoksi valtakuntaa alettiinkin nimittää Euroopan sairaaksi mieheksi. Vuoteen 1913 mennessä aiempi suurvalta oli menettänyt lähes kaikki Euroopassa olleet alueensa sekä myös kaikki Pohjois-Afrikan alueensa.

Konstantinopolin vaikuttavaa arkkitehtuuria:
Kuva

Ottomaanien valtakunnan nykyinen perillinen Turkki on hyvin tietoinen menneistä suuruudenpäivistä ja niiden palauttaminen on strategisesti erittäin keskeisellä paikalla sijaitsevan valtion keskeinen päämäärä. Sen presidentti esiintyy usein koko islamilaisen maailman johtajana joka pystyy luomaan merkittäviä liittosuhteita vahvistamaan valtaansa. Aika näyttää millaiseksi sen tulevaisuus muodostuu.


Kuva Ottomaanien laivastosta Ensimmäisen maailmansodan ajalta:
Kuva

https://fi.wikipedia.org/wiki/Osmanien_valtakunta

https://www.talouselama.fi/uutiset/turk ... 56b9f8801a